Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kymmi
já bych vůbec na Anonymní nebyla až tak přísná.Já ji celkem chápu.Ona je právě ten případ,která když půjde do zaměstnání dostane jen těch pár kaček.Zaměstnavatel jí víc nedá,protože buď nechce nebo opravdu nemůže.Ona i řada jíných nemají zrovna moc na výběr.Ano dnes je to tak,že pokud žena na MD chce nastoupit do zaměstnání má tu možnost kdykoli do 4let věku dítěte a do té doby dostává RP.Jenže upřímně,většinou to udělá jen ta, která si v té práci polepší a takových je zatím pořád méňe.Častěji je to tak,že jsme vůbec rády ,když nás někde přijmou neboť my máme ten handicap a to v podobě našich ještě malých dětí,které nedej bože marodí.Toto je jen dobře známá holá zkutečnost.
Andynka
Andynko - jasne - vzdyt rikam, ze ji rozumim - ale ten system je nastaveny spatne - ten by mel byt tak, aby Anonymni mohla dat dite do skolky, jit na par hodin do prace a aby ji jeste zbylo…
Kimmy
No k těm dovoleným jáäk už tu někdo řekl není potřeba jet k moři, my u něj sice letos byly ale zase dlou hopejedem jezdíme většinou po tuzemsku třeba zítra jedem na hory al ne do hotelu máme pronajatou chatu budem samy vařit a celý týden se věnovat prckovi ne jak tu někdo napsal plácnout sebou na pláž i u moře sme hodně cestovali a prcka, sme vykoupali v moři protože má ekzém a pomůže mu to. Co se týče toho mít víc dětí Štěpulkovi jsou dva roky právě se nám povedlo splatit byt ale bohužel je opravdu malí 39 metrů čtverečních. Chtěla bych co nejdřív další dítě což znamená stěhování a další splácení a pokud by se rodičák vrátil zpět na stejnou částku bude to zase těžké. Proto jak sem říkala už teď se snažím vymýšlet jak bych si vydělávala peníze na další mateřské naštěstí o proti jiným mám v okolí spoustu babiček a příbuzných tak nemusím dávat dítě do jeslí nebo mu platit pečovatelku, ale kolik nás takovích je.
A navíc bych chtěla dopřát druhému dítěti to co prvnímu ale jak říkám bude to těžké.
Někdo tu poukazoval na důchodce no je pravda, že celí život pracovali, ale většina znás před mateřskou taky a po ní pokud se zadaří nastoupí do práce tak proč by jsme nemohli mít stejné výhody jako oni. Tchán s tchýní jsou oba v důchodě a mají dohromady přes patnáct tisíc. No a u nás se občas tolik peněz měsíčně nenajde a to živíme dítě a splácíme nebo respektive zase budem splácet byt.
Dopis panu prezidentovi jsem si pečlivě přečetla a NIKDY bych se pod něj nepodepsala.
Čekám svoje první dítě, chtěli jsme ho, plánovali a budeme si ho také platit. Hypotékou jsme zatíženi na příštích 25 let a máme spočítáno, že můžu zůstat doma bez příjmu rok. Delší doba by znamenala finanční ohrožení. Ale nestěžuju si, právě naopak. Budu se svému miminku věnovat celý rok! To je o mnoho víc, než si můžou dovolit matky v daleko vyspělejších a ekonomicky stabilnějších zemích. Máme jeden z nejštědřejších sociálních systémů na světě, tak přestaňte kňourat. Už i to co máme náš stát zadluží tak, že se z toho nevyhrabou ani děti našich dětí.
To je fajn, že si to uvědomují i ti naši zákonodárci a zase si zvýšili platy. Oni je teda zvýšili asistentům, ale to jsou stejně většinou rodinní příslušníci
. Ještě že jsou tady ty uvědomělé matky, kterým nebude vadit snížení a zkrácení mateřské
.
Andynko , šlo mi v podstatě o to samé, jako jsem psala u Suri - bezkonkureční výchova dítěte zá:,–(ně doma a ne v kolektivním zařízení…
Tebe manžel uživí, ale jsou zde takové, které ne. Jak by jsi se na to dívala, kdyby jste byli na minumu ? Taky by jsi byla pro mateřskou do 4 a více let ??
Myslím, že by jsi byla ráda, že je dostatek jeslí a státních (za přijatelný peníz) ! Protože dostečné mn. jich nikdy nebude, pokud zákon nebude jiný a RD nebude zkrácena.
Suri , myslím si, že u tebe je to spíše o tom, že tě to baví, jsi doma ráda, máš talent si s dítětem vyhrát a věnovat mu celý den…ovšem sama přiznáváš, že se to takto praktikovat nedá, a možná budeš nucena dát své dítě do jeslí.
V posledním příspěvku už útočíš…proč ta ironie ??
Ha
Ahoj Ha,
nemyslela jsem to zle
. Sama jsem pro rozumný kompromis, ale rozhodně jsem proti opětovnému snižování MD, právě proto, že si myslím, že většina si takto opravdu nemůže péči o děti dovolit ani když si to přeje. Proto mě asi trošku popíchly výrazy „buďte rády, že jste rády, jinde je hůř“. Je to fakt a myslím, že ve většině jsme rády, ale proč se neozvat, když si zrovna někdo nahoře bere do úst to jak chce podporovat rodiny s malými dětmi a porodnost. V tom případě na to asi něco obětovat může a možná by nebylo špatné toho využít. Nakonec se tím ohání téměř každá strana, jen to vždycky skončí jako v kocourkově a výsledek je, že se situace mladých rodin jen zhoršuje, školek je málo, jesle žádné, práce pro maminky už vůbec ne. Tak pokud je toto diskuze o dopise „někam vzhůru“ a co by v něm mělo být, tak se mi spíš mimo mísu zdá právě ten příspěvek, na která jsem asi tak nepřiměřeně reagovala. Asi by v něm spíš stačilo, já jsem spokojená, nic nechci a současná situace mi vyhovuje a další okolnosti a případy neberu v úvahu.
Suri
lusn - k tem duchodcum (byl to muj prispevek) - za prve- - ty nechces stejne vyhody - ty chces vyhody navic - dlouhou materskou plus zajisteny duchod, az jednou prijde tvuj cas - a za druhe - kolik maminek po osmi letech materske najde zamestnani a kolik myslis, ze na tech danich zaplati? Srovnavej jabka s jabkama… .
Suri - za sebe znovu rikam, ze podporovat mlade rodiny lze lepe nez rozdavat penize o to tady jde. Presne jak rikas - „situace mladých rodin jen zhoršuje, školek je málo, jesle žádné, práce pro maminky už vůbec ne“ - tam musi jit penize, ne na osobni ucty. Dalsi trefna citace "to vždycky skončí jako v kocourkově " - jenze ty prave chces ten kocourkov podporovat - stylem hloupy kdo dava, hloupejsi kdo nebere. Ale bohuzel se na to divas jen a pouze z osobniho hlediska. A mozna si za par let budes stezovat, ze neni prace a ze bys chtela castecny uvazek - i kdyz ted odmitas, ze by na to mely jit investice.
Hodne vas tady poukazuje na poslance a dalsi nesvary - tak zacneme tady - na tom se shodneme vsechny. Chce to bit se za veci, ktere davaji smysl, ne za ty ktere pusobi proti vsem - maminkam, statu a nakonec i detem, ktere ty dluhy zdedi.
Kimmy
Kimmy, ale přesně o tom jsem psala i já a to o pár odkazů dříve
. Práce na částečný úvazek je totiž přesně problém se kterým se potýkám, stejně jako dostupnost předškolních, ale i následně mimoškolních aktivit a zařízení.
Suri
HA
ty mě bavíš,jak přeně podle komentáře rozpoznáš , jaká která jsme.
U nás se vždycky říkalo žádné kdyby neplatí.Těch kdyby by mohlo být.Jenže já zajištěná jsem.A ty maminky,které ne potřebují od státu pomoc.Ne však jen tu finanční.Až bude dostatek školek,jeslí,které si budou moci tyto maminky dovolit(na soukromé by neměly)tak určitě v rozumný čas do toho zaměstnání nastoupí.Stejně tak i já,do práce se těším a nevyhýbám se jí.To co vyhovovalo tvým švagrovým nemusí vyhovovat nutně každý mamině.A nevím kde jsi se z mých komentářů dočetla,že jsem pro MD na 4roky a více.To špatně čteš,nenapsala jsem to jedinkrát.
Andynka
Suri , ono možná jde o to, jak se to podá - možná slovy „buďte ráda, že jste, jinde je daleko hůř“ je to na naštvání, ale ten význam se tu stále opakuje…bohužel je to tak. Ten, kdo je momentálně u moci vůbec nechce mladé rodiny podporovat, to jsou jen předvolební povídačky, ale já to tady nechci rozebírat…Ale pokud už podpora, tak to jde přeci i jinak, jak psala Kimmy - nejde o to dostat ty peníze na účet, ale účelně je využít jinde, třeba na podporu výstavby nových jeslí i na malém městě, nebo zvýhodnění pro zaměstnavatele, kteří matku zaměstnají na 1/2 úvazku nebo i na celý, ale snadno.
Andynko , no, jsem ráda, že tě bavím
…každopádně to pro mě takto vyznělo z tvých příspěvků, takže zůstáváš doma, protože se máte dobře a do práce nepotřebuješ jít, či, že si myslíš, že první tři roky života dítěte kolektivní zařízení nemůže konkurovat svým systémem výchovy ?
Až bude dostek jeslí.....ano, až bude, ale není a…ale to jsem zmínila v minulém příspěvku. Pokud poslanci neuberou jinde, ty peníze, které se momentálně vyplácejí na podpory při RD, se musí rozdělit - takže buď to nebo ono (4 roky RD nebo dostatek jeslí a podpora 1/2 úvazklu).
Mým švagrovým nevyhovovalo vůbec nic, holka, ony na výběr neměly, takto to bylo a je u nich nastaveno . Zůstat doma bez koruny, jen s podporou manžela si bohužel s dětmi dovolit nemohly. Takže toto vůbec není o tom, co momentálně chceš.
Ha
HA
myslím,že mi dvě se neshodnem.Bylo by dobré kdybys četla pozorněji komentáře
.A to,že tvé švagrové neměly na výběr mě přece nemusí absolutně zajímat,tak proč je dávat za příklad.Kdyžtak jim dej za příklad mě,jo?Samozřejmě jako odstrašující.Ta s penězi.....co si mohla vybírat,protože měla schopného manžela.Neb já z RP živa nejsem . ![]()
Andynko , ty mě taky dostáváš…nemáš pocit, že jsou schopní manželé i když vydělávají méně
?!
Myslím, že jsi spíš ty nečetla pozorně komantáře - uvedla jsem je jako příklad jiného systému v jiné zemi a PŘEDEVŠÍM za účelem říci, že byť je matka na RD pouhé 2 měsíce z dítěte vyroste slušný člověk, záměrem vůbec nebylo sdělovat finanční situaci, potom jsi na to narážela, tak jsem přidala i to, že ne všichni s mohou dovolit zůstat doma i z tohoto hlediska. Tebe jako příklad nepotřebují ani takový ani makový.
Neboj, spousta rodin se má dobře ![]()
Dál to opravdu nemá smysl. PODLE MĚ se na problém nedokážeš podívat obecně, ale jen z tvé pozice a to aktuální.
Ono to KDYBY, které pro vás neplatí, totiž s tímto velmi souvisí a o tom to je a o tom podle mě celá diskuze začla.
Ha
HA
no vážně přečti si pozorně mé komentáře a pak můžeme diskutovat.Z obecného hladiska jsem tuto situaci zde komentovala již od samého počátku.To teprv až TOBĚ(jen tobě) jsem musela vysvětlit,proč nehraji na nějaké to kdyby ,které jsi mi vnucovala.
Jseš vážně mimo mísu,takže toto je můj poslední komentář k tobě.Já pocházím z rodiny kde se každá koruna otočila dvakrát.A u moře jsem do své dospělosti nebyla jedinkrát,tak mě prosím nemoralizuj.
To ,že jiní jsou schopní,ale vydělávají méně vím moc dobře,neb takových velice dobbrých známých máme spousty,dokonce i rodinné příslušníky.
To spíš jen vypadá,že tě něco štve,vážně netuším co přesně.
Sama píšeš,že tvé švagrové šly do zaměstnání,protože musely a ne ,že jen chtěly.Tak mi uniká ten smysl.Vlastně ty jsi to asi myslela,že jinde to funguje jinak.Ale takových zemí je přece hromada.Jenže my žijeme zde a ne např. ve Francii.To bychom mohly srovnávat úplně všechno,ale nic se tím nevyřeší. ![]()
Není nutné aby jsi byla vztahovačná
…nic ti nevnucuji, píšu svůj názor (viz. dle mého), pokud máš odlišný, je to v pořádku.
K tomu moralizování vážně nemám co dodat
… ![]()
Byl udán JEDEN příklad na srovnání v tomto daném problému, není třeba srovnávat vše…
Toť i můj poslední komentář k tobě.
Ha