Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj!
Věnuji se tématu potížím kojenců, a to zejména pohybovým, a vlivem dotekové terapie, především pak kojeneckých masáží (čínská a japonská medicína, ne mainstreamové komerční metody!) a taky cvičení, třeba Vojtovce (jasně, děti u toho plačou, ale to je jak se zuby a pomáhá to! Z vlastní zkušenosti).
Jaké máte vy zkušenosti? Máte nějaký ověřený druh masáže kojenců? Nebo i starších dětí?
Jinak je třeba mít na paměti, že dotek může být „zraňující“, „zastrašující“ a „pečující“. Tak všem přeju hodně pečujících doteků od vás i vám!
PS: mohla bych vás ještě poprosit o vyplnění dotazníku na formulářích google? Moc moc díky!
Doteková terapie a její vliv na psychický a fyzický vývoj kojence
Vojtovka luxusně funguje! jen jsem u toho brečela, musel to dělat manžel.. věděla jsem, že jim to pomáhá (silně nedonošená dvojčata od bezdomovkyně ), ale nedokázala jsem jim působit tu bolest.. každopádně dohnaly do 2 let věku úplně všechno a krásné zdravé holky, premiantky.. (nyní tedy šílená puberta, ale to je jiná kapitola)
obecně jsem přesvědčená, že doteky mají uzdravovací schopnost a dětem i partnerům i blízkým je jim nutno dát tolik, kolik chtějí a potřebují, pokud nám samotným to také dělám radost.. my se třeba i kolem 50 s kámoškama políbíme a s jednou se třeba držíme kolem pasu a i se pohladíme (nesexuálně) prostě proto, že se máme strašně moc přes 20 let rády a hodně pro sebe znamenáme..
Doteky dělají v životě strašně moc… a za mne čím víc, tím líp (ne s každým, že
v práci se to omezuje na podání ruky a max. pusa zleva zprava.. i to plácání po zadku jaxi vymizelo, sakra, mně se to v mládí celkem líbilo, ale tož je to minulé století a dnes se to nenosí
)
@Lucy75 já jsem teda cvičila s malým vojtovku a nepřišlo mi, ze bych mu tím působila bolest
spíše se mu nechtělo “pracovat”, a proto brecel si myslím. Není co by ho na tom mělo bolet
nejvíce jsme měli cvičit takové ty “sklapovačky bočmo”
jako jsem si to pro sebe pojmenovala. Jakoze ho člověk položí na bok, pridrzi a zatlaci na bod, aby zapojil svalstvo a zvedl se a prekulil na bříško. Ani se prekulit nemusí, ale jde o tu snahu se tím bokem zvednout. Ale i další, bylo to všechno principiálně podobne.