Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Určitě dát ultimátum. Najít si práci a platit nájem, nebo se odstěhovat.
Nebo ať do práce nechodí a žije si svým životem. Buď dostane pár facek a uvědomí si, nebo ne. Ale obávám se, že s tím už ty moc nenaděláš.
A nebojíš se, že u vás bude zase jednou zvonit exekutor? Co vzor pro mladsi děti? Možná bude fungovat, jako odstrašující případ.
Já bych mu dala ultimátum, třeba měsíc a pokud za měsíc nepřinese část nájmu a na výdaje jako je jídlo atd. tak bych ho vyhodila.
Je to kruté, ale jinak to nejde.
On na vás taky hrozně spoléhá, protože ví, že jídlo a bydlení zajistíte vy, takže nemá důvod se snažit.
Pracuju ve finanční sféře a často jsme měla na telefonu rodiče klienta, který si velmi nezodpovědným způsobem půjčoval. Oni byli schopný i ty dluhy za něj opakovaně platit a nechápala jsem jak dlouho to byli schopní tolerovat.
Zkuste mu poradit i nějakého psychologa.
Na nákup trávy přeci nějaké finance získávat musí?
@Anonymní píše: … problémy se synem gradovaly … po domluvě byl svěřen bývalému … chodil ke mě na víkendy, ale postupně nechtěl …
Zjisti si kde má Tvůj syn adresu trvalého pobytu. Pokud je trvale hlášen stále u svého otce, pak bys mohla prostě vyměnit zámek u dveří a poslat ho za jeho tátou.
Ale pokud dlouhodobě bydlí ve Tvém bytě a má zde své věci, pak je prakticky nemožné jej „vykopnout“, jak zde radily některé diskutérky. Zamezit přístup osoby do jejího obydlí - to je trestný čin.
Mohla bys samozřejmě najít jiné bydlení, ukončit nájem a odstěhovat se s oběma dětmi tam. Nejsi povinna přijmout Tvého syna v nové domácnosti.
Naprosto nesmyslná je zdejší rada „… dát ultimátum. Najít si práci a platit nájem, nebo se odstěhovat“.
On samozřejmě neudělá nic z toho. Jde o asociála, který má na háku veškerá přání a rady své matky. Kašle na lidi kteří ho mají rádi. Podle toho je třeba k němu přistupovat. Tvrdě a bez varování ho postavit před hotovou věc. O ničem se s ním nedomlouvat, nesdělovat jaké kroky se chystají, nedávat žádná ultimata, na která by stejně kašlal.
Příspěvek upraven 09.09.22 v 23:33
@smutný.smajlík píše:
Určitě dát ultimátum. Najít si práci a platit nájem, nebo se odstěhovat.
Nebo ať do práce nechodí a žije si svým životem. Buď dostane pár facek a uvědomí si, nebo ne. Ale obávám se, že s tím už ty moc nenaděláš.A nebojíš se, že u vás bude zase jednou zvonit exekutor? Co vzor pro mladsi děti? Možná bude fungovat, jako odstrašující případ.
On u mě nemá trvalé bydliště, to má na úřadě, já už nechci žádné problémy s exekutory, jsem ráda, že to budu mít v prosinci za sebou. Já ho vyhodit nedokážu, protože mám výčitky, že jsem ho neměla u sebe, tak jak bych měla. On mi to často vyčítá. Navíc jde i o mladší děti, mají ho rády a taky samozřejmě strach, jak dopadne. Kolikrát má takové hloupé řeči.
Nepracuje, nestuduje, vykopnout. Trestný čin by mě tak zajímal.
Dostal by z milosti měsíc na vystěhování. A pak by měl věci před barákem. ![]()
@Anonymní píše:
On u mě nemá trvalé bydliště, to má na úřadě, já už nechci žádné problémy s exekutory, jsem ráda, že to budu mít v prosinci za sebou. Já ho vyhodit nedokážu, protože mám výčitky, že jsem ho neměla u sebe, tak jak bych měla. On mi to často vyčítá. Navíc jde i o mladší děti, mají ho rády a taky samozřejmě strach, jak dopadne. Kolikrát má takové hloupé řeči.
Tak to budeš trpět holt dál. Musí si uvědomit, že praní, svícení, vaření Apod., neco stojí, a že bez práce to nepůjde.
A promiň, ale tvoje “nedokážu a mám výčitky” jen prohlubuje tu propast, která ho už teď dělí od potenciálně “normálního” života.
@smutný.smajlík píše:
Tohle by mohlo fungovat snad jen kdyby se vzpamatoval. Už teď má prý exekuce, u ničeho nevydrží, jak by mohl vytrvat v podnikání?
Motivace a naděje toho, že je i jiný způsob jak se dá žít. Spousta lidí tuhle stránku vůbec neregistruje. Je jim vtloukáno to, aby si udělali školu a našli si práci. Pak pracují v systému padajícího ho.na za pár šušňí.. ti odolnější se s tím smíří a pracují tak celý život. Mají na nájem a trochu i ušetří.. tak jim to tak stačí a časem přesvědčí sami sebe, že je to vlastně baví. Pak jsou ti, co s tímhle schématem mají problém. Ale mnohdy nedokážou sami pochopit, v čem ten problém je a tím pádem s tím nemohou ani nic dělat. Trápí se a u žádné práce nevydrží. A ve finále se ztratí sami v sobě. Jedna strana jsou lajdáci a druhá strana ti, co se tak nějak ztratili sami v sobě a ve svém okolí. Napadlo mě to i v tomto případě. Znala jsem totiž kluka, na kterého popis sedí dokonale. Měnil práce a u ničeho nevydržel. Tam měl problém s tím, támhle s tímhle.. okolí ho mělo za lajdáka. On jen nedokázal správně klasifikovat svůj problém. Pak ho ze dne na den osvítilo a dnes úspěšně podniká.
@Anonymní píše:
Už jsem psala (podobné problémy se synem) - vždyť vás vydírá. Proberte se konečně. Nemuzete pořád zůstávat v pozici viníka - takto mu dovolujete nedospět. Myslíte, že tohle mu pomůže? Že je to dobrý příklad pro děti ukazovat jim, že i v dospělosti vás mohou zneužívat? V primitivních kmenech mají iniciační obřady. U nás to dřív byla vojna. Teď je to o tom umět dítě zavčasu vykopnout z hnízda. Dovedete si představit, když si najde partnerku? Když mu doteď ukazujete, že když 2 dospělí lidé v domácnosti, že musí makat a nést zodpovědnost jen žena? Už to není dítě. Jste na stejné úrovni. Jestli vám to nedochází.
@Soher píše:
Motivace a naděje toho, že je i jiný způsob jak se dá žít. Spousta lidí tuhle stránku vůbec neregistruje. Je jim vtloukáno to, aby si udělali školu a našli si práci. Pak pracují v systému padajícího ho.na za pár šušňí.. ti odolnější se s tím smíří a pracují tak celý život. Mají na nájem a trochu i ušetří.. tak jim to tak stačí a časem přesvědčí sami sebe, že je to vlastně baví. Pak jsou ti, co s tímhle schématem mají problém. Ale mnohdy nedokážou sami pochopit, v čem ten problém je a tím pádem s tím nemohou ani nic dělat. Trápí se a u žádné práce nevydrží. A ve finále se ztratí sami v sobě. Jedna strana jsou lajdáci a druhá strana ti, co se tak nějak ztratili sami v sobě a ve svém okolí. Napadlo mě to i v tomto případě. Znala jsem totiž kluka, na kterého popis sedí dokonale. Měnil práce a u ničeho nevydržel. Tam měl problém s tím, támhle s tímhle.. okolí ho mělo za lajdáka. On jen nedokázal správně klasifikovat svůj problém. Pak ho ze dne na den osvítilo a dnes úspěšně podniká.
No syn uvažuje podobně, rozčiluje ho ten systém, že já makám pro někoho, vydělám mu peníze a dostanu z toho zlomek. No jo, ale tak to bohužel chodí, to on si nedá vysvětlit. Neustále vymýšlí, v čem podnikat, chce do ciziny, vždycky se pro něco nadchne, ale u ničeho nevydrží. On umí vzít za práci, ale pak mu vadí, že dělá nejvíc a dostane stejně jako ti, co podvádí s hodinami, když to řekne, jdou po něm. Občas mu nezaplatí. Já se ho snažím přesvědčit, ať jde do fabriky, dohodila bych mu místo u nás, o tom nechce ani slyšet. Pořád má velké plány, ale skutek utekl. A on teď potřebuje jistou měsíční výplatu, ne to, jak to teď dělá, alespoň pro začátek, aby se mohl odpichnout. S exekucí se mu podnikat začne špatně.
@Anonymní píše:
Byl by ochoten podstoupit nějakou rodinnou terapii? Nejlépe i s otcem?
@Anonymní píše:
No syn uvažuje podobně, rozčiluje ho ten systém, že já makám pro někoho, vydělám mu peníze a dostanu z toho zlomek. No jo, ale tak to bohužel chodí, to on si nedá vysvětlit. Neustále vymýšlí, v čem podnikat, chce do ciziny, vždycky se pro něco nadchne, ale u ničeho nevydrží. On umí vzít za práci, ale pak mu vadí, že dělá nejvíc a dostane stejně jako ti, co podvádí s hodinami, když to řekne, jdou po něm. Občas mu nezaplatí. Já se ho snažím přesvědčit, ať jde do fabriky, dohodila bych mu místo u nás, o tom nechce ani slyšet. Pořád má velké plány, ale skutek utekl. A on teď potřebuje jistou měsíční výplatu, ne to, jak to teď dělá, alespoň pro začátek, aby se mohl odpichnout. S exekucí se mu podnikat začne špatně.
Jen, ať maže do ciziny, tam se naučí, že se pracovat musí, bez maminky. I na vlak bych mu dala.
@Anonymní píše:
Už jsem psala (podobné problémy se synem) - vždyť vás vydírá. Proberte se konečně. Nemuzete pořád zůstávat v pozici viníka - takto mu dovolujete nedospět. Myslíte, že tohle mu pomůže? Že je to dobrý příklad pro děti ukazovat jim, že i v dospělosti vás mohou zneužívat? V primitivních kmenech mají iniciační obřady. U nás to dřív byla vojna. Teď je to o tom umět dítě zavčasu vykopnout z hnízda. Dovedete si představit, když si najde partnerku? Když mu doteď ukazujete, že když 2 dospělí lidé v domácnosti, že musí makat a nést zodpovědnost jen žena? Už to není dítě. Jste na stejné úrovni. Jestli vám to nedochází.
On měl partnerku čtyři roky, dokud ona bydlela u rodičů, často k nim chodil, potom se rozešli, protože ona po něm chtěla, aby šli spolu bydlet, k tomu se neměl. Občas se s ní schází, ona ho stále chce, nevím jistě, ale tuším, že když není doma, je u ní, ona už má svůj podnájem a pracuje. Bohužel mimo ní střídá i jiná děvčata a nijak zvlášť se tím netají nikde, ty ale asi vážně nebere. To je další věc, když ho vyhodím půjde k ní a jestli se nevzpamatuje, tak ho ona bude muset živit a to se mi příčí, je to hodná, šikovná holka. Musela bych se před jejími rodiči stydět, oni z toho logicky nadšení nejsou, proto také tají, že se dále stýkají, já to vím z jiných zdrojů a myslím si, že je u ní, když není doma.
@Soher píše:
Chápu, jak to myslíš. To by se ale fakt musel vzchopit. Dát se dokupy a uvědomit si co chce. Zamakat na sobě. Objevit sám sebe. Může to být tak či tak.
Taky nejsem pro běžné škatulky a taky pracuju na tom, abych nemusela do konce života otročit. ![]()
A hlavně co ty exekuce ![]()
@smutný.smajlík píše:
Byl by ochoten podstoupit nějakou rodinnou terapii? Nejlépe i s otcem?
Mladý možná ano, on docházel i k psychologovi, od puberty, on opravdu špatně nese to, že se nestýká s otcem, jak o něm otec mluví, jak s ním otec poslední dobou mluvil, to vím i od psychologa, jeho to strašně trápí, pro něj je otec vzor, chtěl by se mu zavděčit, ale nějak se v tom točí. Měl jednoho dobrého kamaráda, který měl na něj dobrý vliv, ostatní stáli za nic, ale už se s ním nebaví, protože neunáší, že tento mladík má fungující, kompletní rodinu a pracuje s otcem ve firmě. On by chtěl strašně taky a mrzí ho, že jemu to nevyšlo. Starý by do poradny rozhodně nešel, je to dnes úplně jiný člověk, než kterého jsem si vzala. Je to namachrované mačo, co akorát chodí a pomlouvá syna. Když mu občas zavolám, protože neplatí na děti, nezeptá se na ně, nemá s nimi žádný kontakt, jedině se vymlouvá, že nemá peníze, děti ty ho nezajímají, jediné co, tak říká věty typu, jak se ti bydlí s tím curakem apod. Mluví takhle i se synem, když se někde potkají. Syn vidí, že exmanžel peníze má, kolikrát mi sám říká, co si táta koupil, vidí, že jezdí na dovolené, ze sociálních sítí a žere ho, že my se takto nemáme. Zároveň se ale chová podobně jako exmanžel.
@Anonymní píše:
A že ho nerozčiluje vám i z toho mála ubírat.
To vaše nesmyslný pochopení vás akorát dostane znovu do průšvihu. Znova a znova: je to dospělý chlap, ne dítě.