Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, zajímá mě jestli má někdo zkušenosti s tím, že i přesto, že má příjem jen rodičák a dostal hypotéku? Já mám rodičák 6 611kč a přítel má příjem 16 500kč, z toho teda 3 000kč alimenty. Rádi bychom koupili dům tak do 1 000 000kč, ale myslim si, že pokud mám příjem jen rodičák, takže mi to všude zamítnou.. ![]()
@Labuť19 Pro mě je dost obtížné si představit z vašeho příjmu sotva vyžít, natož splácet hypotéku. Kolik tisíc měsíčně můžete z vašeho příjmu postrádat?
A co vaše životní náklady teď bez hypotéky? Kolik Vám měsíčně zbývá? Máte něco našetřeno? To jsou zasadní otázky a až pak bych přemýšlela jestli mi hypotéku dají.
Takže máte příjem 20 tis. náklady na barák budou určitě tak 5 tis. měsíčně-plyn, voda, elektrika a další. Tak zbyde 15 tis.
Z toho platit hypotéku? a ještě nějak žít? No hodně štěstí. Stačí aby parner onemocněl a jste v…
Počkala bych, až budeš vydělávat.
Peněz máte dohromady málo, ale k otázce - ano jde to. My ji takto dostali, já na rodičáku a manžel klasicky v procesu. Každá banka ale posuzuje jinak, můj rodičák se nakonec neposuzoval, nebo jen nějaká poměrná část z něj, a vlastně jsme hypo dostali na základě příjmu manžela.
Na kolik procent ceny domu si chcete půjčit a jaké máte další úspory na poplatky okolo, opravy, vybavení apod.? Ona banka jinak posuzuje příjmy u hypo na 50% ceny nemovitosti a jinak na 100%.
Byla jsem na tom podobně loni na podzim podobně já na rodičáku ale my jsme refinancovaly hypotéku k jiné bance 1 000 000,– a i když má hodnota baráku ke 2 000 000,– a já si našla práci na čtvr úvazku měly jsme velké problémy ale nakonec to daly. Myslím, že budete mít velké problémy s příjmem ale uvidíš co ti řeknou ![]()
@Labuť19 máte malé příjmy, to je jedna věc.. a navíc myslím, že banka Vám ani 100% ceny domu nepůjčí, měli byste mít tak 200-300tis našetřeno…
Mame prijmy dvojnasobne a hypo jsme si vzali 1.2 milionu. I kdyby vam ji dali, tak teda budete vychazet uplne tip top.
Edit - ja jsem taky na rodicaku a nnormalne nam ho pocitali jako prijem, jsme u komercky.
Rodičák se počítá jako příjem - mateřská ne celá, ale jen její část (to nevím přesně kolik), rodičák celý. Taky to tak teď máme a rodičák započítali (u HB). Takže celkově asi půjde hlavně o to, kolik chcete půjčit (100%? Míň?), aby vám vyšla bonita. Poptej se u nějakýho makléře, ať ti srovná banky, jestli je šance nebo ne.
@Labuť19 otázka je spíš, jestli je to rozumný nápad. Ale s trochou trpělivosti a při rozumné částce asi dostanete.
Neverim, ze by vam tu hypoteku dali. A pokud ano, budete dalsi, co budou brecet, jak na nic nemaji a budete jen zivorit. Platit hypoteku, naklady na dum, dum za milion taky nebude zadna hitparada, celkove je dum drazsi nez byt.Nase zkusenost-mame novostavbu a kazdy mesic se jen a jen vali penize do domu, do zahrady, porad dalsi a dalsi vydaje, co proste musi byt. Neumim si predstavit, ze se vam zije tak dobre, ze mate na hypoteku a na dum celkove. A zajimalo by me, kdy si konecne lidi uvedomi, ze proste ne kazdy na ten dum holt ma…hlavne, ze vsichni desne chteji domecky…
Rodičák problém není, já jsem na rodičáku a schválili nám druhou hypošku. Problém ovšem jsou nízký příjmy
taky si uvědomte, že to není jenom hypotéka, ale ještě než vám ji schválí/neschválí do toho narvete tak kolem 20.000
pak pojištění baráku, životní pojistka, voda, elektrika, nevím kolik je dítěti, ale čím je starší, tím víc peněz stojí, taky vybavit barák stojí dost
navíc do baráku za milion budete muset pravděpodobně ještě hodně peněz vrazit
já bych do toho ve vaší situaci nešla ![]()
Já mám rodičák 8.000. Manžel má 19.000. Chceme si půjčit 1,6mil. Prý to nebude problém:)