DPČ mateřská
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Sdílejte své příběhy z mateřské dovolené v Deníčcích
Kolik peněž dostanete na mateřské? Kalkulačka eMimina vám to spočítá
Reakce:
Musíš mít odpracován 1 rok, DPP se do toho nepočítá, ale DPČ ano… Na mateřskou musíš nastoupit nejpozději 6 týdny před termín porodu. Pokud si odpočítáš 6 týdnu od TP a vyjde to tak, že jsi odpracovali celý jeden rok (= datum nástupu na MD bude někdy v srpnu), tak bys nárok mít měla.. a pokud vydělávás 10 000, tak to bude něco malinko přes 7 000..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@darekp potřebuje 270 dní za 2 roky to za a) a za b) má smlouvu na hodinovou mzdu, smlouva malého rozsahu, takže nárok na mateřskou mít nebude z této smlouvy. Musela by mít tu DPC napsanou s fixní měsíční odměnou třeba těch 10000
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius píše:
@darekp potřebuje 270 dní za 2 roky to za a) a za b) má smlouvu na hodinovou mzdu, smlouva malého rozsahu, takže nárok na mateřskou mít nebude z této smlouvy. Musela by mít tu DPC napsanou s fixní měsíční odměnou třeba těch 10000
I u zaměstnání malého rozsahu může být nárok na PPM, jen z něj neplyne ochranná lhůta, takže je potřeba, aby DPČ trvala v době nástupu na PPM a v daném měsíci nebo ve 3 bezprostředně předcházejících měsících byl výdělek alespoň 3500 Kč. Navíc to, že je placená hodinově, automaticky neznamená, že je to zaměstnání malého rozsahu (i když to tak většinou je).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Lendeš no já to svoje našel, dle mého, z celkem důvěryhodných zdrojů. Každopádně tyto věci někde na stránkách úřadu k dohledání nejsou a dle praxe úředníci, kteří by měli všechno perfektně vědět, ví úplný kulový a nechápu, co tam dělají. Už se mi stalo, že jsem úředníka musel dovzdělat, co se jeho agendy týká…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius Nevím co
myslíš důvěryhodným zdrojem. V zákoně fakt není nic o tom, že by ze
zaměstnání malého rozsahu nárok nebyl, když se pojistné odvádí, nárok
je při splnění podmínek. V zákoně najdeš jen, že ze zaměstnání
malého rozsahu neplyne ochranná lhůta a bylo by dost zbytečné tam takovou
informaci psát, kdyby vůbec nárok nevznikal.
No a teda krom toho mám osobní zkušenost s čerpáním PPM ze zaměstnání
malého rozsahu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius No navíc v zákoně najdeš i přímo zmíněno, když také ještě nárok je:
§ 15a
Nemocenské a peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže za trvání zaměstnání malého rozsahu nebo dohody o provedení práce vznikne dočasná pracovní neschopnost nebo byla nařízena karanténa nebo dojde k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství v kalendářním měsíci, v němž zaměstnanec není účasten pojištění, avšak byl účasten pojištění při výkonu zaměstnání malého rozsahu nebo zaměstnání na základě dohody o provedení práce aspoň ve třech kalendářních měsících bezprostředně před kalendářním měsícem, v němž vznikla tato sociální událost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Děkuji za vysvětlenou. Přesně v tomhle se taky topím a nevim, co je
pravda a co ne. Každopádně, doufám, ze ji dostanu, alespoň něco, když si
odvadim pojištění. Až si budu žádat, dam vědět, jak to dopadlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius píše:
To není pravda.. pracovala jsem rok a půl na DPC, a to na poloviční úvazek… Pokud jsem těch hodin měla méně, o to méně jsem měla penez. Mateřskou jsem normálně dostala!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- “Stěžování” na mateřskou/děti
- Mateřská srpen 22
- Co dělat,když nestačí mateřská .
- OSVČ, mateřská, ÚP
- DPČ-úřad práce-zdr.pojištění
- DPP/DPČ při rodičáku a ošetřovné a dalším. Jak to je?
- Kamarádka na mateřské Znojmo
- Mám nárok na mateřskou když jsem rok v zahraničí?
Ahoj, potřebovala bych poradit, ale bude to dlouhé
. Jsem student VŠ, od 1.8.2020 dělám na DPČ
(předtím DPP) a měsíčně mám cca v průměru okolo 10 000 s tím, že
jsem placená na hodiny (Kč/hod). Rodit budu asi někdy na konci září.
Mám nárok na mateřskou?
Dekujiiii