Jací jsou Češi jako národ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
18305
7.5.11 17:00

Jací jsou Češi jako národ?

Dobré odpoledne,
nedá mi to, abych se nezeptal: jací jsou podle vás Češi jako národ??? (Už nějaký čas mně to vrtá v palici…)

Příspěvek upraven 26.04.13 v 20:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16291
7.5.11 17:24

Mne napadá jen staré přirovnání - Malý český človíček - pracovitý, ale svině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
7.5.11 17:28

Poslechněte a prociťte naší hymnu…
pak v sobě objevíte´příslušníka českého národa…

NiKi
p.s. bohužel jsme momentálně utlačovaní, zblblí a zaměření na konzum a výkon, ztratili jsme se sami sobě. Snad se zase najdete… :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
7.5.11 17:29
Hanule píše:
Mne napadá jen staré přirovnání - Malý český človíček - pracovitý, ale svině.

Napadá mě to samé :-) K tomu teda ještě jakási zbabělost, ufňukanost. Když největší revolta poslední doby je cinkání klíčů (i když třeba se zuřivým výrazem:), nemám o Češích valné mínění. Ale zas abych to s haněním nepřeháněla, když jsem taky Češka 8-)
Co si myslíš ty, Juro?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1723
7.5.11 17:35

Velmi zajímavý dotaz :-) s touto otázkou se potýkám už řadu let. Se svým mužem docela dost cestujeme a na první naší dovolené,stopem po Irsku, o Češích nemluvil zrovna hezky. Tehdy jsme se hodně pohádali o to jak o nás mluví,ale postupem času,když můžu srovnávat s ostatním světem, musím mu v mnoha věcech dát za pravdu .-(((
Tak abych začala tím kladným. Myslím že Češi jsou národem srdečným ,jen nemají v sobě takovou tu prvoplánovou, nebo nevím jak to pojmenovat, srdečnost. Nedokáží se prostě otevřít kde komu cizímu a okamžitě pro něj udělat první poslední. Ale když ho poznají,tak úplně klidně. Potom taky jsou nedůvěřiví a málo optimističtí.
Bohužel, a to mi vadí asi úplně nejvíc, jsou závistiví. Z toho potom pramení nepřejícnost až zlomyslnost. Mrzí mě to ,ale toto si opravdu myslím. Mám Česko moc ráda a nejspíš bych nemohla žít trvale někde jinde, a když jsem někde jinde déle tak se mi stýská, většinou po českých lidech :-)takže trošičku schyzofrenie :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
7.5.11 17:52

Jéé, to je pěkné téma :palec: Taky se nad tímhle občas zamýšlím a docela mě dopaluje, když někdo neví, proč je zrovna státní svátek - hlavně že je volno, že… :roll: Čech cítí něco jako národní hrdost jen v případě nějakých sportovních utkání (a to ještě hlavně v té situaci, kdy se daří, jinak od Čechů radši pryč). Slova národní hymny zná jen zlomek lidí… (mimochodem - jak slovenští fanoušci vypískali na hokeji cizí hymnu po porážce svého týmu, to mi přijde fakt jako neúcta). Myslím, že jsme velice chytří, možná až mazaní, umíme se prosadit… Jenom pořád potřebujem vzhlížet k nějaké autoritě, neumíme si stát za svým a vážit si sebe sama jako jednotného národa. Když už nekoukáme po Rusích, tak nás to zas táhne na západ a tak utrácíme za předražené ňamky v mekáči, mateme děti tím, jestli k nám chodí Ježíšek nebo Santa, máme potřebu být cool. Myslím, že by nám celkem prospělo, kdybychom byli taky chvíli sami sebou :think:

To, že Češi kradou jako straky je pravda. Nelze házet všechny příslušníky národa do jednoho pytle, ale fakt, že na Čechy si dávají ubytovací zařízení v cizině pozor, ledaco napovídá. Hotelová mýdla a ručníky zabalené v pytlíčku se suvenýry už holt patří k našemu koloritu. Dělají to jiní, proč ne já. Opět - neschopnost rozhodovat sám za sebe, potřeba ohlížet se na druhé, nedostatečně vážíme své činy, necítíme potřebu nést za ně odpovědnost… Navíc - proč by měl být obyčejný člověk poctivý, slušný, čestný, když ti, kteří stojí v čele státu a měli by být ikonou, morálním vzorem pro ostatní, se chovají tak, jak to vidíme denně v médiích…

To, že jsou ale Češi vyjímeční v mnohém, dokládají ti, kteří dokázali svou chytrost, šikovnost, nápady uplatnit - kolik máme významných a světově proslulých osobností na poli vědeckém (třeba lékaři), sportovním, uměleckém… Na tak malý národ tolik osobností - to je úspěch (i když spíš jedinců než společnosti jako celku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
7.5.11 18:04

Přesně..Češi se nedokáží otevřít někomu cizímu po krátké době..jsou jakoby nepohostinní. Asi mají strach. Příjdou mi takový odtažitý a člověku moc nevěří. :roll:
Vadí mi, že jsou závistiví, někdy škodolibý, povrchní, lhostejní a zajímají se jen o sebe. Také mi příjdou, že jsou trochu pozadu v chápání nebo spíš přijímání ostatních kultur. (Možná je to způsobeno tím, že sme byli 20 let v izolaci). Pamatuji si, že asi před 6 lety šel po ulici Afričan a každý druhý Čech se otočil, jako kdyby nikdy v životě neviděli černocha. Jinak nesnáším rasismus. Nechápu, že někteří Češi nadávají na jinou rasu..třeba na Asijce, ale na dovolenou do Asie, třeba Malajsie, by jeli hned. Nadávají na muslimy..ale do Dubaje,..zvlášť Egypta a Tunisu jezdí ve velkým a skoro každý rok.

Dále me docela štve, jak po sobě koukají..třeba v tramvaji. :pocitac:

Češi jsou pozadu i co se týče jazykových znalostí. Mě se třeba často stává, že mě na ulci zastaví cizinec..třeba Angličan a hledá adresu, když mu řeknu, že mluvím english, tak často slyším „opravdu? To jste jedna z mála..nebo..Díky bohu, skoro nikdo tu nemluví anglicky“.
Možná někteří trochu umí, ale nechtějí prostě komunikovat. Tím mě příjdou trochu zaostalí.

Já, kdybych neměla kamarádku, co plynle mluvila anglicky,, tak dodnes neumím mluvit..Úroveň čes. škol mi příjde nulová. Já bych zavedla 2 jazyky od první třídy. :cert:

Trochu jsem odbočila. Jinak pozitivní vlastnost Čechů neznám. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
7.5.11 18:26

takze zacnu pozitivne, jsme pracoviti, chytri, mame vseobecne znalosti, ale bohuzel jsme zavistivy, neprijemni, neumime se chovat, nevazime si jeden druheho, krademe, jsme zbabeli, nedokazeme drzet pri sobe a to je proc u nas zlo vzdy zvitezi, jenom v tech pohadkach je potrestano a uz moc neverim, ze to bude nekdy lepsi, taky jsme netolerantni, pokud je nekdo v cemkoli jiny

• Citovat
  • Upravit
7.5.11 18:45

Já nejsem češka jsem moravačka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
7.5.11 18:57

Já jsem se narodila na moravě..žila, ale jako moravačka si nepřipadám vůbec. Jsem Češka, protože jsem z České republiky :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
7.5.11 19:07

já myslím, že se společnost, v tomto případě národ, nedá takto ohodnotit. V každé společnosti, či národu jsou lidé pracovití, líní, hodní, zlí,poctiví, lháři spousta spousta dalších povah, lidé se dají posuzovat individuálně, ale takto myslím si, že ne. Stejné jako nelze říct, že křesťané jsou dobří, arabové zlí, lidé s bílou pletí jsou fajn, lidé s tmavou pletí nejsou, prostě to, dle mého názoru nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
7.5.11 19:10

ty poznámky týkající se negativ, já teda nevím dámy, ale vám nevadí, že mluvíte o společenství, do něhož se řadíte a tudíž jste, dle všeho, taky takové? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
janibubi
7.5.11 19:13

Já bydlim v Chorvacku a docela sem cestovala.Musím priznat,ikdyz nerada,ze ostatní národy jsou mnohem srdecnejsi nez my…

• Citovat
  • Upravit
janibubi
7.5.11 19:14

Neríkám,ze jsme vsichni stejny,mluvim o vetsine.....

• Citovat
  • Upravit
12978
7.5.11 19:16

Hm, tak já nevím tedy..Já myslím, že na světě jsou lidé dobří i blbí..Ve všech národech..Lidé otevření i upejpavý, jazykově vybavení i tupouni a tak dále..

Náš národ je jaký je..Oproti jižním národům nejsme „uřvaní a uječení“ oproti severním národům jsme temperamentní až až..To je těžké soudit.. :nevim:

Lidé si závidí, škodí a nepřejí všude na světě. Rasismus i předsudky se nevyhnou žádnému státu..

Nemám ráda bagatelizování - Poláci kradou, Češi jakbysmet a ještě si blahopřejí jací jsou fiškusové, Italové jsou mafiáni, Američaní usmívající se pitomci, Angličani suchaři, Francouzi náfukové, Dánové jsou depresivní, Japonci mimozní, Arabové teroristi a tak dále a tad dále..

Budu tedy spíše pozitivní a jako národní pozitivum vyzdvihnu smysl pro humor a vynalézavost.. :palec: :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová