Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já myslím, že je to fuk, každý vyspivá jinak rychle. Nemá cenu srovnávat
Dcera je v první a jedné (podotýkám velmi štíhlé spoluzace bez odkladu) už se pod tričkem rýsují lentilky.
Ve dvanácti jsem byla prcek. Nejmenší noha a nejmenší ve třídě. Má sestra dvojče o 10 cm větší. MS jsem dostala léto po 12. narozeninách. Dorostla jsem do krásných 164 cm.
150cm v čerstvých 12letech je sice méně, ale nic hrozného. Záleží jestli už dostala menstruaci. Já byla taky malá a pak během roku jsem se vytáhla snad o 15cm, holky rostou nejvíc mezi 11-13rokem, pak už se růst spomalí nebo zastaví s nástupem menstruace.
Děkuji, sama vím, že je to jedno, jednou určitě dospěje (a o tom se samozřejmě bavíme, že každý dospívá jindy), ale tím, že každý den je ve třídě větších a vyspělejších holek, tak se cítí nekomfortně. Proto bych ráda věděla, zda je to prostě standard, protože ve třídě je opravdu nejmenší a jediná bez náznaku růstu prsou… Ať ji třeba můžu říct, že na internetu
většina 12 letých holek taky nemá prsa a jejich třída je opravdu v dospívání napřed…
@Daisyy1995 nene, menstruaci nemá, zatím právě žádný náznak dospívání.
@Anonymní píše:
@Daisyy1995 nene, menstruaci nemá, zatím právě žádný náznak dospívání.
Může ji dostat o prázdninách. Měla by dostat informaci, že její hodnota nespočívá v prsou nebo v ochlupení. Že každý dospívá různě rychle. S dotazem bych šla maximálně j pediatrovi, jestli je v normě. Obecně děti dospívají dřív než jejich rodiče nebo prarodiče. Moje babička byla jak kluk snad do 15.
Ve 12 letech jsem byla taky prcek, běžně mi hádali o 3-4 roky méně. Měla jsem 140 cm a byla jsem nejmenší ve třídě, nerostla mi prsa. Trpěla jsem. No a nakonec ty vyspělé holky, co měly prsa a menstruaci, přestaly růst a já je dohnala a některé i předehnala. Rostla jsem až do 15 let.
Pokud ty nejsi vysoká, tak může být dcerka po tobě. Je důležitá i výška prarodičů. Někdy to jde přes generaci.
Každý roste jinak. My to teď řešíme se synem. Je nejmenší ve třídě, jeho o 2 roky mladší sestřenice je už o půl hlavy větší než on. Syn to neřeší, slečna ano, protože v 8 letech má 150 cm a je z toho taky nešťastná, že je všude největší.
@Russet Samozřejmě, že tuto informaci dostala. Ale dítě chce zapadat do kolektivu i vizuálně. I když to ví a chápe, stejně chce být stejně vysoka a vyspělá, jak ostatní ve třídě. Vím, že s tím nic neuděláme. Ale, jak jsem psala, chtěla jsem vědět, zda opravdu dívky ve 12 letech jsou všechny vysoké a vyspělé ![]()
@Anonymní píše:
@Russet Samozřejmě, že tuto informaci dostala. Ale dítě chce zapadat do kolektivu i vizuálně. I když to ví a chápe, stejně chce být stejně vysoka a vyspělá, jak ostatní ve třídě. Vím, že s tím nic neuděláme. Ale, jak jsem psala, chtěla jsem vědět, zda opravdu dívky ve 12 letech jsou všechny vysoké a vyspělé
Vždyť snad vidíš kolektiv holek, tak to můžeš posoudit. U syna jsou velké rozdíly mezi holčičkami a to jim je 7 nebo kolem sedmi. Pokud chce být stejná jako ostatní, tak to nechápe. Což je pochopitelné. Takže se o tom bavte a ono se to nakonec snad srovná. Ale nejsme přece všichni jak přes kopírák.
@Anonymní píše:
Ale, jak jsem psala, chtěla jsem vědět, zda opravdu dívky ve 12 letech jsou všechny vysoké a vyspělé
Ano, naprostá většina dívek v tomto věku je vyspělejších než tvoje dcera resp. projevuje už výraznější známky dospívání.
Samozřejmě to může dohnat - ale pokud se neobjevuje ani náznak dospívání ve smyslu ochlupení či počínající růst prsou (a ještě i výškou je podprůměrná), zkusila bych se poradit s pediatrem o vhodnosti endokrinologického vyšetření.
@Russet píše:
Vždyť snad vidíš kolektiv holek, tak to můžeš posoudit. U syna jsou velké rozdíly mezi holčičkami a to jim je 7 nebo kolem sedmi. Pokud chce být stejná jako ostatní, tak to nechápe. Což je pochopitelné. Takže se o tom bavte a ono se to nakonec snad srovná. Ale nejsme přece všichni jak přes kopírák.
Však právě, že vidím kolektiv holek u nich ve třídě a všechny jsou vysoké a vyspělé. Bavíme se o tom, každý druhý den a prostě jí to mrzí
Chápe, že každý dospívá jinak, chápe, že jsou důležitější věci, ale je jí 12 - chce prostě zapadat i vizuálně… Proto jsem chtěla vědět, zda ostatní holky v jiných třídách vypadají stejně…
@Anonymní píše:
Však právě, že vidím kolektiv holek u nich ve třídě a všechny jsou vysoké a vyspělé. Bavíme se o tom, každý druhý den a prostě jí to mrzíChápe, že každý dospívá jinak, chápe, že jsou důležitější věci, ale je jí 12 - chce prostě zapadat i vizuálně… Proto jsem chtěla vědět, zda ostatní holky v jiných třídách vypadají stejně…
Jak je psáno výše - obrať se na pediatra, jestli není záhodno kontaktovat endokrinologa.
Jestli je vyskove na 25. percentilu, tak 75% holek v jejim veku je vyssich, se statistikou toho moc nenadelas
Ctvrtina jich ale bude statisticky mensich…tak jestli by ji takova informace nejak povzbudila?
Samozrejme, mohla jeste navic chytnout tridu, kde je treba hodne starsich/odkladovych (nevim, jak je na tom vekove) a to muze ten rozdil jeste zvetsovat. Mozna v jine tride by to mohlo byt mirnejsi, ale proste co se tyce te vysky, je holt „podprumerna.“
Co se tyka dospivani, to samozrejme lita +- nekolik let…ale tak nejak celkova ta potreba vizualne zapadnout, kdyz to je neco, co neovlivni, je takova…pochopitelna, ale trochu smrdi pruserem no ![]()
Ještě na 1.stupni základky jsem byla 3.nejmenší ze třídy (menší byly jen holky, co teď v dospělosti nemají víc než 155 cm), nějaké první (opravdu mini) známky puberty se začaly objevovat v těch 12-13 letech. Pak jsem začala růst (ve 14 letech jsem jedla jak protržená
) a postupně jsem všechny holky přerostla a zastavila se na 178 cm. Ale mám oba rodiče vysoké (mamka 176, taťka 190).
Jinak moje dcera je o trochu mladší, ale má kamarádku, které teď bude 12 a také je nejmenší (a také nejmladší) ze třídy (odhadem podle mých dětí má těch 150 cm max. Prsa ji teď začínají růst. Rodiče má průměrného vzrůstu (máma cca 170, táta 180).
Ahoj, anonym z důvodu citlivosti dotazu na dceru. Dcera bude mít za pár dní 12 let a každý druhý den si stěžuje, že je nejmenší ze třídy a že děti na to sem tam upozorní
(vysvětluji, poučuji, ale stejně jí to mrzí). Nevím, zda mají tak netypickou třídu, ale ráda bych věděla, jak vysoké jsou holky ve 12 letech, jestli je opravdu takový prcek. Dle percentilu je na 25 - tedy 150 cm, roste pořád stejně. Já sama nejsem nijak vysoká, ale manžel ano.
Ostatní holky ve třídě ano 
Je pravda, že do puberty vizuálně zatím nejde
Ráda bych tedy věděla, zda jsou i jiné holky v podobném věku, co jsou menší nebo stejně vysoké a bez známek dospívání.