Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, plánujeme od září 2019 u syna domácí vzdělávání, máme skvělou učitelku a a hledáme další 1-3 děti do party, nejlépe 1. nebo 2.ročník, lokalita Plzeň
V září mi nastupuje syn do první třídy. Je velké riziko, že bude mít problémy (podle psycholožky hrozí dyslexie a dysgrafie), má problémy s pamětí, pozorností…
Je to dítě, co bude ve státním školství trpět a neomlouvam ho, je mi líto i učitelky. Pohybuji se ve školství, tak mám dost jasnou představu.
Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou, že bychom mohli zkusit domácí učení.
Hledám zkušenosti toho, kdo tím prošel.
Teď nastoupí do školy, ale pokud to nepůjde, tak potřebuji plán. ![]()
@Anonymní píše:
V září mi nastupuje syn do první třídy. Je velké riziko, že bude mít problémy (podle psycholožky hrozí dyslexie a dysgrafie), má problémy s pamětí, pozorností…
Je to dítě, co bude ve státním školství trpět a neomlouvam ho, je mi líto i učitelky. Pohybuji se ve školství, tak mám dost jasnou představu.
Teď nastoupí do školy, ale pokud to nepůjde, tak potřebuji plán.
A co asistentku? Já bych doma neučila, to bude ještě horší do budoucna, dítě bude úplně separované od vrstevníků, ve škole spíš okouká chování ostatních a přizpůsobí se.
@Anonymní píše:
Pokud narazíte na šikovnou učitelku, nebude mít problém. S těmito dětmi už má většina učitelek hodně zkušeností a umí si poradit, aby to dítku šlo, bavilo ho to a naučilo se co je třeba.
Pokud se chceš něco dozvědět o domácím vzdělávaní koukni na FB na skupinu domácí vzdělávání. Já bych teda do toho po loňské zkušenosti s distanční výukou nešla. Dětem chybí kolektiv a ten doma těžko nahradíš. Navíc u mých dětí hodně funguje snaha trumfnout ostatní spolužáky.
@Kriss Tina píše:
A co asistentku? Já bych doma neučila, to bude ještě horší do budoucna, dítě bude úplně separované od vrstevníků, ve škole spíš okouká chování ostatních a přizpůsobí se.
Na AP by dosáhl, ale ve třídě už je několik dětí s AP, tak mu ji poradna nenapsala.
Tady nejde o chování, ale o učení.
Separace bych se nebála. Jsou kroužky. Má sourozence.
@Aspera píše:
Pokud narazíte na šikovnou učitelku, nebude mít problém. S těmito dětmi už má většina učitelek hodně zkušeností a umí si poradit, aby to dítku šlo, bavilo ho to a naučilo se co je třeba.
Pokud se chceš něco dozvědět o domácím vzdělávaní koukni na FB na skupinu domácí vzdělávání. Já bych teda do toho po loňské zkušenosti s distanční výukou nešla. Dětem chybí kolektiv a ten doma těžko nahradíš. Navíc u mých dětí hodně funguje snaha trumfnout ostatní spolužáky.
Syn to má naopak. Pokud je velká konkurence, tak se stáhne do sebe, prohlásí, že je hloupý a přestane pracovat.
@Anonymní píše:
a nebylo by lepší spíš hledat lepší školu? Takových co umí pracovat s poruchama učení a pozronosti je docela dost, včetně veřejných škol, tak jako tak se tvůj syn musí naučit kompenzovat to co dostal do vínku, což zrovna v domácím vzdělávání jde docela složitě.
A stejně tak funguje jako dobrej nástroj asistence u dětí, co potřebují více podpory.
To fakt není buď strašidelná škola plná vyhořelých úč nebo sluníčkové domácí vzdělávání. Navíc to aby fungovalo rozumně, tak k tomu potřebuješ komunitu dalších rodin aby syn nebyl jen zavřený s tebou v době, kdy fakt potřebuje vrstvevníky.
A teda pokud si spočítáš náklady na domácí vzdělávání - což znamená výpadek tvého příjmu, tak to i ta soukromá škola vyjde levněji…
Mimochodem - proč si to neřešila dřív, než v srpnu?
Zaprvé bych udělala plán, aby to ve škole šlo. Pokud k tomu přistupuješ tak, že to ve škole asi nepůjde, je možné, že to půjde hůř než by mohlo.
Já to vyřešila speciální logopedickou školou. Holky jsou spokojený, málo děti ve třídě.
@jita22 píše:
Zaprvé bych udělala plán, aby to ve škole šlo. Pokud k tomu přistupuješ tak, že to ve škole asi nepůjde, je možné, že to půjde hůř než by mohlo.
Co si představit pod plánem, aby to šlo?
![]()
@mamule42 ale takove školy všude nejsou. Nejbližší máme 60 km. Takže tímto směrem to nejde.
Zeptej se na Fb ve skupine, tam jsou lidi, co uci doma.
Ja bych dala ke zvazeni jeste nejakou „alternativni“ skolu - Montessori, Waldorf, komunitni. Mrkni co mate u vas. Musi tam byt schopni lidi, jen nazev nestaci.
Tam bude mit individualni pristup, min deti, vic pohybu atd.
@Lucie_Sx píše:
Zeptej se na Fb ve skupine, tam jsou lidi, co uci doma.Ja bych dala ke zvazeni jeste nejakou „alternativni“ skolu - Montessori, Waldorf, komunitni. Mrkni co mate u vas. Musi tam byt schopni lidi, jen nazev nestaci.
Tam bude mit individualni pristup, min deti, vic pohybu atd.
Není v dosahu. Vše je 30 km a víc.
Já bych syna do školy posílala, i když je mi jasné, že ho stejně budeš muset většinu věcí naučit doma. Mám zkušenost s dětmi z domácího vzdělávání. I jedna má kamarádka učila děti doma, protože často cestovali, pak se jednou dostala do nemocnice a manžel málem nechal děti propadnout. Pokud není nějaký zvláštní důvod (statek v horách, právě to cestování, hodně vyhraněné smýšlení rodiny atp.) dítěti podle mě škola spíš prospěje než ublíží.
Co zkusit běžnou, ale malou, třeba vesnickou školu?
Tady poblíž máme vesnickou školu, kam děti dojíždějí i z daleka. Úžasný přístup, takové rodinné prostředí, každý zná každého. Můj synovec tam nastoupil v první třídě. V té době měl „jen“ ADHD v celkem těžké formě. V průběhu se přidaly ještě nějaké dys poruchy. Měl asistentku, která ve třídě měla ještě dvě děti. Přesto kluk vše bezvadně zvládnul. Letos přestupuje na víceleté gymnázium.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Ancek ano jde jen o administrativni krok