Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
holky, zatím jste mě nikdy nezklamaly, jsem tu s dalším sladkým jídlem… Já je prostě neumím, protože sladké moje mamka nedělá a tak nemám recepty na sladká jídla okoukané.
A dneska přišel manžel s tím, že by rád zítra vdolky, takové, jako dělala jeho babička, no a té se už zeptat nemůžu. Měl je dneska k obědu v práci a prý byly strašně hnusné, tak si chce spravit chuť… A já netuším, jak na ně… Koukala jsem po receptech na webu, jenže se od sebe zá:,–(ně liší a já bych potřebovala něco vyzkoušeného, spolehlivého… A jednoduchého
Ale to není podmínkou. Hlavně aby to byl vyzkoušený recept - já totiž domácí snad ani nikdy nejedla, naposledy jsem vdolky měla někdy na základní škole v jídelně, na střední už snad ani ne… Ani netuším, jaké těsto se na ně dělá? Řídké, normální buchtové nebo úplně jiné? A vdolky se smaží, že?
L.
Lesi,
co máš konkrétně na mysli pod pojmem „vdolky“. U nás na Moravě jsou vdolečky takové ty kuličky plněné tvarohem, nahoře jsou povidla a posypka a polykají se naráz (čím menší jsou svatební, tím víc nóóóbl
.
Nebo máš na mysli takové ty „bavorské“ - kynuté smažené?
Jinak mě nikdy nezklamal časopis Apetit. Nevím, jestli bys tam našla online recept přímo na vdolky, ale pár čísel zpátky byly Chodské koláče, můžu Ti to naskenovat a poslat mailem. V Apetitu jsou narozdíl od internetu recepty opravdu vyzkoušené kolektivem autorek, takže to nejsou nesmysly, jak se jinde občas stává. (www.apetitonline.cz)
Macka1 píše:
Lesi,co máš konkrétně na mysli pod pojmem „vdolky“. U nás na Moravě jsou vdolečky takové ty kuličky plněné tvarohem, nahoře jsou povidla a posypka a polykají se naráz (čím menší jsou svatební, tím víc nóóóbl
Jinak mě nikdy nezklamal časopis Apetit. Nevím, jestli bys tam našla online recept přímo na vdolky, ale pár čísel zpátky byly Chodské koláče, můžu Ti to naskenovat a poslat mailem. V Apetitu jsou narozdíl od internetu recepty opravdu vyzkoušené kolektivem autorek, takže to nejsou nesmysly, jak se jinde občas stává. (www.apetitonline.cz).
Nebo máš na mysli takové ty „bavorské“ - kynuté smažené?
Ono je víc druhů vdolků? A sakra
Já vlastně nevím… Měla jsem automaticky představu těch z jídelny - sladké kolo navrch tvaroh a nějaká marmeláda? Nebo to byla povidla?
Připadám si jak blbec, když ani nevím, co chci… Pochop, já je nejedla přes dvacet let ![]()
Jdu se zeptat své drahé polovičky
.
L.
PS: Ty chodské koláče jsou co?
Já fakt umím vařit, opravdu
Jen teda sladká jídla ne ![]()
Už Ti to skenuju a posílám na mail.
Tak to on myslel manžel bavorské vdolky - smažené, něco jako koblihy, ale nejsou plněné.
Aha, tak o nich právě debatujeme a jedná se o nadýchané kuličky, které jsou měkké a lehké.
Což je průser, bo ani nevím, jak to má vypadat a chutnat
Jojojoj, to bude zítra zajímavé… ![]()
L.
Ahoj LEsino,
takove vdolky dela babicka, ale recept nevim, jen vim, ze jsou kynute. A hlavne nesmazi je v oleji, ale dela je na sucho na plotynce.
Takze jsem ti vlastne nepomohla.
Macka1 píše:
http://www.apetitonline.cz/…povidly.html
Ty vypadají fajně!!! Jen nejsou smažené, ale snad uspěju
Babička je totiž smažila ve staré pánvičce na oleji…
L.
Macka1 píše:
http://www.apetitonline.cz/…dolecky.html
I tohle vypadá že bude moc dobré, jen ta příprava mi přijde o dost zběsilejší…
L.
Vdolky/lívance dělám jako palačinky, jen na 1 l mléka přidám 1/2 kostky droždí, trochu víc mouky a cukru a nechám 30min-1hod v míse v teple (u sporáku) nakynout. Pak je smažím na pánvi. Můj muž je západočech, u nich se vdolky jedí s merendou (rozmačkané jahody s cukrem a trochou smetany) nebo se přikusují k bramboračce (zajímavé, ale raději si to dávám sekvenčně). Bavorské vdolečky jsou ze smaženého kynutého těsta na koblihy, mně se s tím ale nechce válet a vykrajovat, takže raději „liju“.
Bára
BaraF píše:
Vdolky/lívance dělám jako palačinky, jen na 1 l mléka přidám 1/2 kostky droždí, trochu víc mouky a cukru a nechám 30min-1hod v míse v teple (u sporáku) nakynout. Pak je smažím na pánvi. Můj muž je západočech, u nich se vdolky jedí s merendou (rozmačkané jahody s cukrem a trochou smetany) nebo se přikusují k bramboračce (zajímavé, ale raději si to dávám sekvenčně). Bavorské vdolečky jsou ze smaženého kynutého těsta na koblihy, mně se s tím ale nechce válet a vykrajovat, takže raději „liju“.
Bára
Jj, takhle dělám lívance, rodina je miluje… Ale teď mám požadavek na vdolky. Kvásek mi už kyne, tak dohledávám jak dál ![]()
Asi udělám klasické sladké kynuté těsto a pak se uvidí.
L.
Lesi,
tak konečně..ale havran tu zase řádil jako černá ruka, vykrámoval mi tříděnej odpad - lotr.
Tak já dělám vdolečky, přesně toho typu ze školní jídelny, tedy bavorské vdolečky:
Recept je tak cca
, protože to tak nějak dávám od oka:
Bavorské vdolečky:
cca 500 g hladké mouky
1 celé vajíčko
půlka kostičky droždí špetka cukru
1-2 lžíce oleje
mléko dle potřeby, zkušená kuchařka jako Ty, odhadne…
Zpracuje se těsto, konzistence - no aby se z toho daly modelovat vdolečky…nechá se vykynout, nechávám tak 45 minut a pak dělám ručně placičky, které se smaží v oleji. Osmažené dávám na napařovák, na kterém je ještě ubrousek (aby se olej vsáknul) a pak mažu marmeládou, sypu tvrdým tvarohem, zdobím šlehačkou nebo zakysanou smetanou, sním a pak se nemůžu hýbat…
Tak snad se zadaří a budou chutnat…Já jsem zjistila, že nemám droždí, teda mám ale sušený a to není ono…takže musíme s Mirdou ven pro droždí ![]()
Vdolečkům zdar zdar zdar
Pavličko, díky, ale pozdě ![]()
U nás je už snědeno. Udělala jsem obyčejné sladké kynuté těsto z kila mouky, ze třetiny jsou (tedy už nejsou, ale byly) vdolky, ze zbytku dva mazance.
A teď koukněte, myslím, že na první pokus to není špatné:

Byly lehoučké, nadýchané a fakt hrozně dobré…A byla to větší rychlovka než lívance…
Povšimněte si našich úžasných talířků
Máma je kdysi dostala k MDŽ a hned mi je šoupla do výbavy.
Naše Kunhůtky je ovšem bezmezně milují…
L.