Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, potrebovala bych trosku utesit a uklidnit. Vcera 1. screening, miminko se nechtelo ukazat v cele sve krase - spatna viditelnost takze sijove projasneni neslo dobre zjistit. Z krve vysledky Volny beta HCG - 4,5 MOM, Paap - 0,5 MOM. Down 1:427 a upravene na 1:8. Na genetickou konzul jsem jiz objednana, mate ted prosim nektera z vas taky takovou zkusenost? 🙏🏻 🙈
No zalezi o co presne vam jde. Nebo jestli ses chtela jenom vypovidat. Jestli o nejake rozhodnuti, nebo jen o potvrzeni.
Pokud si miminko chcete pripadne nechat i s timto vysledkem, tak bych na odber plodovky a dalsi testy nesla.
Já měla taky výsledek 1:8 a po odběru klku byl down. potvrzen
šla jsem na ukonceni, měla jsem špatný jsk utz tak krev. Teď tehu riziko 1:16 a špatná jen krev utz v pořádku a odber klku dopadl dobre a čekáme zdravé mimi. Já osobně bych necekala na odber plod.vody s chtěla ty klky ale já mám jasno, neprivedla vych na svět takové mimi. Ale každý to má jinak. Já s těmito dětmi pracuji a vím co to obnáší
@Maky9887 zase by tam zustala otazka az do konce tehotenstvi, jak to teda bude..to bych ja neunesla ![]()
@Tarjei píše:
@Maky9887 zase by tam zustala otazka az do konce tehotenstvi, jak to teda bude..to bych ja neunesla
Ja treba na ten test ani jednou nesla, protoze jsem vedela ze bych ho stejne nedokazala dat pryc. Takze jsem pocitala s variantou, ze se i takova vec muze stat. Chapu ze nekdo ma vyhraneny nazor a plne ho respektuju, ale ja to proste mam takhle. Nehlede na to, ze jsou i deti naprosto zdrave pri vysetrenich a podela se neco pri porodu, nebo casem… clovek stejne nikdy nevi co ho ceka.
Sestra - tři děti, dvě z nich špatné výsledky, jsou oba v pořádku, třetí špatné výsledky - narodilo se s Down syndromem. Vydrž, počkej, zachovej klid… Vím, lehce se to píše, ale víc stejně nezmuzes.
@Anonymní píše:
Sestra - tři děti, dvě z nich špatné výsledky, jsou oba v pořádku, třetí špatné výsledky - narodilo se s Down syndromem. Vydrž, počkej, zachovej klid… Vím, lehce se to píše, ale víc stejně nezmuzes.
Na tom není nic překvapivého (leda by měla riziko 1:1). Prostě statistika. Teď je otázka, kolik procent rizika kdo považuje za přijatelné… ![]()
Spise jen jsem chtela vedet, jaka je pravdepodobnost mezi nami/vami, ze tehotenstvi dopadlo dobre 🙏🏻 Na testy urcite pujdu, chci mit jistotu - jsem pripravena si za testy zaplatit jen at vim na cem jsem 🙈
@Anonymní píše:
No tak pokud si neni jista tim, ze chce privest na svet miminko s necim navic, tak prave moc cekat a zachovavat klid nemuze
@Kachnek tu pravděpodobnost mate 1:8.Testy si platit nemusíte NIPT je to Same jako screening tudíž kdyby jste chtěla na ukonceni tak stejně musíte mít za sebou odber plodovky nebo klku.Budu držet palečky aby to dopadlo dobre
![]()
@Kachnek píše:
Spise jen jsem chtela vedet, jaka je pravdepodobnost mezi nami/vami, ze tehotenstvi dopadlo dobre 🙏🏻 Na testy urcite pujdu, chci mit jistotu - jsem pripravena si za testy zaplatit jen at vim na cem jsem 🙈
Pravdepodobnost z emimina je ti k nicemu - doktori to maji o dost presnejsi
Tak nějak nevím, na co se ptáš.
Poměr vyšel, jak vyšel, je třeba diagnostika - plodovka / klky.
Dítě může být naprosto zdravé nebo taky nemusí. Ale to tady nezjistíš a statistika přítomných uživatelek emimina je Ti k ničemu.
Držím palce, ať to dopadne dobře.
@Dino..21 píše:
@Kachnek tu pravděpodobnost mate 1:8.Testy si platit nemusíte NIPT je to Same jako screening tudíž kdyby jste chtěla na ukonceni tak stejně musíte mít za sebou odber plodovky nebo klku.Budu držet palečky aby to dopadlo dobre![]()
Platit nic nemusíš. Plodovka a klky jsou zdarma a je to diagnostická metoda.
NIPT je forma screeningu. V tomto případě bych ho nevolila. Je vhodný pro ženy, které mají ultrazvuk v pořádku a v krvi jsou nesrovnalosti. Ale to by Ti měl všechno vysvětlit genetik. Nebo mě ještě napadá vyhledat jiné pracoviště s ultrazvukem. Mě strašně vyděsili na 2. screeningu, dr. neviděl ani srdce, nic, samé katastrofické scénáře, doporučení genetiky. Celá vyděšená jsem šla ke své dr., které viděla naprosto vše. Takže asi tak.
@Lojzísek píše:
Tak nějak nevím, na co se ptáš.
Poměr vyšel, jak vyšel, je třeba diagnostika - plodovka / klky.
Dítě může být naprosto zdravé nebo taky nemusí. Ale to tady nezjistíš a statistika přítomných uživatelek emimina je Ti k ničemu.
Držím palce, ať to dopadne dobře.
Myslím, že doufá, že někdo napíše, že měl třeba 1:5 a má dítě zdravé. Ale na toto bych nespoléhala a šla bych na klky.