Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
mam dotaz ohledne dovolené. Plánuji na listopad poridit dovolenou jako překvapení pro naši rodinu. Ja, manželka a deti, 4, 6 a poslednímu v te dobe bude 7mesicu. Starší deti normálně lítají a nemaji s tim problem.
Chci se zeptat, myslíte, ze je to blbost/risk jako překvapení (kvuli 7mes. diteti) poridit zájezd nekam dal (dom. republika, zanzibar), kde se leti vic jak 10 hod. a neprobrat to se zenou? Malej je fakt hodnej…manzelka rika za odměnu, ale.
Máte někdo zkušenost s cestováním na delších letech s půlroční prckem? Diky.
No ty si taky asi za odměnu.
Tak to bych fakt neriskla…
Jak tě to vůbec napadlo? ![]()
Ale máš pravdu, tvoje manželka bude určitě hodně překvapená.
![]()
@Černá Madonna
Tak ona je celkem aktivní, mesic po porodu uz chodí do posilky. Jde jen o prcka, jak to zvládne… s tim souvisí samozřejmě i jak to zvladne manželka, pokud bude na ceste problem.
A btw. ja jsem na hory, tady ta plážová dovolená urcite neni neco, co bych vyhledával. Ona to miluje. Tady v tech lokacich jeste nebyla a vzdy si prala tam jet.
@Jindrich.pok píše: Více
No tak proč se tady ptáš úplně cizích ženských, když ty ji znáš nejlíp ze všech?
![]()
@Černá Madonna píše: Více
No jde hlavne o tu zkušenost cestování s takto malým dítětem a pripadne, jestli nekdo zažil podobne „prekvapeni“. Dekuji.
Každá zkušenost je úplně jiná a hlavně, nikdy nevíš, co se může takovému malému dítěti během toho všeho stát. Ale to vlastně nevíš ani u těch starších…
Jenomže, tohle je ještě přece jen miminko.
Jak jsem už psala, za mě je to celkem velký risk.
Ale je to jen na vás, no. ![]()
Přijde mi, že se sedmiměsíčním dítětem bych si takovou dovolenou neužila. Samozřejmě záleží, jak náročné miminko je, ale může tou dobou špatně spát, růst mu zuby… Naše děti se zhruba v tomto věku rozlezli, takže je bytostně nebavilo být na jednom místě, ani v kočárku. 10 hodin v letadle bych si nedokázala představit, možná ještě pokud by to bylo přes noc.
Také bych zvážila, že v tomto věku ještě nebude mít všechna očkování. Neznám epidemiologickou situaci ve zmiňovaných zemích, ale mrkněte i na tohle. Také bych jela jen někam. kde by byla dostupná rozumě kvalitní zdravotnická péče.
Za mě bych si třeba rok počkala, až bude prcek větší, ale určitě podobné cesty podnikla spousta lidí, takže proveditelné to určitě je.
Ja letela sama s 8 mesicnim asi 12 hodin. A bylo to hodne unavny. Meli jsme autosedacku, coz trochu obcas pomahalo, ale nemohl tam byt celou dobu. Takze tady i zalezi, jak to zvladnou deti 4 a 6, protoze pokud dobre a sami tak se muzete s manzelkou s miminem stridat. My to meli spise z nutnosti a na dovolenou bych tak spis nechtela. Ja osobne bych si uzila neco s kratsim letem do „civilizovane“ zeme kvuli pripadnym problemum.
@Jindrich.pok V tomto případě je překvapení nevhodné. Konzultuj s manželkou.
Letěla jsem s ročním dítětem 6 hodin + 5 hodin v autě. Dá se to. Proč by ne. Až na pár momentů dítě v letadle převážně spalo. Dvě starší děti (5 a 7 let) byly v pohodě. To záleží na vás a na konkrétním dítěti.
Chceš rodinu překvapit, to je moc hezké, ale každopádně by o tom manželka měla vědět. Malej je hodnej, ale za půl roku bude vše úplně jinak.
S ne plně ockovanym miminem bych do exotických destinaci neletěla. Hlavně na podzim kdy začínají vsechny nemoce si s třemi dětmi udělej poradny pojištění storna.
Já bych tě za takové překvapení přetáhla koštětem
Stačil mi let se třemi prcky 3 hodiny, jako největší opruz považuji cestu na/z letiště a pak peripetie před odletem, ale i tak mě to stálo tolik energie, že si dlouhé cestování radši odpustím. Ne, tvůj nápad není ideální jako překvapení pro manželku, leda byste to probrali společně ještě před rezervací zájezdu a ona plně souhlasila.
Nechtěla bych to jako překvapení…naše děti také létají často, více to vybírám já, ale vždy to spolu konzultujeme…nekupovala bych to takhle dopředu, počkej, jak dítko snese auto, jak bude spát, jestli se bude kojit…a koupila bych to nejdřív měsíc před
jestli jde šestileté do školy, bude potřebovat uvolnění od ředitele