Dotaz pro učitelky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9023
14.2.19 20:54

@hanka.br. díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
14.2.19 21:04

@hanka.br. mohla bych Vás poprosit o zhodnocení synova výkonu, zda je známka zasloužená? Mně to přijde trochu drsné, ale jsem jen matka. Jednalo se o přepis z učebnice, 2.trida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
14.2.19 21:41

@OMiLu Čtyřku bych nedala. Přepis je nejtěžší disciplína, dala bych dvojku. Psaní je jinak v pohodě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
14.2.19 22:07

Psaní je pro něj obtížné,v první třídě mu dělal problém hlavně sklon písmen, celkově měl ruku tuhou, teď bych řekla, že píše vcelku pěkně a zavařuje mu hlavně jeho nesoustředěnost. Velmi často při psaní opravuje (gumuje), někdy každé druhé slovo, také si třeba diktuje d o a při vyslovení o napíše třeba e. Již párkrát jsem s hodnocením paní učitelky v duchu nesouhlasila, ale toto je druhý případ, kdy s ním krutě nesoulasím. Navíc mi přijde, že syn začíná rezignovat, že se mu to stejně lépe nepovede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
14.2.19 22:10
@OMiLu píše:
Psaní je pro něj obtížné,v první třídě mu dělal problém hlavně sklon písmen, celkově měl ruku tuhou, teď bych řekla, že píše vcelku pěkně a zavařuje mu hlavně jeho nesoustředěnost. Velmi často při psaní opravuje (gumuje), někdy každé druhé slovo, také si třeba diktuje d o a při vyslovení o napíše třeba e. Již párkrát jsem s hodnocením paní učitelky v duchu nesouhlasila, ale toto je druhý případ, kdy s ním krutě nesoulasím. Navíc mi přijde, že syn začíná rezignovat, že se mu to stejně lépe nepovede.

No já si to myslela, ale nechtěla jsem být za každou cenu chytrá. Tady si myslím by pozitivní motivace udělala víc, než přísnost za každou cenu. Zatím je psaní pro syna prostě velmi těžká práce, ale časem to bude jen lepší. Jemu by se ulevilo nejvíc, kdyby nemusel psát vázaně - ale do této debaty se pouštět nemusíme. Snad jen - vydržet, motivovat alespoň doma, případně promluvit s paní učitelkou o způsobu hodnocení, což je - uznávám - tenký led. Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.19 22:15

@OMiLu máte podobnou nádheru jako my. U nás co chyba, to stupeň dolů. Což je v první třídě masakr.

• Citovat
  • Upravit
2964
14.2.19 22:21

@OMiLu Jsem také prvostupňová učitelka. Pokud se jednalo o přepis, dala bych dvojku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.19 22:23

@sloninka a co bys dala prvňákovi za přepis, kde zapomněl že tečku za větou?
Hodnotis u dětí v první třídě kromě psaní i čtení?

• Citovat
  • Upravit
2964
14.2.19 22:23
@bublinek píše:
@hanka.br. prosím Tě, když se jede do školy v přírodě, tak se tam děti neučí? Dnes jsem mluvila s jednou maminkou dívky ze 4.třídy a oni si na 12 dní neberou učení. Mě to překvapilo. Co si pamatuju svou školu v přírodě, měli jsme tam nějakou výuku.

Oficiálně se samozřejmě i na ŠVP učit musí. Dokonce je vypracován speciální rozvrh, zapisuje se do třídnice. S dětmi jsem vždy jenom četla a psala deníček. Jinak jsme se neučili. Zastávám názor, že je lepší využít čas být co nejvíce venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
14.2.19 22:26

Mohla bych poprosit o vysvětlení pojmu „psát vázaně“. Na tenký led se chystám, i když vím, že to pravděpodobně k ničemu nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
14.2.19 22:29
@Anonymní píše:
@sloninka a co bys dala prvňákovi za přepis, kde zapomněl že tečku za větou?
Hodnotis u dětí v první třídě kromě psaní i čtení?
Čtení a vztah ke knížkám je můj důležitý koníček. Proto čtení hodnotím ve všech třídách. U prvňáků začínám dávat razítka a později jedničky už od čtení prvních samostatných písmenek. Od 1. tř. chodím s dětmi pravidelně do knihovny. Ve čtení je všemožně podporuji.
Známkuji od jedniček s hvězdičkou. Za zapomenutou tečku bych u prvňáka tu jedničku s hvězdičkou dala. Ale třeba u druháka by to byla už jednička bez hvězdičky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
14.2.19 22:30
@OMiLu píše:
Mohla bych poprosit o vysvětlení pojmu „psát vázaně“. Na tenký led se chystám, i když vím, že to pravděpodobně k ničemu nebude.

Vázané písmo je to, co se učí tvůj syn. Nevázané písmo je písmo Comenia script, je to zjednodušená forma psacího písma, kde se jednotlivá písmenka nesvazují dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
14.2.19 22:34
@OMiLu píše:

Vázané písmo je klasické psací písmo. Některé třídy se učí písmo „comenia script“. U nás je to vždy jedna třída v ročníku. Letos jsem přebrala třeťáky právě s tímto typem písma. Děti neuměly v září vůbec číst psací písmo. Učím je to a baví je to. Z mého, čistě soukromého, pohledu, mi jako učitelce nevázané písmo nesedí. Děti sice píší daleko úpravněji, dobře se to opravuje, ale psaní jim strašně dlouho trvá. Aktuálně se u nás ve škole dohadujeme ty, které půjdeme v září do 1. tříd, která bude mít tu s comenia scriptem. Nechceme ji ani jedna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
14.2.19 22:37
@sloninka píše:
Vázané písmo je klasické psací písmo. Některé třídy se učí písmo „comenia script“. U nás je to vždy jedna třída v ročníku. Letos jsem přebrala třeťáky právě s tímto typem písma. Děti neuměly v září vůbec číst psací písmo. Učím je to a baví je to. Z mého, čistě soukromého, pohledu, mi jako učitelce nevázané písmo nesedí. Děti sice píší daleko úpravněji, dobře se to opravuje, ale psaní jim strašně dlouho trvá. Aktuálně se u nás ve škole dohadujeme ty, které půjdeme v září do 1. tříd, která bude mít tu s comenia scriptem. Nechceme ji ani jedna.

Tak tohle bych si nikdy nedovolila tvrdit obecně. Zřejmě proto, že je to spíše naopak. Učím obě písma ve své třídě - číst od první třídy, psát vázaně od třetí zájemce. V porovnání se třídami, které jsem učila psát jenom vázaně je to obrovská úleva, svoboda a spousta času na tvůrčí práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.19 22:37

@sloninka u nás je za chybějící tečku dvojka. Prostě jedná chyba a stupeň dolů.
Případně mají celý velký list A4, kde jsou příklady a další a jednička je jen, když není ani 1 chyba.
Syn čte rád. Už rok si sám čte knihy, ale učitelka čtení nehodnotí, což se mi nelíbí, protože mi nepřijde fér, že hodnotí jen jednu oblast.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat