Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky…máte některá z vás zkušenost s tzv. „dráždivým hypertonickým miminkem“?Máme tuto diagnozu.Naší holčičce jsou 3 týdny a už od porodnice je to s ní hoooodně náročné.Pláče tak 15 hodin denně(tedy spíše hystericky křičí,řve)..Má problémy s usínáním,se spaním,spí tak 5 až 6 hodin za celý den a noc.Propíná se do luku,zaklání hlavičku,v afektu se dusí-zrudne,chvíli nedýchá…Nepomáhá ani tišení,chování,houpání,povídání..zabere to jen někdy a třeba až po hodině a půl tišení…pak spí chvilku,neklidně a je hned další krmení.Zkoušíme klubíčkovat,ale nesnáší tuto polohu,pere se se mnou,křičí,pláče u toho,propíná se.na noc i přez den vážu do zavinovačky,ani to nezabírá.za 14 dnů jdeme na neurologii..tak uvidím,co nám řeknou,poradí.Zatím budu ráda za každou vaší zkušenost a radu…jestli je šance,že tento stav-šíleně náročný-někdy zkončí a kdy???:-/A ještě by mě zajímalo,zda má dráždivost v takhle ranném dětství nějakou souvislost s hyperkinetickou poruchou chování(ADHD) v budoucnosti…díky za vaše poznatky!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ahojky mě se narodil chlapec a měl v papírech napsané hypertonický syndrom dítětě. A když jsem se zeptala …co to znamená,tak mi bylo vysvětleno…že dítě bylo u porodu přidušeno. Ale také hodně záleží ,jak moc. Mě taky malej řvával téměř pořád a prohýbal se do luku.Vztekal se tak,až z toho omdléval.
Nejhorší to bylo asi do 3 měsíců…pak se tak trochu sám začal zabavovat a už tolik neřvával. Já jsem kolikrát bečívala sním,protože jsem nevěděla co sním. A jak plynuli měsíce,tak vše odeznívalo samo a začal být téměř v pohodě,jako ostatní miminka. CHce to prostě čas. Ale také záleží na tom ,jak moc byla hypertonická.
ahoj,
také se přidávám do klubu s hypertonickým miminkem. nejnáročnější a věčně uplakané byly první tři měsíce, kdy mi malá dokázala probečet i celý den a ještě k tomu večerní koliky, takže po denním pláči následovala tak 4 hodinová probrečená další směna. Do luku se propínala hodně, i ted někdy ze vzteku. Malé jsou 8,5 měsíce.
Jako u Kotýska, první tři měsíce hrůza, to brečelo furt miminko, ale i maminka, potom se to začalo pomaličku zlepšovat, ale zase jsme měli problémy se spaním, kdy mi malá takhle maličká spala třeba jen 2× půl hodinky nebo 1× půl hodinky, zbytek dne poknourávala. Věčně jsme nosili, houpali, skákali..večer nechtěla usínat..nevím, kdy se to zlomilo úplně, možná někdy v průběhu pátého, kdy si začala hodně sama hrát a nejvíce ji na dlouho zaneprázdnily svítící, hrající hračky. Dnes je zlatá, hraje si krásně, sice trošičku morousek
, živější, ale já bych snad ani klidné dítě nechtěla
(to říkám ted, až po takové době, na začátku jsem samozřejmě tohle neříkala).
A chce to opravdu jen vydržet. Přejde to. Kdy, to Ti ukáže samo tvé miminko, asi nelze srovnávat. A ani nám klubíčkování, vázání do zavinovačky nepomohlo. ![]()
jo a nám řekli tehdá naneurologii,že tyto děti bývají šíleně hyperaktivní a opravdu…jak rostl,tak jsem začala lítat,jako hadr na holi. ![]()
kotýsek píše:
jo a nám řekli tehdá naneurologii,že tyto děti bývají šíleně hyperaktivní a opravdu…jak rostl,tak jsem začala lítat,jako hadr na holi.
nám k tomu ani doktor nic neřekl, jen to malé napsal do karty a říkal, že je trošku víc živější…ale hyperaktivita se určuje až někdy později, tak uvidíme. hold malou omotám molitanem a vypustím ![]()
ahoj, tak my byli když malýmu byl měsíc na vyšetření na neurologii,eeg, a závěr byl celkově zvýšená dráždivost. Brečel první 3 měsíce a pak byl zlatej. A byl celkově línější ![]()
Taky jsem to zažila s nejstarším synem. Dá se říct, že první půl rok prořval. Když byl na návštěvě, nebo někdo u nás, tak to šlo, ale ta nuda o samotě s matkou, to nedával ani náhodou. V půl roce si sám sednul, stoupnul, v 9 m a něco sám chodil. Takže se konečně zabavil. Vylezl všude, dá se říct, že jsme do metru výšky od země vyklidili celej obývák, v kuchyni na všech skříňkách pojistky… Poprvé prospal celou noc ve 2 letech, kdy jsme ho odstěhovali do pokojíčku a už tam za ním nechodili. Prostě nechápu, jak jsem ho přežila. Dá se říct, že se zklidnil až ve školce. Léčí se homeopaticky a to mu taky dost pomohlo s jeho pocitem nudy. Jinak byl od malička moc šikovný jak motoricky, tak na mluvení nebo učení se čehokoliv. Jen přežit ty jeho věčný záchvaty vzteku a zlobení…
starší holka:Majda(dnes 3roky fuč)byla to samé a kolikrát už jsem byla tak vyčerpaná,že jsem měla strach,ať ji neupustím,tak jsem ji zoufale dala do postýlky lehla na zem vedle ni a řvala taky.. šílené období,které nechápu,jak jsem přežila..nepomáhalo nic jiného než že jsem neustále střídala polohy a místečka v bytě a vždy to pomohlo jen na chvíli.Spala max.při nošení.Ale jak píšou holky od 3měsíců se to začalo zlepšovat,od půl roku už to bylo „v normě“.. dodnes je ale divoch-u ničeho nevydrží dlouho,neustále si vyžaduje pozornost..
mladší holka,je vedle ní učiněný anděl,většinou sama usíná v postýlce
nosit se nechce
nejspokojenější je na zemi vleže-nebo jak pase koníčky
prostě o ní skoro nevím ![]()
VYDRŽ! ZKUS ZAPOJIT TATÍNKA,BABIČKY! Co v kočárku? mně tam moc být nechtěla..
jinak ke kočárku, u nás kočárek sklidil úspěch, až když se korba zvedla do sportáku…to pak bylo vození bez řevu, jinak moc moc…takoví nespokojení aktéři to jsou
![]()
Ahojky
četla jsem i tvůj deníček..přeji pevné nervy,asi neic jiného nejde ..
![]()
Mám taky syna který je ukřičený a hrozně špatně spí,od narození je většinu času vzhuru,už tolik neječí-je mu 6 měsíců a něco..a je ve všem napřed už leze jako tryskomyš:-)
U porodu byl resuscitovaný AS MĚL POUZE 3-6-7 A PRÝ ASI BUDE HYPERAKTIVNÍ..COŽ teda určitě je..
Mám i starší dcerku,která je také hyperaktivní a byl to fakt záhul,ale narozedíl od syna krásně spala celou noc i přes den
syn vstáva tak 8× za noc někdy 15× a když je vzhuru pořád knučí,nic se mu nelíbí,kočárek nikdy nezabral,ječel i tam..ted jezdí na břiše a kouká s okýnka ven,takže ježdění je už docela příjemné:-)
jinak ho bud nosím v nosítku nebo si s ním hraju,je to totální zavislák,navíc už musím mít oči i na zádech,plazí se už po celém bytě
tady je odkaz který byl natočený asi před 10dny ![]()
Ahoj maminky, i já se přidávám do klubu…
Lesí, dnes ráno jsem četla tvůj deníček a jak jsem ti tam napsala, u nás snad téměř to samé!
I co píšeš tady-šílené vztekání, věčné propnutí do luku! Když nechce spát, zapírá se nohama o postýlku a sprušlě jen křupou…čekám, kdy to nevydrží a budou třísky lítat!!! ![]()
Ale vesměs se to teď, po 8 měsísích, děje jenom pokud má jít spát! I když je unavená, prostě se jí nechce, ráda by byla pořád s námi a blbla…
Nepotřebuje se chovat, zabaví se převážně sama, jako už je zlatá… jenom to usínání, to jsou boje /mám taky deníček Ach, to usínání/
Že by tedy byla nějak hyperaktivní, to bych neřekla, je zdravě čilá, ale podle mě tohle řádění automaticky žádné ADHD neznamená!
Včera jsme zrovna byli na 8m prohlídce, dr. tam s ní cvičil a jí se to nelíbilo, tak se předvedla
No, i sám velký dr. z toho byl trochu v rozpacích a říkal, že řvát a vztekat se teda umí parádně ![]()
Nj, tak každý to máme nějak, že
Já věřím, že se zklidní, už teď je u nás zlepšení tak o 300% !!!! Možná 500% ![]()
Apgar skore jsme měli samé 10, pupučník jsme měli ale taky 2× omotán… nikdy mě nenapdalo, že by to mohlo souviset… ale kamarádky chlaeček se dusil a taky pěkně dlouho vyváděl, tak možná ano? Nevím ![]()
Každopádně to jsou zlatíčka a já vám-nám všem přeju, ať jsme všichni pěkně v pohodě
To nejhorší je snad za námi… (teda co se mimi věku týká, s pubertou přijdou další kousky
)
Chtěla jsem se vás všech zeptat, jak jsou na tom teď po těch 4 letech vaše zlatíčka? Mám doma skoro 5-ti měsíční dcerku a také máme hypertonicko- hyperexcitační syndrom a je to fakt někdy na mašlu. A hlavně mám pořád obavy, zda bude někdy normální..
@lucik2007 ahoj, psala jsem sem, když malá byla také miminko
dnes jí jsou 4roky a čtvrt a teda máme ADHD ( hyperaktivita - porucha pozornosti a aktivity) a VD (dysfázii), poruchu opozičního vzdoru. Dcerka je divoch, ale zároven je moc citlivá a taková duše něžná. Chodíme do státní školky a je moc spokojená. Chodíme také na logopedii a po roce k našemu dětskému psychologovi.
Máme také druhou, dvouletou a ta je úplný opak ![]()
![]()
Příspěvek upraven 01.04.15 v 20:19
JInak ne z každého hypertonického miminka musí být hyperaktivita ![]()
@Petttruše prosím, mohu se zeptat, na základě čeho dceři diagnostikovali tu poruchu opozičního vzdoru? Jak konkrétně se projevuje? Jaké má u Vás ADHD projevy?
Moc děkuji!
S mým synem to také není jednoduché, já bohužel předpokládám, že se z toho nějaká diagnóza vyvrbí. Má spoustu „malých“ problémů, které ale dohromady dávají velmi náročné dítě.