Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky,
nemáte některá recept na dort k prvním narozeninám děťátka? Myslím, aby Baruška mohla taky ochutnat. Díky moc za tipy,
Zuzina
Tak tohle mám z knížky Výživa kojenců
Dort k 1.narozeninám
1kg jablek,citronová šťáva,cukr,skořice,1 vanilkový pudink,dětské piškoty,1 bílý jogurt
Jablka oloupeme,nakrájíme na kostky,podlijeme trochou vody a rozvaříme.Podle chuti mírně osladíme,přidáme pár kapek citronové šťávy a trochu skořice.V hrnečku rozmícháme v malém množství vanilkový pudink,nalijeme ho k jablkům a povaříme 5 minut.Do dortové formy,vyložené dortovou follií,střídavě pokládáme vrstvu dětských piškotů a vrstvu jablečné kaše.Hotový dort necháme vychladit v ledničce.Dort můžeme nazdobit bílým jogurtem.
Zatím jsem ho nezkoušela,ale říkala jsem si,že až bude malýmu v březnu rok,tak ho udělám.
Kiky
Ahojky,
já dělala dceři k narozkám nepečený slepovaný-vrstva piškotů, na to vrstva tvarohu smíchaného s jorurtem a případně cukrem (fruktopur, …), na to vrstva ovoce (já dávala banány a borůvky), zase vrstva tvarohovojogurtová, vrstva piškotů atd. Vršek dortu jsem ozdobila tak, že jsem do tvarohu kápla pár kapek šťávy z borůvek, čímž vznikla růžová barva. Obarveným tvarohem jsem pomocí zdobítka vytvořila bobečky, nápis a tak jako s klasickým krémem. Malá se mohla utlouct (ostatně miluje všechny ingredience) a pro nás dospěláky je to taky moc dobrý, komu nevadí tvaroh. Výhoda je, že se to nedá zkazit a dá se to připravit dopředu. Stačí připravit dopoledne, dát do ledničky a o svačině se už může mlsat:-) Když se uleží přes noc, tak se taky nic nestane.
Jana+Kačenka 13m
u nás doma se dělal podobný jablkový dort - vrstvu piškot, povařené jablka - samostatně, a na to teprve uvařený pudink z ovocné šťávy. To se nechá v ledničce a pak je to teprve mňam,mňam. Pro dospělé ještě přidat šlehačku — no tak si ho pamatuju z dětství…
Věra
Ahoj, tiez som robila nepecenu.
Vrstva hero piskotov (su bezvajecne)
Na to holandiu s troskou ryzovej kase, aby sa to zahustilo a osladilo, takto som vrstvila a na vrch som dala holandiu+ryzovu kasu+boruvkovu predsnidavku (vsetko premiesala) a natrela na vrch. Ozdobila som to vykrojenymi hviezdickami z melonu a boruvkami.
Nechcela som davat piskoty v ktorych je vajecny bielok a ani puding a cukor. Cukor bol len v tej ryzovej kasi, ktorou som to zahustovala. Takze sme mali taku hypoalergennu toriticku, ale vyzerala aj chutila super!!
Tortu som zvladla aj ja, co som prvy krat v zivote vobec nejaku robila. ![]()
Ahoj Zuzino,
chystám se dělat dort z jogurtu a tvarohu jako jana 12. Dělám ho obyčejně jako mlsku pro mě a manžela v létě s čerstvými jahodami, Lukáškovi dám asi broskve nebo jak psala Jana12 s těma borůvkama - docela dobrý nápad.
Vrstvím piškoty, ovoce a „krém“ z tvarohu, jogurtu - dávám poměr 1 tvaroh : 2 jogurtům podle velikosti misky (spíš mísy) - někdo dává zakys. smetanu místo toho jogurtu, trochu cukru a vanilkový cukr. Malému teda vynechám poslední dvě ingredience, dám to asi jen do malé misky, pak vyklopím a dám svíčku.
Pro rodinku nechávám péct klasiku od známé, jen ještě nevím, jestli autíčko, mašinku, nebo krtka. Toho krtka jsem nechávala před nějakým tím pátkem dělat manželovi, bylo to úžasné. Hnědý kopeček jako krtinec pokrytý drobnými růžovými kytičkami, nahoře krtek s pidi lopatičkou, škoda že nemám v PC fotku, byl fakt skvělý, nic lepšího jsem ještě neviděla.
Jen jsem to nedomyslela, mám trochu obavy z toho, že rodinka mě bude ukecávat, ať dám ochutnat i malému nebo snad (doufám, že ne) ho tím nezačnou krmit. Budu je muset předem upozornit.
To jsem se tročku rozepsala.
Přeji krásnou oslavu.
Ahoj
Holky,
díky moc za recepty, za týden se do toho pustím ![]()
Zdravím vaše mimísky!
Zuzina
PS:Dášo,koukám, že máme stejně staré děti ![]()
Ahoj Zuzino,
jooooooo
, ani jsem si toho nevšimla, super, my máme oslavu příští sobotu, tak doufám, že se nám oběma dortíčky povedou. ![]()
Zrovna přemýšlím, jestli nakoupit balónky a podobné blbůstky nebo ještě rok počkat.
Ahoj
Ahojky.
První narozeniny se nám blíží ![]()
Pročetla jsem vaše receptíky na dortíky, vypadají moc dobře, zdravě a chutně:)
Chtěla bych ale dort PEČENÝ, nemáte někdo tip jak ho udělat, aby ho maličká mohla baštit?
Lepek už papáme, vajíčka sice jen žloutky, ale v chlebu je stejně taky…
Moc předem díky za tipy a rady.