Druhá práce při RD a nemoc

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4798
31.7.18 11:44

Druhá práce při RD a nemoc

Ahoj, plánuji začít pomalu pracovat při RD, ale na mou otázku jsem nenašla odpověď.
První smlouva mi skončila, takže žádná kolize zaměstnání nehrozí.
Když mám RD do 4 let věku, dítě má nyní 3,5 a já bych si chtěla najít práci jak to funguje s nemocenskou a odvodama? Při RD se z druhého zaměstnání platí klasické odvody jako mimo to, nebo je to v tom,,statusu žena na RD,, osvobozeny (pouze daň těch 15%) od sociálního a zdravotního? Zároveň teda se bojím, že kvůli RD bych při nemoci pak nemusela mít nárok na nemocenské dávky, protože bych byla jistým způsobem vedená jako na,,dávkách,,. Jestli jsem otázku položila dost srozumitelně, doufám, že někdo budete znát odpověď. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
31.7.18 11:50

Pokud ti skončila smlouva, tak nejsi na RD - rodičovské dovolené, ale pobíráš RP - rodičovský příspěvek.
A to můžeš pracovat jak chceš, se všemi „právy a povinnostmi“, pobírání RP nehraje žádnou roli. (Možná jen při OČR? To nevím, jen mě to napadlo.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4798
31.7.18 11:53

@Pipet jo jasný, ono se nejedná přímo o mě teď hned.. Ale ano, pravda, nebyla bych na RD ale ,,osoba pobírající RP,,. Takže myslíš, že to prostě nehraje roli i kdybych teoreticky byla na řádné RD (to je tak dotaz i pro ty ostatní co by to mohlo zajímat). To OČR by mě taky zajímalo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
31.7.18 11:53

V první řadě nejsi na RD, když nejsi zaměstnaná. Jen pobíráš rodičovský příspěvek. Sociální a zdravotní se odvádí podle druhu smlouvy/dohody a výdělku úplně normálně jako bys na rodičáku nebyla, jen s tím rozdílem, že pokud si nevyděláš měsíční minimální mzdu, tak jako příjemce rodičovského příspěvku ti zaměstnavatel nemusí strhávat doplatek do minimálního zdravotního. Dáš mu čestné prohlášení, že pobíráš rodičák, případně to doložíš dle jeho požadavků.

Nemocenská lze pobírat současně s rodičákem, takže pokud bude normálně odváděno nemocenské, tak budeš mít i nárok na nemocenskou - tedy záleží na druhu smlouvy/dohody a výdělku.

Jediné co, tak v případě ošetřovného na něj jiná osoba (třeba otec) nemá nárok, když ty pobíráš rodičák (až na výjimky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4798
31.7.18 12:03

@Lendeš Jo, takže matka by očr měla, jen ne někdo jinej. Tak pokud to tak je, tak sem si oddychla :) děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
31.7.18 12:29

@Trinetka Jo matka ano, pokud teda bude pracovat na prac. smlouvu, z dohody by nárok neměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat