Dopis panu prezidentovi

54
29.1.07 22:21

dopis panu prezidentovi

Jestli se vám nelíbí, že nám chce vláda brát naše peníze koukněte sem

http://lugrecia.sblog.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
46
29.1.07 22:46

super vystižený dopis, souhlasím!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8671
29.1.07 22:48

Tak jsem se koukla! …a musím s politováním napsat,že po stránce stylistické,formou a pravopisnými chybami jsem už dlouho nic tak nevydařeného neviděla.Nevím,kdo je autorem dopisu.Pana prezidenta mám v úctě a proto bych se pod něco takového nemohla podepsat.
Upřímně řečeno,byla bych spíše pro růst rodičovského příspěvku na úkor zkrácení doby vyplácení-do tří let dítěte.Všude v západní Evropě je vyplácení takových dávek maximálně do tří let věku a myslím si ,že Česká republika není tak bohatá,aby si takový luxus mohla dovolit.Konečně „naše“ dluhy budou jednou splácet na daních naše děti.

Stáňa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
29.1.07 22:55

Já si nemyslím, že je to tak nevydařené… pravopisné chyby tam jsou, to jo :?
Ale po stránce obsahové na tom něco bude.
Sice je mi jasné, že ve státní pokladně na 7580 Kč (plus minus drobné) po dobu čtyř let asi nebude… nebo spíš určitě nebude…
Jenže to, co jsme dostávaly předtím, bylo dost málo. 3,5 tisíce pro matku a malé dítě dohromady!
Když si spočítám, že jsem často většinu dne doma, vařím, myju nádobí, myju malé ručičky, a pořád splachuju záchod (včetně nočníku, ona se ta voda pak pěkně nasčítá, oproti předloňsku jsem měla za rok 13 tisíc nedoplatek!!, a to že neplatíme malé zálohy!), a k tomu teda lítám jak hadr na holi.
7,5 je z hlediska státní kasy moc, ale 3,5 bylo málo.
A ohledně doby - nemusíme se ve všem řídit ostatními zeměmi.
Pamatuju se, jak po revoluci padaly víkřiky typu „dítě s matkou do pěti let doma“ - to bylo zas přehnaný.
Ale ty 4 roky bych klidně nechala. Ne každé dítě si ve 3 letech zvykne na školku.
Toť můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.1.07 23:01

Nesleduji přesně dění okolo rod. příspěvku-už nejsem na MD, jen mě zaráží jestli toto někdo odeslal prezidentovi - ať mám názor jakýkoli, je to hlava státu a určitě by stálo za to aby pisatel opravil pravopisné chyby.
Věřím, že v situaci kdy je mamina s dítětem doma není lehké vyjít, a proto to vyvolává diskuze, ale pokud se podívám do okolních států, do minulosti naší země - nechceme příliš? Vím, že situace pokud rodina splácí byt není lehká, ale s tím snad do toho ta rodina jde a ví s čím počítat, spousta mamin nastupuje do práce dříve, nebo mají i při rodičáku přivýdělek. Každopádně to přeju každé mamině, jen na okraj, po MD jsem nastoupila do zam. a můj čistý příjem byl 6t. Kdo tedy tyto dávky bude nejvíce využívat? Soňa

• Citovat
  • Upravit
339
29.1.07 23:06

Ahoj,

já jsem pro se bránit a ozvat a také za to, co je důležité bojovat a ne jen si stěžovat a hudrat doma. Ale moc se mi nelíbí, že jsou v dopise chyby a to si myslím, že do formálních věcí opravdu nepatří a když to vidím už i já, tak to už je teda něco. Také úplně nesouhlasím s myšlenkou, že péče o děti je práce a já bych za ní chtěla hodinovou mzdu. Vím, že je to tak doslovně nemyslela ani pisatelka, ale pokud chce vztí tuto akci skutečně vážně, tak bych doporučila heldat i jiné argumenty.

Já jsem na mateřské skutečně ráda a moc si to užívám, ale pravda je, že pro mladou rodinu, která se zadluží pořízením bydlení je už i jedno dítě téměř finančně neúnosný luxus. Myslím si, že rodičovský příspěvek by měl odpovídat min. výši průměrného starobního důchodu. I tak již starší člověk zpravidla neřeší bytovou otázku, vybavení domácnosti atd. A z RP je pro matku, ale také pro dítě, které pořád potřebuje nové věci.

Zkrátit dobu mateřské dovolené v době, kdy je počet předškolních zařízení žalostně nedostačující mi přijde jako neuvěřitelný nápad, který snad nemůže nikdo myslet vážně.

Snížení porodného mi paradoxně zas až tak nevadí. Ano, když chci mít dítě, tak si snad na výbavičku našetřit můžu a nepotřebuji žádný jednorázový bonus. A na druhé straně i kdyby bylo porodné třeba 50 tis., tak to pro mě není žádný podnět k tomu, abych zvyšovala porodnost v ČR. Když vím, že se o dítě budu muset starat min. 20 let, neseženu jesle, školku, práci (a to nemluvím o práci na zkácený úvazek, která je pro mě jako dojíždějící nezbytně nutná), pro děti není družina, mimoškolní aktivity buď nejsou nebo jsou drahé a zase je musí někdo z rodiny zabezpečovat (zlatý pionýr), téměř neexistují podnikové rekreace pro děti v době prázdnin (nevím, kde vezmu dovolenou a při představě nechávat prcka samotného doma mi teda je všelijak), pravděpodobně se bude platit školné (už teď zaplatit dojíždění, intr, skripta atd. třeba pro jednoho studenta VŠ v rodině není žádná sranda) a já si budu muset něco spořit, abych mohla někdy v x letech do důchodu.

Taky nejsem žádný literát a nechci kritizovat, ale fakt si myslím, že by na tom měl ještě někdo zapracovat. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
29.1.07 23:11

Lidičky na chybách se pracuje je to zatím jen návrh formulace s prací je obrazná sem vděčná za každý názor nikdo není nucen to podepsat pokud se to někomu nelíbí ať vytvoří svůj vlastní dopis a nebo nepodepisuje jde jen o to aby see konečně něco dělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
29.1.07 23:30

Suri, tak trochu mi mluvíš z duše. Já byla na rodičáku do r. 2005 a začínala jsem na 2500cca, pak to zvedli o 1000,– porodné jsem dostala něco okolo 6500,– (přesné částky si fakt nepamatuji). A nějak na to strašně ráda vzpomínám, byly i těžké časy, kdy jsem obracela každou korunku, ale vždy jsme vyšli. Manžův příjem byl cca 10-12t. Paradoxně mi to teď kdy pracuji přijde daleko horší, jak už jsem psala plat při nástupu jsem měla 6t, když odečtu školku 950,– měsíčně, 410,– jízdné do práce, obědy v práci (stravenky jaksi nebyly) cca 1000,– měsíčně tak na té MD to snad bylo i lepší, ono vyjde levněji uvařit např. špenát kterého se najíme i 2× než koupit pecen chleba s něčím…jenže na vaření už jaksi nezbývá čas.
O tom jak nyní řešíme prázdniny radši ani nepsat, nevím co bude (pokud dáme malou do náhradní školky, musíme ji ze stávající odhlásit a nikdo nezaručí, že po prázdninách bude místo) a pokud člověk spočítá 2× 4týdny dovolené tak to nepokryje ani ty hlavní. ano někdo namítne, že školky se nezavírají, ale naposledy byl ve čt státní svátek, pá normální prac. den a ten den byla naše malá ve školce jediná :( bylo mi hrozně. Ale jak to řešit pokud nejsou babičky a příjem nestačí na chůvu?
Je to asi hloupost, ale nikdy jsem nebrala péči o prcka jako práci, spíš radost. A že mi stát přispěl - myslím, že ze svého platu to budu ještě pár let splácet.Soňa

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.1.07 23:40

MMch, stát i když to projde to má dobře spočítané, ten kdo je na tom opravdu bídně si nepolepší, to co přidají na rodičáku seberou na sociálních dávkách, také pokud manželé uplatňují společné zdanění tak se ten vyšší příjem projeví. Myslím, že nejlépe na tom bude ta menšina kde se rodí jedno dítě za druhým a pracovat se nikdy nebude.Dobrou Soňa

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
29.1.07 23:42

Mohu se zeptat co se zas nového děje?Jednou se člověk nepodívá na zprávy…Díky za jakékoli info!

• Citovat
  • Upravit
695
29.1.07 23:45

Nechápu smysl vašeho počínání.
Stěžujete si, že vás nikdo pořádně neplatí za to, že jste se rozhodly mít děti?
Je to vaše svobodné rozhodnutí.
Když pracujete v zaměstnání, pracujete pro někoho, kdo vás za to platí.
Zde pracujete pro sebe a svou rodinu.
Rodičovský příspěvek je pouze příspěvek a ne mzda. Předpokládá se, že rodinu živí její pracující členové. Tam, kde není mzda jsou další sociální dávky.
Zcela jistě nechcete, aby vláda zvýšila daně. Pak tedy zároveň nemůžete žádat zvýšení event. udržení vysokého rodičovského příspěvku.
Jsem taky máma a zrovna teď máme na účtě mínus xx Kč. Ale to nemění můj názor.
Ahoj, Markéta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
30.1.07 00:13

Problem je v narodnostnich mensinach (tedy spis vetsinach), jim podobnych a v politicke situaci nasi zeme. Protoze kdybychom z dani nezivili nemakacenka, vezne a politicke prislusniky - jejich kampane, auta, drahe domy, 14 platy ajanevimcojeste, nebyl by statni dluh a nam by bylo jedno ze mame maly prispevek, protoze by bohate stacit na slusne ziti. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
30.1.07 07:17

Tak já to tak jednoznačně nevidím. Vláda by měla pracovat na:

1. zvýšení počtu předškolních zařízení - protože na mnoha místech v ČR dítě nevezmou do školky ani ve 3 letech z nedostatku místa. Jeslí je také málo.
  1. na tom, aby bylo zcela běžné pracovat na částečné úvazky-v tom případě by sposusta matek šla do práce i v roce či dvou dítěte-ovšem s tím souvisí bod A-je třeba mít dítě kam umístit na těch pár hodin, aniž by to byly soukromé jesle
  1. nadále podporovat věci, jako je společné zdanění manželů, zvýšení RP za cenu zkrouhnutí či úplného zrušení jiných dávek - porodné či pastelkovné je fakt o ničem

To si myslím, že v tom dopise by mělo být, když už někdo něco takového píše. Prostě by měla být větší škála možností. At si akždá matka vybere, zda se vrátí hned do práce, nebo za rok, zda na částečný úvazek či plný, v tom případě ať má dítě kam umístit. A když někdo chce být doma 3-4 roky, ať je. Ne každé dítě je na tom zdravotně či psychicky tak, aby ve třech letech šlo do předškolního zařízení.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
30.1.07 07:24

Ahoj Lusn,
souhlasím s Tebou. P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.1.07 08:29

Holky - udelaly jste mi radost, kolik je tady rozumnych nazoru. Ja ziju mimo CR, kde materska je 3 mesice a pak se starej, ale kde je velika sit predskolnich zarizeni a velmi levna vypomoc v domacnosti a ja mam jeste stesti, ze muzu pracovat z domu - to mi pripada, jako mnohem lepsi reseni, nez vypadnout z pracovniho procesu na 4-8 let.

Taky si myslim, ze podpora castecnych uvazku a siroka sit skolek by byly mnohem lepe investovane penize, nez je proste rozdat - uz proto, ze by se mohla vytvorit pracovni mista na castecny uvazek ;-).

Tak dik, ze narozdil od mnoha maminek jen nedupete, ze mate na penize narok, ale zcela rozumne uvazujete.

Kimmy

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí