Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den přátelé,minulý týden nám přišly špatný krevní testy.Skríning pozitivní,riziko M.down 1 z 20 Riziko je větší než riziko pouze vzhledem k věku matky 1 z 860 a riziko NTD 1 z 12000 vůbec nevíme co máme dělat doktor nás poslal naodběr plodové vody,že to zjistí tam,jaké je riziko.Máme velký strach,v rodině nikdo gen.vadou netrpí a jsme v 19týdnu a 2 dnech těhotenství.prosíme vás o nějakou tu radu děkujeme
![]()
Musí to být velký stres a strach.. rady nejsou.. prostě ty testy, NICMÉNĚ veeeeeeelká spousta těchto skríningových testů je falešně pozitivních. Projdi starší diskuse, najdeš tu hafo maminek, které měly i horší prognózy a nakonec bylo vše ok.. ![]()
Držím moc palce!!!!
Já měla špatný triple testy na Down u dvou mladších kluků (1:43 a 1:19), byla jsem u genetika na konzultaci a pak šla na plodovku. Nejhorší ten strach při čekání na výsledek, ale všechno bylo OK (mrkni na metříky:-)) Triple testy bývají dost často falešně pozitivní.
Je pravda ,že se odběr plodové vody ,už moc nedělá ,je lepší udělat 3D sono a odběr krve a výsledky se taky zjistí . Já bych na odběr plodovky nešla. Vím ,že se i přes veškerou snahu někdy stane nehoda napíchnou plodový váček. Takže vše jde řešit i jinak. Pozvolna se od této metody ustupuje.
Jsem ve 29tt a byla jsem na plodovce,protože mám 38.Ty testy v 1. trimestru jsem měla v pořádku,ale nervovala bych se celé těhu.Výsledky byly do 3týdnů.Čekání bylo to nejhorší,ale mám „jistotu“. 1% při odběrech je riziko a to mi ještě před odběrem doktor rozmlouval,když mám testy v pořádku.Za sebe bych vždy šla.Horší by bylo,kdyby jste se rozhodli pro
a bylo to zdravé mimi nebo naopak.Plodovka je podle mé mudr nejpřesnější i s tím rizikem při odběru.
Jinak rozhodnutí je plně na vás.Ať vám vše vyjde držím palečky.
Já měla špatný PAP, takže jsem byla v 18tt na plodovce. A to jen pro to, že by mě hlodal červ až do konce těhotenství. A prostě jsem si neuměla představit, že by se mi narodilo postižené či nemocné miminko. Triple testy jsem měla v pořádku.
Pracovala jsem jako sestra v gyn amb. a dr vždy těhulkám říkal, že triple jsou selekce pro další postup. To znaméná, že se to rozdělí na skupinu, které měli testy v pořádku a ty, které budou dál vyšetřovány, ale to neznamená, že nemají zdarvé mimi. Testy jsou opravdu pouze orientační, často bývají falešně pozitivní, takže není potřeba se stresovat. Se mi to říká, co???
Takže přeji hodně štěstí a zdravé miminko.
Nepíšeš na základě jakého testu ti určili to riziko, ale předpokládám vzhledem k týdnu těhotenství, že to byl triple test, který je ale docela dost nepřesný, ale stále se provádí, protože test v 1. trimestru, který je přesnější na vady typu DS, neodhalí některé vady jako třeba Spina bifida.
TAkže se neboj, nic to nemusí znamenat.
A jen tak mimochodem, není pravda, že se ustupuje od amniocentézy, je to totiž naprosto nejspolehlivější - 100% metoda, jak některé vrozené vady odhalit. A pokud se provádí na certifikovaném pracovišti zkušenými lékaři je riziko zanedbatelné.
SAma jsem na odběru byla, taky jsem se strašně bála a dopadlo to dobře. Držím palce!
fletna, já taky měla riziko DS 1:50 vzhledem k věku (bylo mi 29 - to přeci není žádnej příšernej věk
). Už si to přesně nepamatuju, ale v tom papíře bylo vyčíslené i riziko kdyby mi bylo 24 a míň - a to bylo asi 1:870 (nebo tak nějak). No, každopádně jsem to ořvala, konzultovali jsme to s genetikem a šla jsem na amnio. Vše dopadlo OK, ale to čekání bylo děsný.
Každopádně přeju vše dobré a hlavně pevné nervy - budou potřeba ![]()
Ahojda,
mojí kamarádce vyšly tripple testy na downa dokonce 1:4. Šla na amnio a má krásného zdravého kluka. Jinak amnio, je jediný přesný způsob na vyloučení genetických vad. Diagnostický UTZ je dobrý, ale vidí se na něm vady jako roštěpy, problémy se srdíčkem atd. Downa na základě UTZ vyloučit nelze.
Moc držím palečky, at všechno dobře dopadne a vy se radujete ze zdravého mimíse
Já samozřejmě přeju též zdravé mimi!!
My měli riziko 1:5 Edwards. syndromu a bohužel se po odběru plodové vody poškození potvrdilo. Ale už dopředu ultrazvuk ukazoval různé změny, takže dá se to zjistit i tak. A odběr plodovky je riziko, i když někdo tvrdí opak. Ale jak říkám, taky jsem byla.
Takže má rada - je potřeba se připravit i na variantu, že mimi vadu má a ne se jen planě utěšovat. Musíte vědět, jak se v takovém případě rozhodnout. Je to hrozně těžké, vlastní zkušenost potvrzuje. Kdybych mohla nějak pomoci, klidně napiš SZ.
Doufám, že vám to dobře dopadne a hlavně se teď držte navzájem.
pisarka píše:
Já samozřejmě přeju též zdravé mimi!!
My měli riziko 1:5 Edwards. syndromu a bohužel se po odběru plodové vody poškození potvrdilo. Ale už dopředu ultrazvuk ukazoval různé změny, takže dá se to zjistit i tak. A odběr plodovky je riziko, i když někdo tvrdí opak. Ale jak říkám, taky jsem byla.
Takže má rada - je potřeba se připravit i na variantu, že mimi vadu má a ne se jen planě utěšovat. Musíte vědět, jak se v takovém případě rozhodnout. Je to hrozně těžké, vlastní zkušenost potvrzuje. Kdybych mohla nějak pomoci, klidně napiš SZ.
Doufám, že vám to dobře dopadne a hlavně se teď držte navzájem.
Přeji přes všechny nástrahy a strašáky krásný zbytek těhotenství a na konci živé a zdravé! miminko ![]()
Ahoj, taky mi vyšly špatně triplle testy a riziko M.Down jsem měla 1:40. Jestli jsi měla uděláno sono ve 12 týdnech na přítomnost nosní kůstky a šíjové projasnění bylo do 3mm, tak bych byla úplně v klidu.Amnio jsem taky podstoupila, vůbec to nebolí, je to spíš takový podtlak,mimčo vidíš celou dobu na obrazovce a výsledky vzhledem k vysokému riziku jsem měla hned druhý den, nedokázala bych žít v nejistotě, jestli se mi narodí postižený dítě nebo ne. Riziko potratu je u tebe nižší než riziko postižení, takže bych neváhala a amnio podstoupila.Bylo mi řečeno, že většinou se po odběru potrácí plody s vývojovou vadou a tím odběrem se to jen uspíší.Navíc si myslim, že když opravdu dodržuješ klid, máš nohy nahoře a opravdu jen ležíš, tak potratit ani nemůžeš.Přeji hodně štěstí a hlavně zdravé miminko.
ahoj,já jsem měla riziko 1:60.nervovali jsme se dva dny,pořád dokola jsem četla ten lístek od doktora co na něm byly ty výsledky.pak mi došlo že nesedí délka těh.dle ms a utz.prostě se pan doktor „upsal“.Nelenila jsem a zavolala přímo do té laborky kde to vzala nějaká rozumná paní doktorka-popsala jsem situaci,ona vložila do pc jiná data - a ejhle vše bylo ok.ještě mi řekla at na tu plodovku radši ani nechodím,neb jsem předchozí těhu měla riziková.náš pan gynekolog se ani neomluvil.takže takhle jsme to měli my.
Já měla riziko M.Down 1:45.
U mě se taky sekli v týdnech (cca o 3!!) ale na plodovku jsem šla i tak. Prej i kdyby týdny byly správně, budu mít hraniční hodnoty. Mám raději aspoň nějakou jistotku. Samotný odběr je brnkačka…horší byly dny po odběru, pokud jsem jen neležela, tak jsem trpěla na bolesti břicha - někdy až moc..ale dalo se to přežít. Po týdnu ležení se vše vrátilo do normálu. ![]()
ahoj,při prvním těhotenství mě vyšly špatně krevní testy na Down.syndrom a doktor mě poslal na odběr plodové vody manžel má sestřenici s Doown. syndromem takže mě to strašně vyděsilo.nejdřív nás pozvali na konzultaci kde mě paní doktorka vysvětlila,že ve většině případů když je to špatné dojde k potratu už dřív ,ale že záleží na nás jak se rozhodnem.podstoupili jsme to 1% riziko potratu,ale zato jsme měli 99%jistotu,že je zdravá.nejhorší bylo to čekání na výsledek měli jsme se ho dozvědět 2 dny před svatbou naštěstí to dopadlo dobře a narodila se nám zdravá Terezka ted jsu po druhé těhotná ačekám jak to dopadne tentokrát.přeju hodně pevné nervy a určitě to dobře dopadne.