Dovolená a vnoučata?

Anonymní
21.7.16 08:05

Dovolená a vnoučata?

Prosím o anonym, poznali by mě.
Ráda bych se zeptala vás, kteří máte pracující rodiče, zda si brávají vnoučata např. na prázdniny. Mám dítě dvouleté (a k tomu teď mimino), hlídání se u nás nikdy moc ve velkém neprovozovalo…když se teď narodila druhá dcera, bylo mi přislíbeno, že si jednou za 14 dní vezme mamka starší na noc - čímž mi svitla naděje na dva dny v měsíci, kdy si v klidu doma něco udělám a strávím pár klidných chvil s manželem…nicméně se nedávno nechala slyšet, že je pořád v práci, o víkendu si chce odpočinout…a že teda z toho nebudeme dělat žádné pravidlo a malou si vezme, když bude sama chtít. Takže jsem se s těmi dvěma dny zase rozloučila…(prarodiče z druhé strany nemáme). Když měla teď mamka týden dovolené a byli nedaleko na chatě, a já nenápadně nadhodila, že kámošky malá (taky dvouletá) byla teď na 4 dny u babičky…a jestli si naši malou budou chtít v létě vzít…tak jen vytřeštila oči s dotazem, že snad si nemyslím, že si budou brát dovolenou na to, aby ji strávili s vnoučaty :nevim: tak nějak nevim…prý z jejich okolí to taky nikdo tak nedělá. Mamce je 48, až bude v důchodě, obě dcery už budou dospělé. Jako nic s tím nenadělám, nechce..nechce..možná jí to pak bude později líto…ale chtěla jsem se zeptat, jak to chodí jinde - brávají si vnoučata vaši rodiče v době, kdy si v práci vezmou dovolenou? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3230
21.7.16 08:10

To máš různé, někdo vnoučaty žije a někomu je to fuk a má „svých starostí dost“ bohužel. Musíš to brát jak to je, nejsi jediná i když chápu, že Tě to mrzí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
21.7.16 08:10

Berou, z obou stran a velmi rádi. U mě to není o potřebě, máme hlídací paní, oddych mám prakticky dle potřeby, nicméně děti babičky a jejich jiný režim milují. Jinak jsou taky pracující, dovolenou minimálně jednu ročně tráví s dětmi, víkendy kolikrát taky - na chatě, výlety, příroda… Většinou nejstarší dvě, předposlední je poměrně prcek a nejmladší miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21531
21.7.16 08:11

Ja mam sice prarodice z obou stran v duchodu, ale pracují. Deti si o prazdninach stridaji, letos dokonce berou moji rodice obe deti k mori. Ale je jim 5 a 9 let. Starsi s nimi byla u more ve 3 letech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
21.7.16 08:13

Je mi te lito, ale kazda zena proste neni babicka. Tvoje mamka je mlada, asi ma i narocnou praci a chce si odpocinout a ne se starat o dite, ale ja to moc nechapu…babicku mame jen jednu (moji mamu) bydli 200km daleko a stejne si minimalne 2× do mesice udela cas a prijede aby byla s vnouckem, uz si ho jednou vzala i k sobe na vikend( a to si pro nej prijela i ho potom dovezla). Kdyz je u nas, tak si s malym cely den hraje a v noci k nemu vstava, abych si ja odpocinula. Moji mame je 50 a taky chodi do prace, ale na vnoucata se tak strasne tesila, ze lepsi babicku bych si nemohla ani prat… jen kdyby bydlela nekde bliz…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2824
21.7.16 08:14

Dítě nemám, ale u nás v rodině dítě hlídá hlavně 83letá prababička, vlastní babička dítěte si „přece chce také odpočinout“ (nepracuje), takže pohlídá jen pokud je někdo s ní, aby na dítě nebyla sama… a to já osobně bych jí dítě nesvěřila :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
21.7.16 08:14

U nas to same. Starsi nikdo nikdy nevzal nikam a to uz ji bude 5, o mladsi (2roky) ani nemluvim. U nas neni zajem ani z jedne strany. Me to mrzi z toho duvodu, ze moji rodice byli ve stejne situaci se mnou a brachou a vsechny 3 pracujici babicky si nas braly nekolikrat za rok na vice dnu-jezdili jsme s nimi na dovolene. Nasi nas nevahali narvat kde k jakym pribuznym na prazdniny a ted se sami absolutne neangazuji. :nevim:
Nutit je nebudu, jen me hrozne mezi, ze nasi deti nemaji zazitky s nikym jinym, nez s nami. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 08:15

@Mexie @H8N2O4S @nozu no oni to berou tak, že je to sice radost, ale že za jeden den jsou z ní už unavení - předjímám, že malá je narosto ale naprosto klidné děcko, velmi brzo bez plen…nekřičí, neběhá, je hodně mírné povahy… (až se divím po kom :jazyk: ) Ale prostě si už odvykli…musí ji hlídat, pořád mít na očích a vyčerpává je to. A o dovolené si chtějí odpočinout a tohle odpočinek prostě není..Ještě mi bylo vyčteno, že si nemámco stěžovat, že jsme na té chatě za nima byli 2× stavení i s dětma - takže jsem pochopila, že jsme jim tímto taky tu dovolenou jaksi narušili a oni nám věnovali ten čas a to se prostě taky počítá :roll: nedá se no…jako starší od září jde na dvě dopoledne v týdnu do školky, takže já třeba pak budu mít volněji, ale připadá mi to líto hlavně kvůli malé. Víc babiček a dědečků nemá a má je ráda…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.16 08:17
@Bebepe píše:
Je mi te lito, ale kazda zena proste neni babicka. Tvoje mamka je mlada, asi ma i narocnou praci a chce si odpocinout a ne se starat o dite, ale ja to moc nechapu…babicku mame jen jednu (moji mamu) bydli 200km daleko a stejne si minimalne 2× do mesice udela cas a prijede aby byla s vnouckem, uz si ho jednou vzala i k sobe na vikend( a to si pro nej prijela i ho potom dovezla). Kdyz je u nas, tak si s malym cely den hraje a v noci k nemu vstava, abych si ja odpocinula. Moji mame je 50 a taky chodi do prace, ale na vnoucata se tak strasne tesila, ze lepsi babicku bych si nemohla ani prat… jen kdyby bydlela nekde bliz…

a má tvoje mamka manžela/přítele? ono možná když je ženská sama, je to jiné…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.16 08:20

Neberou. Oni maji oboji druheho vnoucka, ktereho si berou a toho naseho ne, ani na jednodenni vylet, ani na kolo, ani na prochazku (moc krici, je zivy, na kole je moc rychly, neji, nevi co mu maji dat k jidlu…hloupe vymluvy). Jedni si berou toho druheho na prazdniny k sobe, ti druzi ho berou ne mesic k mori. Nas prcek ma to stesti, ze ma rodice, kteri mu delaji program tak, aby ten nezajem prarodicu nezaregistroval, jen si hlidame to, aby jeho bratranek nemel chlubilkovske recicky, co vsechno mu dal ddecek/kam vsude jede s dedeckem, to je pak nas maly trosku smutny, ale nastesti se umi radovat z malickosti, takze mu staci prochazka do parku na hriste a je spokojeny. Prarodice pracuji, ale po praci jsou jen s tim druhym, naseho vidi tak jednou za tyden az dva, kdyz se domluvime na obed a to byva casto z nasi iniciativy. Az budou deti dve, tak myslim, ze to uz pomalu ani neuvidi a to bydlime ve stejnem meste. Nastesti ani manzel to neresi, je mu to lito, ze se tak jeho rodice chovaji, ze uprednostnuji toho druheho, ale o to vic si synka hledime a vymyslime spolecne aktivity.

• Citovat
  • Upravit
4760
21.7.16 08:20

Zrovna v neděli syn odjíždí s mojí mamkou na týden na chatu… je mu pět a poprvé si ho takhle vzala minulý rok… ¨
manželovi rodiče jsou v důchodu, na dovolené nikam nejezdí a kdykoli potřebujeme, tak ho tam můžeme na týden odvézt k nim(nemoc, prázdniny apod.)
Takže já si nestěžuji.
Ale kdyby nechtěli, tak bych nenadělala nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3495
21.7.16 08:22

Mám dvouletou dceru a moje máma si ji bere maximálně na pár hodin, přes noc ji ještě neměla. Má náročnou práci, na starosti dům a ségru v pubertě, takže toho má dost. Tchyně je ochotna hlídat i přes noc nebo si i na hlídání vzít dovolenou, ale bydlí 300 km od nás, takže toho nemůžeme využít zas tak často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
21.7.16 08:28
@Anonymní píše:
a má tvoje mamka manžela/přítele? ono možná když je ženská sama, je to jiné…

Ma pritele a je to akcni zenska, chodi na aj, do divadel, kina, sportuje…ale na maleho si cas vzdy najde, protoze vi, ze mame jen ji (a samozrejme meho manzela, ktery je porad v praci), takze chce abych si taky trosku oddychla. Je pravda, ze vnoucata ma 3, stara se o vsechny ale k nam jezdi nejcasteji. Ostatni maji i jine babicky, dedecky, ktere bydli ve stejnem meste, a vnoucata vidaji nekolikrat tydne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
21.7.16 08:29

Taky máme hlídání max na odpoledne. Říkala jsem si, že je malej ale už mu je 2.5 tak sem asi čekala, že si jo vezme někdo na pár dní. Nikdo s takovou nabídkou nepřišel, neudělám nic, vnucovat se nechci. Starší vnoučata hlídají, tak budu doufat, že za rok tam třeba týden stráví. Ale chápu, taky mě to mrzí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.7.16 08:31

Tchýně si je nebere, ani když je v důchodu. Nestojí o to a my se nevnucujeme.
Moje máma tráví svých 14 dní dovolené na chatě s mým mužem a dětmi. Chtěla jsem, aby tam byli společně jen týden a týden měla jen pro sebe, ale trvala na 2 týdnech. Nicméně po pár telefonátech myslím, že je z nich vodrbaná jak borůvka, a to tam má mého muže.
Staršího by si už možná vzala třeba i čas od času na přespání nebo na 2 dny, ale prošvihla správný čas a on teď sám k babičce nechce.

Nevím, jak to bude, až budou obě děti ve škole/školce. Budeme muset pokrýt prázdniny, tak nevím, jestli se babičky hecnou a vezmou si je třeba každá na týden. Přeci jen už budou větší. Bylo by to fajn, ale spíš s tím nepočítám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová