Dostanu vůbec nějaké peníze?

Anonymní
24.5.13 21:26

Dostanu vůbec nějaké peníze?

Ahoj holky, jsem sama, bez manžela. Chci se zeptat, zda vůbec dostanu po porodu nějaké peníze. od svých 16 let jsem pracovala, ale nyní jsem na ÚP, bez nároku na podporu, jen mi to pomáhá v tom, že nemusím platit zdravotní pojištění. Sociální pojištění za mne ÚP neplatí (platili ho za mne jen nějakou dobu, tato doba už skončila). Dostávám jen existenční minimum a dávají mi peníze na elekřinu, plyn,vodu.To je vše, žádný doplatek na bydlení nemám.
Mohu očeávat vůbec něco po porodu? Vůbec tomu nerozumím. Otec dítěte nejeví zájem. Děkuji.
Druhá část dotazu je pro mou sestřenku, je s partnerem a uvažují o tom vzít si ještě děvčátko např. z Klokánku, mají už 2 kluky. Nedělají to pro peníze (!),ale liší se nějak dávky pro osvojitele a pěstouny od běžných rodičovských dávek? Ptala se na to mne, ale já tomu houby rozumím :-).Paní na sociálním odboru jí řekla, že tohle nedělá, že se musí psát jinde. Event. máte někdo zkušenost s děckem z Klokánku? Děkuji Darina

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5502
24.5.13 21:36

Odpověď na první otázku je, že dostaneš rodičovský přispěvek, po porodu musíš podat žádost… Ze začátku budeš dostávat 7600, pak 3800 (tuším 9 měsíců to vyšší a zbytek do 4 let dítěte menší). Asi bys mohla mít nárok na porodné.

U druhé otázky netuším

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370

Rodičák na 4 roky. Do 9 měsíců 7600 a pak do 4 let 3800. Můžeš si zažádat o přídavek na dítě 500 Kč a porodné 13 000. Jinak myslim že nic. Aspoň já už o nic jiného nežádala a jsem na tom podobně jako ty, ale my máme teda tatínka. K druhému dotazu nevim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848

Ano, máš nárok na rodičovský příspěvek, tj. 220 tisíc. „Otec dítěte nejeví zájem“ - vybrala sis asi dobře :think: Jak dlouho jsi na ÚP, že už ti ani neplatí soc zdrav??? Práce není??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
24.5.13 21:38

Určitě rodičovský příspěvek. 9 měsíců 7800 pak až do 4 let věku dítěte 3800. Jinou délku si asi nebudeš moct zvolit, leda přes partnera, ale musí splňovat podmínky a být v rodném listu. Pak porodne, ale opět záleží, zda bude uveden a kolik bere. Pak je příspěvek na dítě, na bydlení atd. :nevim: vždy musíš něco splňovat a doložit příjmy. Na socialce ti poradí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tinina
24.5.13 21:51

K druhemu dotazu:pokud dite osvoji, stane se jejich ditetem se vsim vsudy, tudiz na nej zadne specialni davky nedostanou, jen to, co dostanou pro sve deti, pokud maji na neco narok.Aby mohli osvojit, musi byt dite pravne volne nebo rodice musi souhlasit. Pestouni davky dostavaji, mohou takto pomoci diteti, ktere neni pravne volne, ale nikdy nebude plne jejich

• Citovat
  • Upravit
9330
24.5.13 21:56
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem sama, bez manžela. Chci se zeptat, zda vůbec dostanu po porodu nějaké peníze. od svých 16 let jsem pracovala, ale nyní jsem na ÚP, bez nároku na podporu, jen mi to pomáhá v tom, že nemusím platit zdravotní pojištění. Sociální pojištění za mne ÚP neplatí (platili ho za mne jen nějakou dobu, tato doba už skončila). Dostávám jen existenční minimum a dávají mi peníze na elekřinu, plyn,vodu.To je vše, žádný doplatek na bydlení nemám.
Mohu očeávat vůbec něco po porodu? Vůbec tomu nerozumím. Otec dítěte nejeví zájem. Děkuji.
Druhá část dotazu je pro mou sestřenku, je s partnerem a uvažují o tom vzít si ještě děvčátko např. z Klokánku, mají už 2 kluky. Nedělají to pro peníze (!),ale liší se nějak dávky pro osvojitele a pěstouny od běžných rodičovských dávek? Ptala se na to mne, ale já tomu houby rozumím :-).Paní na sociálním odboru jí řekla, že tohle nedělá, že se musí psát jinde. Event. máte někdo zkušenost s děckem z Klokánku? Děkuji Darina

tu první část ti už napsali a já ti odpovím na tu druhou. Osvojitel dostává od státu stejné dávky, na které by měl nárok jako rodič, tj. přídavky a podobné. Pěstoun dostává dávky pěstounské péče. Jedná se o několik druhů dávek, v závislosti na počtu přijatých dětí, na jejich zdravotním stavu, věku…Stačí zadat do vyhledávače „dávky pěstounské péče“ a vyjede spousta odkazů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7210
24.5.13 23:02
@Anonymní píše:
Druhá část dotazu je pro mou sestřenku, je s partnerem a uvažují o tom vzít si ještě děvčátko např. z Klokánku, mají už 2 kluky. Nedělají to pro peníze (!),ale liší se nějak dávky pro osvojitele a pěstouny od běžných rodičovských dávek? Ptala se na to mne, ale já tomu houby rozumím :-).Paní na sociálním odboru jí řekla, že tohle nedělá, že se musí psát jinde. Event. máte někdo zkušenost s děckem z Klokánku? Děkuji Darina

Zkus mrknout na tenhle odkaz http://portal.mpsv.cz/…bcane/obecne. Každopádně bych zašla na OSPOD hned po porodu. Tamní pracovnice jsou mnohdy ochotnější, než na dávkách, takže Ti poradí, na co vše máš nárok a případně Ti pomůže ty formuláře vypsat. Záleží na typu bydlení, jaký máš a podle toho se odvíjí buď příspěvek na bydlení nebo doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat