Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kecá blbosti!
Pokud ovšem neřešíte nějaký problém z 1. poloviny minulého století nebo 2. poloviny předminulého století: https://cs.wikipedia.org/wiki/Domovské_právo ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. S manzelem jsme 2 roky rozvedeni. Zustal bydlet v mem dome s detmi, ktere mame ve stridave peci. Momentalne se potrebuji do domu vratit zpet. Coz samozrejme snad muzu, ale ex tvrdi, ze jsem ztratila tzv. „domovske pravo“, kdyz jsem po rozvodu odesla. A ze on se odtamtud nehne, dokud nebudou pravomocne vyresene soudy, ktere probihaji ohledne domu a vystehovani. Nevim, co to pro me znamena „ztrata domovskeho prava“. Mam snad tim padem nejake omezeni oproti nemu?
A dům byl tvůj už před svatbou? Nebo kdo je tedy vlastník zapsaný v katastru? Pokud je dům tvůj tak se tam můžeš vrátit kdykoliv si zamaneš a opravdu žádná práva rozvodem neztratíš. Nejspíše se mu nechce se odstěhovat a domeček by se mu hodil.
Mozna to myslel jinak, asi se blbe vyjadril. ![]()
Ja jen chtela vedet, zda tim, ze jsem dum 2 roky neobyvala, jen jsem si tam treba chodila vyzvedavat postu, budu mit ted, kdyz se vratim zpet, nejaka omezeni oproti ex, ktery se odtamtud nehnul a nechce hnout, dokud ho nevystehuje soud.
@_0812_ Dum byl koupeny v manzelstvi, kde bylo zuzene SJM. V katastru jsem jen ja jako vlastnik. Nicmene ex podal zalobu, kde se domaha prav k domu. Neuspeje, ale 100% se odvola. To zabere dalsi mesice, nez se to vyresi a zacne soud o jeho vystehovani, ktery jsem podavala pred 2 lety.
@Anonymní píše:
@_0812_ Dum byl koupeny v manzelstvi, kde bylo zuzene SJM. V katastru jsem jen ja jako vlastnik. Nicmene ex podal zalobu, kde se domaha prav k domu. Neuspeje, ale 100% se odvola. To zabere dalsi mesice, nez se to vyresi a zacne soud o jeho vystehovani, ktery jsem podavala pred 2 lety.
Jsi vlastník, tudíž máš ty největší pravomoce k obývání domu.
@Anonymní píše:
Tak pokud je SJM zúžené, může se domáhat čeho chce. Normálně jakmile bych potřebovala, tak bych se do domu vrátila a užívala ho bez ohledu na to, že tam je. Vyhodit tě nemůže.
To jo. Me jen zarazilo jak mi rekl, ze tim ze jsem tam ted nebydlela, ze jsem ztratila nejake domovske pravo. A ze on ho ma, tim ze tam stale zije. Tak jsem nevedela, jestli to pro me neznamena treba mensi prava k uzivani.
@Anonymní píše:
Ahoj. S manzelem jsme 2 roky rozvedeni. Zustal bydlet v mem dome s detmi, ktere mame ve stridave peci. Momentalne se potrebuji do domu vratit zpet. Coz samozrejme snad muzu, ale ex tvrdi, ze jsem ztratila tzv. „domovske pravo“, kdyz jsem po rozvodu odesla. A ze on se odtamtud nehne, dokud nebudou pravomocne vyresene soudy, ktere probihaji ohledne domu a vystehovani. Nevim, co to pro me znamena „ztrata domovskeho prava“. Mam snad tim padem nejake omezeni oproti nemu?
Ty jsi tady zakladala stejnou diskusi nejaky tyden zpatky. Myslis, ze se dozvis neco jineho nez tenkrat?
Najdi si dobreho pravnika. Na emimi to nevyresis.
@Anonymní píše:
To jo. Me jen zarazilo jak mi rekl, ze tim ze jsem tam ted nebydlela, ze jsem ztratila nejake domovske pravo. A ze on ho ma, tim ze tam stale zije. Tak jsem nevedela, jestli to pro me neznamena treba mensi prava k uzivani.
To je to samé, jako by jsi ten dům dala do pro pronájmu a odjela třeba na tři roky pracovat do Ameriky. Taky tam nebydlíš, bydlí tam nájemníci. A když se vrátíš máš pořád úplně stejná práva. Jsi vlastník a můžeš se tam vrátit kdykoliv chceš a dělat si s tím co chceš. Je to tvoje a jestli tam bydlíš ty nebo někdo jiný je úplně jedno. Žádná práva ke svému majetku neztrácíš. Navíc jste rozvedení. On tam má trvalé bydliště? Pokud ani, tak bych si zjistila, jestli ho můžeš jít zrušit. A má nájemní smlouvu? Pokud ano, tak bych mu jí vypověděla. Je možné, že bys mu musela najít náhradní bydlení, ale v tom případě by mělo postačit mu zaplatit na tři měsíce třeba u ubytovnu. Vůbec se neboj, v právu jsi ty a on bude muset balit.
@_0812_ Ono i jako vlastnik moc prav nemam. Snad jeste min, jak ten co vlastnik neni ![]()
Najemni smlouvu nemame, trvaly pobyt tam ma, ale to je vedlejsi. Jen jsem chtela neco vedet o tom „domovskem pravu“, protoze jsem nic nenasla, ze by mi jako zaniklo.
To jako „právo na nerušený pobyt v obci a na chudinské zaopatření z její strany“? ![]()
Tos snad nemohla ztratit, jestli nejsi ročník 49 a starší, tak jsi ho nikdy neměla.
Trvalý pobyt je jen evidenční údaj. Řeš to s dobrým právníkem a ne na emiminu.
Mám dojem, že je to trollení. Jestliže zakladatelka vlastní dům a má obavy, že ho teď nebude moci užívat, protože v něm 2 roky nebydlela, tak si prostě dělá legraci.
„Ono i jako vlastnik moc prav nemam. Snad jeste min, jak ten co vlastnik není“ myslíte, že tohle napíše někdo se zdravým rozumem?
@Lublrn staci si precist nektere zakony, poptat se pravnika. Kdo to zazil, ten to pochopi. Neni to legrace. I kdyz nekdo bydli neopravnene, staci, aby se sprajcnul a zdrzoval soudy, a jako v mem pripade napadl, ze nemovitost neni Vase ale jeho, i kdyz neni a muze se to resit leta. A majitel po tu dobu diky tomu nemuze nic, ani si delat opravy. Muze jen cekat. A pokud dotycny ma exekuce, ani penize z nej zpetne nevytlucete. Vam by se taky nelibilo, kdybyste si neco platila a uzival to nekdo jiny. ![]()
Uz jsem proste jen zoufala. ![]()
@Anonymní píše:
@Lublrn staci si precist nektere zakony, poptat se pravnika. Kdo to zazil, ten to pochopi. Neni to legrace. I kdyz nekdo bydli neopravnene, staci, aby se sprajcnul a zdrzoval soudy, a jako v mem pripade napadl, ze nemovitost neni Vase ale jeho, i kdyz neni a muze se to resit leta. A majitel po tu dobu diky tomu nemuze nic, ani si delat opravy. Muze jen cekat. A pokud dotycny ma exekuce, ani penize z nej zpetne nevytlucete. Vam by se taky nelibilo, kdybyste si neco platila a uzival to nekdo jiny.
Uz jsem proste jen zoufala.
Co platíš?