Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky mockrat vam dekuji za rady,je pravda,ze moc co nosim do poradny,tak je v poradku,takze doktor asi vi co dela a verim mu,preji vam pekny den
Ahoj, fakt to není žádná hrůza-horší je podle mého něco zanedbat. A můžu Tě ujistit, že jsou mnohem větší nepříjemnosti (třeba při porodu
) než vypití sladké šťávy a čekání na odběr… Jana
Ahoj,je mi 29 a taky jsem na testy při druhém těhotenství neměla jít,ale pak se ukázalo,že miminko bylo kolem 22tt nějaké větší,tak mi pro jistotu testy udělali. Podle mě záleží na celkovém průběhu těhotenství. Pokud je vše ok,tak ty testy asi tak důležité nebudou.
Ahoj holky,
já jdu na test na cukrovku v pátek. Naivně jsem si myslela, že odevzdám moč,vemou mi krev, a jdu domů. Ale jak to tak čtu,tak je to horší.
Můžete mi některá popsat, co mě vlastně přesně čeká, a jak dlouho tam budu tvrdnout? Děkuju,Nicki
Tak s testy na cukrovkou se to má tak - aspoň u nás:
Důvody pro glukózový test:
Většinou už v prvním trimestu je jasné jestli na glukózový test jdeš nebo né. Že by se někdo posílal automaticky, jen kvůli věku, slyším poprvé.
Mně teď bylo čerstvě 25, cukr v moči nemám, cukr v krvi jsem měla 7,1, a od otce rodiče oba umřeli na cukrovku. Takže hned jak jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, tak jsem se domluvila, že na test určitě chci…no a podle výsledku to dopadlo i tak, že prostě musím.
Ono pořád i když máš všechny příznaky, tak neznamená, že tu cukrovku musíš mít. A do toho 24tt nemá smysl se trápit nějakou dietou pro cukrovkáře - slova doktora po tom co jsem zjistila, že mám vysoký cukr a chtěla jsem nějak upravit jídelníček. Říkal, že jsou pro mě důležité vitamíny a třeba u cukrovky se nemůže dost druhů ovoce. A že do toho 24tt to nemá až zas takový vliv.
Glukozový test
Co se tyče množství vody s cukrem, počtu odběrů a časových intervalů si nejsem jistá, je to jen z toho, jak si pamatuju, jak mi to někdo psal. Přesně můžu říct až za 4 týdny. Ono i když ti řeknou, že tu cukrovku máš, tak to není katastrofa. Jen je to prostě nepříjemné a obtěžuje to…jinak je 90% že po porodu hned zmizí.
Vim ze v Cr posilaji na test skoro vsechny tehulky a to si myslim je zbytecne at uz ma 20 nebo 30 let. Kazdou kontrolu stejne kontroluji moc a kdyby se neco delo tak to zjisti z moci a pak je na miste jit na ten test, takze kdyz te dr neposlal tak bych to neresila ![]()
Preji vsem krasne a pohodove tehu ![]()
Anik píše:
Nevím proč používáte tak silná slova jako hnus apod. Já ty testy absolvovala, otěhotněla jsem ve 32 letech, tak jsem šla povinně, ale nebyla to žádná hrůza. Ten roztok, který Ti daj vypít, je dneska už ochucený , přišlo mi to jako citronáda, opravdu bez přehánění. Je teda příšerně sladkej, a jelikož nic nesladím, tak mi to vadilo, ale zas na druhou stranu mě i zasytil, tak jsem při čekání na odběr neměla hlad
Tak předně jsem chtěla reagovat, že ten roztok nejspíš nebude pokaždý stejný (min. jednou s čajem, jednou bez), ale já měla oboje s čajem..jednou jsem OGTT test absolvovala asi před 2lety (máme cukrovku v rodině, a podle testů jsem tenkrát měla vysoký cukr..teď v těhu ho mám paradoxně lepší;o)…přinesla jsem si vlastní čaj, který mi jakoby šíleně osladili- nebylo to dobré, ale zároveň nic hrozného..(trochu mi to i chutnalo;o)..
Teď mě DR. na testy poslat nechtěl!! (prý neposílá, pokud nenajde cukr v moči; ale doporučeno je posílat každou těhulku nad 25 - takže záleží na zvážení DR. ALE pokud jsi mladá, bez komplikací, bez rizik. faktorů- tak bych vyšetření neabsolvovala;o).. tak jsem ho musela přemluvit, že má máma těžkou cukrovku, a já měla před těhu vysoký cukr, a že chci test podstoupit!!- nakonec mi vyhověl..v pět ráno jsem vstala, naštěstí si vzpomněla a natočila ranní moč, nic nejedla(což je pro těhulku hodně nepříjemné nic nejíst- vyšetření trvá min. 3hod.- normálně nesnídám, ale teď v těhu jíst musím-jinak mám bolesti žaludku, pálení žáhy atd.), a v 6:45 dorazila na polikliniku, tam jsem si také donesla čaj, a do velkého plastového kelímku nalili čaj a z půlky roztok- a rozhodně to nebyl ten samý co minule!!!!!- ten jsem mj. vypila najednou- tohle jsem musela pít na etapy(stejně jako ostatní těhulky)..dřevěněl mi po tom jazyk a pusa, a bylo mi z toho opravdu zle od žaludku- půl hodiny jsem to držela- ale pak už to nešlo- kdyby mi přítel neukázal rychle pánský wc, tak bych to trapně pustila na chodbě
- naštěstí jsem to stihla, vše komplet vyzvracela
..takže celý test na nic, a jela jsem zase domů
..takže takhle dopadl můj test, který jsem si musela vybojovat,ale vlastně zbytečně ;o))
Pro nicki a ostatní těhulky, ktré to čeká: Jamap to vystihla téměř přesně ( akorát např. u mého Dr.stačí k indikaci na OGTT věk 25+ a vše ostatní může být uplně v pořádku).
Jinak o tom HUMUSU jsem psala já - a tímto se omlouvám, jestli jsem se někoho dotkla, ale pro mě to bylo opravdu děsný. Já vůbec nesladím,stačí, když si spletu hrnky a napiju se z hrnečku přítele(kterýžto sladí 1,5 lžičky), zvedne se mi žaludek a nepřejde to, dokud to něčím nezajím. A to si třeba jen cucunu - a teď jsem měla vypít 0,5 litru šííííleně přeslazený vody (bez čaje, citronu). Asi při mně stáli všichni svatý, neb jsem to v sobě udržela, i když jsem teda měla namále.
Holky,tak děkuju, já docela sladím, tak ten roztok pro mě snad nebude takový problém. Ještě, že vím, že tam budu přes dvě hodiny, já plánovala, že jsem za deset minut doma:-)
Tak teď jen aby dopadly dobře výsledky.
Tak ahoj, Nicki
Ahojky Jiříka jsme čekal ve 24 letech a na testy jsme šli protože máme cukrovku v rodině. Nyní čekám druhý a test nás nemine. PO 25 letech se prý dělá všem. Ale je to fakt hnusný. Ble ![]()
Ahojky Jiříka jsme čekal ve 24 letech a na testy jsme šli protože máme cukrovku v rodině. Nyní čekám druhý a test nás nemine. PO 25 letech se prý dělá všem. Ale je to fakt hnusný. Ble ![]()
Jo jinak ještě poznámka, když trpíte těhu cukrovkou NEMUSÍTE mít cukr v moči. Cukr v moči se objevuje až u těžších případů cukrovky. Takže pokud máte cukr v krvi a né v moči, tak můžete trpět lehčí formou cukrovky tzn. dá se to bez problému ovlivnit stravou. Ti co mají cukr v moči a je prokázána cukrovka, mají už dost často na užívání inzulín.
Tohle sice nemám od doktora, ale z toho jak jsem předtím hledala informace o těhu cukrovce na internetu.
Mě je 30 a také jsem nedávno byla na křivce.Dá se to v poho přežít. Co mě vadilo bylo to, že se nemůžu po dobu té procedury najíst a napít
.Mám nízký tlak, tak jsem se bála, že bez jídla a vody bych to nemusela usát (mdloby a malátnost). Ustála jsem to. Před tím, nežli jsem tam šla jsem si dala půlku suché housky, najíst normálně bych si nedovolila.
Myslím si, že když na tyto testy chodí i těhulky před 25 rokem, tak je to jedině dobře, člověk nikdy neví, co se může stát, do sebe nikdo nevidíme,takže je lepší mít jistotu
a zbytečně se něčemu nevyhýbat.