Úleva na daních na nezletilé dítě

3.4.13 12:09

úleva na daních na nezl.dítě

Dobrý den, můžete mě někdo poradit, pobírám rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení, může si přítel žádat o úlevu na daních když má trvalé bydliště jinde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
3.4.13 12:12

Pokud má dítě v RL svého otce, tak ano. Bydliště není důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.13 12:17

Jako otec je zapsaný, takže když bude slevu uplatňovat nepříjdu já o ten příspěvek na bydlení? Už jsem přišla o přídavky do kterých ho zahrnují. Tady na úřadě mě paní říkala že by úlevu mít neměl. tak jsem měla strach abych pak nemusela někde něco vracet.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
3.4.13 12:19

@bublinka038 tak tohle Ti neřeknu.. ale určitě někdo poradí. Můj ex si taky s mým souhlasem odečítá dítko, já jsem o příspěvek nepřišla. Prostě je to dítě nás obou, mi se to nevyplatí, takže si ho odečítá on. A problém to není.. U mě je to tím, že beru velmi málo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
3.4.13 12:20

Jak to tak čtu.. vy spolu bydlíte a ty ho nepřiznáváš do společné domácnosti? pokud jo, tak to není zrovna fér… ale nic to nemění na tom, že si dítko odečíst může…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
3.4.13 12:24

No podle mě je to, jestli žije s dětmi v jedné domácnosti jedna z podmínek aby mohl daňový bonus uplatnit.. zkusím to pohledat a dát to sem, ale tuším že to tak bude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
3.4.13 12:25

@AV není třeba bydlet ve společné domácnosti, je nutné, aby byl otec v rl, pak to prostě jde. Můj ex taky nebydlí se mnou a kluka si odečítá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.4.13 12:26

Ne já ho netajím, bylo mě řečeno že do příspěvku na bydlení se započítavají příjmy všech co mají v bytě trvalý pobyt, ten u mě nemá, jinak ho do ostatních dávek počítají, proto neberu ty přídavky. A právě že každý říká že by uplatnit slevu mohl, jen já jsem posera a nechtěla bych něco pohnojit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
3.4.13 12:29

@bublinka038 hem… zajímavé.. taky beru příspěvek, po mě chtěli nejel lidi, co tu mají trvalé, ale i jestli se mnou opravdu někdo nebydlí.. ale to je ot, ať si dítko odečte, má na to nárok :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
3.4.13 12:31

Takže zákon hovoří takto …§ 35c Daňové zvýhodnění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob
(1) Poplatník uvedený v § 2 má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti na území České republiky nebo členského státu Evropské unie, Norska nebo Islandu…
takže podle mě musí žít v jedné domácnosti, já jsem to řešila asi 3 roky zpět, kdy kočka měla jiné trvalé bydliště s dítětem než otec, nebydleli spolu a z FÚ jim přišlo, že pokud spolu nežijí tak nemá otec nárok, takže napsali čestné prohlášení, že žijí v jedné domácnosti a uznali jim to.. nevím jak je to v letošním roce, ale v zákoně se píše toto.. je to spíš otázka na danového poradce, který se tímto zabývá, ale já jako účetní bych to raději neuznala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
3.4.13 12:32

Omlouvám se za to obří písmo :) jsem to kopírovala a neumím to opravit na normální velikost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
3.4.13 12:41
@martina.se píše:
@bublinka038 hem… zajímavé.. taky beru příspěvek, po mě chtěli nejel lidi, co tu mají trvalé, ale i jestli se mnou opravdu někdo nebydlí.. ale to je ot, ať si dítko odečte, má na to nárok :palec:

každá sociálka to má jinak..nám taky paní na sociálce říkala, že u příspěvku na bydlení se počítají jen příjmy lidí, kteří mají se mnou trvalé bydliště..říkali jsme jí s manželem, že sice má trvalé bydliště jinde, ale bydlí s náma a ona říkala, že to ji nezajímá :) a my byli tak hloupí, že jsme tam podruhé nešli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
3.4.13 12:41

Stačí prohlášení, my to tak máme. o přídavky nepřijdeš. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
3.4.13 12:42

@pavlasu :zed: :zed: :zed: njn

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
3.4.13 12:42
@martina.se píše:
@bublinka038 hem… zajímavé.. taky beru příspěvek, po mě chtěli nejel lidi, co tu mají trvalé, ale i jestli se mnou opravdu někdo nebydlí.. ale to je ot, ať si dítko odečte, má na to nárok :palec:

každá sociálka to má jinak..nám taky paní na sociálce říkala, že u příspěvku na bydlení se počítají jen příjmy lidí, kteří mají se mnou trvalé bydliště..říkali jsme jí s manželem, že sice má trvalé bydliště jinde, ale bydlí s náma a ona říkala, že to ji nezajímá :) a my byli tak hloupí, že jsme tam podruhé nešli..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák