Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mam sedmimesicni miminko a musim se priznat, ze ackoli bylo velmi chtene, materstvi si neuzivam tak, jak jsem si predstavovala. Co se tyce zakladni pece, tak to je v pohode, ale me proste nebavi si s miminkem hrat. Vzdycky se tesim, az pujde spat a budu mit chvilku pro sebe. Mam z toho vycitky, ze ho asi nemam dost rada, ale tak to urcite neni.
Chce se dost casto nosit, jinak knoura a pak i breci, a ja to fyzicky nezvladam, jsem „stara“ matka. Samozrejme ho chvili nosim, ukazuju mu veci, tancuju s nim, zpivam mu, davam hracky a ukazuju knizky. Ale kdyz uz to trva dele, hrozne me to nebavi, a uz se tesim, az ho ulozim.
Zmeni se to, az bude starsi? Mam obavy, aby mi tohle spatne nastaveni nezustalo.
Mate prosim nejake tipy, jak mimco zabavit?
Prosim anonym, stydim se…
Hlavně klid, nejhorší jsou naše vlastní nesplněná očekávání…když se smíříš s tím, že tak jak to máš, že je to normál, bude tobě samé líp. V mém okolí to 99% holčin mělo jako ty a já. Za mě se to s věkem opravdu lepší, sice přijdou zase jiné problémy, ale už je to o něčem jiném…najdi si, to co tě s dítkem baví a to podnikej. A ono toho bude přibývat…jen se hoď trošku do klidu a zapoj i ostatní z rodiny ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mam sedmimesicni miminko a musim se priznat, ze ackoli bylo velmi chtene, materstvi si neuzivam tak, jak jsem si predstavovala. Co se tyce zakladni pece, tak to je v pohode, ale me proste nebavi si s miminkem hrat. Vzdycky se tesim, az pujde spat a budu mit chvilku pro sebe. Mam z toho vycitky, ze ho asi nemam dost rada, ale tak to urcite neni.
Chce se dost casto nosit, jinak knoura a pak i breci, a ja to fyzicky nezvladam, jsem „stara“ matka. Samozrejme ho chvili nosim, ukazuju mu veci, tancuju s nim, zpivam mu, davam hracky a ukazuju knizky. Ale kdyz uz to trva dele, hrozne me to nebavi, a uz se tesim, az ho ulozim.
Zmeni se to, az bude starsi? Mam obavy, aby mi tohle spatne nastaveni nezustalo.
Já si teda s miminy nikdy cíleně nehrála, maximálně nějaký srandičky typu bububu baf, prostě něco, co vykouzlí úsměv a interakci dítěte. Jinak v tomto věku většinu času trávily někde na zemi na dece obklopené hračkami, případně v kočáru, kde jsem se je snažila uspat
Bude to lepší, neboj. Nepodléhej nátlaku okolí, jak se dítěti musíš nonstop věnovat.
@Anonymní píše:
Ahoj, měla jsem to podobně, celkově mě malá mimina neberou a to už jsem matka, celý první rok jsem se těšila až začne chodit, nějak vyjadřovat atd… uvidíš že čím bude větší a bude větší zábava, bude to lepší a lepší
Nikdy me to nebavilo, hlavne se do niceho nenut, az dite povyroste, urcite budou aktivity, ktere te budou s nim bavit taky.
Snaz se, at jsi spokojena hlavne ty, pak budes mit energii na dite a ono bude spokojene taky.
Navic si myslim, ze pokud se detem prehnane venujeme, tak se pak neumi zabavit sami a to je dost spatne, je to takovy novodoby moderni trend. Mit dite urcite neznamena mu venovat veskery cas.
Je to naprosto normální. Výhoda je, že to rychle uteče a začne chodit, mluvit, zlobit zase jinak…pak je to o nervy
Jsem teď doma se třetím dítětem, měsíčním miminkem a taky mě to zrovna nebaví, ale už se tím netrapim a hledám v tom spíš ta pozitiva ![]()
@Anonymní píše:Zmeni se to, az bude starsi? Mam obavy, aby mi tohle spatne nastaveni nezustalo.
mateřská láska je pocit…co se příjemně rozleje, spolu s úlevou, po těle…když všechny děti konečně usnou…
No, jestli se to zlepsi… starsimu je 5 a nejvic ho miluju, kdyz vecer usne
Ac jsem ho od mala „trenovala“ na samostatnost, je natura po svem otci a nerad si hraje sam a me to taaak nebavi
Segra je o 3 mladsi, takze obcas se spolu uz zabavi, ale holt partacka to pro nej jeste neni.
Jinak ja se taky prvni rok a ctvrt tesila na kazdy pokrok v pohybovych dovednostech, nemohla jsem se dockat, az zacne chodit, proste s kazdym posunem k „cloveku“ to pro me bylo snesitelnejsi. Ve dvou a trictvrte jsem dokonce rekla, ze uz mi tak nevadi, kdyz k nemu musim nekdy v noci vstat, protoze uz mi rekne, o co jde, vyresime a pak zase spi. Resit nespani u mimina a batolete me privadelo k silenstvi.
Ale pak zas holt je vlastni nazor, obdobi vzdoru, knourani a vztek pri cestovani autem a dalsi libustky. Porad je neco, takze se vracim k puvodni odpovedi - ano, nejlepsi je, kdyz spi ![]()
Jsi úplně normální. Zažila jsem toto s oběma dětma a nyní i se štěnětem. Není nad to, když to konečně vše usne a nic po mě nechtějí. Jestli tě to klidní občas mě to potká i nyní 9 a 11 let a 9 měsíců štěně.
Já říkám, že další dítě bych potřebovala min. 3 leté, ideálně 5 leté, aby už trošku fungovalo. Ty pidi mimi jsou super na pomazlení, ale zbytek je pro mě moc náročný.
@Janadel
Nejhorší je, že ani později to není lepší a ještě ke všemu už ty děti tak často nespí
Syn v pubertě chodí spát většinou až po mě a vstává o dost dřív, než já, takže už ho jako „andílka“ moc často nevídám
![]()
@unuděná píše:
@JanadelNejhorší je, že ani později to není lepší a ještě ke všemu už ty děti tak často nespí
Syn v pubertě chodí spát většinou až po mě a vstává o dost dřív, než já, takže už ho jako „andílka“ moc často nevídám
![]()
No to jsou vyhlidky
My pak asi definitivne seknem se sexem, protoze po 21.hodine uz jsme mrtvoly a az povyrostou a budou otravovat do desiti, tak jsme v haji
![]()
@Janadel píše:
No to jsou vyhlidkyMy pak asi definitivne seknem se sexem, protoze po 21.hodine uz jsme mrtvoly a az povyrostou a budou otravovat do desiti, tak jsme v haji
![]()
No zase pak už tě neprudí kvůli utření zadku nebo přípravě snídaně, tak se stačí zamknout v ložnici, dítěti nezakazovat elektroniku a máš času, kolik je libo
![]()
@Anonymní píše:
Je to „normální“, dítěti se věnuješ, proto jsi vyčerpaná a těšíš se na chvilku pro sebe. Ja myslím, že ai odpočinem, až dítě vypadne na vysokou a bude na koleji. Případně se odstěhuje… ![]()
@Janadel píše:
No to jsou vyhlidkyMy pak asi definitivne seknem se sexem, protoze po 21.hodine uz jsme mrtvoly a az povyrostou a budou otravovat do desiti, tak jsme v haji
![]()
Jj, o prázdninách dítě vzhůru velmi dlouho a ještě se v noci chodí tulit k nám. Jako vím, že maximálně v pubertě to skončí, ale už nejsem daleko od toho se začít v ložnici zamykat. Nebo aspoň někdy.
Ahoj maminky, mam sedmimesicni miminko a musim se priznat, ze ackoli bylo velmi chtene, materstvi si neuzivam tak, jak jsem si predstavovala. Co se tyce zakladni pece, tak to je v pohode, ale me proste nebavi si s miminkem hrat
. Vzdycky se tesim, az pujde spat a budu mit chvilku pro sebe. Mam z toho vycitky, ze ho asi nemam dost rada, ale tak to urcite neni.
.
Chce se dost casto nosit, jinak knoura a pak i breci, a ja to fyzicky nezvladam, jsem „stara“ matka. Samozrejme ho chvili nosim, ukazuju mu veci, tancuju s nim, zpivam mu, davam hracky a ukazuju knizky. Ale kdyz uz to trva dele, hrozne me to nebavi, a uz se tesim, az ho ulozim