Hora lineckého - co s tím???

2901
18.12.05 08:39

Hora lineckého - co s tím???

Holky pekařky, prosím poraďte!
Letos jsem se vybodla na to dělat X druhů cukroví a napekla jsem jenom světlý a tmavý linecký. Ale za to nekolik kilo! (Budu dávat i výměnou mojí mámě a tchýni).

Poraďte, jak to různě (jednoduše a přitom efektně) ozdobit a poslepovat … Vždycky se zmůžu jen na potření marmeládou a slepení, max. poliju trochu čokoládou.

Díky,

Baghira

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

261
18.12.05 08:58

Ahoj,
tak jednu várku lineckého jsem opravdu slepila marmeládou a obalila v cukru.
Druhou várku jsem slepila oříškovým krémem (něco jako Nutella), a polila čokoládovou polevou od Oetkera.
Včera jsem upekla další dávku lineckého, a na to napatlám asi nejspíš vajíčkovo-máslový krém (jako se dává třeba do vosích hnízd).
Myslím,že když mrkneš do nějaký kuchařky na různý náplně, tak tě určitě nějaká zaujme - přemýšlela jsem ještě nad kávovou.Uvidím,jestli se mi bude chtít dělat.
Každopádně přeju krásné svátky!

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1242
18.12.05 09:09

Ahoj,
ja neco slepovala opravdu tou marmeladou, a zbytek kremem. Zakladem pro krem jsem mela uslehane maslo s cukrem a vanilkovym pudingem. Do casti jsem pridala sekane orisky, do casti kakao, do casti kokos, do casti kavu, zbytek nechala vanilkove…
Slepuju a vysledek jsem chtela polevat cokoladou - horkou, mlecnou, bilou. Horka a mlecna vcelku sly, ale nikdo mi nerekl, ze bila cokolada nejde rozpustit, tak z toho mam takovy cucky :D :D . Kazde kolecko zdobim, podle toho, co je tam za napln. Bud trochou kokosu, oriskem, nebo z marcipanu udelanym kavovym zrnkem, mandli apod… No, neni to nic originalniho, ale aspon na talirku to vypada, ze mas sto druhu :D :D
Pekne peceni a zdobeni
N

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
695
18.12.05 10:22

Některé můžeš ozdobit cukrovou polevou s citronem, ale dej tam toho citronu víc, aby to nebylo příliš sladké.
Taky můžeš na některé přilepit směs z mletých ořechů, bílků a cukru: to se musí dát na neupečené těsto, na vrch dát třeba oříšek nebo mandli a pak teprve upéct. To je velmi chutná variace.
Můžeš taky zkusit upéct linecké ve formičkách a pak buď obalit cukrem nebo naplnit krémem a slepit dva dohromady (příp. ještě navrch pocákat čokoládou).
Tak ať se to povede!
Marki

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2901
18.12.05 10:58

Holky dík! :)
Budu se na to muset vrhnout … i když se mi straašně nechce :?
Taky přeju krásné svátky - a bohatého Ježíška ;)

Baghira

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
76
19.12.05 09:32

Nikol, poraď jak dělat ten krém? Pudink uvařit :roll: nebo jen prášek? Já včera dělala krém do ořechů a taky lineckého , ať není jen s marmeládou a vyšlehala máslo s cukrem a přidala nastrouhané ořechy a je to dost tučné, po ochutnávání mi bylo dost mdlo :? . Slyšela jsem o nastavovaném krému.Snažím se vyhnout krémům se syrovým vajíčkem 8O
Poraďte, díky Hela

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1242
19.12.05 09:50

Helo,
uvareny puding nechas poradne vychladnout. Ja delam vanilkovy, ten nam chutna nejvic. Pk z nej odkrojis takovy ten skraloup, co se dela navrchu - jinak by byl krem s hrudkama. Uslehas poradne maslo s cukrem, ja davam malo cukru, ani ten puding nesladim… Postupne do nej zaslehas ten puding. Musis pomalu, aby se to nezdrclo. No, a to je ten zaklad.
Ja delala 2 masla, asi 3 lzice cukru a puding z 1 litru mleka, ale bylo to dost pudingovy, to se pak ten krem trochu rozteka:))))
N

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2107
19.12.05 09:51

Nicol,

ja rozpustam bielu cokoladu Milka a ta sa rozpusta priam ukazkovo dohladka. Tak neviem, co za potvoru bola ta tvoja :lol: ale nikdy som nepocula o tom, ze by biela cokolada nesla rozpustit :wink:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
1242
19.12.05 10:21

Baboo, ja mela nejakou levnou z Lidlu, ale co jsem se s ni nazlobila… Udelala sileny hrudky a pak se cela zdrcla. At jsem pridavala, co jsem chtela, bylo to jeste horsi. bylo mi to lito vyhodit, protoze jsem tech cokolad rozpustila asi pet, tak jsem to napatlala na takovy linecky hvezdicky - no, muze se to jist jen v uzkem kruhu rodinnem, protoze to vypada velmi nevabne :D :D
Ale na chuti se nic nezmenilo, chut je docela dobra, ale vzhled....... Hanba mluvit :D

Takze to chce asi na te cokolade nesetrit:)
N

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2107
19.12.05 10:38

Tak to si viem predstavit, mna by to tiez vytocilo :wink:, clovek sa s tym naprple a vysledok nezodpoveda predstavam ani snahe.
Ja som skusila taku lacnejsiu variantu „cokolady“ raz - vlastne dva razy - prvy a posledny :lol:
Ked si ten kolacik z nej dal manzel (co vzdy chvali ake robim dobrotky :) ) do pusy, najprv diplomaticky povedal „hmm, tento nie je moc dobry…“ a diplomacia mu vydrzala asi tak tri sekundy ked z neho vypadlo „tfuj, vies co, nehnevaj sa, ale mozem to vyplut ?“ :lol: :lol: :lol:
Strasne sa na tom stale smejeme a fakt teraz kupujem radsej kvalitnejsie suroviny - staci nam menej kolacikov, ale poriadne mnamkovych :)

Ale tvoj vysledok je aspon chutny, tak ten vzhlad sa uz nejako v kruhu rodiny strati :wink:

Krasne Vianoce, a ako tak pozeram, hlavne ten najkrajsi a najzdravsi vianocny darcek ti prajem :D

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2237
19.12.05 10:42

Ahoj kuchařinky,hodím vám tu jeden recept na super karamelový krém (možná znáte),já od mala u dětí vylučuji krémy,kde se dává vejce. To vezmete SALKO (slazené kondenz. mléko) a vaříte ho ve vodě asi tak 3 hodiny,ale pozor,musíte plechovky otáčet ,stačí tak 3× za hodinu otočit (já si udělám na plechovku na jednu stranu křížek,kolečko a podobné značky a vždy to mám na stejné straně otočeno. Po třech hodinách plechovky vytáhnem a necháme vychladit přes noc (teplé nikdy neotvírat-jinak budete malovat). Vyškrábu tento karamel co nám vznikl do mísy a přidávám máslo a šlehám tak asi na 3 salka asi 2 kostky másla. Je to super krém mamka s ním plní trubičky,linecké,ořechy a to cukroví s ním padne jako první. Vypadá to sice pracně ,ale není, já to vařím např. u telky.A navíc pokud vám krém zůstane vydrží dlouho i v ledničce, plnila jsem s ním i dort a neměl chybu. Tak ať se dílo zdaří. Vždy vařím několik plechovek,protože mi uvařené a zavřené vydrží (teda pokud mi na něj kluci nepřijdou).

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
853
19.12.05 12:00

Anulko hmmm to zní dobre a nejde to delat v papinaku?A fakt se to musi otacet??Dekuji za info ale asi ho zkusim letos do orechů misto nutelly.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2237
19.12.05 12:24

Otáčet to musíš,aby se ti to nepřipálilo a aby to zkaramelizovalo rovnoměrně v celé plechovce,stačí to vařit úplně mírně pomalounku.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
10808
19.12.05 12:33

Ten karamelový krém děláme už roky taky, ale ještě do něho přidáváme rum. Dáváme ho do ořechů a kakových vosích hnízd. A během roku i do moučníku. Je opravdu moc dobrý, ale hóóóódně sladký.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
19474
19.12.05 13:20

Ahoj,
ja delala popisovany karamelovy krem a varila jsem Salko dve hodiny zcela ponorene, kdyz vystydlo, otevrela a bylo to v pohode. Delala jsem to poprve, neotacela a zdalo se mi zkaramelizovane rovnomerne, tak si myslim, ze se to otacet nemusi. No nevim, jak rikam, delala jsem to poprve, ale povedlo se. A ten krem je fakt super, u nas taky zmizi prvni(dela ho teta).

Mroe

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama