Doma nebo do školky? Studie.

9877
13.9.22 08:38

Doma nebo do školky? Studie.

Na základě několika diskuzí, kde se řeší, jestli dítě má být s matkou doma anebo jít do jesli/školky mě napadlo - nevíte, jestli někdo publikoval studii, kde by porovnával země kde je tradice, že je dítě doma s matkou do 3-5 let a naopak ty, kde je mateřská pár týdnů a dítě je pak částečně v péči jiných lidí (otec, prarodiče, chůva, dětské skupiny…)? Např. vliv na školní úspěšnost, ale i spokojenost v životě, ekonomickou úspěšnost dané země, míru kriminality/sebevražednosti atd. Prostě jak velký vliv má typ péče v raném dětství na pozdější život člověka/společnosti.
Z mého laickeho pohledu totiž nevidím ani vyšší úspěšnost ani větší životní spokojenost třeba u nás, kde jsou děti dlouho doma s jednou pecujici osobou, ve srovnání s dalšími státy, kde je naopak péče o děti brzo sdílená :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15503
13.9.22 08:55

@Jahru A to je důležité? Není hlavní to jak se dítě v danou dobu cítí, co potřebuje, že třeba půlročními dítěti nejlíp rozumí máma než nějaká chůva, nebo jesle..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9877
13.9.22 09:03

@Alušáček ano, myslím si, že je to důležité. Z frustrovanych dětí s větší pravděpodobností vyrostou frustrovaní dospělí. Naopak, pokud jsou dospělí spokojení, zdravě sebevědomí a společnost úspěšná (nejen ekonomický, ale třeba i sociálně), tak možná to nasdílení péče o mláďata nebude úplně špatné :nevim:
Otázka je, jestli je správné, aby o dítě pečovala jen matka, jak se často děje. Dřív ty děti byly od malinka součástí tlupy/vesnice/velké rodiny. Na jejich výchově se podílelo víc lid8 než dneska u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
13.9.22 09:08

Jako takhle, u nás nemáme školní střelce…
Zase máme rozcapeny chlapy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
13.9.22 09:10

@Jahru no tak k tlupe už se vracet nechci, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3754
13.9.22 09:20
@Jahru píše:
@Alušáček ano, myslím si, že je to důležité. Z frustrovanych dětí s větší pravděpodobností vyrostou frustrovaní dospělí. Naopak, pokud jsou dospělí spokojení, zdravě sebevědomí a společnost úspěšná (nejen ekonomický, ale třeba i sociálně), tak možná to nasdílení péče o mláďata nebude úplně špatné :nevim:
Otázka je, jestli je správné, aby o dítě pečovala jen matka, jak se často děje. Dřív ty děti byly od malinka součástí tlupy/vesnice/velké rodiny. Na jejich výchově se podílelo víc lid8 než dneska u nás.

To nemáš tak docela pravdu. To, že se žilo komunitně neznamená, že by děti nebyly ve výhradní péči matky. Byly „chůvy“ případně babičky na hlídání, ale to je asi tak vše. Naopak otcové a ostatní členové si dlouho s dítětem nevytvářeli žádnou citovou vazbu, protože děti velice často umíraly…teprve v určitém věku dítěte, kdy vyrostlo, prošlo rituálem a bylo více bráno všemi členy, protože už nebylo takové riziko smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
13.9.22 09:26

@Jahru I frustrovaný člověk může být profesně úspěšný, což neznamená, že nutně musí být šťastný.. Já jsem měla vždycky dojem, že moje dcery jsou sebevědome, společenské, komunikativní právě proto, že jsem se jim v maminkovskem a batolecim věku věnovala tak jak potřebovaly. Že jsem je uspávala, kojila, chovala kdykoli chtěly, že proto se cítily naprosto bezpečne. A když šly ve 3letech do školky, neměly žádný problém, protože věděly, že tu pro ně jsem kdykoli a nevadí, že se teď pár hodin neuvidíme. Pokud dám jenom na svůj mateřský instinkt, tak já neměla potřebu se od děti do určitého věku vůbec oddělovat, přišlo mi to nepřirozene a aby se na výchově podílelo dalších 20lidi to už vůbec nepotrebuju :D Jinak starší dcera už je dospělá a velmi se jí daří jak ve studiu, tak v práci a v podstatě ve všem, ale řekla bych, že na tom podíl velký podíl to jakou má povahu, inteligenci, ctižádost a ne úplně výchova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
13.9.22 09:39

Těch studií je spousta - vygoogli si. Já teď dala dvouleťáka do jeslí, tak jsem to řešila a co jsem četla, tak výsledky se hodně liší v zásadě často jsou conclusions v souladu s tím, jak to je v daném státě nastaveno. :nevim: Ve státech, kde jdou brzy, tvrdí, že vzdělávání brzy pak zvyšuje získané vzdělání a úspěšnost, kde pozdě, tak že je lepší dát pozdě. Vesměs ale všichni tvrdí, že ne dříve než před rokem a je to individuální. Plus je zásadní jak péče vypadá. Některé studie našli pozitiva v poradí - malá skupinka - máma - velká skupina, kde v malé skupince převyšují pozitiva, ve velké negativa. Varianta s nejvíc negativním vlivem je batolata rovnou do velké skupiny a do smíšeného kolektivu, kde ti malí nemají šanci se pořádně adaptovat na děti 4-5 let. Taky pak nedostanou pořádní péči, protože na rozdíl od starších si o ni ještě neumí říct. Malá skupinka byla definována jak ne víc než 12 dětí a max 3-4 děti na jednu pečovatelku. Taky je rozdíl, na jak dlouho, jestli půlden nebo celý den.

Aktuálně žijeme ve státu, kde děti jdou do jeslí od 4m. U nás je aktuálně asi 5 dětí ve skupince mého syna 1,5-2,5, spolu v jeslích 11-14 (ty jiné jsou miminka), jsou na to 3 tety. Zatím to sleduji. Ale opravdu neslyším, že by ty děti měli nějaký problém a jsou hodně kontaktní, otevřené a sociální mnohem dřív, než děti, co znám od nás. Ani ty miminka moc nepláčou - slyšela jsem je raz, když jsem se tam byla podívat a vzbudili jsme je svým hlasem. Stejně mi to přijde strašný, taková miminečka a už bez maminky. Na druhou stranu - přístup učitelek se nedá srovnat. Naprosto individuální, nic není problém, naprostá spolupráce s rodičem, co je pro konkrétní dítě nejlepší. Na nic nejsou požadavky, když dítě něco neumí, tak spíš diskuze, jak ho to naučit tak, aby to vyhovovalo i rodičům, aby se to na obou místech dělalo stejně. Zatím každý den fotky, hlášení, jak to dítě zvládá… když pláčou, tak chovají, jedí, jak jim vyhovuje, nemusí všichni naráz, i když většinou chtějí - tedy „velcí“. Malí spí jak jim vyhovuje, „velcí“ už všichni spolu - ale čas není fixní, spí, když se unaví.
Aspoň u nás (jediné jesle, kde na rychle pro nás měli místo, ne že bych vybírala). Takže tohle absolutně nejde srovnávat s běžnou školkou. Jednu školku tady jdeme zítra zkouknout už pro příští rok, většinou mají školky spojené se základkou, tedy spolu děti 2,5 let až 12. Jsem moc zvědavá, jak to bude vypadat. Ale nejspíš budeme pro syna stejně hledat jinou spíše „rodinnou“ školku.

• Citovat
  • Upravit
34322
13.9.22 10:00

Vis co, tady je ve hre prilis mnoho dalsich faktoru, od kterych tu studii podle me nemas sanci ocistit :nevim:.

Treba deti u matek, ale odmala bite vs. deti samy, ale u starajicich se osob - co se projevi vic…?

Urcite plati, ze pro dite je prirozene a dobre se osamostatnovat s matkou na dohled. Tj. dite muze zkoumat a objevovat, ale matka v pozadi mu zajistuje ten pocit bezpeci.
(Staci se podivat nekam, kde to jeste funguje do urcite miry prirozene.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
13.9.22 10:01

@Capelucia a pric to nejde i u nás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
13.9.22 10:02
@Alušáček píše:
@Jahru A to je důležité? Není hlavní to jak se dítě v danou dobu cítí, co potřebuje, že třeba půlročními dítěti nejlíp rozumí máma než nějaká chůva, nebo jesle..

Jde o to, zda ty matky na to mají sebenáhled, třeba. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
13.9.22 10:11

@g.sandova nevím, proč tolik věcí nejde 😔. Já mám svou osobní teorii o postkomunistické mentalitě, kde jsou všichni už od mala cepovaní dělat to samo a držet hubu a krok.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
13.9.22 10:15

@Lucie_Sx co je pro tebe přirozeně? A kde přesně to tak je? Má zkušenost z méně rozvinutých zemí je spíše máme děti na háku, máme jich hodně a silnější přežije. Mámy vůbec nemají kapacitu se nějak více věnovat kŕdli dětí, což často znamená, že když se nezařídí sami, tak se pořádně ani nenajedí.

• Citovat
  • Upravit
1825
13.9.22 10:30

@Capelucia zalezi, kdy ses tam byla podivat, v kojenaku pak miminka nakonec taky neplacou. Poslednich 7let ziju v zemich, kde je to bezny, davat nekolikamesicni do jesli a taky mi to je proti srsti. I kdyz ve finale je to o navazanosti na matku a charakteru, jak to zvladne.

Idealni mi prijde min do 1.5 roku doma (tzn s matkou ci jinou blizkou osobou- ktera je a ditetem rada a nebere to jako zivotni obet, to pak jsou jesle fakt lepsi) a pak postupne na hodinku do kolektivu. Dite si postupne samo rekne, kdy chce s ostatnimi detmi obedvat, spat. Po tretim roce jiz spokojene zvladne cely program.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
13.9.22 10:36

Studie by mě taky zajímala, bohužel nevím o ničem..Mně současný systém moc taky nevyhovuje. Šest let na mateřské/rodičáku pro mě bylo neskutečně náročných. Jsem ráda, že to mám za sebou. Jako ideální (pro sebe a své děti) bych viděla od roka a půl dítěte docházku do kvalitních jesliček 2 týdně. Abych si taky odpočinula nebo mohla částečně pracovat/dělat něco jiného než nonstop řešit domácnost a děti. Děti by se socializovaly, měly taky nové podněty. U nás jesle nejsou. Jsem ráda aspoň za klasickou školku od tří let. Tipuju vývoj do budoucna, že jesle/dětské skupiny budou čím dál více žádané a bude jich vznikat víc. Aspon mámy v mém okolí by rozhodně tuto možnost využívaly, aby mohly i chodit do práce nebo si oddychnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí