Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nanna30 píše:
Studie by mě taky zajímala, bohužel nevím o ničem..Mně současný systém moc taky nevyhovuje. Šest let na mateřské/rodičáku pro mě bylo neskutečně náročných. Jsem ráda, že to mám za sebou. Jako ideální (pro sebe a své děti) bych viděla od roka a půl dítěte docházku do kvalitních jesliček 2 týdně. Abych si taky odpočinula nebo mohla částečně pracovat/dělat něco jiného než nonstop řešit domácnost a děti. Děti by se socializovaly, měly taky nové podněty. U nás jesle nejsou. Jsem ráda aspoň za klasickou školku od tří let. Tipuju vývoj do budoucna, že jesle/dětské skupiny budou čím dál více žádané a bude jich vznikat víc. Aspon mámy v mém okolí by rozhodně tuto možnost využívaly, aby mohly i chodit do práce nebo si oddychnout.
Tak to by byla vyhoda pro matku, ale ne pro dite. Nejak si neumim predstavit, ze by si dite v roce a pul radsi vybralo cizi tety nez matku.
Podle mě nejde něco jen tak jednoznačně prokázat. Tam je takových faktorů… Péče otce, celistvost rodiny, prarodiče, sourozenci, ekonomická situace, psychický stav matky, typ jeslí, konkrétní péče v nich… Postavit takovou studii podle mě nejde.
@Capretta taky to tak vidím, že pro miminečka to je tak jako tak děs
. Taky bych to viděla nejdřív spíše od 18m a ne na celý den a v závislosti od charakteru dítěte. Zase 3 roky mi přijdou u některých dětí pozdě - hodně dětí už mnohem dřív táhne do světa a s mámou se vysloveně nudí. Záleží od dítěte
. Ale bylo by fajn, kdyby těch možností bylo víc, než jen velký kolektiv od 3 let. I hodně mam by bylo mnohem spokojenějších, což by se překládalo na děti.
@Lenca27 píše:
Tak to by byla vyhoda pro matku, ale ne pro dite. Nejak si neumim predstavit, ze by si dite v roce a pul radsi vybralo cizi tety nez matku.
Třeba moje děti jsou společenské. Mladší často vyhledává kontakt, lidi jsou pro ni zajímaví, i cizí, chce komunikovat, maminka je pro ni už okoukaná a trochu nudná. A kdyby v jesličkách byly skupinky s menším počtem dětí a více učitelkami, tak by tam byl bližší vztah a nebylo by to pro děti jak s uplně cizí osobou. Navíc matka by si odpočinula a pak by měla více energie zase na dítě, což je pro něj taky lepší než vyčerpaná, vyhořelá máma..
@Nanna30 píše:
Třeba moje děti jsou společenské. Mladší často vyhledává kontakt, lidi jsou pro ni zajímaví, i cizí, chce komunikovat, maminka je pro ni už okoukaná a trochu nudná. A kdyby v jesličkách byly skupinky s menším počtem dětí a více učitelkami, tak by tam byl bližší vztah a nebylo by to pro děti jak s uplně cizí osobou. Navíc matka by si odpočinula a pak by měla více energie zase na dítě, což je pro něj taky lepší než vyčerpaná, vyhořelá máma..
Spolecenske byt muzou, ale nejradsi s mamou za zadkem. Myslim, ze je lepsi to poresit v ramci rodiny, tata, babicka atd. Ja si od deti taky rada odpocinu, ale do jesli bych nedala.
Nejaka takova studie probehla, psalo se o tom, ale byla zahranicni, vychazelo to nejak tak, ze matk s vyssimi ambicemi a drivejsim navratem do prace maji uspesnejsi deti. Ale tak to je i logicke, kdyz ma nekdo vzdelani a karieru, ze ma vetsinou i chytre deti, ktere jsou motivovane. Tezko rict, jestli je to skolkou, ta ceska klasika je spis hlidaci, tak tezko rict, jestli ten, kdo je doma rozvijen, na tom bude hur nez ti ve skolce. Dle meho ma nejvetsi vliv vzdelani rodicu u nas v CR.
@Nanna30 můj syn taky tak. Už snad něco po roce vysloveně vyhledával taky společnost jiných lidí. Ne na dlouho, pak musela být maminka, ale když měl s nějakou už osvojenou tetou novou super zábavu na pár hodin, kterou neznal z domu, tak vysloveně chtěl ať jdu. Bylo taky super pozorovat, jak se pak vždy naučil něco nové. Teď se hodně zajímá i o děti, naposled chodil za staršími sousedovic kluky jako pejsek a když se mu věnovali, zářil jako vánoční stromeček
. Teď po týdnu má prý kamaráda Oskara
. Děti jsou prostě různý
.
@Lenca27 píše:
Spolecenske byt muzou, ale nejradsi s mamou za zadkem. Myslim, ze je lepsi to poresit v ramci rodiny, tata, babicka atd. Ja si od deti taky rada odpocinu, ale do jesli bych nedala.
Když má někdo možnost hlídání v rodině, tak je to super. Ale tím, jak se dnes žije, tu možnost hodně velká část lidí nemá. Někdo už rodiče třeba nemá, žijí daleko, jsou pracující (jako třeba oba moji rodiče)..já mám ještě i prarodiče, ale už na tom nejsou zdravotně nejlépe a na hlídání batolat už to není. Takže pak jesle můžou být velká pomoc a fajn možnost.
@Nanna30 píše:
Když má někdo možnost hlídání v rodině, tak je to super. Ale tím, jak se dnes žije, tu možnost hodně velká část lidí nemá. Někdo už rodiče třeba nemá, žijí daleko, jsou pracující (jako třeba oba moji rodiče)..já mám ještě i prarodiče, ale už na tom nejsou zdravotně nejlépe a na hlídání batolat už to není. Takže pak jesle můžou být velká pomoc a fajn možnost.
Muzou, ale nemyslim si, ze ke prospechu deti.
@Capelucia píše:
@Nanna30 můj syn taky tak. Už snad něco po roce vysloveně vyhledával taky společnost jiných lidí. Ne na dlouho, pak musela být maminka, ale když měl s nějakou už osvojenou tetou novou super zábavu na pár hodin, kterou neznal z domu, tak vysloveně chtěl ať jdu. Bylo taky super pozorovat, jak se pak vždy naučil něco nové. Teď se hodně zajímá i o děti, naposled chodil za staršími sousedovic kluky jako pejsek a když se mu věnovali, zářil jako vánoční stromeček. Teď po týdnu má prý kamaráda Oskara
. Děti jsou prostě různý
.
Souhlas. Děti jsou různý, matky jsou různý, já jsem jedině pro to mít těch možností více a ať se každý rozhodne, jak to udělá. Osobně bych možná i uvažovala o třetím dítěti, kdybych věděla, že péče bude částečně sdílená. Děti mám moc ráda, ale nonstop péče je dost náročná. Takže po 6 letech na klasické mateřské/rodičáku, ješte s covidem do toho, uvažuju spíš nad sterilizací
![]()
@Lenca27 píše:
Muzou, ale nemyslim si, ze ke prospechu deti.
Diskuze je zajímavá, byla by škoda ji zničit výkřiky tohoto typu. Co ty cítíš jako dobré pro tvé děti, nemusí být dobré pro všechny.
Mé děti jsou také společenské. Nezajímají je až tak dospělí, ale ostatní děti, a to už od docela raného věku.
@Capretta píše:
@Capelucia zalezi, kdy ses tam byla podivat, v kojenaku pak miminka nakonec taky neplacou. Poslednich 7let ziju v zemich, kde je to bezny, davat nekolikamesicni do jesli a taky mi to je proti srsti. I kdyz ve finale je to o navazanosti na matku a charakteru, jak to zvladne.Idealni mi prijde min do 1.5 roku doma (tzn s matkou ci jinou blizkou osobou- ktera je a ditetem rada a nebere to jako zivotni obet, to pak jsou jesle fakt lepsi) a pak postupne na hodinku do kolektivu. Dite si postupne samo rekne, kdy chce s ostatnimi detmi obedvat, spat. Po tretim roce jiz spokojene zvladne cely program.
Žiju v DE, kde běžně chodí děti do jeslí v roce, některé dříve. Skupinky jsou věkově smíšené, max 12 dětí na 3 pečovatelky a ta miminka tam mají většinou maximálně dvě. Nemyslím si, že by ta miminka nechali vyplakat, rozložilo by jim to celou skupinu, ty malé děti jsou na pláč ostatních velmi citlivé.
Studie nevím, ale posledních 8 let pracuju ve firmách, kde mám poměrně úzký kontakt s lidmi s mnoha různých západních zemích, s mnoha matkama z těch zemí jsme to pravidelně řešíme kolem dokolečka. Na výsledcích se celkem všechny shodují, do roka je super být s dítětem a dát mu ten základ co sebelepší školka nenahradí, od roka už je to celkem jedno. Většinou nám ty tři roky závidí, do doby než se dozví výši rodičáku a fakt, že to není možnost, jako spíš pravidlo, že dobrých jesliček je málo a zkrácených úvazků taky. Na dětech staršího věku ani na dospělých jsem zásadní rozdíl nepozorovala, kromě toho že většina západních kolegů má otevřenější mysl, nejsou tak zaprdění a jsou mnohem příjemnější než Češi. Jestli na to má vliv délka mateřské, to pochybuju ![]()
Podle me detem hodne prospiva byt s vrstevniky ve skupine hned jak to je mozne.
Jinak mně starší chodila od necelých tří let do státní školky, šťastná jak blecha. Mladší od roka ve skupince u manžela v práci, jsou tam většinou dvě miminka na jednu chůvu, ale prý jsou stejně většinou v druhé skupině u větších dětí, mrňouse to pak baví víc než hrát si jen s tetou.