Drogy - jaká prevence?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
880
6.6.11 22:51

drogy

Ahoj maminky,
ačkoliv je malý teprv pár měsíců, už mě napadaj hororový představy z jejího dospívání. Jak proboha zabránit dítěti aby se k tomu dostalo, když je to (podle mě jen o náhodě, koho potká s kým bude chtít kamarádit, do koho se zamiluje, než o výchově) Když vidím dnešní svět, tak je mi z toho tak nějak všelijak, a opravdu se, i když dost dopředu obávám :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6.6.11 23:03

Tomuhle nijak nezabráníš.
Je důležité mluvit, mluvit. Ať to není žádná tabu. Dodávat sebevědomí, ale pokud bude mít bouřlivé dospívání,..

Mě se líbil přístup kamarádčiných rodičů. U nás doma byl alkohol, cigarety apod. naprosté tabu. Takže jsem z prvního opití měla radost a dělala to častěni. :oops: Na rozdíl od kamarádky, co jí mamča nalila víno (v těch 15), dokonce si s ní zapálila cigaretu. Ať ví co to je a nemá potřebu pít jinde.
Asi bych si s holkama nezapálila, ale dát si šampáňo na Silvestra (což já jsem doma do 19ti nemohla), někdy na oslavu trošku, mi nepřijde nic špatného :oops: ¨

Ale drogy jsou něco jiného. Shrnuto - nedělat z toho žádná tabu, ale co si budem povídat, taky mám z toho strach, ale ony puberťáci skouší všechno a rádi. Od alkoholu, přes cigarety až po trávu. V extrémech i drogy - jako heroin apod.

Ale vím co tím myslíš :hug: Hlavně se teď zbytečně nestresuj, do puberty času dost :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
6.6.11 23:58

jo tyto pocity mám taky, vždycky mě zatrne u srdce, když na to pomyslím, ale prostě se uvidí ((-: akorát díky tomu strachu, tak dětem vždycky říkám pravdu, nejstarší čtyřletá už mi dobře rozumí, tak hlavně jí. pravdu o tom, že když se bude dál naklánět přes zábradlí balkonu, tak se může stát, že jí nestihnu chytit a ona spadne a zabije se. A, že já ani ona ani tatínek o to nestojíme, a že je jenom na ní jak zodpovědně k tomu bude přistupovat. A takhle s ní mluvím o všem co mi přijde nebezpečné. Mlátíš do televize? Buď do ní budeš dál mlátit a ona možná vybuchne, protože máme starou televizi a ty to při tlučení můžou dělat, nebo do ní tlouct nebudeš a nic se ti nestane. A dál. jdeme kolem rybníku a zase ona jde nebezpečně blízko, tak jí říkám, že buď se jí to povede a nespadne, ale taky může uklouznout a protože neumí plavat, tak by se mohla utopit, že bych jí šla hned zachránit, ale nemůžu zaručit, že se to skutečně povede včas. prostě jí říkám při nebezpečných věcech, co by se mohlo stát, a co se nestane, když si těch věcí bude vědoma a nebude je dělat. Moc si přeju, aby to takhle fungovalo dál a hlavně pak až se budeme bavit o drogách, alkoholu a dalších návykových látkách..... :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.11 00:25

tyhle myšlenky mám od narození malé. teď je jí půl roku. vím, že je ještě dost času, ale jednou ta puberta přijde. u mě je to ještě podmíněno tím, že jsem vyrůstala bez mámy a hádej proč - dala přednost drogám přede mnou. neříkám, že v pubertě jsem neměla chuť něco takového vyzkoušet, hrozně moc mě to přitahovalo, ale díky bohu jsem neměla příležitost!!!! feťáky ze srdce nenávidím a při té myšlence, že do toho dcerka v budoucnu spadne, trnu hrůzou

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.6.11 00:28

tvá metoda se mi líbí :potlesk:

Aty píše:
jo tyto pocity mám taky, vždycky mě zatrne u srdce, když na to pomyslím, ale prostě se uvidí ((-: akorát díky tomu strachu, tak dětem vždycky říkám pravdu, nejstarší čtyřletá už mi dobře rozumí, tak hlavně jí. pravdu o tom, že když se bude dál naklánět přes zábradlí balkonu, tak se může stát, že jí nestihnu chytit a ona spadne a zabije se. A, že já ani ona ani tatínek o to nestojíme, a že je jenom na ní jak zodpovědně k tomu bude přistupovat. A takhle s ní mluvím o všem co mi přijde nebezpečné. Mlátíš do televize? Buď do ní budeš dál mlátit a ona možná vybuchne, protože máme starou televizi a ty to při tlučení můžou dělat, nebo do ní tlouct nebudeš a nic se ti nestane. A dál. jdeme kolem rybníku a zase ona jde nebezpečně blízko, tak jí říkám, že buď se jí to povede a nespadne, ale taky může uklouznout a protože neumí plavat, tak by se mohla utopit, že bych jí šla hned zachránit, ale nemůžu zaručit, že se to skutečně povede včas. prostě jí říkám při nebezpečných věcech, co by se mohlo stát, a co se nestane, když si těch věcí bude vědoma a nebude je dělat. Moc si přeju, aby to takhle fungovalo dál a hlavně pak až se budeme bavit o drogách, alkoholu a dalších návykových látkách..... :nevim:
  • Citovat
  • Upravit
9649
7.6.11 06:56

Mas pravdu, je to nejvice o nahode a lidech, ktere potkavame.
Nicmene je to i o te vychove a povaze.
Mam s drogami nejake zkusenosti, nerikam ze jsem nekdy FETOVALA, ale na stredni byla parta lidi, s kterymi jsme meli potrebu to zkusit - frajerina a zvedavost.
No, urcite jsem neskoncila jen u marihuany. Ale po par pokusech mi sepla v hlave kontrolka a hooodne rychle jsem vycouvala, protoze za prve jsem mela strach a zdravy rozum mi rikal at si nezahravam…
Takze toto ma mnohem vice faktoru.
I ja mam strach, co moje mala bude delat v puberte a vyse. Muzu toho ovlivnit hodne a taky praktikuji stejny pristup jako vy - teda zatim ne, ale budu :mrgreen: - o vsem mluvit, nic netajit, nezahravat do autu a poskytnout co nejvice informaci - tak jako moje mama mi… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.6.11 07:48

Aty, máš dobrou metodu… :palec:
Kontaktu s drogama nejde zabránit, ale je možné ovlivnit to, že je dítě odmítne jakou nepřitžlivou (nota bene nebezpečnou) věc. Je dobré v pozdějším věku dětem taky říct, že k vypěstování závislosti na heroinu stačí jediná dávka - a kdo ti ji dá zadarmo, ten to nedělá z kamarádství - vychovává si v tobě budoucího konzumenta a zákazníka… :pankac: A že u pervitinu a extáze existují opačná nebezpečí (dlouho se jakoby nic neděje, ale jen jakoby…)

Rodiče jsou ti, od kterých vezmou děti varování vážně. U ostatních se třeba budou rozmýšlet a třeba se tomu budou smát… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
7.6.11 08:21

juro, vidím, že hodně víš, takže doufám, že za deset let tu ještě budeš ((-: a pak tě poprosím o důkladnou osvětu pro mě ((-:, abych mohla informace správně předat dál (((-:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.6.11 08:32

Aty, jestli za deset let bude ještě eMimino… :nevim: Zkus si pro začátek sehnat knížku od Josefa Klímy „Náruživost“ (vyšla před rokem 1989, ale v místních lidových knihovnách ji najdeš) a potom od Radka Johna „Memento“ a „Pavučina“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
7.6.11 08:37

juro já to číst nemůžu, jako o drogách toho vím dost, ale ta literatura mě těžce deprimuje. no jestli za deset let bude emimino? určitě ((-:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.6.11 09:05

No souhlasím s tím, že je to deprimující, ale zase jsou to životní příběhy z první ruky. Ono je na tom asi nejdůležitější, jakým způsobem do toho spadli. Všechno ostatní je jenom omáčka…

Příspěvek upraven 07.06.11 v 09:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
7.6.11 09:06

Ahoj,
teď nemá cenu se stresovat. Jasně, že strach z takových nástrah má asi každý. I já vždycky říkávám, že je mi vlastně jedno, jestli dcery budou mít takové a makové vzdělání. Jediné, co bych moc chtěla, aby nikdy neokusily jsou drogy a nezažily znásilnění. Tyhle 2 věci mě taky děsí, ale pořád jsou ještě malé na to, aby je toto potkalo. Zatím to nehrotím, ale mluvím. Ta starší už má 5 a půl a mluvím s ní jako s dospělákem, Rozumově je hodně vyspělá, rozumí a chápe, povídáme si hodně moc. A mám to jako Aty - taky varuji a vypočítávám důsledky jejího chování.

Budu se snažit, aby drogy neochutnala ani jedna, ale pokud se tak stane, nenadělám s tím nic moc. Bohužel. Můžu pak akorát dělat všechno, co bude v mých silách, abych pak mohla být nějak užitečná - teda jestli holky budou chtít…:-(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
7.6.11 10:20

Setkani s drogou (at uz je to fet nebo alkohol ci cigarety) nezabranis.

Moje strategie zatim je takova, ze nic neni u nas doma tabu - pokud na tento problem nekde narazime (a ze na nadrazi, nekdy i u nas narazime na ty opilce, fetaky a bezdomovce narazime neustale) decka se vetsinou samy ptaji. Tak vysvetluju.

A pak samozrejme priklady tahnou, takze se doma nekouri, neopiji, nehuli (kdyz uz tak u toho nejsou deti :mrgreen: ).

Jinak vychovou zmuzes hodne… ne pokazde to funguje, ale vetsinou, pokud funguje rodina a vztahy ditko nema potrebu se chytat „spatne party.“ Ale jak rikam, nefunguje to tak vzdy se 100% ucinnosti. Ty muzes udelat maximum osvetou a vychovou, ale co si ditko vybere je uz na nem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
7.6.11 10:48
Jura007 píše:
Aty, jestli za deset let bude ještě eMimino… :nevim: Zkus si pro začátek sehnat knížku od Josefa Klímy „Náruživost“ (vyšla před rokem 1989, ale v místních lidových knihovnách ji najdeš) a potom od Radka Johna „Memento“ a „Pavučina“…

Je plno knizek na drogovou tematiku. Snad vsechny dostupne v knihovnach mam prwcteny, toto tema me kdysi zajimalo.
Ja osobne doporucuji i Deti ze stanice Zoo. Myslim, ze krasne popisuje jak drogy mohou hnout i hoooooodne mladymi lidmi… i kdyz ta je dost proflakla, tak ji asi znate :-)
A kdo ma silnejsi povahu, tak muze skouknout i film, ten byl docela drsny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aty
7700
7.6.11 11:13

viděla jsem nedávno Katku a jako puberťák jsem byla se školou na filmu kde hrála vejmělková feťačku, ale já nikdy s ničím neexperimentovala, neměla jsem tu potřebu, nepotřebovala jsem nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. doufám, že je to dědičný ((-: to, že si nemusím ani druhým nic dokazovat ((-:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová