Nezodpovědný dospělý syn

Anonymní
9.9.22 20:44

Nezodpovědný dospělý syn

Hezký večer všem, jdu se sem vypovídat a případně požádat o radu. Mám syna (22 let) a od malička to s ním nebylo lehké. Je to hodný kluk, rád pomáhá druhým, je takový citlivý, všechno si hodně bere, není zlý. Několikrát mi hodně pomohl, to nejen finančně. Na druhou stranu, nevydrží někde v práci, hledá si práce po stavbách, kde mu často nezaplatí, všude má problémy s ostatními a bylo to tak vždy, není to jen v práci, bylo to tak i ve škole a všude. U ničeho dlouho nikdy nevydržel, chvíli projevuje zápal, nadšení, ale při problému ho to hned pustí. Nemá ani střední školu, nedokončil tři, vždy ho vyhodili hned v prváku, snažil se jen první měsíce. Takto je to i s prací a se vším. Měl dlouhodobou známost, asi čtyři roky i ta ho omrzela a od té doby střídá holky, kouří marihuanu a střídá fušky. Nejdéle v práci vydržel půl roku, jinak to střídá a já ho živím. Jelikož mám insolvenci a dvě děti školou povinné, je to problém. Když má peníze, dá mi na nájem, koupí i jídlo a lakomý rozhodně není, ale když nemá, tak to neřeší a jelikož kouří cigarety a tu marihuanu, když má něco málo, z krátkodobých brigád, padne to na to a mě dá 500. Pořádně na nájem jsem od něj dostala naposledy v květnu, to bylo zrovna období, kdy makal, vydělal si měsíčně i čtyřicet tisíc, ale opět se opakoval scénář, pohádal se tam a odešel. Pak si to vyčítá, trápí ho to, ale cítí nespravedlnost, že si na něj ti chlapi dovoluji, jednají s ním jak s hadrem a on vybouchne. Bohužel se k němu takhle chová i jeho otec, můj exmanžel i pod ním chvíli dělal. On mu neustále něco vyčítá, říká, že je šikovný, ale že provokuje a že má držet ústa a makat. Syna mrzí, že se ho táta nezastane. Syna vychovával od 12 let ex manžel, já ho nezvládala, mě neposlouchal, navíc jsem měla dvě v té době malé děti, všechny s exmanželem. V 17 letech se nesnesli a šel zpět ke mě, od té doby takto válčíme. Vím, že na synovo chování má vliv exmanžel, mrzí ho, že se rozhádali, mrzí ho, jak se k němu táta chová. Ex žije divokým životem, peníze dokáže vydělat, ale hned je utratí, na děti neplatí, o mladší děti se nikdy nezajímal. Střídá ženský a nic neřeší. Syna to trápí, táta je pro něj vzor, ale já mám strach, že syn dopadne stejně jako ex. Je to přesně mladší kopie bývalého, já to úplně vidím, žila jsem s ním 11 let a tohle byl přesně důvod k rozvodu, nejvíc to vyvrcholilo, když jsem byla na rodičáku s mladšími dětmi, on akorát rozhazoval peníze a choval se nezodpovědné. Dluhy a finanční problémy máme kvůli tomu oba do teď. Já už se s tím poperu, chybí mi pár měsíců v insolvenci a bude to za mnou, ale nechci aby stejnou chybu udělaly děti a nejstarší syn k tomu slušně spěje, už teď má exekuce a já nevím, jak mu vysvětlit, že takto to nejde. Jakmile se o to snažím, urazí se a nepřijde několik dní. Navíc ho vše rozhodí a vše si bere osobně. Já už ale taky nemůžu, je dospělý a je s ním mnohem víc starostí, než se sourozenci na základní škole. Nevím ale vůbec jak na něj, po dobrém ani po zlém nic nefunguje.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66473
9.9.22 20:50
@Anonymní píše:
Hezký večer všem, jdu se sem vypovídat a případně požádat o radu. Mám syna (22 let) a od malička to s ním nebylo lehké. Je to hodný kluk, rád pomáhá druhým, je takový citlivý, všechno si hodně bere, není zlý. Několikrát mi hodně pomohl, to nejen finančně. Na druhou stranu, nevydrží někde v práci, hledá si práce po stavbách, kde mu často nezaplatí, všude má problémy s ostatními a bylo to tak vždy, není to jen v práci, bylo to tak i ve škole a všude. U ničeho dlouho nikdy nevydržel, chvíli projevuje zápal, nadšení, ale při problému ho to hned pustí. Nemá ani střední školu, nedokončil tři, vždy ho vyhodili hned v prváku, snažil se jen první měsíce. Takto je to i s prací a se vším. Měl dlouhodobou známost, asi čtyři roky i ta ho omrzela a od té doby střídá holky, kouří marihuanu a střídá fušky. Nejdéle v práci vydržel půl roku, jinak to střídá a já ho živím. Jelikož mám insolvenci a dvě děti školou povinné, je to problém. Když má peníze, dá mi na nájem, koupí i jídlo a lakomý rozhodně není, ale když nemá, tak to neřeší a jelikož kouří cigarety a tu marihuanu, když má něco málo, z krátkodobých brigád, padne to na to a mě dá 500. Pořádně na nájem jsem od něj dostala naposledy v květnu, to bylo zrovna období, kdy makal, vydělal si měsíčně i čtyřicet tisíc, ale opět se opakoval scénář, pohádal se tam a odešel. Pak si to vyčítá, trápí ho to, ale cítí nespravedlnost, že si na něj ti chlapi dovoluji, jednají s ním jak s hadrem a on vybouchne. Bohužel se k němu takhle chová i jeho otec, můj exmanžel i pod ním chvíli dělal. On mu neustále něco vyčítá, říká, že je šikovný, ale že provokuje a že má držet ústa a makat. Syna mrzí, že se ho táta nezastane. Syna vychovával od 12 let ex manžel, já ho nezvládala, mě neposlouchal, navíc jsem měla dvě v té době malé děti, všechny s exmanželem. V 17 letech se nesnesli a šel zpět ke mě, od té doby takto válčíme. Vím, že na synovo chování má vliv exmanžel, mrzí ho, že se rozhádali, mrzí ho, jak se k němu táta chová. Ex žije divokým životem, peníze dokáže vydělat, ale hned je utratí, na děti neplatí, o mladší děti se nikdy nezajímal. Střídá ženský a nic neřeší. Syna to trápí, táta je pro něj vzor, ale já mám strach, že syn dopadne stejně jako ex. Je to přesně mladší kopie bývalého, já to úplně vidím, žila jsem s ním 11 let a tohle byl přesně důvod k rozvodu, nejvíc to vyvrcholilo, když jsem byla na rodičáku s mladšími dětmi, on akorát rozhazoval peníze a choval se nezodpovědné. Dluhy a finanční problémy máme kvůli tomu oba do teď. Já už se s tím poperu, chybí mi pár měsíců v insolvenci a bude to za mnou, ale nechci aby stejnou chybu udělaly děti a nejstarší syn k tomu slušně spěje, už teď má exekuce a já nevím, jak mu vysvětlit, že takto to nejde. Jakmile se o to snažím, urazí se a nepřijde několik dní. Navíc ho vše rozhodí a vše si bere osobně. Já už ale taky nemůžu, je dospělý a je s ním mnohem víc starostí, než se sourozenci na základní škole. Nevím ale vůbec jak na něj, po dobrém ani po zlém nic nefunguje.

citlivého hodného kluka si představuju trochu jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
9.9.22 20:53

Přijde mi to jako v mládí neřešené ADHD v kombinaci s měkkou matkou a pofidernim otcem.

Ted v dospelosti ho zmenis uz jen tezko. Zavrela bych kohoutek na penize, bud bude platit nebo si musi najit neco sam. Chapu, ze mas asi obavu, kam to v jeho pripade povede, ale nevidim jine reseni. Jedine snad nejaka rodinna poradna…

A at se klidne urazi, je dospely, ma byt odpovedny sam za sebe. Bohužel tim, ze kolem nej chodíš po spickach, jsi tu situaci do jiste miry zavinila sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5592
9.9.22 21:08

Nic jiného než ho dostat z domu Ti zakladatelko nepomůže. Je to drsný ale pokud se nechceš i s mladšími dětmi do nekonečná nechat táhnout dolů a začít žít trochu solidně a volné dýchat jinak to nepujde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
350
9.9.22 21:08

Takhle si ho ale vychovala..Nesváděla bych vše na exmanžela, ty sama na tom máš velký podíl. Tvrdíš o něm že je nezodpovědný ale sama máš insolvenci, takže taky nebudeš zrovna zodpovědný člověk. Už ve dvanácti si ho nezvládala, proč? Proč nedokončil střední školu? Neměl k tomu podminky? To vy jste mu dali tento vzor..kluk prostě jen pokračuje v tom v čem žil celý život 🤷 Ještě je mladý, třeba se vzpamatuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81423
9.9.22 21:12

Poslat ho do světa. Nezivit. Neplatí bydlení? Nebydlí. Neplatí jídlo? Neji. Prostě být tvrdá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
9.9.22 21:13

Sedla bych si s ním a probrala, co by ho bavilo. Evidentně má problém s rádoby “autoritama”.. naprosto to chápu. Já sama si nedokážu představit, že bych pod někým pracovala. Že bych byla zaměstnanec s měsíčním platem a se stereotypní prací. Kterou mi ještě ke všemu zadává někdo, kdo z toho má daleko větší zisk. Přišla bych si jako poskok. Ale pro mě přesně tohle bylo motivací dokončit tři VŠ a založit si svou vlastní firmu. I se základním vzděláním se dá určitě něco vymyslet. Myslím, že je spoustu kurzů, které by si mohl udělat a odpíchnout se. Mohla by ho motivovat vidina toho, že může dokázat něco víc, než poslouchat něčí rozkazy. Zkusila bych na něj jít touto cestou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
9.9.22 21:20

Myslim, ze syn ma nejakou poruchu osobnosti. Tezko se s tim pracuje, a myslim, ze to neni uplne ovlivnitelne vychovou, jak tady jedna prechytrala psala. Znam vic takovych rodin, kde je vic deti a jedno je uplne nemozne, typicky se to projevuje fluktuaci ve skole a nasledne v zamestnani, neschopnosti navazat hlubsi vztahy, takove to, ze nevi, co si se zivotem pocit…

Urcite by mu aspon trochu mohl pomoct psycholog utridit si myslenky. Ale on te bude porad tahnout dolu, je to tezke no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14899
9.9.22 21:29

Malé děti malé starosti, velké děti velké starosti :nevim:

Jako když to videl odmala, ze žijete v dluzích a řešíte dluhy a mate půjčky, tak nic jiného nezná, má to vstipene a zazlívat mu to asi moc nemuzes :nevim: to jsi měla řešit s exem a zdrhnout ještě v zarodku, jakmile začal tolik utrácet. Teď akorát mas, co jste zaseli, když má tak mlady kluk exekuce. Kde k tomu proboha vůbec přišel? Až se zbavis té insolvence a začneš zit řádně, třeba pak uvidí, že to jde, ze dělat dluhy není potřeba, a pak s nim možná budeš moci o tom mluvit a hlavně mu pujdes příkladem :think: teď tě asi pochopitelně moc vážně nebere, tak ho nenut. To je asi stejně účinné a prospěšné, jako když mě babička porad nutila se modlit a chodit do kostela, ale mezitím chlastala jako duha a zpravidla se zlila už po ránu tak, ze cely den prospala. Takovy přístup proste nelze brat vážně a poucovanim to jenom dal a dal zhorsujes a jseš mu pro srandu i ty i celá finanční gramotnost.

A kam vlastně jde, když píšeš, ze je uražený a čtyři dny nepřijde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.22 21:31

Ten popis sedí na mého příbuzného. Taky vlastně hodný člověk, ale hrozně výbušný a lehce vytočitelný, u ničeho nevydrží a co ho nebaví, to dělat prostě nebude. Má diagnostikovanou schizofrenii, invalidní důchod.

• Citovat
  • Upravit
6050
9.9.22 21:33
@Emmara píše:
Přijde mi to jako v mládí neřešené ADHD v kombinaci s měkkou matkou a pofidernim otcem.

Ted v dospelosti ho zmenis uz jen tezko. Zavrela bych kohoutek na penize, bud bude platit nebo si musi najit neco sam. Chapu, ze mas asi obavu, kam to v jeho pripade povede, ale nevidim jine reseni. Jedine snad nejaka rodinna poradna…

A at se klidne urazi, je dospely, ma byt odpovedny sam za sebe. Bohužel tim, ze kolem nej chodíš po spickach, jsi tu situaci do jiste miry zavinila sama…

Působí to na mě stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
9.9.22 21:38
@Anonymní píše:

Tohle je hodně těžký…řekla bych, že tady něco začít řešit, bylo už dávno pozdě…
Kluk nemá školu, tudíž má jen základní vzdělání, škoda, už na něj vždy tak budou nahlížet. Neříkám, že se někdo se základkou nemůže slušně chytit, může, ale s úplně jiným přístupem. Nerespektuje autority (nadřízené) nikdo mu nesmí nic říct, když se ozve, tak se chlapec urazí. To on si bohužel v jeho případě nemůže dovolit, je mladý všechno se učí a v práci to prostě tak bývá, že je někdo výš než Ty a určuje práci, vytýká, když něco není v pořádku a ano bu*zeruje. Tak to bohužel je a panáček tohle vůbec neakceptuje. Opravdu není ok, aby měnil práci jak ponožky. Nikdo na něj s otevřenou náručí vážně nečeká a nikdy čekat nebude.

Bohužel chyba je ve vás v obou, dle mě jste nechali kluka růst, jak dříví v lese, přehlíželi jste zásadní problémy, které se měli řešit dokud byl malý. Přehazovali jste si ho jak horký brambor. Teď si hulí ganju, má na háku, když není, tak máma zařídí. Buďto ho hoď do vody ať se postará sám a nebo to snášej dál, on není nic víc, než odraz v zrcadle tebe a tvýho ex.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.22 22:23

Jste měkká. Mám 2 dospělé děti. Zatímco dcera je samostatná a schopná, syn je stejnej lempl jako ten váš (a ne, není citlivý, jen vám to umí sehrát, si nedělejte iluze). Přitom měli stejnou výchovu a dávala jsem si pozor, abych, už když byly děti, nedělala rozdíly na základě pohlaví - žádné ženské a mužské práce - prostě co bylo třeba museli dělat oba bez výběru a rozdílu. Ten můj teda lemplismus a nepřizpůsobivost v dětství nevykazoval, ale pak nová parta, hrátky s trávou a už to jelo. Takže: jestli jsem něco podělala v jeho dětství, určitě to nehodlám podělávat dál. Tzn. že při tomhle stylu života, když už nestuduje, nechávám zodpovědnost na něm - ve 22 už u vás nemá co dělat. Ať jde na ubytovnu či sdílený byt a stará se sám. Je to jednoduché - co si nezařídí, to nebude mít. Buď skončí na ulici, nebo si mákne. Ok, z pozice matky to není lehký, to neříkám, já si vždy musím říct, že jinýmu chlapovi bych tenhle parazitismus nedovolila. A pro jistotu si ještě řeknu, že když jsem zvládla já 2 děti uživit sama, byla bych pitomá nechtít po dospělým chlapovi, aby zvládl se postarat o sebe. Sice mě občas bolí, když se mu nedaří, chci aby byl šťastnej, ale fakt je ten, že si to dělá sám. Neomlouvejte ho tak. Jinak vás stáhne dolů s sebou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.22 22:28
@Nelel12 píše:
Tohle je hodně těžký…řekla bych, že tady něco začít řešit, bylo už dávno pozdě…
Kluk nemá školu, tudíž má jen základní vzdělání, škoda, už na něj vždy tak budou nahlížet. Neříkám, že se někdo se základkou nemůže slušně chytit, může, ale s úplně jiným přístupem. Nerespektuje autority (nadřízené) nikdo mu nesmí nic říct, když se ozve, tak se chlapec urazí. To on si bohužel v jeho případě nemůže dovolit, je mladý všechno se učí a v práci to prostě tak bývá, že je někdo výš než Ty a určuje práci, vytýká, když něco není v pořádku a ano bu*zeruje. Tak to bohužel je a panáček tohle vůbec neakceptuje. Opravdu není ok, aby měnil práci jak ponožky. Nikdo na něj s otevřenou náručí vážně nečeká a nikdy čekat nebude.Bohužel chyba je ve vás v obou, dle mě jste nechali kluka růst, jak dříví v lese, přehlíželi jste zásadní problémy, které se měli řešit dokud byl malý. Přehazovali jste si ho jak horký brambor. Teď si hulí ganju, má na háku, když není, tak máma zařídí. Buďto ho hoď do vody ať se postará sám a nebo to snášej dál, on není nic víc, než odraz v zrcadle tebe a tvýho ex.

Ano je to jistě i moje chyba, on byl do 10 let hodné dítě, vše začalo narozením dvojčat, kdy vygradovaly problémy s bývalým, s ním byly problémy i dříve, ale já o nich nevěděla, věřila jsem ex, on mi lhal, jak je vše zaplacený a najednou nám ostřihli elektřinu, vyhodili z bytu. Ex sliboval, nepolepšil se, tak jsme se rozvedli, když bylo dvojčatům něco přes rok a tam problémy se synem gradovaly. Já ho nezvládala, po domluvě byl svěřen bývalému, zajímala jsem se pořád, chodil ke mě na víkendy, ale postupně nechtěl. Myslela jsem to pro jeho dobro, táta na něj víc platil a vypadalo to, že ho lépe zvládne. Ale opak byl pravdou. Ex byl hodně pryč, nechával ho samotného doma i klidně týden, já to nevěděla, žiju v jiném městě, denně jsem jim volala, ale ona lhali. Oni mě ze všeho vždycky vynechali, já se problém dozvěděla vždy až poslední. Oni jsou oba úplně stejní, ale já bych chtěla, aby syn žil jinak, lépe. Chci začít od znova, s čistým štítem, ale on mě bude tahat pořád dolů a hlavně jeho chování vidí mladší děti, které jsou v pubertě, ony jsou zatím ve svých 12 úplně bezproblémové, dělají mi jen radost a nechci nic pokazit. Syn ale také nedělá jen problémy, občas je opravdu zlatý, pomůže a dokonce mi předělal byt, je velmi manuálně zručný, o to víc mě ale mrzí, že se v žádné práci neudrží, problém je čistě jeho povaha a laxní přístup. Šikovný to když chce, tak je velmi a není ani zlý, s mladšími sourozenci má dobrý vztah, pomáhá jím se školou, on není ani hloupý, právě naopak, když chtěl měl jedničky, jenže on nechtěl, zlobil, do školy moc nechodil, provokoval tam všechny a tak i studijní výsledky šly dolů, ale mnohem větší problémy byly v chování, to bylo i důvodem vyhazovu ze středních škol a neklasifikované předměty, protože tam nechodil.

• Citovat
  • Upravit
9.9.22 22:44
@Soher píše:
Sedla bych si s ním a probrala, co by ho bavilo. Evidentně má problém s rádoby “autoritama”.. naprosto to chápu. Já sama si nedokážu představit, že bych pod někým pracovala. Že bych byla zaměstnanec s měsíčním platem a se stereotypní prací. Kterou mi ještě ke všemu zadává někdo, kdo z toho má daleko větší zisk. Přišla bych si jako poskok. Ale pro mě přesně tohle bylo motivací dokončit tři VŠ a založit si svou vlastní firmu. I se základním vzděláním se dá určitě něco vymyslet. Myslím, že je spoustu kurzů, které by si mohl udělat a odpíchnout se. Mohla by ho motivovat vidina toho, že může dokázat něco víc, než poslouchat něčí rozkazy. Zkusila bych na něj jít touto cestou..

Tohle by mohlo fungovat snad jen kdyby se vzpamatoval. Už teď má prý exekuce, u ničeho nevydrží, jak by mohl vytrvat v podnikání? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí