Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@lupto píše:
Neverim, ze by vam tu hypoteku dali. A pokud ano, budete dalsi, co budou brecet, jak na nic nemaji a budete jen zivorit. Platit hypoteku, naklady na dum, dum za milion taky nebude zadna hitparada, celkove je dum drazsi nez byt.Nase zkusenost-mame novostavbu a kazdy mesic se jen a jen vali penize do domu, do zahrady, porad dalsi a dalsi vydaje, co proste musi byt. Neumim si predstavit, ze se vam zije tak dobre, ze mate na hypoteku a na dum celkove. A zajimalo by me, kdy si konecne lidi uvedomi, ze proste ne kazdy na ten dum holt ma…hlavne, ze vsichni desne chteji domecky…
přesně - domečky
živoření, živoření, trvalý strach z výpadku a plácání se od výplaty k výplatě. Prostě na to nemáte. I kdyby Vám nějaká banka půjčila, máte jistotu bezesnýho spaní na hodně dlouho.On každý příběh o hypotéce nedopadá dobře. Nenech se ukolíbat tím, že „to jde“, pouč se spíše z příběhů insolventních hypotékářů.
Mě by zajímalo (nerýpu), kolik bude splátka hypo a z čeho to budete platit??? Já mám příjem o něco více než tvůj manžel, dcerka sirotčí důchod a bydlíme ve svém domečku se zahradou. Žijeme skromně, nic nesplácíme a peníze nám tedy nijak extra nezbývají, stále je na baráku a zahradě kam je cpát…
100% hypotéky jsou a budou velmi omezeny. Banky se sichrují. Jak se říká - bez peněz do hospody nelez a s holým zadkem si neber hypotéku.
Tak rodicak nebude mít zakladatelka navěky. Nám s mym návratem do prace stoupnout příjmy o 10tis. Splátka 6tis, příjmy 36tis
@Anonymní píše:
Tak rodicak nebude mít zakladatelka navěky. Nám s mym návratem do prace stoupnout příjmy o 10tis. Splátka 6tis, příjmy 36tis
tak by bylo rozumnější s hypotékou počkat, až bude rodina fin. stabilizovanější a bonitnější i pro banku. Rizikový úvěr banka cení vyšší sazbou hypotéky.
@Anonymní píše:
Já mám rodičák 8.000. Manžel má 19.000. Chceme si půjčit 1,6mil. Prý to nebude problém:)
Wow, tak bud jste extremni optimisti nebo uplni blazni..
@Banshee píše:
Wow, tak bud jste extremni optimisti nebo uplni blazni..
Tipuju to druhé. Růžové brýle, naivita a nepředvídavost.
@Anonymní píše:
To je jiste pravda…ja treba po MD/RD jistotu dobre prace mam.Ale z emimina jsem poucena, ze tak jednoduche to neni…hodne mamin o praci prijde, musi ji vymenit za horsi, hur placenou, nedej boze se nemaji kam vratit…to zakladatelka neupresnila. A ono i tech 10tis navic v jejich pripade neni zadna hitparada. Barak za milion, do toho placeni hypo, naklady…fakt tedy nevim, no. Nesla bych do toho.Po RD zacala setrit, treba odkladat vysku hypo…
@lupto píše:
To je jiste pravda…ja treba po MD/RD jistotu dobre prace mam.Ale z emimina jsem poucena, ze tak jednoduche to neni…hodne mamin o praci prijde, musi ji vymenit za horsi, hur placenou, nedej boze se nemaji kam vratit…to zakladatelka neupresnila. A ono i tech 10tis navic v jejich pripade neni zadna hitparada. Barak za milion, do toho placeni hypo, naklady…fakt tedy nevim, no. Nesla bych do toho.Po RD zacala setrit, treba odkladat vysku hypo…
Ano. Odkládat a zkusit si to, jak se žije. Ono skočit do hypotéky a pak zjišťovat, že je to živoření nebo to prostě není finančně k utažení, pak už není cesta zpět. Když on každý druhý vidí jen tu romantiku rozverných děcek na
zahrádce a domácí zeleninu, ale nedomýšlí realitu. Dopravní obslužnost, občanskou vybavenost…nezbytnost mít jedno nebo dvě auta v rodině - co když se potentují, nebude na opravu nebo nové? O fin. výpadcích a finanční náročnosti údržby nemovitosti nemluvě. Hypotéka je strašně velký letitý závazek, do kterého je zatažena i rodina, děti. Dochází to hlavně těm, co s nahou zadelí o hypotéce uvažují?
Souhlasím tady s dámami, že to je až moc málo na domeček. My máme 36tis. čisté příjmy a vzali jsme si 1 400 000 za 6000/mes. Ale koupili jsme byt bez investic, do domu za milion bych nešla už jen z toho důvodu, že tam 100% budeme muset ještě hodně vrazit. Opravdu nereálné. A nebo minimálně počkat až budeš mít lepší příjem i ty. My jsme čekali až nastoupím po RD do práce. I ty banky to líp hodnotí
Ještě dodám, že jinak je domeček ze zahrádkou můj sen. Ale v tomto ohledu se vplatí myslet s rozumem ![]()
Mě k tomu ještě napadá, i když teď budete mít na splátku hypo, tak se to ale třeba po konci fixace může změnit, stoupnou úroky a splátka může jít dost nahoru. Já tedy měla štěstí, mě končila fixace vloni a úroky šli dolů, tak mě klesla i splátka o 1 000 Kč a to už mám k doplacení jen 350 tis. ![]()
Momentálně platíme 7 tisíc za byt. Celý rodičák (zmíněných 8tis) dáváme na stranu a žijeme jen z manželova platu. Kupujeme dobré jídlo, syn má jednorázovky, autem taky jezdíme…a jako nouzí opravdu netrpíme.
Takže vyměníme 7tis za byt za 6 tis za hypotéku. A nějak se to zvládne, než nastoupim do práce. V záloze máme 200tis, na který sahat nechceme, ale když nebude zbytí, dají se do domu.
A čekat a šetřit - moje noční můra. Nechci se stěhovat do domu, až bude dětem třeba 10. Chci tam s nimi být ted, když jsou malí.
Mám příjem cca 18.000,– Hypo jsem dostala, jsem samoživitelka a žiju od výplaty k výplatě.
Nemám žádné úspory a přijít o práci, přicházím i o bydlení… Ještě to zvažte…