Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, více či méně zkušené dortařky, ![]()
chystám se upéct své dceři k narozeninám dort.
Hodně jsem toho už nastudovala, ale nenašla jsem vše
Jsem naprostý začátečník, tak prosím o shovívavost ![]()
Našla jsem prima recept na korpus, krém i potahovací hmotu. Ale nevím, zda můžu na rozválení hmoty použít klasický dřevěný váleček na těsto? Musí to být ten speciální „plastový“?
Dále, lze něčím nahradit „žehličku“ na marcipán? Něco z domácích zdrojů ![]()
A poslední… Poradíte nějaký fígl na zdobení z domácích zdrojů? Konkrétně mám na mysli omotaný marcipán(váleček) kolem dortu dole-kde se stýká podložka a dort
Ráda bych „váleček“ něčím ozdobila. Nemám žádné ozdobné kostice apod. ![]()
Budu moc vděčná za rady a nápady.
Díky,
Deni
valecek staci normalni, otisknout do hmoty muzes cokoliv, treba vykrajovatka, zehlicka neni vubec treba
denvoj píše:
Ahoj holky, více či méně zkušené dortařky,![]()
chystám se upéct své dceři k narozeninám dort.
Hodně jsem toho už nastudovala, ale nenašla jsem všeJsem naprostý začátečník, tak prosím o shovívavost
Našla jsem prima recept na korpus, krém i potahovací hmotu. Ale nevím, zda můžu na rozválení hmoty použít klasický dřevěný váleček na těsto? Musí to být ten speciální „plastový“?
Dále, lze něčím nahradit „žehličku“ na marcipán? Něco z domácích zdrojů
A poslední… Poradíte nějaký fígl na zdobení z domácích zdrojů? Konkrétně mám na mysli omotaný marcipán(váleček) kolem dortu dole-kde se stýká podložka a dort
Ráda bych „váleček“ něčím ozdobila. Nemám žádné ozdobné kostice apod.
Ahoj. Já používám dřevěný váleček, páč jiný nemám a ani po něm netoužím. U mamky jsem nedávno použila plastový a rozdíl jsem žádný neviděla (možná se trochu míň lepí,ale když omatlám ten dřevěný moučkovým cukrem nebo solamylem, tak to jde taky krásně).
S tím ozdobným válečkem jsem to moc nepochopila
, já spodní okraj „zakrývám“ vykrojenými kytičkami. Kostice nemám taky, ani žehličku na marcipán, to taky nevím, co je
.
jizvíková píše:
valecek staci normalni, otisknout do hmoty muzes cokoliv, treba vykrajovatka, zehlicka neni vubec treba
Díky za rychlou reakci ![]()
Můžu se ještě zeptat, zda formu vysypáváš nebo nikoliv? Dočetla jsem se, že stačí vyložit spodní část formy peč.papírem a ten pak potřit rozpuštěným tukem + potřít strany formy. Ale už nevysypávat. Já mám trochu strach, že se mi korpus přichytí po stranách
Mám docela starou formu, už něco pamatuje ![]()
Ahoj. Já používám dřevěný váleček, páč jiný nemám a ani po něm netoužím. U mamky jsem nedávno použila plastový a rozdíl jsem žádný neviděla (možná se trochu míň lepí,ale když omatlám ten dřevěný moučkovým cukrem nebo solamylem, tak to jde taky krásně).
S tím ozdobným válečkem jsem to moc nepochopilaDěkuji za reakci ![]()
Jsem ráda, že si vystačím s klasickým dřevěným válečkem ![]()
Ten ozdobný lem je vidět na odkazu a je tam právě i ta žehlička ![]()
denvoj píše:jizvíková píše:Díky za rychlou reakci
Můžu se ještě zeptat, zda formu vysypáváš nebo nikoliv? Dočetla jsem se, že stačí vyložit spodní část formy peč.papírem a ten pak potřit rozpuštěným tukem + potřít strany formy. Ale už nevysypávat. Já mám trochu strach, že se mi korpus přichytí po stranáchMám docela starou formu, už něco pamatuje
nevysypávám vůbec, peču na pečícím papíře, obložím s ním i kraje formy
denvoj píše:jizvíková píše:Díky za rychlou reakci
Můžu se ještě zeptat, zda formu vysypáváš nebo nikoliv? Dočetla jsem se, že stačí vyložit spodní část formy peč.papírem a ten pak potřit rozpuštěným tukem + potřít strany formy. Ale už nevysypávat. Já mám trochu strach, že se mi korpus přichytí po stranáchMám docela starou formu, už něco pamatuje
Den pokud budeš péct tím způsobem, jak píšeš-že budeš mít na dně pečící papír, tak opravdu formu nevysypávej, ty okraje před tím, než vyklopíš piškot prostě obřízneš nožem…já si teď koupila olej ve spreji, ale jinak to dělám tímto způsobem též ![]()
A ten ozdobný lem dole jak píšeš-už jsem taky nechala normálně hada, tak jak jsem ho vyválele a bylo to taky hezký-i když mám teda spoustu udělátek, ale myslim, že i kdybys do toho obtiskla cokoli, tak to bude taky hezký-napadá mě třeba kraj malé lžičky, nebo malé zářezy rukojetí lžičky-věř, že cokoli bude vypadat hezky ![]()
Než se vyměřovat a stříhat s pečicím papírem, tak formu vymažu tukem (peču piškotový korpus) a vysypu hrubou moukou a hotovo. I kdyby se ti stal nějaký průser při vyndávání z formy, tak to spravíš - přilepíš zpátky krémem a pod potahovkou to vůbec nepůjde vidět.
Válím normálním válečkem, podsypávám Gustinem (kukuřičný škrob). S tím válečkem dole už to nějak vychytáš, třeba se ti podaří tak pěkně potáhnout, že ho ani nebudeš potřebovat…
Já formu vystříkám Mr.Pekařem (tuk ve spreji) a jde to krásně, zvlášť ta klasická forma se sundávacím bokem. ALe jak píše Pipet, když se to nepovede vyklepnout, jde to krásně slepit, že to není poznat. Posledně jsem dělala oválný dvoupatrový dort a spodek se mi při rozkrajování rozpadl. Nikdo to nepoznal (ani já).
Hezké sobotní ráno,
všem moc děkuji za reakce ![]()
Už se toho tolik nebojím a dokonce se těším
Skoukla jsem a přečetla, co se dalo. Tak teď už „jen“ ta praxe ![]()
Díky a mějte se ![]()
Děvčatka, prosím o radu, pokud někdo zkoušel…
Budu dělat dort s bílkovomáslovým obmazem, bez potahu.
Mohu použít na ztuhlý bílkovomáslový prachovou barvu?
Nevím zda to půjde, doteď jsem prachovku používala jen na smart.