Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lublrn píše:
Mám dojem, že je to trollení. Jestliže zakladatelka vlastní dům a má obavy, že ho teď nebude moci užívat, protože v něm 2 roky nebydlela, tak si prostě dělá legraci.
„Ono i jako vlastnik moc prav nemam. Snad jeste min, jak ten co vlastnik není“ myslíte, že tohle napíše někdo se zdravým rozumem?
Já si nemyslím, že je to trollení. Zakladatelka tady mám pocit psala už do dvou diskuzí, že po rozvodu zůstal v jejím domě bydlet ex (kvůli dětem tuším) a když dům chtěla začít znovu užívat ona, tak ex se nehodlá vystěhovat. Zakladatelka to musí řešit žalobou na vystěhování, ale ex se svým právníkem soudy zdržují.
A zakladatelko, nevím, co myslí tvůj ex tím domovským právem. Napadá mě jen něco v souvislosti s rodinnou domácností, ta už by ale myslím neměla existovat po rozvodu, nebo spíš s institutem práva bydlení viz dva články:
https://www.pravniprostor.cz/…jeji-ochrana
https://www.pravniprostor.cz/…-dil-bydleni
Z toho druhého cituji:
"Další ochranný prvek úpravy bydlení manželů se uplatní v okamžiku zániku manželství. Zemře-li vlastník nemovitosti, v němž se nacházela rodinná domácnost manželů, právo bydlení mu sice zaniká, pokud na něj vlastnictví nemovitosti nepřešlo, avšak toto ustanovení se nepoužije, pokud po pozůstalém manželovi nelze spravedlivě požadovat, aby nemovitost opustil. Pozůstalý manžel navíc může navrhnout v některých případech, zejména pokud pečuje o nezletilé dítě, aby soud vzhledem k poměrům založil jeho právo odpovídající věcnému břemeni bydlení, a to na omezenou dobu a za obvyklé nájemné.
Pokud zanikne manželství rozvodem, může vlastník nemovitosti navrhnout soudu, aby stanovil povinnost manžela se vystěhovat. I v případě rozvodu však může manžel, který se má vystěhovat, požadovat, aby soud založil v jeho prospěch právo odpovídající věcnému břemeni bydlení, přičemž platí zásady nastíněné v předchozím odstavci."
@Lendeš No doufam spon, ze vecne bremeno mu tam soud neda
Ja s pritelem, on s pritelkyni- v 3+1
to uz bych vazne nedala. ![]()
Sice nevim, jak to pro me bude psychicky, kdyz se do domu vratim, ale zas nevim, proc bych mu to mela ulehcovat a nechavat ho tam bydlet, aby byl vysmatej
![]()
@arada hypoteku.