Domácí vdolky - prosím o recept!

9868
25.7.08 19:44

Domácí vdolky - prosím o recept!

Ahoj,

holky, zatím jste mě nikdy nezklamaly, jsem tu s dalším sladkým jídlem… Já je prostě neumím, protože sladké moje mamka nedělá a tak nemám recepty na sladká jídla okoukané.

A dneska přišel manžel s tím, že by rád zítra vdolky, takové, jako dělala jeho babička, no a té se už zeptat nemůžu. Měl je dneska k obědu v práci a prý byly strašně hnusné, tak si chce spravit chuť… A já netuším, jak na ně… Koukala jsem po receptech na webu, jenže se od sebe zá:,–(ně liší a já bych potřebovala něco vyzkoušeného, spolehlivého… A jednoduchého ;) Ale to není podmínkou. Hlavně aby to byl vyzkoušený recept - já totiž domácí snad ani nikdy nejedla, naposledy jsem vdolky měla někdy na základní škole v jídelně, na střední už snad ani ne… Ani netuším, jaké těsto se na ně dělá? Řídké, normální buchtové nebo úplně jiné? A vdolky se smaží, že?

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

856
25.7.08 20:50

Lesi,

co máš konkrétně na mysli pod pojmem „vdolky“. U nás na Moravě jsou vdolečky takové ty kuličky plněné tvarohem, nahoře jsou povidla a posypka a polykají se naráz (čím menší jsou svatební, tím víc nóóóbl :-)).
Nebo máš na mysli takové ty „bavorské“ - kynuté smažené?

Jinak mě nikdy nezklamal časopis Apetit. Nevím, jestli bys tam našla online recept přímo na vdolky, ale pár čísel zpátky byly Chodské koláče, můžu Ti to naskenovat a poslat mailem. V Apetitu jsou narozdíl od internetu recepty opravdu vyzkoušené kolektivem autorek, takže to nejsou nesmysly, jak se jinde občas stává. (www.apetitonline.cz)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9868
25.7.08 21:00
Macka1 píše:
Lesi,

co máš konkrétně na mysli pod pojmem „vdolky“. U nás na Moravě jsou vdolečky takové ty kuličky plněné tvarohem, nahoře jsou povidla a posypka a polykají se naráz (čím menší jsou svatební, tím víc nóóóbl :-)).
Nebo máš na mysli takové ty „bavorské“ - kynuté smažené?

Jinak mě nikdy nezklamal časopis Apetit. Nevím, jestli bys tam našla online recept přímo na vdolky, ale pár čísel zpátky byly Chodské koláče, můžu Ti to naskenovat a poslat mailem. V Apetitu jsou narozdíl od internetu recepty opravdu vyzkoušené kolektivem autorek, takže to nejsou nesmysly, jak se jinde občas stává. (www.apetitonline.cz)

Ono je víc druhů vdolků? A sakra :D Já vlastně nevím… Měla jsem automaticky představu těch z jídelny - sladké kolo navrch tvaroh a nějaká marmeláda? Nebo to byla povidla? :oops: :oops: Připadám si jak blbec, když ani nevím, co chci… Pochop, já je nejedla přes dvacet let :o

Jdu se zeptat své drahé polovičky :).

L.

PS: Ty chodské koláče jsou co? :oops: Já fakt umím vařit, opravdu :) Jen teda sladká jídla ne :)

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
856
25.7.08 21:03

Už Ti to skenuju a posílám na mail.

Tak to on myslel manžel bavorské vdolky - smažené, něco jako koblihy, ale nejsou plněné.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
25.7.08 21:47

Aha, tak o nich právě debatujeme a jedná se o nadýchané kuličky, které jsou měkké a lehké.
Což je průser, bo ani nevím, jak to má vypadat a chutnat :o Jojojoj, to bude zítra zajímavé… :D

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
25.7.08 21:48

Pardon :) Píšu od manžela z ntb.

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9130
25.7.08 21:54

Ahoj LEsino,
takove vdolky dela babicka, ale recept nevim, jen vim, ze jsou kynute. A hlavne nesmazi je v oleji, ale dela je na sucho na plotynce.
Takze jsem ti vlastne nepomohla.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
856
25.7.08 21:54
  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
856
25.7.08 21:55
  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
25.7.08 21:59
Macka1 píše:
http://www.apetitonline.cz/…povidly.html

Ty vypadají fajně!!! Jen nejsou smažené, ale snad uspěju :D Babička je totiž smažila ve staré pánvičce na oleji…

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
8
25.7.08 22:01
Macka1 píše:
http://www.apetitonline.cz/…dolecky.html

I tohle vypadá že bude moc dobré, jen ta příprava mi přijde o dost zběsilejší…

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2724
25.7.08 22:04

Vdolky/lívance dělám jako palačinky, jen na 1 l mléka přidám 1/2 kostky droždí, trochu víc mouky a cukru a nechám 30min-1hod v míse v teple (u sporáku) nakynout. Pak je smažím na pánvi. Můj muž je západočech, u nich se vdolky jedí s merendou (rozmačkané jahody s cukrem a trochou smetany) nebo se přikusují k bramboračce (zajímavé, ale raději si to dávám sekvenčně). Bavorské vdolečky jsou ze smaženého kynutého těsta na koblihy, mně se s tím ale nechce válet a vykrajovat, takže raději „liju“.
Bára

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9868
26.7.08 11:02
BaraF píše:
Vdolky/lívance dělám jako palačinky, jen na 1 l mléka přidám 1/2 kostky droždí, trochu víc mouky a cukru a nechám 30min-1hod v míse v teple (u sporáku) nakynout. Pak je smažím na pánvi. Můj muž je západočech, u nich se vdolky jedí s merendou (rozmačkané jahody s cukrem a trochou smetany) nebo se přikusují k bramboračce (zajímavé, ale raději si to dávám sekvenčně). Bavorské vdolečky jsou ze smaženého kynutého těsta na koblihy, mně se s tím ale nechce válet a vykrajovat, takže raději „liju“.
Bára

Jj, takhle dělám lívance, rodina je miluje… Ale teď mám požadavek na vdolky. Kvásek mi už kyne, tak dohledávám jak dál :)
Asi udělám klasické sladké kynuté těsto a pak se uvidí.

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5484
26.7.08 14:09

Lesi,
tak konečně..ale havran tu zase řádil jako černá ruka, vykrámoval mi tříděnej odpad - lotr.

Tak já dělám vdolečky, přesně toho typu ze školní jídelny, tedy bavorské vdolečky:

Recept je tak cca :lol: , protože to tak nějak dávám od oka:

Bavorské vdolečky:

cca 500 g hladké mouky
1 celé vajíčko
půlka kostičky droždí špetka cukru
1-2 lžíce oleje
mléko dle potřeby, zkušená kuchařka jako Ty, odhadne…

Zpracuje se těsto, konzistence - no aby se z toho daly modelovat vdolečky…nechá se vykynout, nechávám tak 45 minut a pak dělám ručně placičky, které se smaží v oleji. Osmažené dávám na napařovák, na kterém je ještě ubrousek (aby se olej vsáknul) a pak mažu marmeládou, sypu tvrdým tvarohem, zdobím šlehačkou nebo zakysanou smetanou, sním a pak se nemůžu hýbat…

Tak snad se zadaří a budou chutnat…Já jsem zjistila, že nemám droždí, teda mám ale sušený a to není ono…takže musíme s Mirdou ven pro droždí :(

Vdolečkům zdar zdar zdar

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
9868
26.7.08 14:17

Pavličko, díky, ale pozdě ;)

U nás je už snědeno. Udělala jsem obyčejné sladké kynuté těsto z kila mouky, ze třetiny jsou (tedy už nejsou, ale byly) vdolky, ze zbytku dva mazance.

A teď koukněte, myslím, že na první pokus to není špatné:

Byly lehoučké, nadýchané a fakt hrozně dobré…A byla to větší rychlovka než lívance…

Povšimněte si našich úžasných talířků :) Máma je kdysi dostala k MDŽ a hned mi je šoupla do výbavy. :D Naše Kunhůtky je ovšem bezmezně milují…

L.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama