Syn je "pomalejší"

Anonymní
23.10.19 09:49

Syn je "pomalejší"

Dobrý den, jdu si pro radu, protože už vážně nevím… Synovi je 6, má odklad, takže je ještě ve školce, tam probíhají edukativně-stimulační skupinky, věnují se mu, je ve třídě, kde se specializují na předškolní přípravu. Minulý rok byl předškolák, takže už za sebou něco má, ale tím, že je odkladový, je to intenzivnější. Ale podle učitelky je prostě stále pomalý. Stále si plete barvy, do 10 mechanicky napočítá, ale často vynechá nějakou číslici, špatně maluje, zvládne se konečně podepsat, ale některá písmena zrcadlově otáčí, celkově má špatnou paměť, některé věci trénujeme pořád dokola a stejně „zapomíná“. Bojím se, že když dělá tak malé pokroky, že je s ním něco v nepořádku. Co když mu ani další rok nepomůže? V PPP jsme byli minulý rok kvůli odkladu - špatné soustředění, grafomotorika… nevím, jestli nemá nižší IQ… to nám tam nebyli schopni (ochotni) zatím říct. Co myslíte? :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1607
23.10.19 09:52

Některé z popsaných věcí jsou úplně normální, třeba ta zrcadlová písmena nebo zapomínání věcí, které nepovažuje za důležité.
Taky mu nemusí vyhovovat konkrétní výuka ve školce.

Zkuste se podívat, zda někde v okolí nemáte kroužek „metody dobrého startu“ pro předškoláky. Za mě to byla jedna z nejlepších voleb.

Příspěvek upraven 23.10.19 v 09:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13275
23.10.19 09:52

Je pravda, že tyto věci děti jeho věku běžně zvládají. Pokud se mu věnujete, což věřím že ano, tak to vypadá, že je někde nějaký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80319
23.10.19 10:01

Taky bych trvala na nějakém vyšetření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5301
23.10.19 10:02

Zrcadlove psala pismena moje dcera a zjistili ji zkrizenou lateralitu - dominantni prava ruka, ale leve oko. Pokud v rodine nemate predpoklad nizkeho IQ, tak bych si nasla nekoho lepsiho, nez PPP, a zkusila zajit tam, at ho proveri. U nas treba PPP nic moc, ale je tu soukrome centrum pro deti, ktere dela totez, co PPP, a tam je to lepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
23.10.19 10:03

Neměl někdo v rodině „diagnózu“, že se vyvíjel skokově? Jak to bylo konkrétně u syna např. s mluvením? Rozmlouval se pozvolna, nebo z ničeho nic začal mluvit ve větách (ale později)? Nemá třeba problémy se zrakovými či zvukovými podněty? Jak je na tom např. v sociální oblasti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
23.10.19 10:08

Můj syn měl něco podobného - diagnoza zkřížená laterita, dyslexie, dysgrafie. Časem se to upravilo, studuje, celkem úspěšně, na střední škole…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33039
23.10.19 10:16

Zařídila bych další vyšetření v SPC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33229
23.10.19 10:22
@Anonymní píše:
Dobrý den, jdu si pro radu, protože už vážně nevím… Synovi je 6, má odklad, takže je ještě ve školce, tam probíhají edukativně-stimulační skupinky, věnují se mu, je ve třídě, kde se specializují na předškolní přípravu. Minulý rok byl předškolák, takže už za sebou něco má, ale tím, že je odkladový, je to intenzivnější. Ale podle učitelky je prostě stále pomalý. Stále si plete barvy, do 10 mechanicky napočítá, ale často vynechá nějakou číslici, špatně maluje, zvládne se konečně podepsat, ale některá písmena zrcadlově otáčí, celkově má špatnou paměť, některé věci trénujeme pořád dokola a stejně „zapomíná“. Bojím se, že když dělá tak malé pokroky, že je s ním něco v nepořádku. Co když mu ani další rok nepomůže? V PPP jsme byli minulý rok kvůli odkladu - špatné soustředění, grafomotorika… nevím, jestli nemá nižší IQ… to nám tam nebyli schopni (ochotni) zatím říct. Co myslíte? :(

Jak na tom doma pracujete/trénujete? Barvy, paměť, tvary, počítání? Děláte to pomocí her, bežných denních činností, nebo jen s listy/sešity pro předškoláky a ve stylu „Pepíčku, napočítej do pěti.“?
Jako mě váš stav úplně ok nepřijde, ale já mám děti spíš napřed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
23.10.19 10:40

Já mám jedno dítě pomalejší, druhé rychlejší, treri zatim velmi male. Takže absolutně nemám ponětí, co je norma :) nicméně pokud vidíš, že ta pokroky nejsou, že je na tom výrazně jinak, než vrstevníci, pokus se zařídit nějaké další vyšetření. Třeba jiná PPP, nebo znovu ta stejná, ale teď, o rok později. Budou mít aspoň to srovnání, pokud někde vyhrabou staré záznamy. Vzhledem k objednacim lhutam bych zacala asi hned. Já jsem se s PPP domlouvala před 2 nebo 3 týdny a říkalo, že objednávání tak na únor, březen. A jelikož jsou zápisy v dubnu a květnu, je to tak akorát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2996
23.10.19 10:41

Co pro rozvoj syna delas ty? Pises jen o skolce. Tam se mu cilene venuji par minut denne, coz je malo. Pozadej ho, at ti pripravi 5 pastelek ruznych barev, pocitejte knedliky na taliri, pozadej ho o konkretni barvu auta/lega,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11357
23.10.19 10:45

Určitě bych trvala na dalším vyšetření, pokud existuje. I má 2,5 letá dcera umí poznat barvy, dokonce i fialová, lososová, malinová, tmavě světle, stříbrná, zlatá atd.. Čísla začíná a potíže je to vůbec nedělá. Stejně to měla i straší, ta už dokonce v těch cca 2,5 letech chodila po parkovišti a zcela bez chyby četla SPZ aut, nic se neplete ani jedné. Že má tvůj kluk odklad už o něčem vypovídá, když se stále nedaří. Takže ho něco asi neurologicky trápí, co prostě pravděpodobně neovlivní. Ovšem i on by měl mít snahu ti popsat proč se mu jisté věci nedaří. Věk už na to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.10.19 10:48

Taky jsem se chtěla zeptat, co děláte doma spolu?
My třeba s dětmi v předškolním věku hodně kreslili, tam se naučili velmi brzy barvičky („podej mi červenou“, „kterou barvou vybarvíš sluníčko“ atd.), pak jsme samozřejmě počítali třeba kolik jsme nakreslili mráčků, kytiček… ALe mluvím o věku 3-5 let maximálně :think:
Je to snazší s dětmi klidnějšími, které tyhle činnosti baví. Pokud je váš syn vyloženě akční, sportovní typ, nebo prostě chvilku neposedí, je možné, že se nejedná o žádnou „poruchu“, jen pro něj není „učení“ důležité a svou mozkovou kapacitu teď věnuje něčemu jinému. Pokud se snaží a přesto zapomíná, plete se, nezvládá základní věci, pak bych trvala opět na vyšetření u odborníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33229
23.10.19 11:01

@unuděná Já mám ty akčňáky, ale barvy taky mezi 2,5-3 lety zvládly, včetně těch vedlejších typu šedá, růžová. To samé počítat, dcera to ve třech letech zvládala i anglicky, ve čtyřech neměly problém se zvířaty typu atilopa, gepard, surikata.
Všechno se naučili přirozeně hrou a komunikací se zdrojem informací (=rodiče).
Malování teda staršího chytlo až těsně před šestým rokem, ale mezi tím 3-6 byl ochotný alespoň občas vybarvovat omalovánky a bylo vidět posun (z velkých ploch na menší, postupně přestal přetahovat, zvládl vybarvovat i fixou, aniž by ji zničil).

Ideální jednoduchá hra na komplexní rozvoj je pexeso nebo skládání puzzle.

Příspěvek upraven 23.10.19 v 11:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
23.10.19 11:04

Doporucila bych rybi tuk. jinak je dneska spoustu terapii-neurovyvojovka, ergoterapie, biofeedback, dobry klinicky logoped se zameruje i na grafomotoriku, zrakovku, senzorickou integraci…doporucuji knizky od pani Vingralkove-cviceni pro lepsi uceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí