Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zakladatelko -nerejpu, jen se ptám, neměla bys odkaz na nějaký domeček, který by vám stačil a cenově byste se vešli?
Chápu, že každý má o „domečku“ jinou představu a právě proto bych chtěla vidět, co by se ti líbilo a stačilo vám to. Děkuju, M.
A ještě bych dodala, že přeci ani netušíte, kde se dům ke koupi nachází. Známá mi posílala barák za 3mega za prahou, šílená barabizna. U nás se za 1,6 milionu dá koupit vcelku dobrej dům. Žádná zbořenina. Ale to je stejně jedno. My jsme se rozhodli, čekat nemůžeme, protože dům, o který už dlouho stojíme, je na prodej právě teď.
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa já nejsem zakladatelka. máme o něco málo víc. nechci se rouhat, ale jsme oba ve státním sektoru a u obou to vypadá, že budeme ve své práci do důchodu. ano, jsou situace takové makové…může se stát hromada věcí. Proto mám do smrti sedět na zadku v bytě? Vždyt život není zas tak dlouhej, abych jen syslila peníze a až našetřim na barák, tak do něj půjdu jen sama s manželem? nechci. chci bejt v baráku jako mladá, moct na něm dělat, užívat si s dětma, kamarády a jejich dětma…Nemyslim, že chcete ubližovat, jen si říkám, kolik lidí tak dokonale vidí do financí, do toho, jak to kdo zvládne nebo nezvládne. Vždyť můžou existovat dva lidi, co berou naprosto stejný peníze, ale jednomu nezbyde nic a ještě má dluhy a druhej z toho zvládne cestovat, šetřit a pěkně si žítTak jak někdo může vědět, že já to nezvládnu?
víš, jedna věc je odhodlání a osobní přání a druhá jsou reálné situace a události, na které je dobré myslet předem a být na ně finančně - jak jinak - připraven. U závazku hypotéky nemá být člověk velký optimista, ale spíše opatrný pesimista.
Dům jsem koupila ve velmi špatném stavu za cenu minimální. Já jsem tedy měla peníze na rekonstrukci, v tom jsem na tom byla jinak než zakladatelka, ale zase jsem koupila dům ve stavu, kdy se v něm opravdu nedalo bydlet. To u zakladatelky asi tak zlé není.
Provoz stojí 3500. Hypotéka 5500. Něco už jsem splatila, takže už jsem pod milionem. Jsem sama se dvěma malýma dětma. Kdybych platila nájem, jaký je tu běžný, tak jsem na tom finančně hůř a ještě bydlím v bytě.
Mimochodem - peníze na opravy jsem měla z bytu, který jsem prodala, ale původně jsem ho také splácela a splatila. Kdybych bydlela v nájmu, nikdy bych nebyla schopná ušetřit, a to jsem měla příjem slušný. Práci mám i kvůli dětem jinou, podstatně hůře placenou, ale časově méně náročnou, ale pracuji i večer a práce mě baví.
Šetřit opravdu nemám z čeho. Je pravda, že já mám třeba roky penzijní pojištění a pojistku. Takže je kam šáhnout. Ale zakladatelka má zase výhodu, že jsou dva.
Anonymní 22
@Anonymní píše:
Momentálně platíme 7 tisíc za byt. Celý rodičák (zmíněných 8tis) dáváme na stranu a žijeme jen z manželova platu. Kupujeme dobré jídlo, syn má jednorázovky, autem taky jezdíme…a jako nouzí opravdu netrpíme.
Takže vyměníme 7tis za byt za 6 tis za hypotéku. A nějak se to zvládne, než nastoupim do práce. V záloze máme 200tis, na který sahat nechceme, ale když nebude zbytí, dají se do domu.
No ono to není jen o hypotéce… Trocha počtů: platím 2.500,– hypo, 260,– pojištění hypo, inkaso 4800,–, pojištění bytu (nutné při hypo) 1800,–/rok (=150/měsíc)= 7710,– A to bydlím v paneláku a nemusím řešit dřevo nebo uhlí na topení… Nevím, jestli bych dnes šla do hypotéky… No asi šla, nechtěla bych se s dětmi pořád stěhovat… Držím palce, ať to zvládáte líp než já…
My chceme kupovat menší domek v maloměstě, schváleno máme 1,4mil, uspořeno máme zhruba 400 tisíc, z toho 300 použijeme ještě na pořízení nemovitosti, 100 necháváme stranou jako rezervu. Pravděpodobně ještě 400 tisíc dostaneme od rodiny z prodeje bytu po babičce. Doba splácení je 25 let, první 3 roky splátka 5900, poté 7000. Příjmy máme momentálně něco kolem 30tis, jsem na rodičovské dovolené.
Vzhledem k tomu, že momentálně platíme nájem kolem 9,5tis, tak v tom nevidím problém, naopak mám pocit, že si polepšíme.
Anonym M.
@Anonymní píše:
My chceme kupovat menší domek v maloměstě, schváleno máme 1,4mil, uspořeno máme zhruba 400 tisíc, z toho 300 použijeme ještě na pořízení nemovitosti, 100 necháváme stranou jako rezervu. Pravděpodobně ještě 400 tisíc dostaneme od rodiny z prodeje bytu po babičce. Doba splácení je 25 let, první 3 roky splátka 5900, poté 7000. Příjmy máme momentálně něco kolem 30tis, jsem na rodičovské dovolené.
Vzhledem k tomu, že momentálně platíme nájem kolem 9,5tis, tak v tom nevidím problém, naopak mám pocit, že si polepšíme.
Anonym M.
To máte dobře vymyšleno.
@matkabagristy Asi už je na mě moc pozdě, ale nějak nevím jestli to je myšleno ironicky a jsme blázni, že do toho chceme za těchto podmínek jít a nebo je to myšleno dobře ![]()
Anonym M.
@Anonymní píše:
@matkabagristy Asi už je na mě moc pozdě, ale nějak nevím jestli to je myšleno ironicky a jsme blázni, že do toho chceme za těchto podmínek jít a nebo je to myšleno dobře
Anonym M.
Myslím, že to má šanci. Máte úspory, jste schopni vytvořit rezervy. Snad vyjdou ty peníze po babičce. Vrátíš se do práce a rodinný rozpočet se zvýší. Ono je kolem baráku fakt furt do čeho cpát, ale když se uskromníte a hlavně, když udržíte tu tendenci úspor, proč ne.
@Burj Chalifa já nejsem zakladatelka. máme o něco málo víc. nechci se rouhat, ale jsme oba ve státním sektoru a u obou to vypadá, že budeme ve své práci do důchodu. ano, jsou situace takové makové…může se stát hromada věcí. Proto mám do smrti sedět na zadku v bytě? Vždyt život není zas tak dlouhej, abych jen syslila peníze a až našetřim na barák, tak do něj půjdu jen sama s manželem? nechci. chci bejt v baráku jako mladá, moct na něm dělat, užívat si s dětma, kamarády a jejich dětma…
Nemyslim, že chcete ubližovat, jen si říkám, kolik lidí tak dokonale vidí do financí, do toho, jak to kdo zvládne nebo nezvládne. Vždyť můžou existovat dva lidi, co berou naprosto stejný peníze, ale jednomu nezbyde nic a ještě má dluhy a druhej z toho zvládne cestovat, šetřit a pěkně si žít
Tak jak někdo může vědět, že já to nezvládnu?