Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, potřebuji poradit
jsem momentalně doma na rodičáku s 2 letou holčičkou. Nyni jsem v druhém měsici. Jsem zaměstnaná, ale bylo mi sděleno, že zrušili moji pozici. Mám tedy nárok na odstupné, ale kdybych šla na druhou mateřskou tak mi nemusí dát odstupné, protože zaměstnavatel nemá povinnost držet místo déle než tři roky. Což si teda odstupné chci vybrat než nastoupím na druhou mateřskou. Ale asi nedostanu mateřský příspěvek, když budu nezaměstnaná
je to pravda?? Nebo nevíte jak to vymyslet abych dostala i mateřský příspěvek i odstupné? Děkuji za každou radu
Počkej počkej, on má povinnost ti držet místo tři roky, ale u každého dítěte. Takže na to mu nekývni, to se ti nevyplatí. Protože normálně jsi na rodičáku, cjhodí ti rodičovský příspěvek. V době nástupu na mateřskou prostě jen přejdeš na mateřskou a bude ti chodit PPM jako u prvního dítěte, a pak opět rodičovský příspěvek. Evidentně tomu moc nerozumíš, než cokoliv podepíšeš ohledně výpovědi a tak, tak se s někým poraď, s někým, kdo tomu rozumí. Jinak na rodičovský příspěvek máš nárok i jako nezaměstnaná.
A pokud zrušili tvoji pozici, budeš na to odstupné mít nárok i po skončení druhého roidčáku. Takže to teď neřeš. Normálně sji zaměstnaná, máš nárok na 3 roky rodičovské dovolené. V té době přejdeš opět na mateřskou s druhým dítětem a pak zase 3 roky rodičovského volna. Teprve pak řeš nějakou jejich výpověď.
@Šáruší A nemůžou mě vyhodit, že prakticky mi místo držet 6 roků nemusí nebo musí? Já myslela, že jen tři roky ![]()
@Alisar píše:
@Šáruší A nemůžou mě vyhodit, že prakticky mi místo držet 6 roků nemusí nebo musí? Já myslela, že jen tři roky
nemůžou tě vyhodit, musí ti místo držet tři roky na jedno dítě, na další zase tři roky. Hele, kolik je přesně malé? Kdy má narozeniny třetí? A kdy máš termín porodu? Jsou jí čerstvě dva nebo už víc jak dva?
Ano, musí ti držet místo 3 roky, ale 3 roky za každé dítě. Takže v tomhle případě tě může propustit s odstupným až po druhé rodičovské dovolené.
@Šáruší malé budou 3 roky v červenci 2020. Termín porodu mám 25.5.2020. Jako ještě mě napadlo, že po vybraní mateřské mu to podepíšu a dostanu odstupné. Peníze se budou hodit. Jestli to tak půjde.
Nemohou tě vyhodit. Jen ve zvlášť závažných případech jako je úplně zrušení zaměstnavatele nebo při hrubém porušení pracovní kázně. Mezi tyto skutečnosti nepatří zrušení pracovní pozice. Takže nemohou. Prostě jsi na rodičáku, pak přejdeš na mateřskou a jsi znovu tři roky na rodičáku, pak teprve nastoupíš do práce a pak teprve ti mohou dát výpověď pro nadbytečnost s odstupným.
@Alisar píše:
@Šáruší malé budou 3 roky v červenci 2020. Termín porodu mám 25.5.2020. Jako ještě mě napadlo, že po vybraní mateřské mu to podepíšu a dostanu odstupné. Peníze se budou hodit. Jestli to tak půjde.
Ano, to tak půjde, po skončení mateřské, ještě budeš mít nárok na proplacení dovolené, až ti skončí mateřská, v podstatě i v průběhu té mateřské už bys mohla, mu klidně podepiš dohodu s odstupným, do to doby nic, nekomplikuj si život. A klidně mu to řekni, že jsi těhotná, budeš znovu nastupovat na mateřskou a rodičák ještě v době trvání této rodičovské dovolené. Pak ještě po konci prvního trimestru, až budeš znát přesný datum porodu, tudíž přesný datum nástupu na další mateřskou, nezapomeň dojít na úřad a zvýšit si výši rodičáku tak, abys ho stihla dovybrat.
@Šáruší i dovolenou? To jsem myslela, ze uz narok nemam u druheho. Zatim jsem na zacatku tehotenstvi tak to nikdo nevi az bude vse v poradku pak jim to oznamim. Ja to resim uz ted protoze mi to prijde jako pekny hnus
10 let tam delam vypracovala jsem se daleko a ted tohle? Jo musim si jit na pracak upravit rodicak, aby mi to vše vyšlo ![]()
@Alisar I během čerpání další MD ti vznikne nárok na dovolenou, kterou můžeš vyčerpat mezi MD a RD. V té době už zaměstnavatel může dát výpověď pro nadbytečnost, ale nástupem na RD by se výpovědní doba přerušila.
@Lendeš Aha takze v dobe kdy budu vybirat dovolenou mi muze dat vypoved, ale musi mi dat odstupne ne? A to uz mi bude jedno pokud mi to nezrusi materskou.. tak i tak nenastoupim ![]()
Mám to podobně. Určitě teď dohodu nepodepusuj, jestli ti bude navazovat rodicak na další mateřskou. Přišla by si o mateřskou pokud nebudes zamestnana a ano máš nárok i na dovolenou za 2020. Buď to vyreš až ti skončí 2.mateřská a nebo až budeš mít nastoupit zpět po 2 dítěti. Co víš, třeba se situace zase změní a nějakou práci ti nabídnou.
@JancaS84 jo nic nepodepisuji radeji si to vse overuji, abych pak na tom nebyla ja blbe. No pokud tam bude ta vedouci co ted tak radeji nenastoupim ![]()