Dokázali byste spravit počítač?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
15777
11.1.23 08:06

@M_Vladim Dovolím si dvě poznámky - VPN bych nepoužíval pro maskování zdrojové IP adresy. Myslete si klidně, že jsem paranoidní viz debata ohledně chování v neznámé síti.
A co se týká šifrování, spíš bych byl pro BitLocker, který je součástí systému Windows - má sice nějaké mouchy a omezení, ale není potřeba další software - pokud se bavíme pro použití pro běžné uživatele. Experti samozřejmě např. ví, že doménové stroje mohu donutit ukládat recovery key do AD, takže Bitlocker nebude úplně neprůstřelný ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15777
11.1.23 09:17
@Ploskutáček píše:
Upřímně, já bych IB vůbec nepotřeboval, důchod mi vybírá mamka na poště a objednávky z internetu jsem bral na dobírku. Ale když jsem v roce 2016 zřizoval paušál, předtím 14 nebo 15 let na kreditu, bylo mi blbý, aby platby za něj odcházely z účtu rodičů. Pozor! Já účet měl, měl jsem na něm stavebko, ale IB ne.

A řeknu vám, je to super věc. Navíc se mi díky němu otevřely nové možnosti, kdy objednávám i věci pro kamarády a tak, takže úžasná věc. Hodím sem kapitolu z mého blogu:

http://mow.pise.cz/…-magoru.html

Když jsem četl tvůj blog, tak jsem si vzpomněl na vtipnou minulost IB - např. manželka měla účet u České spořitelny, v té době (a pak ještě dlouho) to byla hodně velká parodie na banku. Doporučil jsem ženě, aby si ten účet zrušila, když nechápala proč, tak jsem jí ukázal, jak snadno se přihlásím do jejího účtu. S údivem se mě zeptala, jestli jsem hacker, tak jsem se zasmál a odpověděl, že stačí umět číst a psát - odkoukat login a heslo z klávesnice umí každý idiot.
Podobně to bylo s kamarádem, který si myslel, že Komerční banka to má super zabezpečené. Když jsem tenkrát volal po něčem, co se dnes nazývá MFA, tak jsem byl také paranoidní blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36737
11.1.23 10:04
@Zumpa píše:
@M_Vladim Dovolím si dvě poznámky - VPN bych nepoužíval pro maskování zdrojové IP adresy. Myslete si klidně, že jsem paranoidní viz debata ohledně chování v neznámé síti.
A co se týká šifrování, spíš bych byl pro BitLocker, který je součástí systému Windows - má sice nějaké mouchy a omezení, ale není potřeba další software - pokud se bavíme pro použití pro běžné uživatele. Experti samozřejmě např. ví, že doménové stroje mohu donutit ukládat recovery key do AD, takže Bitlocker nebude úplně neprůstřelný ;)

Teď si nejsem z patra jistý, ale myslím že Bitlockerem a Applockerem, dostupným na stroji, jsou vybavené verze pro. Právě kvůli řízení doménovou politikou. Podívám se. :think:
Poznámka:
Bitlocker je šifrovací nástroj.
Applocker je nástroj, kterým se vymezují aplikace, které může uživatel spustit (a zbylé ne), tedy omezuje i rizika spuštění nějaké nepřístojnosti. 8)
AD znamená Active Directory, což je základní nástroj pro řízení domény. Doména je základní balík (podnikových) fyzickýci i virtuálních strojů a nástrojů. Třeba Wi-Fi počínaje, přes servery a PC v kanclu konče.
Takový malinký CML. :lol:
Jakmile přidáte PC do domény, už to není PC na stole, ale součást domény a ovládá ho doména. 8)
Ano, zařízení to musí podporovat, což umí ty profi, ale vaše domácí dveřní kamera nejspíš ne. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36737
11.1.23 10:31

Slovníček:
MFA: Multi Factor Autenticating.
Jo, to je třeba ten software, co máte ve smartfónu. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15777
11.1.23 10:35

@M_Vladim Jo, čoveče, BitLocker asi v Home edicích není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák