Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bobulka88 píše:
@honduras pek-ne a do-b-re, bych rekla.
Já s tebou souhlasím, ale kde je to pravidlo, když češtinářský cit selhává, vždyť jsou to hláskovou stavbou dvě identická slova (souhláska+samohláska+dvě souhlásky+ sanohláska).. To je stejné jako třeba mý-d-lo nebo třeba vě-d-ro.. Ach jo, mám v tom zmatek.. A pro rýpalky, já samozřejmě vím, že se děti učí slabikovat ve druhé třídě, ale u některých slov jsou ty hranice slabik dost tenké a opravdu si myslím, že více variant je přípustných. I když uznávám, že ve slově pěk-ný to asi nebude, přesvědčily jste mne ![]()
@honduras ja treba vidim slabikotvorne L a R, takze rozdil vidim. Jestli to je tim, ti ale nereknu.
@bobulka88 V mýdlo a vedro právě slabikotvorné r, l není.
Ale jinak máš pravdu, tam je těch možností víc právě kvůli r a l, i když nejsou slabikotvorná.
@nettie no to vim taky, ze tam neni, ale myslela jsem, ze maji tu schopnost a tak pro me nejsou stejna, jako ostatni souhlasky.
Skupina samohláska-souhláska-souhláska-samohláska
Není-li přítomen morfematický šev (předponový nebo šev mezi dvěma složkami složeniny), pak (nejde-li o výše uvedené případy) dělíme pouze mezi dvěma souhláskami, např. dok-tor, lé-čeb-na, far-mář, pa-ra-dig-ma, prac-ka, děl-nic-ký, je-de-nác-tý, šle-hač-ka, teč-ka, ma-nu-fak-tu-ra, re-dak-ce, klep-to-man, fron-ta, cel-ta, šach-ta, an-tik-va, re-cen-ze, fi-nan-co-vat, lep-tat, čer-pat, na-jíž-dět, lek-nout, ko-nej-šit, vá-noč-ka, va-jíč-ko, bom-bar-do-vat, čer-ven-ka, deh-to-vat, dis-cip-lí-na, fa-ryn-gi-ti-da, la-ryn-gi-ti-da, ha-zar-do-vat, kom-pen-zo-vat, tak-ti-ka, per-so-nál, sar-din-ka, záz-vor-ka, man-do-lí-na, rek-ti-fi-ka-ce, ser-pen-ti-na, lak-tó-za, fruk-tó-za, sy-nek-do-cha, tram-po-lí-na, trum-pe-ta, stor-no, pach-to-vat, chod-ba, jiz-ba, vá-len-da, plaz-ma, tře-š-ňov-ka.
Je-li přítomen morfematický šev (předponový nebo mezi dvěma složkami složeniny), dělíme na švu, např. po-dvoj-ný, troj-zvuk.
(http://prirucka.ujc.cas.cz/?…)
@bobulka88 Tak to se omlouvám, špatně jsem te pochopila. Ale nic to nemění na tom, že jsi to cítila správně ![]()
@honduras píše:
Dobrý den, prosím o radu, jak se dělí slovo pěkné na konci řádku. Syn ho v diktátu rozdělil na pě-kné a má to počítané jako chybu. Správně mělo být podle paní učitelky pěk-né. Syn je ve třetí třídě, stavbu slova ještě neprobírali, tudíž dělí pouze podle slabik a to dle mého názoru jsou správně obě varianty, ale ráda si nechám poradit od zkušenějších
Předpokládám, že mu to paní učitelka opravila, ale známku mu to nezhoršilo. Nebo to byla jediná chyba a syn dostal kvůli tomu dvojku? To synovo dělení je ve třetí třídě celkem pochopitelné, jazykový cit všechny děti nemají, nakonec ho nemají ani všichni dospělí, známku by tahle chyba u třeťáka ovlivnit neměla.