Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
lucineeccka píše:
já mám výučák a angličtinu ovládám perfektněa většina z mých kamarádů taky
a ne všichni studují VŠ
Angua píše:eva76 píše:No jo, ale promluv na středoškoláka…
pochopitelně, že naše jazyková vybavenost není taková jako v západních zemích, poněvadž ještě před 20ti lety a více se učilo víceméně rusky, západní jazyky se moc nedoporučovali. Nicméně, nemohu souhlasit s tím, že dnešní mládež na to kašle, znám spoustu mladých lidí, nejvíce mezi vysokoškoláky a troufám si tvrdit, že jejich jazyková vybavenost je na min. stejné, ne-li lepší úrovni, než ta moje, a to já, abych se naučila cizí jazyk, musela jsem odjet do zahraničí, oni to hravě zvládají tady ve školách. Ty stipendijní studijní programy, co dnes existují, o tom se nám ani neezdálo
Já myslela ty, co ještě studujou… Ale třeba se to fakt obrací k lepšímu, kéž by
Já čerpám ze zkušeností s mými vrstevníky (z VŠ
).
chuanitka píše:Angua píše:eva76 píše:No jo, ale promluv na středoškoláka…
pochopitelně, že naše jazyková vybavenost není taková jako v západních zemích, poněvadž ještě před 20ti lety a více se učilo víceméně rusky, západní jazyky se moc nedoporučovali. Nicméně, nemohu souhlasit s tím, že dnešní mládež na to kašle, znám spoustu mladých lidí, nejvíce mezi vysokoškoláky a troufám si tvrdit, že jejich jazyková vybavenost je na min. stejné, ne-li lepší úrovni, než ta moje, a to já, abych se naučila cizí jazyk, musela jsem odjet do zahraničí, oni to hravě zvládají tady ve školách. Ty stipendijní studijní programy, co dnes existují, o tom se nám ani neezdálo![]()
![]()
Ale ve čtvrtek jsem na vlastní oči viděla, jak asi 50-tiletá prodavačka v drogerii na malém městě vysvětlovala lámanou angličtinou cizinci, kde je lékárna
Supr, jen víc takových ![]()
Já si taky myslím, že mladí,a nemusí to být vysokoškoláci, jsou na tom s jazykovou vybaveností i sebevědomím dost jinde a obrací se to k lepšímu, ale jde to pomalu. Je fakt, že jim zase chybí ta úcta ke stáří a autoritě a tak,ale třeba z toho vyrostou ![]()
zuzice píše:
Já si taky myslím, že mladí,a nemusí to být vysokoškoláci, jsou na tom s jazykovou vybaveností i sebevědomím dost jinde a obrací se to k lepšímu, ale jde to pomalu. Je fakt, že jim zase chybí ta úcta ke stáří a autoritě a tak,ale třeba z toho vyrostou
Tak jestli je to pravda, bude se mi dneska v noci mnohem lépe spát
![]()
Angua píše:zuzice píše:
Já si taky myslím, že mladí,a nemusí to být vysokoškoláci, jsou na tom s jazykovou vybaveností i sebevědomím dost jinde a obrací se to k lepšímu, ale jde to pomalu. Je fakt, že jim zase chybí ta úcta ke stáří a autoritě a tak,ale třeba z toho vyrostouTak jestli je to pravda, bude se mi dneska v noci mnohem lépe spát
![]()
![]()
[/citace
Angua píše:zuzice píše:Tak jestli je to pravda, bude se mi dneska v noci mnohem lépe spát
Já si taky myslím, že mladí,a nemusí to být vysokoškoláci, jsou na tom s jazykovou vybaveností i sebevědomím dost jinde a obrací se to k lepšímu, ale jde to pomalu. Je fakt, že jim zase chybí ta úcta ke stáří a autoritě a tak,ale třeba z toho vyrostou![]()
![]()
nečetla jsem diskuzi - těžko říct jaký jsme národ - národ se skládá z jednotlivců a jak dobře víte, lidé jsou různí
Nějaké věci nás spojkují ale hodně se to dělí podle vzdělání, inteligence…atd - a to je stejné v každém národě
chtělo by to se spíš zeptat cizinců jak Čechy vidí - a ti to zase vidí svýma očima - přes svůj filtr - tedy z hlediska toho, co je v jejich zemi běžné…
(- no a je to fakt, lidi na ulici se většinou tváří nijak nebo se mračí - když se potkají dva lidi v čekárně nebo na zastávce, tak začnou hrát „hru“ že se navzájem nevidí, záměrně se dívají jiným směrem, a dělají že se nepozorují, i když se pozorují
)
pak při bližším kontaktu už ledy roztají a chováme se přátelsky…co cizinci většinou oceňují je smysl pro ironický humor…
Američani byli nadšení z našich malých vesniček - u nich takové obce vůbec neexistují, nebo sporadicky - minimum je kolem 10tis obyvatel…líbí se jim naše neandrtálské zvyky - jako náš způspob kempování (bez obytného přívěsu a TV
) a to že jezdíme na vodu atd…
no a ti co tu nikdy nebyli, tak nás vidí jako socky, gastarbeitery, paštikáře…prostě chudáky - asi tak jako my obecně koukáme na Ukrajince (taky je to hloupé klišé)
Dokonce jsem v sousedním Německu dostala od vysokoškolsky vzdělané sekretářky dotazy typu - jestli jsme v EU, jestli to u nás vypadá jako v Rumunsku a jestli máme v Praze metro
Na její obhajobu můžu říct jen to, že bydlela kousek od francouzských hranic… ![]()
Sumaya píše:Macík74 píše:Jednou jsem nechala Savo na schodech venku, protože jsem si zabouchla klíče a musela jsem ještě něco koupit v nonstopu, který byl 20 m. od vchodu, nechtělo se mi to tahat sebou (jinak bych to hodila do vchodu). Byly 3 hodiny ráno, tak sem si řekla, koho by zajímalo blbý Savo? To nikdo neukradne.
hmmm myslím, že je tu hodně lidí závistivých, líných, a ukradneme vše co se nám hodí aniž bychom se začervenali…
samozřejmě naštěstí ne všichni jsou takoví…
jen mi přijde, že jsem vychovala zatím dcery dost v pokoře… a jsou obě takové tišší, tím jsou bez sebevědomí… a asi to budou mít v životě těžší než ty sebevědomé… a neohleduplné děti..
noooo jenže já i manžel jsme takoví.. bydlíme skoro na samotě.. hledíme si svého.. věnujeme se jeden druhému.. a rodině…![]()
za 3 minuty se vracím a Savo nikde!! Vidím pána jak si to šine dolů po ulici..tak schválně běžím za ním, protože vidím, co drží v ruce! Tak sem se mu omluvila za zkaženou radost, ale že to Savo je moje. Hned mi ho dal a řekl něco jako…ahaa to je na nádobí, já jsem to tam našel..promiňte![]()
![]()
nooo to je přesné.. přeci to tam leželo… tak to ničí není ne???? to je pro nás velmi typické! bohužel!!
ale je to úsměvná příhoda..
kostičko když čtu tvůj příspěvek.. a píšeš že se neusmíváme… asi máš pravdu… ale ten happy americký úsměv mi leze krkem!
![]()
toto berte jako vsuvku… co mi to evokovalo
![]()
mamka šárka píše:
Já nejsem češka jsem moravačka
ehm, kromě toho že jsme rasisti, závistivci a krademe tak tohle mě vytáčí snad ještě mnohem víc… možná to zrovna ty myslíš ze srandy ale já znám spoustu Moraváků kteří to myslí smrtelně vážně, tak víte co? oddělte se, když vám tak strašně vadí že vám lidi říkají že jste Češi
Naprosto jsem nechápala jednu známou… pracovala jsem v Itálii a ona tam žila a jednou mi říká že o víkendu jede domu že se těší a já se ptám jestli jako tady v itálii (bydlela jinde než jsme pracovali) a nebo jede domů do Čech.. a ona neeee že na Moravu
a to je jako co?
přijde mi to dost trapný a nemyslím si že jsem závistivá a nebo rasista, dost jsem cestovala a mám v cizině dost známých a kamarádů a jsem i dost důvěřivá osoba na to že jsem Češka
do Čech jsem se vracela vždycky ráda, jinde bych žít nechtěla. ono každý národ má něco ![]()
Macík74 píše:
kostičko když čtu tvůj příspěvek.. a píšeš že se neusmíváme… asi máš pravdu… ale ten happy americký úsměv mi leze krkem!![]()
![]()
![]()
toto berte jako vsuvku… co mi to evokovalo![]()
![]()
tak to me naopak, jsem v UK a kdyz se na vas neustale nekdo usmiva, hned se zije lepe a vubec mi nevadi, ze ne vzdy to neni uprimne,cloveku to dodava energii, usmev dela strasne moc, kdyz se vratim do CR tak vsichni skoro koukaji jako vrany, nejlepsi je , ze si vas prohlizeji a kdyz tedy na ne ocne zamirite a usmejete se , tak honem ucuknou pohledem jako ja nic, ja nekoukam ![]()
Ještě bych chtěla k těm cizím jazykům… Když jsem dělala VŠ, dost jsme to řešili. Obraceli jsme se na školu s tím, proč tam nejsou cizí jazyky víc intenzivnější. Bylo nám řečeno, že školy na cizí jazyky nejsou zaměřené, VŠ vůbec, prostě bychom museli jazykovku přímo studovat. Ale jinak ne…
Je to pravda a je to velká škoda. ![]()
mmonica píše:Macík74 píše:tak to me naopak, jsem v UK a kdyz se na vas neustale nekdo usmiva, hned se zije lepe a vubec mi nevadi, ze ne vzdy to neni uprimne,cloveku to dodava energii, usmev dela strasne moc, kdyz se vratim do CR tak vsichni skoro koukaji jako vrany, nejlepsi je , ze si vas prohlizeji a kdyz tedy na ne ocne zamirite a usmejete se , tak honem ucuknou pohledem jako ja nic, ja nekoukam
kostičko když čtu tvůj příspěvek.. a píšeš že se neusmíváme… asi máš pravdu… ale ten happy americký úsměv mi leze krkem!![]()
![]()
![]()
toto berte jako vsuvku… co mi to evokovalo![]()
![]()
Mně to taky přišlo lepší, když jsem přišla např. do toho obchodu a seděla za pokladnou v supermarketu usměvavá prodavačka, která když jsem si náhodou vzala něco bez cenovky, zvedla zadek a metelila ochotně a bez řečí k regálu. Stejně tak kdybych jí řekla „prosím vás, já jsem zapomněla mléko“, tak by mi pro něho doběhla (teda měli to tam napsané, nikdy jsem to nezkoušela
). A i když by si při tom třeba myslela cokoli, rozhodně je příjemnější, když mi to nedá najevo.
Oproti tomu např. u nás v Hypernově - prodavačka ani nepozdraví, tváří se otráveně, popř. se baví mezi sebou, s výhodou o tom, jací jsou ti lidi debilové. Když jsem vzala jednou balicí papír, ze kterého byl odpadlý kód, tak mi řekla, že si tam mám zajít, až mi nablokuje nákup. Na můj dotaz, co mám udělat s tím nakoupeným, mi jaksi odpovědět nedokázala, když jsem namítla, že je to jejich problém, že tam nemají nalepený kód, jestli nemůže někam zavolat, mi odsekla, že se mám dívat, jestli ho tam mám a že teda jediné řešení je, že zaparkuju nákup před obchodem a půjdu si to oběhnout znovu
Jako co to je za přístup? Upřímně fakt nechápu lidi, co tam ještě stále chodí nakupovat ![]()
Toto jsou ty rozdíly prostě… Ahold má, pokud se nepletu, českého majitele a vypadá to tam tak, jak to vypadá. Třeba Kaufland jsou Němci a pokladní se chovají o 100 % líp (i když si zřejmě myslí totéž, co ty v Hypernově). Takže i když je to neupřímné, chodím radši do Kauflandu, protože nehodlám kdesi hledět na protivnou otrávenou babu
![]()
Pomka píše:
Ještě bych chtěla k těm cizím jazykům… Když jsem dělala VŠ, dost jsme to řešili. Obraceli jsme se na školu s tím, proč tam nejsou cizí jazyky víc intenzivnější. Bylo nám řečeno, že školy na cizí jazyky nejsou zaměřené, VŠ vůbec, prostě bychom museli jazykovku přímo studovat. Ale jinak ne…Je to pravda a je to velká škoda.
Třeba u nás na VŠ se předpokládalo, že anglicky umí každý - že to je tak automatické, že se to ani nepočítá
Plus bylo, když k tomu uměl člověk německy nebo francouzsky… Ale tam nás to taky neučili - zkouška z jazyka byla, ale spíš už ho měl každý umět z dřívějška.
Angua píše:Pomka píše:Třeba u nás na VŠ se předpokládalo, že anglicky umí každý - že to je tak automatické, že se to ani nepočítá
Ještě bych chtěla k těm cizím jazykům… Když jsem dělala VŠ, dost jsme to řešili. Obraceli jsme se na školu s tím, proč tam nejsou cizí jazyky víc intenzivnější. Bylo nám řečeno, že školy na cizí jazyky nejsou zaměřené, VŠ vůbec, prostě bychom museli jazykovku přímo studovat. Ale jinak ne…Je to pravda a je to velká škoda.
Plus bylo, když k tomu uměl člověk německy nebo francouzsky… Ale tam nás to taky neučili - zkouška z jazyka byla, ale spíš už ho měl každý umět z dřívějška.
No právě u nás taky. Jenže odkud, tak ať jsou na to zaměřené základky, kde se to lidi mají naučit? Už vidím 15letého puberťáka, jak bude doma po škole sedět nad učebnicí a šprtat se dobrovolně cizí jazyk ![]()