Vrácení daní

108
3.4.13 15:52

dotaz ohledně vracení daní

Zdravím, chtěla bych se zeptat, kolik mám asi tak počítat, že budu vracet, když jsem měla cca 3 roky pojištění a zrušila jsem si ho a založila nově? Personální v práci mi řekla, že budu peníze vracet, nevíte někdo kolik?
Děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
553
3.4.13 16:10

Ahojky. Pokud to bylo životní nebo penzijní pojištění a pokud jsi si po jeho ukončení nechala částku vyplatit ( v případě, že jsi si peníze nechala převést do nově založeného, nebudeš muset dodanit nic), záleží na tom, kolik jsi za ty tři roky uplatnila na odečtu ze základu daně ( např. 3×2000,–), z té uplatněné částky si vypočti 15% a tuto částku by si měla na dani vrátit.
PS: kdy jsi smlouvu ukončila? Pokud letos, započteš to až příští rok do přizání k dani z příjmu. Pokud loni, tak chvátej, včera byl poslední den na podání daňového přiznání za 2012 ( ale mají 5 dnů tolerance).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
3.4.13 16:11

To záleží na tom, kolik sis na tom pojištění uplatňovala, pokud maximum, tak je to myslím 1800,– za rok, pokud sis tedy to odbytné nenechala poslat na to nové, to se pak nedoplácí, ale myslím, že to tam musí být zasláno přímo tou bankou, u které to rušíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.4.13 16:21

@Ivcinka jestli tomu dobře rozumím, tak nebudu tedy platit celou částku, která mi přišla, ale 15%?a to 15% z uvedených tří let, nebo za každý rok 15%?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1035
3.4.13 16:27

@Elenaa záleží na tom, o kolik jsi si snížila základ daňě práve díky pojištění. Je to napsáno na daň. přiznáních z minulých let, myslím, že na straně 2.
A z této částky pak 15%. (sečíst ty odpočty, spočítat 15%)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
553
3.4.13 16:32

Eli, záleží kolik jsi uplatnila -každý rok ti přišlo potvrzení, na kterém jsi měla uvedenu částku, kterou můžeš ( ale nemusíš) uplatnit na odečtu ze základu daně ( v případě životka nejde ani říct - platila jsem si 500 měsíčně, za rok tedy 6000, protože část z placených peněz šla na riziko a na spoření ten zbytek, u penzijního jsi ale, myslím, mohla uplatnit celou naspořenou částku nad 6000, ty uplatněné částky si sečti ( tedy v případě 6000 ročně to bude za tři roky 18000) a z toho vypočti 15% - to je částka, kterou budeš muset na dani vrátit, protože si ji od státu během tří let v ročním zúčtování daně ( či při daňovém přiznání) dosatala - snížila se ti o to totiž daň z příjmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.4.13 16:41

@Ivcinka Nám daně dělá v práci personální, takže žádný podklady k tomu nemám. Vím, že jsem každý rok dostala cca 1000kč. Takže si mám spočítat 15% ze 3000kč? Já už se v tom ztrácím :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
3.4.13 17:28

My letos vraceli peníze, pojistku jsme měli od roku 2006 a vraceli jsme rovných 10450kč.
Jestli ti každý rok vraceli 1000kč jen díky té pojistce, tak počítej s tím, že budeš muset ty 3000 doplatit, ale teď bych se spíš zamyslela nad tím, proč to řešíš, když to mělo být do posledního března zaplacené :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.4.13 17:54

@Elenaa pokud jsi pojištění zrušila v roce 2012, pak si vyžádej od mzdovky potvrzení o příjmech za rok 2012 a kopie potvrzení o zaplaceném pojištění, které jsi každý rok dodávala mzdovce kvůli odečtu z daní. Částky uvedené na těchto pojištění sečteš a uvedeš do přiznání do přílohy č.2 do příjmu podle §10. K tomu přičteš příjmy ze zaměstnání a v konečném výsledku vyjde doplatek. Nejde říct kolik budeš doplácet, protože nevíme, kolik máš příjem, jestli máš nějaký odečty atd. Pokud jsi byla např. část roku bez příjmu, nebo nemocná atd. může se stát, že nebudeš doplácet nic. Pokud podáš přiznání nejpozději v úterý 9.4. bude to bez pokuty!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.4.13 18:13

@Liduše To já vím, posrala to naše personální, víš :pocitac: Dneska mi volala s tím, že ty daně si budu muset zařídit sama a ještě k tomusi tam zajed pro všechny papíry._Mám doma 3měsíční mimčo, tak nevím jak to stihnu zařídit, nebydlím ve městě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
3.4.13 18:57

@Elenaa tak to je ta účetní teda pěkná „pí..“. To budeš mít co dělat :/
Neexistuje taky nějaká „smlouva“ mezi účetní a zaměstnancema? Když tak přemýšlím tak jakou mám já záruku že moje účetní to opravdu odevzdá a daně mám vyřešené? Nepodepisuje se nějaký papír?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.4.13 19:01

Na jednu stranu tě chápu, ale na druhou stranu je to i Tvá chyba. Vím, že každý nezná dokonale zákony, ale v první řadě jsi neměla podepisovat žádost o roční zúčtování, protože máš povinnost podat přiznání. Nechci se mzdovky zastávat, ale taky mohla zúčtování udělat a vůbec nic Ti neříkat. Pak by přišla výzvy z FÚ a dostala bys pokutu a ještě úroky za pozdní platbu. To opravdu není povinností mzdovky hlídat tvoje pojištění. Myslím si, že není problém, aby Ti to mzdovka poslala poštou, pokud se domluvíte. Pokud máš 3měsíční miminko, tak jsi byla nějakou dobu v loňském roce na mateřské? Tak by ten doplatek nemusel být tak hrozný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
3.4.13 19:03
@Liduše píše:
@Elenaa tak to je ta účetní teda pěkná „pí..“. To budeš mít co dělat :/
Neexistuje taky nějaká „smlouva“ mezi účetní a zaměstnancema? Když tak přemýšlím tak jakou mám já záruku že moje účetní to opravdu odevzdá a daně mám vyřešené? Nepodepisuje se nějaký papír?

Promiň, ale píšeš nesmysly! Co by měla účetní odevzdávat? Ona pouze provádí roční zúčtování, a vyúčtování podává komplet za celou firmu, ne za jednotlivé zaměstnance zvlášť!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1900
3.4.13 20:02

@Hanula1212 no, takže je to vlastně OK, protože jelikož to podává dokupy za celou firmu, tak předpokládám, že to letos udělala taky. Tím pádem bych to nechala být, protože FÚ se NEDOKÁŽE podívat do toho co si kdo odečítá a v jaké výši. Takže v FÚ nemůže přijít na to, že někdo rušil pojistku. Zjišťovala jsem to kvůli té co jsme rušili my. Jenže mi si poslední 3 roky dávali klasické přiznání (ne přes zaměstnavatele). A na FÚ mi řekli že si to musím dohledat sama, kolik jsme si dávali slevu a tak jsem se pídila po tom proč, když oni to tam musí vědět a prý nic neví a že když to nepřiznám tak to nezjistí. Takže bych se na to vybodla a byl by klid :) Kdo je z FÚ, tak ať nám tu v tom udělá pořádek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.4.13 20:10

Já neříkám, že je vina jen u ní, můžu si za to tak trochu taky sama, ale to, že jsem rušila pojištění jsem jí hlásila, tak mi mohla říct, že tím pádem si mám daně dělat sama a né, že mi to zavolá dnes, když už měly být daně dávno odevzdaný, žejo :nevim: Já opravdu pevně doufám, že to stihnu :|
Jinak díky všem za rady :hug:
PS:do kdy nejpozději mohu ty daně odevzdat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák