Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
pochopitelně, že naše jazyková vybavenost není taková jako v západních zemích, poněvadž ještě před 20ti lety a více se učilo víceméně rusky, západní jazyky se moc nedoporučovali. Nicméně, nemohu souhlasit s tím, že dnešní mládež na to kašle, znám spoustu mladých lidí, nejvíce mezi vysokoškoláky a troufám si tvrdit, že jejich jazyková vybavenost je na min. stejné, ne-li lepší úrovni, než ta moje, a to já, abych se naučila cizí jazyk, musela jsem odjet do zahraničí, oni to hravě zvládají tady ve školách. Ty stipendijní studijní programy, co dnes existují, o tom se nám ani neezdálo
Jura007 píše:
Dobré odpoledne,
nedá mi to, bach se nezeptal: jací jsou podle vás Češi jako národ…? (Už nějaký čas mně to vrtá v palici…)
o nic lepší ani horší než ostatní národy
všude se najde pakáž
no ale je fakt, že vzdělanost a povaha spolu souvisí velmi málo, takže ta diskuze je vlastně zcestná
Lizbeth píše:
Angu tak to už mi trochu připadá, že se posmíváš komukoli, kdo CHCE trávit dovču v hotelu a mít delegáta..To možná ale není o tom ,že MUSÍ páč neumí jazyk, ale protože není tak strašně FREEjako ty..
![]()
Já bych se určitě ohledně blbostí domluvila - že chci kafe, kolik je hodin, co nutně potřebuji, odkud jsem a kam jdu atd..Myslela jsem, že se bavíte o znalosti na vyšší úrovni a to takové, že když mě cizinec zastaví s jakýmkoli problémem, tak si s ním pokecám..
O vždělanosti národa jsem myslela že diskuze není - spíš o nátuře..
Připadá mi to stejné, jako bych se někomu posmívala, že neuměl ve škole dobře napsat sloh ( protože mě to šlo levou zadní) a nebo on si mě dobíral, že mi nešly integrály ( což fakt nešly!!)..Takhle to já vnímám s jazykem.
Ano jiné národy jazkyky umí - měly dlouho tradici, v rodině každý uměl..Ale to spíš souvisí s tou povahou - češi jsou v tomto neseběvědomí a zakřiknutí - neřekla bych že nevzdělaní..
Lizbeth, ty máš dneska nějakou vztahovačnou, ne?
Vůbec se neposmívám, jenom jsem chtěla říct, že mi přijde sci-fi jet do cizí země a nepotřebovat tam žádný jazyk. Asi že takové dovolené moc nemám ráda, je mi to proti srsti a přijde mi to nudné a o ničem, tak to vyznělo nějak divně. Ale to, že mi přijde něco divné a nikdy bych tak na dovolenou nejela, ještě neznamená, že se vysmívám těm, co tak jedou.
Ale musím uznat, že mi přijde komické, že někdo jede do cizí země a pak se tam vůbec nesetká s „domorodci“ - to mohl zůstat doma, protože bazény jsou v hotelech aj u nás
Ovšem nikhoo neodsuzuju, na odlišný názor mám, doufám, právo…
eva76 píše:
pochopitelně, že naše jazyková vybavenost není taková jako v západních zemích, poněvadž ještě před 20ti lety a více se učilo víceméně rusky, západní jazyky se moc nedoporučovali. Nicméně, nemohu souhlasit s tím, že dnešní mládež na to kašle, znám spoustu mladých lidí, nejvíce mezi vysokoškoláky a troufám si tvrdit, že jejich jazyková vybavenost je na min. stejné, ne-li lepší úrovni, než ta moje, a to já, abych se naučila cizí jazyk, musela jsem odjet do zahraničí, oni to hravě zvládají tady ve školách. Ty stipendijní studijní programy, co dnes existují, o tom se nám ani neezdálo
No jo, ale promluv na středoškoláka… ![]()
Né nemám vztahovačnou, jen mi to tak od tebe vyznělo.. ![]()
Já jsem úplný exot, já nejezdím nikam..
Mám pochopení pro ty co chtějí dobrodružství, poznávání a natur, ale i pro ty, co opravdu jedou nudně k moři jen kvůli tomu MOŘI a opalování a nejsou zvědaví ale vůbec na nic.chtějí jen ležet, nic nedělat, nic nemuset a ani se s nikým nebavit
to je jejich soutěž..
( mmch já bych nesnesla asi ani jedno..)
Hele holky myslím ,že netřeba se hádat, stejně k žádnému kloudnému závěru nedojdeme. Češi jsou málo sebevědomí a takoví a makoví a nejspíš taky pro tu naši historii a bůh ví proč,ale humor máme opravdu nepřekonatelný. Ted jsem byla na stránkách feru (www.fler.cz) profil prodejce RE-CE-SE a ted si musím čistit monitor ![]()
za všechno vybírám moudro dne:Když budete kutálet ovečku z kopečka, nebudete mít dole beranidlo, jen poblitou ovečku. ![]()
Lizbeth píše:
No mě včera ukradli svetr na dětském hřišti..![]()
![]()
Pár metrů ode mne - fakt odvaha..Ale nemyslím si proto, že jinde se nekrade.
Trošku mě mrzí, jak tu všichni nasazujete..
Asi jsem velkej flegmatik..A ta nasranost mě dlouho nevydrží..
Lizbeth, víš co, možná kdybys někde v cizině dýl byla (opět to není výsměch
), viděla bys ten rozdíl.
Mě třeba v USA fascinoval ten přístup k zákazníkovi - u nás se pořád najdou obchody „ty potřebuješ nás, ne my tebe“. Tady když se potkají lidi, tak si většinou stěžujou nebo nadávají. Tam se baví pozitivně (i když je to někdy přetvářka, ale nejsou nas*aní na každém kroku).
Na druhou stranu musím uznat, že už jsou ti lidi tak zhýčkaní, jak o ně každý pečuje, že se z nich staly tupé ovce, které nedokážou najít v hotelu schodiště, když josu všude pozdech obrovské šipky „stairs“ a ptají se, kde je výtah, když stojí přímo před ním. Ale tohle začíná být pomalu i u nás
Kvůli tomuhle jsem se těšila zpátky do ČR, že tu lidi trochu uvažujou, ale jak to tak sleduju, tak max. ještě 10 let a můžu se s klidným srdcem vrátit do USA
![]()
No možná, že kdyby kdekoli měli 40 let bolševika, že by se prodavačky také ještě stále neusmívaly ![]()
Ale jak píšeš sama - všude je něco..Tady se lidi mračí, ale zase nedávaj domácí mazlíčky do mikrovlnky..a podobně..
Lizbeth píše:
No možná, že kdyby kdekoli měli 40 let bolševika, že by se prodavačky také ještě stále neusmívalyAle jak píšeš sama - všude je něco..Tady se lidi mračí, ale zase nedávaj domácí mazlíčky do mikrovlnky..a podobně..
Sorry, ale nemůžeme všechno svádět na bolševika, většina těch neochotných prodavaček si na bolševika pamatovat nemůže !!!
Já to nechci svalovat výhradně na bolševika, ale nemůžeme popřít, že jisté tradice slušnosti a chování naprosto vymýtil a přestože už tu není, tak nemáme na co navázat..
Takto se jistě nechovali prodavačky vždy - stačí se podívat na film pro pamětníky a hned máme jasno..
Ale nechci aby se to tu zvrhlo na názory na režim..
Raději řešit tu povahu..
zuzice píše:Lizbeth píše:Sorry, ale nemůžeme všechno svádět na bolševika, většina těch neochotných prodavaček si na bolševika pamatovat nemůže !!!
No možná, že kdyby kdekoli měli 40 let bolševika, že by se prodavačky také ještě stále neusmívalyAle jak píšeš sama - všude je něco..Tady se lidi mračí, ale zase nedávaj domácí mazlíčky do mikrovlnky..a podobně..
Taky si myslím… to je prostě o celkovém přístupu. Na hotelu, kde jsem dělala třeba zrekonstruovali jedno patro, nový nábytek v pokojích a tak. Bylo to v provozu týden, nějaké ženské si tam zapálily svíčku, usnuly, podpálily stolek, nová výmalba očazená…
Nejen, že jim to nedali uhradit, ještě se jim snad omluvili, že ten stolek byl hořlavý
![]()
V jednom hypermarketu není problém cokoli vrátit s odůvodněním „už to nepotřebuju“. Kdo toho zneužívá? Češi… Má jim přijet návštěva, koupí spacák, karimatku a po víkendu to jdou vrátit, že jim to nevyhovuje ![]()
Některé věci u nás prostě fungovat nemůžou… Viz. bezedný nápoj v KFC, kde po půl roce museli přidat cedulku, jak to přesně funguje, že není možné si koupit jeden nápoj na rodinu a během dne si průběžně chodit dočepovávat apod. V USA jsou takové věci normálně, jsou tam nádoby s kečupem, hořčicí a nikoho by ani nenapadlo si pumpovat kečup do kabelky
![]()
Je to tak, že všude je něco, ale tahle vlastnost mi u Čechů prostě dost vadí ![]()
Lizbeth píše:
No mě včera ukradli svetr na dětském hřišti..![]()
![]()
Pár metrů ode mne - fakt odvaha..Ale nemyslím si proto, že jinde se nekrade.
Já si vždycky vzpomenu na Itálii a kočárky zaparkované na ulici před plážemi. U nás by tam nevydržely ani pět minut ![]()
Ale taky si nemyslím, že se jinde nekrade, asi jak kde.
já mám výučák a angličtinu ovládám perfektně
a většina z mých kamarádů taky
a ne všichni studují VŠ
Angua píše:eva76 píše:No jo, ale promluv na středoškoláka…
Angua píše:eva76 píše:No jo, ale promluv na středoškoláka…