Máme rodičák a přítelův příjem, dostaneme hypotéku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
13.6.15 11:16
@Anonymní píše:
Momentálně platíme 7 tisíc za byt. Celý rodičák (zmíněných 8tis) dáváme na stranu a žijeme jen z manželova platu. Kupujeme dobré jídlo, syn má jednorázovky, autem taky jezdíme…a jako nouzí opravdu netrpíme.
Takže vyměníme 7tis za byt za 6 tis za hypotéku. A nějak se to zvládne, než nastoupim do práce. V záloze máme 200tis, na který sahat nechceme, ale když nebude zbytí, dají se do domu.

Ty jsi zakladatelka? Jestli ne, tak jí tady nespamuj, kdo se v tom pak má vyznat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.15 11:23

Mám dům který jsem koupila za 850k, peníze jsem měla naspořené takže bez zadlužení. Ale stálo mě to všechny úspory, teď si vyřizuju hypotéku na 600000 na rekonstrukci. Příjem mám 15000 a neměl by to být problém, splátka zhruba 5000 na 15 let. Když pchak přijde dítě tak to bude horší, samo že ještě našetřím (má dost velké prémie k platu) aby nebyla pak úplně na suchu. Chce to dobře počítat a vše zvážit i delší budoucnost, ne jen co bude za 5 let.
Musíš počítat i s pojištěním hypotéky, to je v případě nižších přijmů nutnost, pokud tedy nevychází finance tak aby sis šetřila na horší časy, dále si udělat nějakou dobrou úrazovou pojistku, pojištění ztráty příjmu, životní atd. No zkrátka nenechat nic náhodě, ono i ty pojistky měsíčně ještě dost peněz sežerou třeba 1-1,5K, dále počítej energie- plyn, voda, elekřina, topení, pak barák pořád něco potřebuje, každou chvíli výdaje. S hypo 5k budou náklady na bydlení celkem kolem 8k. Pardon že to píšu jak pro malý děcka, ale připadá mi že spousta lidí opravdu neumí počítat a pak znikají diskuse jako že kde vzít na jídlo pro děti.

• Citovat
  • Upravit
16188
13.6.15 11:25
@Anonymní píše:
Momentálně platíme 7 tisíc za byt. Celý rodičák (zmíněných 8tis) dáváme na stranu a žijeme jen z manželova platu. Kupujeme dobré jídlo, syn má jednorázovky, autem taky jezdíme…a jako nouzí opravdu netrpíme.
Takže vyměníme 7tis za byt za 6 tis za hypotéku. A nějak se to zvládne, než nastoupim do práce. V záloze máme 200tis, na který sahat nechceme, ale když nebude zbytí, dají se do domu.

A co energie a služby? Já si moc neumím představit dům za 1,6mil, kde jsou náklady stejné jako v bytě, pokud je to starší dům, tak třeba vytápění může být docela darda. Ale tak snad to máte spočítané, taky nepíšeš, jestli si berete 100% hypotéku nebo ne. U 100% by mi to přišlo vražedné, protože banka může udělat odhad třeba jen na 1,5, takže 100tis. zahučí na doplatek, další peníze budou stát papíry kolem. Pokud bude samotná splátka hypo 6000, tak dalších třeba 5000 budou energie a služby, nevím jaké máte pojistky, ale u hypotéky bych určitě pojistila manžela proti neschopnosti splácet, když vezmu i třeba úrazovou pojistku dětí, tak min.1000 na pojištění, jídlo a drogerie tak 8000?, věci, které bude třeba pořídit do domu (nářadí, sekačka apod.) z počátku tak 2000 měsíčně, provoz auta těžko říct, ale min.2000, nevím, já tam moc rezerv nevidím, ale tak pořád máte víc, než zakladatelka, u nich je příjem bez alimentů jen 20000 na vše, a domek za milion bude opravdu kasička na peníze, budou jen sypat a sypat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
13.6.15 11:27

Teď jsme v pronájmu, byt 2+1 a vyjde nás to na 8 200kč, tak si řikám, že by bylo lepší to cpát do svýho. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.15 12:37
@zrcadlo píše:
A co energie a služby? Já si moc neumím představit dům za 1,6mil, kde jsou náklady stejné jako v bytě, pokud je to starší dům, tak třeba vytápění může být docela darda. Ale tak snad to máte spočítané, taky nepíšeš, jestli si berete 100% hypotéku nebo ne. U 100% by mi to přišlo vražedné, protože banka může udělat odhad třeba jen na 1,5, takže 100tis. zahučí na doplatek, další peníze budou stát papíry kolem. Pokud bude samotná splátka hypo 6000, tak dalších třeba 5000 budou energie a služby, nevím jaké máte pojistky, ale u hypotéky bych určitě pojistila manžela proti neschopnosti splácet, když vezmu i třeba úrazovou pojistku dětí, tak min.1000 na pojištění, jídlo a drogerie tak 8000?, věci, které bude třeba pořídit do domu (nářadí, sekačka apod.) z počátku tak 2000 měsíčně, provoz auta těžko říct, ale min.2000, nevím, já tam moc rezerv nevidím, ale tak pořád máte víc, než zakladatelka, u nich je příjem bez alimentů jen 20000 na vše, a domek za milion bude opravdu kasička na peníze, budou jen sypat a sypat.

Nejdeme do toho s tím, že nám budou zbývat desetitisíce. My prostě potřebujeme dům se zahradou. Bude tam práce. Žádná zásadní rekonstrukce nás nečeká, páč není za co :)
Energie netušíme, jak se budou v tom domě pohybovat. Manžela rozhodně pojistíme, s tím se počítá. Nářadí, sekačku a vše potřebné máme. Co nemáme, si půjčíme :) Znám několik případů, kdy rodina slavnostně dostavěla dům. Děti do 2 let odešly na intr nebo na vejšku. Žádné z těch dětí už se tam natrvalo nevrátilo a nevrátí. Takže trápit se v bytě ještě x let kvůli spoření nechci. Radši budu v baráku. A ať počítám, jak počítám, nepřipadá mi to nějak brutálně nastavený. Z 36 tis bude 6 tis hypotéka. Nevim, co je na tom sebevražda :) S ostatními náklady taky počítám. Do práce jdu za rok.

• Citovat
  • Upravit
16188
13.6.15 14:29
@Anonymní píše:
Nejdeme do toho s tím, že nám budou zbývat desetitisíce. My prostě potřebujeme dům se zahradou. Bude tam práce. Žádná zásadní rekonstrukce nás nečeká, páč není za co :)
Energie netušíme, jak se budou v tom domě pohybovat. Manžela rozhodně pojistíme, s tím se počítá. Nářadí, sekačku a vše potřebné máme. Co nemáme, si půjčíme :) Znám několik případů, kdy rodina slavnostně dostavěla dům. Děti do 2 let odešly na intr nebo na vejšku. Žádné z těch dětí už se tam natrvalo nevrátilo a nevrátí. Takže trápit se v bytě ještě x let kvůli spoření nechci. Radši budu v baráku. A ať počítám, jak počítám, nepřipadá mi to nějak brutálně nastavený. Z 36 tis bude 6 tis hypotéka. Nevim, co je na tom sebevražda :) S ostatními náklady taky počítám. Do práce jdu za rok.

Já vycházela ze současného příjmu 27000, protože jistota návratu do práce podle mě není nikdy (znám víc případů, kdy ještě týden před návratem šéf sliboval a první den ženskou čekala výpověď pro nadbytečnost, protože si třeba nechali bezdětný zástup apod.). Pokud se máš vracet už za rok a jste schopní teď dávat bokem osm tisíc, tak já bych už osobně ten rok počkala a měla zase rezervu o sto tisíc víc a jistotu práce. Ale třeba jsem zbytečně opatrná :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16188
13.6.15 14:39
@Labuť19 píše:
Teď jsme v pronájmu, byt 2+1 a vyjde nás to na 8 200kč, tak si řikám, že by bylo lepší to cpát do svýho. :nevim:

Tak obdivuju, že s příjmem dvacet tisíc a náklady 8200 na bydlení vyjdete v pohodě. A chápu, že to chcete dávat do svého, ale zvážila bych, jestli by nebyl lepší byt. Nenapsala jsi tu, jestli si teda budete brát 100%hypo a jaké máte úspory, ale pokud domek stojí milion, může se na něm podle mě podělat úplně všechno, stačí jedno krupobití a zatékající střecha, dále jak stará je tam elektřina (u našich v baráku se nedalo zapojit víc spotřebičů najednou, protože to stará elektrika prostě neutáhla, rychlovarka vyhazovala pojistky apod.), může se podělat topení. To jsou všechno investice minimálně v řádech desetitisíců, spíš statisíců. A vy když zvládnete hypotéku, tak už ale nebude na úvěr pro tyto případy. Já chápu, že ne každý má na novostavbu, ale třeba s malými dětmi bych do baráku se starou elektrikou v hliníku už z důvodu bezpečnosti nešla. V bytě budou náklady oproti tomu minimální.
Každopádně bez důkladné prohlídky nemovitosti opravdovým odborníkem fakt nekupujte i kdyby banka stokrát půjčila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
13.6.15 15:00
@zrcadlo píše:
Tak obdivuju, že s příjmem dvacet tisíc a náklady 8200 na bydlení vyjdete v pohodě. A chápu, že to chcete dávat do svého, ale zvážila bych, jestli by nebyl lepší byt. Nenapsala jsi tu, jestli si teda budete brát 100%hypo a jaké máte úspory, ale pokud domek stojí milion, může se na něm podle mě podělat úplně všechno, stačí jedno krupobití a zatékající střecha, dále jak stará je tam elektřina (u našich v baráku se nedalo zapojit víc spotřebičů najednou, protože to stará elektrika prostě neutáhla, rychlovarka vyhazovala pojistky apod.), může se podělat topení. To jsou všechno investice minimálně v řádech desetitisíců, spíš statisíců. A vy když zvládnete hypotéku, tak už ale nebude na úvěr pro tyto případy. Já chápu, že ne každý má na novostavbu, ale třeba s malými dětmi bych do baráku se starou elektrikou v hliníku už z důvodu bezpečnosti nešla. V bytě budou náklady oproti tomu minimální.
Každopádně bez důkladné prohlídky nemovitosti opravdovým odborníkem fakt nekupujte i kdyby banka stokrát půjčila.
@Anonymní píše:
Energie netušíme, jak se budou v tom domě pohybovat. Manžela rozhodně pojistíme, s tím se počítá. Nářadí, sekačku a vše potřebné máme. Co nemáme, si půjčíme :) Znám několik případů, kdy rodina slavnostně dostavěla dům. Děti do 2 let odešly na intr nebo na vejšku. Žádné z těch dětí už se tam natrvalo nevrátilo a nevrátí. Takže trápit se v bytě ještě x let kvůli spoření nechci. Radši budu v baráku. A ať počítám, jak počítám, nepřipadá mi to nějak brutálně nastavený. Z 36 tis bude 6 tis hypotéka. Nevim, co je na tom sebevražda :) S ostatními náklady taky počítám. Do práce jdu za rok.

Když má člověk růžové brýle, nevidí, neslyší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.15 16:09

Jde o to, jaky ma clovek standart… jsme na tom podobne a baracek mame. A mesicni provoz baraku nas vyjde na 2000,– elektrina. Byt v byte, tak sipo je rozhodne drahsi - plyn, voda, elektrina - urcite ne za dvojku dohromady :pankac:
Barak byl neco malo za milion a byl novej. A to co jsem platila za podnajem, tak platim hypoteku plus dojizdeni… a davam hlavne do svyho.
 x

• Citovat
  • Upravit
30408
13.6.15 16:12
@Anonymní píše:
Jde o to, jaky ma clovek standart… jsme na tom podobne a baracek mame. A mesicni provoz baraku nas vyjde na 2000,– elektrina. Byt v byte, tak sipo je rozhodne drahsi - plyn, voda, elektrina - urcite ne za dvojku dohromady :pankac:
Barak byl neco malo za milion a byl novej. A to co jsem platila za podnajem, tak platim hypoteku plus dojizdeni… a davam hlavne do svyho.
x

Je třeba si uvědomit, že dokud není hypotéka zaplacená, baráček není tvůj, ale banky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.15 16:13
@hanka.br. píše:
Je třeba si uvědomit, že dokud není hypotéka zaplacená, baráček není tvůj, ale banky.

To bych tim barakem musela rucit. Rucim necim jinym. Pokud se neco po… tak barak prodam, vyplatim hypoteku a ziju dal.
 x

• Citovat
  • Upravit
66815
13.6.15 16:17
@Anonymní píše:
x

Nový barák za milion? To je trefa za milion. My máme novostavbu, náklady na bydlení asi 4000, ale ten plot a brána se sama neudělá, letos se nám pokazil bojler, teď asi centrální vysavač…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.15 16:18

@hanka.br. barak se da prodat, jediny problem je v tom, ze se musi hned zaplatit zbytek hypoteky, protoze zanika ucel hypoteky. A i kdyz by byla zastava na baraku, i tak se da prodat a vyplatit zavazky. Samozrejme, ze to nejde „za zady“ banky.
 x

• Citovat
  • Upravit
66815
13.6.15 16:18

To mi připomíná bamboošku, co ručí za barák bydlením rodičů. Super, když nebude zaplacení hypo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
13.6.15 16:19
@Anonymní píše:
To bych tim barakem musela rucit. Rucim necim jinym. Pokud se neco po… tak barak prodam, vyplatim hypoteku a ziju dal.
x

Tak pokud máš i jiný majetek, který je pro banku tak zajímavý, že jím můžeš ručit, jsi v úplně jiné situaci než zakladatelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel