Dovolená a vnoučata?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.7.16 08:33

@Ter85 @Sofie2013 tak aspoň nejsem sama…ale stejně mám pocit, že převážně si na vnoučata ten čas lidi nacházejí…argument že nikdo kolem nich to tak nedělá, je pro mě zvláštní…asi se pohybují mezi jinou sortou lidí než já nebo nevim…mamka si dokonce dělala prý křížky v době mého šestinedělí, kolikrát za mnou byla mi pomoct…já mám dcery dvě, a rozhodně bych neváhala po narození třeba přijít i na týden za dcerou a zůstat u ní, vypomoct, užít si nového člena rodiny…Asi mám na věc jiný pohled. Jsem trochu smutná, že to tak bere, jiná vnoučata nemají a kdo ví, jestli mít budou, a ten čas tak rychle letí…Bohužel mám pár let pocit, že mám s vlastní mámou vztah spíš jako by to byla moje tchýně :think: Předjímám, že děti máme pro radost nám, ne proto, abychom je někde „udali“ ale to je asi jasné…(já jsem z doby, kdy babičky chodily do důchodu brzy, zážitky z prázdnin máme krásné a vím, že moje děti toto nepoznají, tak možná proto je mi to i trochu líto)

• Citovat
  • Upravit
24187
21.7.16 08:34

Zakladatelko, u náš se jsou děti nejvíce s prarodiči o prázdninách. Moje rodiče jsou už v důchodu, ale táta aktivně pracuje a máma má zdravotní problémy. Manželovi rodiče pracují, ale děti si také berou.

Pokud by nechtěli, bylo by mi to líto, ale nic bych nenadělala, prázdniny bych řešila jinak. Ale pravda je, že dcerka začala zůstávat u babičky sama až po 3 roce, dříve ne, syn tak ve 2,5 letech, nejdříve se sestřičkou a my byli připraveni si pro něj kdykoliv přijet, pokud by to nedával. Ale tím, že tam byl se sestřičkou, tak to i dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5862
21.7.16 08:37

Tak u nás prarodiče dětí už jsou všichni kromě tchána v důchodu a děti jsou u nich naprosto výjimečně. Moje mamka přijde hlídat k nám, když je to potřeba, párkrát byli na jednodenním výletě. Ale přes noc, nebo dokonce na nějakou delší dovolenou, si teda děti neberou. Ale jsou k tomu objektivní důvody, mají malý byt, navíc v paneláku, a nikam moc nejezdí (kvůli 95 leté prababičce, která mamčin odjezd už těžce snáší), max. na dva dny na chatu, aby posekali trávu. Možná kdyby tam byli třeba o prázdninách déle, starší děti by si vzali, dvouleté asi ne. :nevim:
Tchánovci mají domek se zahradou, takže ideální podmínky, ale stejně se sami nenabídnou, ale zase když je manžel poprosí, tak si děti vezmou i na několik dní. Ale nebývá to moc často, tak 2-3× do roka. Na dovolenou jezdí sami, na poznávací zájezdy, tam zatím nehrozí, že by jel někdo z dětí s nimi. :nevim:
Někdy mě to trochu mrzí, že nemáme takové hlídací babičky, jaké jsem měla já, nebo manžel, kdy jsme s nimi na chatě trávili od dvou let celé prázdniny, ale co se dá dělat, chápu, že každá babička na to holt není a nutit nikoho nelze. Jsou to naše děti a my se o ně musíme postarat. ;)

Příspěvek upraven 21.07.16 v 08:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 08:40
@JayLee píše:
ze nedela? 8o od narozeni mych deti tak cca od 6 tydne si naší zacali brat malou s sebou na víkendy na chalupu nebo domu takze jsme je měli jen pro sebe ani v tydnu když jsme po praci potrebovali pohlidat tak nebyl problém mamka si klidne vzala dovcu nebo tatka a kdyztak jsme měli chuvu tou jsme vykrejvali co neslo ani nasima ;) když s enarodil malej tak si ho taky tak od mala zacali brat sebou takze opet a dodneška mame víkendy jen pro sebe takze si deti berou naší - sami chteji nemusim se jich vůbec doprošovat a deti se d nim hrozne moc tesi stejne tak se u nich tedka stridaj na prázdniny když nemaj zrovna jesle malej nebo mala primestskej tabor a koncem srpna si je vezmou i na dovcu takze jako normalni to je jen musí byt zajem ze strany rodicu hlidat a užívat si vnoučata i když pracuji tak se vse da slo to u nas jde to i jinde ;) takze když je třeba i nyní potřeba tak si vezmou dovcu a hlidaji je a no problém :palec:

máš fajn rodinu, berou to hezky…snad budeme taky takoví v budoucnu ;) víš neříkám, když má člověk těch vnoučat osm…to zvládat nejde…ale okud jde o jeden kousek…no…mě bylo řečeno, že MĚ SE ČLOVĚK NEZAVDĚČÍ a VŠECHNO JE MI MÁLO :zed:

• Citovat
  • Upravit
lucenka
21.7.16 08:40

Babičky si kluka berou. Část dovolené má mamka samostatně, aby si odpočinula, část s ním. V budoucnu plánuje, že s ním pojede sama k moři. Chce si ho užít :srdce:

• Citovat
  • Upravit
1130
21.7.16 08:53

Nu máš hodně mladou maminku, ani se jí nedivím, že se jí nechce, je v práci a zdraví už taky není jako ve 30ti. Dvouleté dítě je ještě poměrně maličké. Nevím zda je dcerka na plenkách či už je zcela samostatná - krmí se sama atd. Já mám dceru 20m a je to o nonstop pozornosti, která unavuje i mladšího člověka. Nicméně myslím, že na noc 2× měsícně by to mamka zvládnout mohla. To není taková věda si hodinu s dítětem pohrát a dát ho spát. Co se týče pobytu na dovolené např. chatě tam je to zase o tom jak je vše zabezpečené (syn ve dvou letech u babičky škubl dveřma a vypadlo na něj sklo, které tam nebylo nijak přidělané, což jsme fakt netušili), jestli je tam možnost chodit s kočárkem atd. 4 dny taky nevidím jako problém, ale záleží prostě kde a taky jak moc je člověk ochotný přizpůsobit program (opalování na pláži nebo večerní posezení v hospůdce se prostě nekoná).

Já už maminku nemám, takže tento problém neznám :) Táta se tu objeví 1× za měsíc a vezme si malou tak na dvě hodiny s kočárkem ven. O starší dítě už nejeví zájem vůbec. Ale on prostě není a nikdy nebyl na děti. Pracuje tedy fyzicky ještě 2× týdně. Prarodiče bydlí daleko, jsou oba v důchodu a relativně zdraví. Přes rok je děti vídají minimálně (přece jen skoro 3 hodiny cesty a do Prahy jet nemůžou protože bagr :lol: ). Ale teď o prázdninách tam ten skoro 6 letý bude asi 2-3 týdny, což jsem hrozně ráda. V paneláku jsou ty prázdniny na prd, tam je, aspoň doufám, na zahradě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
21.7.16 08:58

Moje máma není zrovna super nadšená hlídací babička, celý život fyzicky pracuje a přesto od věku dvou až tří let našich dětí, si je na prázdniny bere, na jak dlouho samy chtějí. Vzhledem k tomu, že se tam dost nudí, tak to ještě nepřesáhlo 5 dní :lol: :lol:, ale i jeden jediný den mi moc pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.7.16 08:58
@Anonymní píše:
Prosím o anonym, poznali by mě.
Ráda bych se zeptala vás, kteří máte pracující rodiče, zda si brávají vnoučata např. na prázdniny. Mám dítě dvouleté (a k tomu teď mimino), hlídání se u nás nikdy moc ve velkém neprovozovalo…když se teď narodila druhá dcera, bylo mi přislíbeno, že si jednou za 14 dní vezme mamka starší na noc - čímž mi svitla naděje na dva dny v měsíci, kdy si v klidu doma něco udělám a strávím pár klidných chvil s manželem…nicméně se nedávno nechala slyšet, že je pořád v práci, o víkendu si chce odpočinout…a že teda z toho nebudeme dělat žádné pravidlo a malou si vezme, když bude sama chtít. Takže jsem se s těmi dvěma dny zase rozloučila…(prarodiče z druhé strany nemáme). Když měla teď mamka týden dovolené a byli nedaleko na chatě, a já nenápadně nadhodila, že kámošky malá (taky dvouletá) byla teď na 4 dny u babičky…a jestli si naši malou budou chtít v létě vzít…tak jen vytřeštila oči s dotazem, že snad si nemyslím, že si budou brát dovolenou na to, aby ji strávili s vnoučaty :nevim: tak nějak nevim…prý z jejich okolí to taky nikdo tak nedělá. Mamce je 48, až bude v důchodě, obě dcery už budou dospělé. Jako nic s tím nenadělám, nechce..nechce..možná jí to pak bude později líto…ale chtěla jsem se zeptat, jak to chodí jinde - brávají si vnoučata vaši rodiče v době, kdy si v práci vezmou dovolenou? :think:

ne, když chodila mamka do práce, tak si dovolenou užila po svém, nikoliv hlídáním mého dítěte.. teď je v důchodu, hlídá ráda, ovšem dvouleťáka tak max 3-4 dny, je to velký divoch.. jo a ještě u nás, u ní fakt ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 09:01

Mí rodiče jsou oba pracující, mamka je o 3 roky starší než ta tvoje, jednou za 14 dní má i sobotní službu a malou si brávala i po té službě. po cestě z práce se pro ni stavila a přivezli ji v neděli večer. U nás jsem musela korigovat spíš já to, aby si odpočinuli i nějaký víkend sami. Teď je situace jiná v tom, že malá se nám sekla a nechce ode mě nikam. Teď teda aspoň přes den už ano, na noc vůbec. Naši jsou z toho na mrtvici, je jim smutno.Teda teď už zase lepší, když s něma stráví aspoň ten den. Každý je ale jiný. Od kamarádky rodiče jsou pro změnu to, co tvá mamka. Vím, že by se ti pomoc hodila, ale onon do toho asi nejde ty babičky nutit. Prostě někdo je z vnoučete nadšený, někdo míň…Chápu obě strany. I když by mě to určitě taky mrzelo.

• Citovat
  • Upravit
30973
21.7.16 09:03

Nenadhazuj nenapadne, proste se zeptej, zda s dcerkou nekam tva mamka pojede. A u nas ano, i pracujici alespon 1-2 tydny stravi se svymi vnoucaty, neteremi, synovci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 09:06

@Bohulinka dcera je od 15ti měsíců bez plen, sama se nají, je zdatný chodec (mám vyzkoušeno že ujde 3,5km), je to kliďas a poslouchá. O ty noci by ani tak nešlo…to nás nevytrhne - ona spává sama ve svém pokojíčku od osmi hodin až do sedmi do rána a nebudí se..navíc spává i dvě hodiny po obědě. je to fakt zlaté děcko, fixovaná na nás není a nevadí jí být jinde.. (druhé bude asi trochu temperamentnější :cert: ) Takže náročností dítěte to asi nebude ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.16 09:10
@JayLee píše:
je to jejich skoda oni nevi o co prichazej a uvedomi si to az budou deti velky a nebudou k nim ani chtit ;) nemá cenu se doprošovat hele pokud můžete financne zkus třebas chuvu? ;) no jasny a je znam když maj jen malou 7 let pryc nebo jen malého 2,5 roku pryc rozdil to je nebo když je maj dohromady to pak jako to další dva dny rozdejchavaj :lol: :lol: :lol:

chůvu nepotřebuji, ta babičku nenahradí..a nechtěla bych aby k nim děti později nechtěli chodit…to se myslím ani nestane, pokud bych je proti nim vyloženě neočkovala - což nemám zapotřebí. Ale problém je, že si neuvědomují, že až budou v důchodu, budou vnoučata dospělé a zároveň pravnoučat se dožít ani nemusejí…natož aby si je užili :think:

• Citovat
  • Upravit
30408
21.7.16 09:14
@Anonymní píše:
Prosím o anonym, poznali by mě.
Ráda bych se zeptala vás, kteří máte pracující rodiče, zda si brávají vnoučata např. na prázdniny. Mám dítě dvouleté (a k tomu teď mimino), hlídání se u nás nikdy moc ve velkém neprovozovalo…když se teď narodila druhá dcera, bylo mi přislíbeno, že si jednou za 14 dní vezme mamka starší na noc - čímž mi svitla naděje na dva dny v měsíci, kdy si v klidu doma něco udělám a strávím pár klidných chvil s manželem…nicméně se nedávno nechala slyšet, že je pořád v práci, o víkendu si chce odpočinout…a že teda z toho nebudeme dělat žádné pravidlo a malou si vezme, když bude sama chtít. Takže jsem se s těmi dvěma dny zase rozloučila…(prarodiče z druhé strany nemáme). Když měla teď mamka týden dovolené a byli nedaleko na chatě, a já nenápadně nadhodila, že kámošky malá (taky dvouletá) byla teď na 4 dny u babičky…a jestli si naši malou budou chtít v létě vzít…tak jen vytřeštila oči s dotazem, že snad si nemyslím, že si budou brát dovolenou na to, aby ji strávili s vnoučaty :nevim: tak nějak nevim…prý z jejich okolí to taky nikdo tak nedělá. Mamce je 48, až bude v důchodě, obě dcery už budou dospělé. Jako nic s tím nenadělám, nechce..nechce..možná jí to pak bude později líto…ale chtěla jsem se zeptat, jak to chodí jinde - brávají si vnoučata vaši rodiče v době, kdy si v práci vezmou dovolenou? :think:

Mít mladou babičku fakt nemusí být vždycky výhoda, jak tady často čtu. Jsem pomalu ve věku tvé maminky, klidně bych dvouleté vnouče mít mohla, ale pracuju naplno a o dovolené si fakt potřebuju odpočinout, hlavně od dětí. Takže tvou maminku chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.16 09:16
@Cuddy píše:
Nenadhazuj nenapadne, proste se zeptej, zda s dcerkou nekam tva mamka pojede. A u nas ano, i pracujici alespon 1-2 tydny stravi se svymi vnoucaty, neteremi, synovci…

nenadhodila jsem…prostě jsem se zeptala, zda jí krom té dovolené, co teď měla, ještě nějaká zůstala a zda si malou bude chtít vzít. Celkem ji to šokovalo až vytočilo, že si dovoluju na něco takového zeptat…je to přece JEJÍ dovolená. :nevim: bere to tak, že bych z toho JÁ profitovala. To je nadlouho…dokonce jsme se chytli i kvůli tomu, že jak mají tu chatu, tak jsem nadhodila, že bych tam s holkama mohla třeba někdy jít (teď nám opravují byt nad náma a děsně to mlátí, holky se nevyspí…) a to jsem koukala - snad si prý nemyslím, že mi od té chaty dá klíče a já tam budu sama 8o chatu prý nikomu nepujčují a bez nich tam nikdo nebude. Někdy mám pocit, že ani nejsme rodina..prý že jestli zrovna nechci i jejich klíče od auta - načež jsem poznamenala, že i toto ze svého okolí znám (že si někteří půjčují auto od rodičů…my nepotřebujeme, máme dvě, ale čistě teoreticky..) Prostě nevím, proč se tak chová, neumím si představit, že bych se ke své vlastní krvi takto chovala. Jako bych byla cizí… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1130
21.7.16 09:16

@hanka.br. To mě taky napadlo, že tu často všichni chválí časné mateřství, ale ono to má i mínusy v podobně pracujících prarodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová