Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@verusak.berusak
Ahoj ![]()
U nás teda od šestinedělí Terinka prospala celou noc, takže aspoň tak jsme si odpočinuli, ale jinak to teda bylo podobné ![]()
Na rehábka jsem šla napřed sama, protože se mi něco nezdálo víc než doktorce. Tam mi potvrdili hpertonus a až potom jsem šla k dr., aby mi napsala doporučení. Jinak bych platila za každou návštěvu téměř 700. Teď chodíme dvakrát týdně na pojišťovnu a dvakrát týdně jako samopltáci. Protože vidím, že jí to fakt pomáhá. Ona teda ta naše cácora je dost chovná, to jo, ale zas třeba nenávidí, když ji někdo krom mě a muže chytí třeba za ruku, to vřeští. Takže třeba trakční test u dr. je horor, to nemluvím o těch rehábkách
Jinak se po cvičení zklidnila celkově, je unavenější, líp spinká, ale zároveň ve větší psychický pohodě, protože to napětí pomaličku odeznívá, krásně se rozdýchala do hrudníčku, uvolnily se jí pořádně obě spiny, tak se může krásně kroutit. Zlepšilo se i to vprazdňování. U nás by koliky nebyly, kdyby dr. zjistila, že má hypotonický trup, tudíž pořádně neovládala břišní svalstvo, tak ty prdy prostě ven nešly.
Jinak očkování jsem blbec nechala dát už ve 4 měsících a ještě dneska si to vyčítám. Totálně jí to zastavilo motoriku, přestala se točit na bříško… Takže další očkování jsme dávali po 2 měsících a zvlášť hexu a prevenar, takže ještě v osmi měsících není doočkovaná, ale to mi fakt neva. MMR dám až než půjde do školky.
Holky, na jakém základě vás poslali na rehabku nebo na neurologii s dráždivým dítětem? Naši doktorku tam teď jedna zastupovala a ta mi řekla, že by na neurologii neposílala, že neklidná sice je, ale že by vyloženě viděla nějaký znak, se kterým by nás poslala na neurologii, to ne. Tak jsem zvědavá, co na to naše doktorka za 2 týdny…
Já mám taky strach, že si „odnese“ něco špatného z tady toho všeho do budoucna.
@Danitschka no on ty noci nemá většinou zas tak hrozný, budí se často, ale je poměrně dobře uspatelnej, nedá se to srovnat s tím cirkusem přes den. Taky tak nějak od konce šestinedělí.
Takže vy máte hypertonii a zároveň hypotonický trup?
Davídek taky dýchá hodně do bříška. Všimla jsem si toho už dřív, protože je to opravdu výrazné a mě jako dítěti pořád někdo (doktorka, ve škole) říkali, že blbě dýchám, že vůbec nedýchám do břicha a to je že je špatně, že mám jen mělké dýchání
… Naši se mnou kvůli tomu taky dělali pěkné kejkle. Takže já si hned všimla, ´jak Davídek krásně dýchá do bříška a myslela si, že je to dobře.
Naše doktorka říká, že u nás za vše můžou ty koliky, které máme fakt brutální. Že prý proto je hypertonický, že je neustále rozbolavělý a v napětí, prohýbá se do luku a to se fixuje, protože tím stále posiluje ty zádové svaly a břišní vůbec. I ta asimetrie, že prý z toho plyne. A taky že jak je pořád bolavý, že je už chronicky nevyspalý (potvrzuju, já taky
)a chronicky předrážděný (potvrzuju, já taky
). Na neurologii jsme nebyli (chtěla jsem), prý když krásně roste a přibývá, je vysoce nepravděpodobný, aby nebyl neurologicky v pořádku. Prý, kdyby bylo po téhle stránce něco špatně, tak první známky jsou, že dítě špatně polyká, hodně moc blinká, skrz to špatně jí a celkově neprospívá
…
To teda cvičíte hodně. Chodíte 4× týdně plus cvičíte doma? Jak dlouho to jedno cvičení trvá a kolikrát denně? A co cvičíte? Bobatha? Vojtu? Holky většinou píšou, že to dětem úžasně pomáhá, ale vím, že někteří neurologové to zas pro dráždivé děti nedoporučují. Asi to ještě konzultuju přímo na rehábku, že mám obavu aby to nebylo horší. Jsem ráda, že vám to pomáhá. A teda, když vám kolem toho 5. měsíce odezněly ty koliky, zlepšila se celkově malá, nebo furt stejně?
@avm3 nás na rehabku kvůli tomu hypertonu a asimetri (v leže na zádech i na břiše tlačí hlavičku i kyčle na jednu stranu, dělá jakoby C a celkově tu stranu více preferuje). Ale má to vše jen mírné a čekáme ještě do konce 4 měsíce. I já sama vidím, že se to zlepšuje samo. Ale pokud by mu ta rahabka pomohla k celkovému sklidnění, chodila bych i tak. Na neuro nás taky neposlala, jak jsem psala výše, že se jí nezdá, že by tam bylo něco po téhle stránce v nepořádku.
@verusak.berusak Aha, díky. Ona právě říkala, že je pěkně rovná, že se nikam nestáčí a tak neuro nevidí jako nutné.
U nás se to „C“ taky rovnalo, ale bohužel se to propínání do luku podepsalo na tom, že si hodně moc posílila zádové svaly, které přetáhnou to hypotonické bříško. Tím pádem jí „letadýlkování“ zůstalo od toho fyziologického pátého měsíce až do měsíce 7., kdy už je to pochopitelně patologické… Já si teď fakt vyčítám, že jsem poslouchala naší doktorku a nedala na vlastní úsudek, mohli jsme to mít už dávno za sebou. Máme hypertonii horních končetin právě z těch kolik, jak se hodně moc zatínala. No a ta hypotonie, ta už je bohužel z bříška. Jsem hubená a břicho jsem měla fakt prťavý, navíc mega placentu a malá byla docela kus, měla tam málo místa a bydlela hlavně v pánvi, tak se nemohla protahovat a posilovat.
Cvičíme doma 4 krát denně - po každém probuzení. Cvičíme dva cviky, jeden je přímo na dýchání. Ono dýchání do bříška je dobře, ale koukni na mimi, jestli když dýchá, nadechuje se i do hrudníku. Je to vidět pod klíčníma kostma. Jestli nevíš, koukni na sebe do zrcadla, že když se hluboce nadechneš, zvedne se ti i prostor pod klíčníma kostma. Naše malá tohle nedělala vůbec
Po týdnu tohohle cvičení dýchá krásně. Je to cvik z Vojty, ale upravený přímo nám na tělo. Záměrně píšu nám, protože naše rehábka počítá i s fyziologií matky. Jsem dost vysoká a mám dlouhý ruce, tak pro mě není problém malou různě proplítat, kdybych byla menší, musela bych na ní třeba ležet, abych ji udržela… Pak máme druhý cvik, je to v zásadě cvik „reflexní plazení“, taky z Vojty, ale opět pro nás na tělo. Pak už máme jen něco málo z Bobatha, to jsou spíš hry, takže tohle se učil muž, různě jí podsouvá před zrcadlem kolínka, lítá s ní ve vzduchu - dělá to, na co mně chybí síla. Pokrok jsou znát a my se do toho fakt opřeli, aby to bylo brzy za náma. Snad bude. Je to vopruz, hlavně časově a v tomhle horku. Museli jsme stornovat dovolenou, protože teď se z baráku na dýl jak 2 hodiny kvůli cvičení nedostaneme. Bohužel k tomu potřebuju stůl a ten třeba na koupáku obvykle nebývá ![]()
Jinak malá byla míň „nervní“ tak od toho 4.-5. měsíce, ale pořád je trochu lekavá, nemá ráda moc lidí… ale to už je spíš asi o povaze. Jinak taky jsme nebyli na neurologii, malá přibírala až moc, zvracela, ale to z přejídání nebo z růstu zubů.
Dobrý večer, obnovuji diskusi. Mám 3m holčičku které byl diagnostikován neurologem tento syndrom. Strašně ječí, sama chvilku nevydrží, má extrémní svalové křeče a propíná se do luku. Začali jsme chodit na rhb, snažím se jí všemožně zklidnit ale nic moc na ní nezabírá. Můžete mi prosím poradit co zabíralo Vám?? Kdy se to začalo lepšit?? ( říkali mi tak od roka) A pokud máte už starší dítka tak jak fungují??? Také mi bylo doporučeno zavést jí nějaký režim. Máme ho zatím zavedený večer, koupání, kojení a pak spát, ale přes den nějak nevím jak ho zavést, máme doktory, mám ještě staršího syna kterého vodím do školky, víkendy jsou zase jinak…můžete poradit?? Mám strach aby pak neseděla někde v koutku a neklepala se nervama. Díky moc všem.
@Berev s tímto nemám zkušenost, ale asi bych to směřovala do nějakého zklidnění dítka, třeba dětské masáže, které vyučuje paní Jana Hašplová. Co vím, tak má právě dobré zkušenosti i např. s postiženými dětmi. Vím, že tuto metodu preferovala před Vojtovkou např. u dětí, které byly hodně stažené a sevřené, např. dlouho neotevíraly pěstičky.
Koukni se na odkaz, třeba tě to osloví:
https://www.emimino.cz/…rankovani/4/#…
Já u ní teď byla na kurzu masáží se svým dítkem a zrovna teď v listopadu jí prý bude natáčet Česká televize do pořadu Klíč.
@Berev tak odkaz ještě jednou:
http://www.vedomerodicovstvi.cz/dalsi/o-mne/
Po delší době zase obnovuji příspěvek. Tak nějak jsme se už dostali do zajetého režimu. Co nám ale teď dělá problém je uspávání. Dříve to nešlo jinak než ji svázat a pak se zklidnila a usnula, jenže teď už je jí skoro 6m a to svázání jí začalo strašně vadit. Takže jí dávám spát ve spacím pytli s volnýma rukama. Problém je že vůbec nevím jak na ní. Když jí chovám tak řve a propíná se ( dříve při uspávání chování vyžadovala ) když jí položím do postýlky opět řev a propínání…opravdu nevím co sní. Kamarádka mi půjčila hacku tak v tý třeba po hodině řevu a vztekání usne…ale co s ní když někam pojedem a hacku si sebou nemůžu vzít??
Jak uspáváte dráždivé děti??