Dovednosti v 9 měsících

Anonymní
9.9.25 09:27

Dovednosti v 9m

Ahoj zkušené mámy!
Začnu hned, že vím, že se nemá porovnávat a že každé dítě je jiné. Ale co umělý vaše děti v 9m?

Všude stejně staré děti sedí, říkají mama tata ham ble blo bla, jedí téměř samy, mají velké kusy a zdá se všechno být ideální. :lol:

Můj syn se jen plazi, přitahuje se na kolínka v posteli, dokáže nás přelézt, občas zaperuje, nadává. Přijde mi, že ani neslyší na své jméno, jen když chce.
Jinak se usmívá, připadá mi jako spokojené dítě. :hug: doktorce se zdá taky normální, neposílá nás ani na žádné fyzio a tak. Je narozený v termínu, s normální váhou. Pokroky sice dělá, ale bojím se nějakého opožděného vývoje, autismu a podobných věcí, co si člověk přečte na netu. :zed:
Je to mé první dítě, tak se holt asi bojím a nějak se v tom placam.

Naučí se všechny děti sedět a chodit? Poznal by se už nějaký problém takhle brzy?

Přijde Vám, že je toho málo?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
9.9.25 10:30

Syn má 8,5 měsíce a leze už asi měsíc, nesedí, stoupá a zkouší dělat kroky okolo nábytku. Vydává nějaké zvuky, má rád společnost, když na něj mluvím reaguje, chodí za mnou jako pejsek, dokud ho po cestě nezaujme něco jiné.
Ano, každé dítě je jiné. Orientačně jsou i tabulky, co by do kdy mělo dítě zvládnout.

Můj bratr byl postižený a přišlo se na to, protože se vyvíjel a najednou se ten „pokrok“ zastavil a spíš se to horšilo. Ale záleží na na druhu onemocnění.

Jinak bude dětí mi přijde, že v jednu chvíli udělají strašný skok po motorické straně, pak je chvíli klid a vyvíjí se ta psychická část.
Takže se hoď do klidu a radši si dítěte užívá, ať pak nevzpomínáš jen na to, jak jsi se bála o jeho vývoj.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.25 10:59

Pokud se plazí, péruje a vydává nějaké zvuky, tak bych byla v klidu. Pokud by se vývoj zastavil, to by byla jiná a taky bych panikařila, ale u vás zatím nevidím důvod.
A k tomu srovnávání, měla jsem akčního rychlíka, v devíti měsících spojoval slova, stoupal si do prostoru a zkoušel první krůčky, pak jsem měla dítě, které se v tomhle věku ještě ani neplazilo, jen se přetáčelo, bylo sledováno na neurologii, ale žádný problém se nezjistil, jen má na vše svůj čas a pak jsem ještě měla „normální dítě“, které bylo tak akorát.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.25 11:07

Neteř si sedla až ve 13 měsících… některé děti třeba lezení úplně přeskočí. Neříkám, ze to je dobre ale tragédie to asi žádná není.. na jméno ti kolikrát nezareaguje ani dvouleťák, když má něco zajímavějšího na práci. Vím že je to těžké ale užívej si. I když chápu, taky jsem byla a občas ještě jsem že spousta věcí vystrasena😀 syn si sedl na konci 8. měsíce a v 9m se rozlezl. Je mu rok a obchází nábytek. Jsou děti které už v 7 měsících chodí a já nevím co všechno, ale nám na fyziu rikala, že to většinou není ideální takhle brzo, protože to ještě nebyva kvalitní a je to spíše na škodu. Myslím že doktorka by poznala, že je neco špatně. Užívej mimča🙂

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.9.25 11:31

Mám dvojčata - dcera byla v 9m ležící placička, syn lezl. Oba jsou zdraví a naučili se úplně vše. Ano každé dítě je naprosto úplně jiné, neporovnávej je.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
9.9.25 11:34

A když Ti tady napíše xy uživatelek, tak budeš v pohodě? A za měsíc to bude jiné?

Můj syn chodil v 9,5 měsících se postavil v prostoru a odešel. Diagnóz má, že si může vybírat.

Tvoje dítě je normální. :kytka: Nesrovnávej.

• Citovat
  • Upravit
1788
9.9.25 12:48

Opravdu nesrovnávej a hlavně ber s rezervou to, že něčí dítě už mluví, leze, chodí apod. Takto mi loni v létě vykládala na pláži jedna maminka, že její dcera v roce už si umí říct, že chce čůrat. Potkala jsem ji letos v létě a malá má pořád plíny.
Syn začal lézt v 10,5 měsících, seděl cca v roce, chodit začal ve 20 měsících. V 9 měsících rozhodně nemluvil, ale jenom vypouštěl ze sebe náhodné slabiky. První slovo, které opakoval a něco opravdu znamenalo, tak bylo v roce Ogo, což znamenalo něco úžasně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí