Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Vy, co máte zkušenost s dětmi, které trpí na rýmu při růstu zubů. Jaký druh rými vaše děti mají (barva, konzistence)?
Malé už dva dny odsávám zelené hlenovité nudle. Nicméně klasickou rýmu (jako že by ji teklo z nosu nebo nemohla dýchat, či by výrazně chrochtala) nemá. Je bez teploty (ani náznak zvýšené), bez kašle.
Naše malá trpěla na rýmu k zubům od půl roka ale vždy to bylo vodovité a čiré a třeba jen dva tři dny a zas nic. Teploty měla taky ale ne s tou rýmou, mělo to svůj vývoj, ten zub. Bylo to děsný a i z této časté rýmy nerýmy měla nakonec zánět středního ucha ![]()
@Svistice tak kdyz je to zelene, tipuji spise bakterialni zanet ![]()
@blumen píše:
@Svistice tak kdyz je to zelene, tipuji spise bakterialni zanet
Kdybychom neměli zrovna „zubní období“, tak bych to taky typovala spíš na „nemoc“. Jenže ona je navíc úplně vysmátá, nevypadá jinak ani malinko jako nachcípaná.
Máme jít na očkování a trochu se to ve mě pere. Kdyby to bylo jen k těm zubům, tak ji nechám naočkovat. Ale pokud je to spíš „nemoc“, tak samozřemě odložím )už potřetí
).
@Svistice mně říkala doktorka, že rýma od zubů je mýtus, že jen lapnou bacila, protože jsou oslabení od toho, jak jim rostou zuby. Oba kluci mají kolem zubů průjem a bílou rýmu.
Očkovat bych se bála.
@Svistice tak ja bych jeste par dni pockala, treba se to teprve „rozjede“
podle me to v poradku neni
Malej míval husté nudle, ale bílé. Jestli je od začátku rýma zelená, tak bych vyčkávala, případně konzultovala s doktorkou. určitě bych neočkovala.
Taky myslím, že rýma je prostě rýma (tedy virová nebo bakteriální nebo alergická) a že se zuby souvisí jen to, že při jejich růstu je dítě oslabené. Neočkovala bych, minimálně, dokud je žlutá.
Naše na rýmu u zubů trpí, ale bývá to taková ta tekoucí rýma, úplná voda, kterou si ručičkama matle po obličeji, červený oči, náběh na zánět spojivek…netrvá to týden jak klasická rýma, ale klidně třeba jen 3 dny.
Očkovala bych nejdřív 14 dní po konci nemoci
Jinak náš doktor na rýmu od zubů taky nevěří, jednou na mě koukal jak zjara, mojí kamarádce zase řekla jejich doktorka, že to tak je, že stejně jak se dětem zvlhčuje sliznice v puse a slintaji, tak se zvlhčuje i sliznice v nose… si potom má člověk vybrat
@Svistice já jsem to zaregistovala jednou při růstu čtverek - vodnatá průhledná rýma..za pár dní byla pryč.
Tak děkuji za postřehy. Očkovat teď nenechám, počkám, až přestane nudlit.
@Tarinka Očkovat až za 14 dní po odeznění příznaků je teď u nás trochu sci-fi. Jelikož to bych jí asi minimálně do jara prostě nenaočkovala, vzhledem k frekvenci, s jakou mi teď tahá různé srágory domů starší (a krom mimina lehneme postupně všichni). ![]()
Zrovna má malá. Ale je to jak kdy. Skoro každý zub odnese rýmou.. Tentokrát je hustá, ale průhledná rýma trochu přes den, ale hlavně zadní rýma přes noc.
Jinak taky bez teplot. Naposled jí rostla stolička, vlastně hned obě dvě jak prává, tak levá a to odnesla pamyconem. Zelená, šíííílená rýma.
Tentorkát roste jedna 3 a už aby se prořízla. Zrovna spí a pořád se budí chudák.
@Svistice řeším podobný problém, kluk teď dobral atb a za 14 dní má mít poslední Hexu. Tak doufám, že vydrží, ale je to sci-fi. Už jsem i uvažovala, že prvního stáhnu na tu dobu ze školky, aby nic nepřitáhl. On má 2 dny rýmu a menší odpadne.
A to ho během zimy čeká ještě Perevenar (podle mé velmi optimistické představy). Priorix nechávám na léto ![]()
@Billi Malá má mít teď druhou hexu a do konce října bych potřebovala stihnout ještě druhý synflorix. Starší teď chodí právě na jeden den v týdnu do školky a behem září už 3 nemoci. Sice jen na domácí léčbu, přes víkend je to většinou pryč. Jenže pak to chytim já, když konečně už je líp i mě, začne si stěžovat chlao, že ho škrábe v krku. No a mezitím jde mladej zase do školky… ![]()