Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, můžete mě někdo poradit, pobírám rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení, může si přítel žádat o úlevu na daních když má trvalé bydliště jinde?
Pokud má dítě v RL svého otce, tak ano. Bydliště není důležité.
Jako otec je zapsaný, takže když bude slevu uplatňovat nepříjdu já o ten příspěvek na bydlení? Už jsem přišla o přídavky do kterých ho zahrnují. Tady na úřadě mě paní říkala že by úlevu mít neměl. tak jsem měla strach abych pak nemusela někde něco vracet.. ![]()
@bublinka038 tak tohle Ti neřeknu.. ale určitě někdo poradí. Můj ex si taky s mým souhlasem odečítá dítko, já jsem o příspěvek nepřišla. Prostě je to dítě nás obou, mi se to nevyplatí, takže si ho odečítá on. A problém to není.. U mě je to tím, že beru velmi málo…
Jak to tak čtu.. vy spolu bydlíte a ty ho nepřiznáváš do společné domácnosti? pokud jo, tak to není zrovna fér… ale nic to nemění na tom, že si dítko odečíst může…
No podle mě je to, jestli žije s dětmi v jedné domácnosti jedna z podmínek aby mohl daňový bonus uplatnit.. zkusím to pohledat a dát to sem, ale tuším že to tak bude
@AV není třeba bydlet ve společné domácnosti, je nutné, aby byl otec v rl, pak to prostě jde. Můj ex taky nebydlí se mnou a kluka si odečítá
Ne já ho netajím, bylo mě řečeno že do příspěvku na bydlení se započítavají příjmy všech co mají v bytě trvalý pobyt, ten u mě nemá, jinak ho do ostatních dávek počítají, proto neberu ty přídavky. A právě že každý říká že by uplatnit slevu mohl, jen já jsem posera a nechtěla bych něco pohnojit
@bublinka038 hem… zajímavé.. taky beru příspěvek, po mě chtěli nejel lidi, co tu mají trvalé, ale i jestli se mnou opravdu někdo nebydlí.. ale to je ot, ať si dítko odečte, má na to nárok ![]()
Takže zákon hovoří takto …§ 35c Daňové zvýhodnění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti na území České republiky nebo členského státu Evropské unie, Norska nebo Islandu…
takže podle mě musí žít v jedné domácnosti, já jsem to řešila asi 3 roky zpět, kdy kočka měla jiné trvalé bydliště s dítětem než otec, nebydleli spolu a z FÚ jim přišlo, že pokud spolu nežijí tak nemá otec nárok, takže napsali čestné prohlášení, že žijí v jedné domácnosti a uznali jim to.. nevím jak je to v letošním roce, ale v zákoně se píše toto.. je to spíš otázka na danového poradce, který se tímto zabývá, ale já jako účetní bych to raději neuznala..
Omlouvám se za to obří písmo
jsem to kopírovala a neumím to opravit na normální velikost
@martina.se píše:
@bublinka038 hem… zajímavé.. taky beru příspěvek, po mě chtěli nejel lidi, co tu mají trvalé, ale i jestli se mnou opravdu někdo nebydlí.. ale to je ot, ať si dítko odečte, má na to nárok
každá sociálka to má jinak..nám taky paní na sociálce říkala, že u příspěvku na bydlení se počítají jen příjmy lidí, kteří mají se mnou trvalé bydliště..říkali jsme jí s manželem, že sice má trvalé bydliště jinde, ale bydlí s náma a ona říkala, že to ji nezajímá
a my byli tak hloupí, že jsme tam podruhé nešli..
@martina.se píše:
@bublinka038 hem… zajímavé.. taky beru příspěvek, po mě chtěli nejel lidi, co tu mají trvalé, ale i jestli se mnou opravdu někdo nebydlí.. ale to je ot, ať si dítko odečte, má na to nárok
každá sociálka to má jinak..nám taky paní na sociálce říkala, že u příspěvku na bydlení se počítají jen příjmy lidí, kteří mají se mnou trvalé bydliště..říkali jsme jí s manželem, že sice má trvalé bydliště jinde, ale bydlí s náma a ona říkala, že to ji nezajímá
a my byli tak hloupí, že jsme tam podruhé nešli..