Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den jdu se sem vyplakat ![]()
Před porodem vysoký tlak, nasazen dopegyt 2 1 2,po porodu u dr. Upraveno na 1 1 2, po týdnu měření jsem volala s výsledky 120/75 nebo pořád kolem toho, dr mi sdělila že to mám krásné a pokračovat v léčbě, když jsem se zeptala jestli budeme snižovat řekla že léky jsou většinou na celý život
..před těhotenstvím tlak spíše nízký. Jsem opravdu zklamaná. Chci pro vysazení udělat maximum. Zajímají mě vaše názory, zda s vašimi doktory byla řeč, ale chápu že u mě si ještě musí sednout hormony atd…Jsem 20 dní po porodu.
No hele nevím, já jsem měla vysoký tlak dávněji před těhotenstvím, který se upravil, když jsem zhubla a léky bylo možné vysadit. A poté na konci těhotenství (reálně 2 týdny před porodem) nasazen dopegyt 1-1-1 a už před koncem šestinedělí jsem ho mohla vysadit a tlak mám v pohodě ![]()
@Chiruna25 No!!! Jako přesně takhle si to taky představuju..
přece nebudu do sebe rvát 4 prášky denně proboha…počkám teda do konce 6nedeli a valím na internu, stejně mám žádanku na hoktera, můžu se prosím zeptat jak to vysazování probíhá? On vám ubírá po půl tabletě třeba? Že se měříte a když hodnoty zůstávají vysazujete dál?
@adynakk píše: Více
oni tě pak převedou na jiný léky nebudeš brát do konce života dopegyt. Jinak já před těhotenstvím tlak normální po těhotenství bez léků 180/150 takže troje prášky na tlak a je to jen tak tak.
@ka2ka
No jenže můžu kojit ještě třeba rok ![]()
Tak ty máš zas trochu jinou situaci..Já mám ten tlak fakt dobrej..Já si to i sama na 3 dny vysadila
ale dostala jsem spucung tak to radši beru..Já ale věřím že to budu mít dobrý…
@adynakk mně prostě došly prášky a když jsem si volala pro nové, tak se mě dr ptala na tlaky, a když jsem jí sdělila dobré hodnoty, tak mi řekla, že to zkusíme vysadit a uvidíme, co to udělá. Kontrolovala jsem se pak dále a dělám to občas i teď (3 měsíce po) a tlak se mi drží v ok hodnotách. Ale tohle prostě bude u každého jiné, takže to rozhodně nejde generalizovat.
no nemám přeci jinou situaci, ty bereš léky tak ten tlak máš pod lékama dobrý, ono i když jsi si to vysadila neznamená to že ho budeš mít dobrý, léky v tobě chvíli vydrží a tělo prostě chvíli funguje normálně
V těhotenství jsem měla vysoký tlak (spíše syndrom bílého pláště), brala jsem také Dopegyt. Po porodu se tlak upravil. Z porodnice už jsem jela bez léků na tlak.
Už je to 7 let, tlak mám pod 120/80 a žádné léky neberu. Ani jeden z doktorů neříkal, že bych měla brát léky na tlak, jen pro to, že v těhotenství byl vysoký.
Příspěvek upraven 04.04.25 v 13:47
@Yasmina21 Já se picnu
to je šílený jak k tomu každej přistupuje jinak…
Dokonce mi sami v porodnici říkali, že po porodu se tlak většinou sám vrátí k normálním hodnotám a pak už léky na tlak není potřeba užívat.
To samé mi řekl praktický lékař.
@Yasmina21 Taky mi to tak řekli v poro..vlastně i ta obvodní, že dáme tu 1 1 2, a po týdnu měření uvidíme, že to budeme přisuzovat těhotenství, včera jsem jí volala výsledky a ona že mám pokračovat, že to už bývá na celý život…nevím kolik bych teda musela mít aby snižovala, 80/40?
To je divný. Já osobně bych je dál už nebrala (kdyby byl tlak v normě). Třeba je týden postupně snižovat, ale pak už bych je nebrala. Tak mi to řekli i v porodnici. ![]()
Po tom co jsem brala dopegyt v prvním těhotenství jsem byla ještě 2× těhotná a nikdo nic neříkal. Už mi ani léčbu na tlak nedávali, protože jsem měla vysoký jen u lékaře, ale doma byl v normě.
Jen jsem si vždy do poradny nosila své hodnoty naměřené doma v klidu. Z toho stresu tam jsem měla vždy 150/100…
@Yasmina21 No jenže teď jak se zachovat, jako určité riziko že ten tlak mám dobrý díky práškům tam je, mě spíš štve ten přístup že to tak dr bere.,že nemá snahu to snižovat aby sme viděli jak to třeba stoupá nebo stojí..prostě si vytvoří pacienta a nazdar. No počkám do konce 6 nedělí a zajdu si na ten holter, snad budou mít snahu to trochu řešit.
A mému praktikovi jsem v podstatě řekla, že tlak už mám normální a Dopegyt už neberu. On mi tlak přeměřil a žádné léky mi nedal. Řekl, že ten vysoký tlak byl způsoben těhotenstvím.
Prý to bývá běžné.
Na tvém místě bych ty léky už vysadila (třeba ze začátku snižovala až bych žádný nebrala) a pravidelně se měřila. Pravděpodobně ten vysoký tlak způsobovalo těhotenství a hormony. Nevidím důvod k tomu, aby se zdravý člověk ládoval zbytečně léky, ale nejsem lékař. Takto mi to řekli v porodnici.
Dej na svůj pocit. ![]()