Dotaz na učitele ČJ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2031
25.10.19 19:47

Slabiky zacinaji vytleskavanim rozlisovat predskolaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
25.10.19 19:53
@bobulka88 píše:
@honduras pek-ne a do-b-re, bych rekla.

Já s tebou souhlasím, ale kde je to pravidlo, když češtinářský cit selhává, vždyť jsou to hláskovou stavbou dvě identická slova (souhláska+samohláska+dvě souhlásky+ sanohláska).. To je stejné jako třeba mý-d-lo nebo třeba vě-d-ro.. Ach jo, mám v tom zmatek.. A pro rýpalky, já samozřejmě vím, že se děti učí slabikovat ve druhé třídě, ale u některých slov jsou ty hranice slabik dost tenké a opravdu si myslím, že více variant je přípustných. I když uznávám, že ve slově pěk-ný to asi nebude, přesvědčily jste mne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4595
25.10.19 19:59

@honduras ja treba vidim slabikotvorne L a R, takze rozdil vidim. Jestli to je tim, ti ale nereknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
25.10.19 20:11

@bobulka88 V mýdlo a vedro právě slabikotvorné r, l není. ;) Ale jinak máš pravdu, tam je těch možností víc právě kvůli r a l, i když nejsou slabikotvorná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4595
25.10.19 20:43

@nettie no to vim taky, ze tam neni, ale myslela jsem, ze maji tu schopnost a tak pro me nejsou stejna, jako ostatni souhlasky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6759
25.10.19 21:31

Skupina samohláska-souhláska-souhláska-samohláska
Není-li přítomen morfematický šev (předponový nebo šev mezi dvěma složkami složeniny), pak (nejde-li o výše uvedené případy) dělíme pouze mezi dvěma souhláskami, např. dok-tor, lé-čeb-na, far-mář, pa-ra-dig-ma, prac-ka, děl-nic-ký, je-de-nác-tý, šle-hač-ka, teč-ka, ma-nu-fak-tu-ra, re-dak-ce, klep-to-man, fron-ta, cel-ta, šach-ta, an-tik-va, re-cen-ze, fi-nan-co-vat, lep-tat, čer-pat, na-jíž-dět, lek-nout, ko-nej-šit, vá-noč-ka, va-jíč-ko, bom-bar-do-vat, čer-ven-ka, deh-to-vat, dis-cip-lí-na, fa-ryn-gi-ti-da, la-ryn-gi-ti-da, ha-zar-do-vat, kom-pen-zo-vat, tak-ti-ka, per-so-nál, sar-din-ka, záz-vor-ka, man-do-lí-na, rek-ti-fi-ka-ce, ser-pen-ti-na, lak-tó-za, fruk-tó-za, sy-nek-do-cha, tram-po-lí-na, trum-pe-ta, stor-no, pach-to-vat, chod-ba, jiz-ba, vá-len-da, plaz-ma, tře-š-ňov-ka.
Je-li přítomen morfematický šev (předponový nebo mezi dvěma složkami složeniny), dělíme na švu, např. po-dvoj-ný, troj-zvuk.
(http://prirucka.ujc.cas.cz/?…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5601
25.10.19 22:50

@bobulka88 Tak to se omlouvám, špatně jsem te pochopila. Ale nic to nemění na tom, že jsi to cítila správně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30484
25.10.19 22:56
@honduras píše:
Dobrý den, prosím o radu, jak se dělí slovo pěkné na konci řádku. Syn ho v diktátu rozdělil na pě-kné a má to počítané jako chybu. Správně mělo být podle paní učitelky pěk-né. Syn je ve třetí třídě, stavbu slova ještě neprobírali, tudíž dělí pouze podle slabik a to dle mého názoru jsou správně obě varianty, ale ráda si nechám poradit od zkušenějších :lol:

Předpokládám, že mu to paní učitelka opravila, ale známku mu to nezhoršilo. Nebo to byla jediná chyba a syn dostal kvůli tomu dvojku? To synovo dělení je ve třetí třídě celkem pochopitelné, jazykový cit všechny děti nemají, nakonec ho nemají ani všichni dospělí, známku by tahle chyba u třeťáka ovlivnit neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí