Druhé dítě: ano či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
17.1.21 15:44
@Anonymní píše:
@Tejule přesně proto se ptám tady na vesměs anonymní diskuzi, proto všichni moji známí mi říkají, jak jsou dvě děti skvělé, ale nikdo neřekne nahlas, že by to rozhodnutí trvá vrátil, nebo že toho částečně lituje. Já pracuju v podstatě od porodu a s manželem se staráme půl ns půl od mimina doteď, hodně fungovalo hlídání, teď skolka. Takže nemyslím si, že by druhé mimino vystavilo jen mě. Asi největší obavy mám právě o to hadani se mezi sebou, neustálý řev, mnohem složitější vypravovani se a organizací času. Naše dítě má teď v podstatě vše, co potřebuje (ne chce) a nerada bych, aby se najednou cítili na druhé koleji. Na druhou stranu pokud druhé dítě, tak teď, nechci rodit v pětatřiceti

Jo, pořád je řev a občas rodiče jedináčků nestačí koukat, ale určitě bych neměnila. Navzájem se zabaví, hrají si spolu, mají se rádi. Vypravování bych neřekla, že je horší. Starší mladší klidně pomůže (když se teda ona nechá). A sice doma nepěstujeme hlídání mladšího sourozence, ale daří se, že když je mladší v ohrožení, starší nás na to upozorní nebo to vyřeší sám, i když to za úkol nemá. Mají teď 7 a 4 roky.

• Citovat
  • Upravit
10994
17.1.21 16:24

Nechtěla jsem v žádném případě tvrdit, že být jedináček je špatně a znamená to negativní nálepku. Nicméně jedináčky prostě poznám a jde to cítit i z vyjadřování, taková ta zarputilost, „ale já taková nejsem“…

Každopádně z tohoto co zakladatelko píšeš si asi druhé dítě neporizujte. To, že ti nechybí sourozenec, neznamená to, že víš, co to obnáší. Ono i vztah dětí je důležitý. Někde se snesou, někde si nemohou přijít na jméno. Je tu jisté riziko. A je možné, že s manželem toho prostě nejste schopni vychovat ty děti tak, aby to bylo ke spokojenosti všech v rodině. Je dobré si to přiznat a nedělat nic násilím, než se pak hroutit.

Výchova dětí je nejtěžší činnost v životě a ne každý na to má. Proto je možnost volby dítě mít nebo nemít, nebo jen tolik kolik zvládnu a pokud zvládnete jen jedno, tak prostě v pořádku. Nemá smysl to hrotit a dělat si dilemata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10994
17.1.21 16:30

Jinak máš problém zakladatelko s kompromisy. Kdybys neměla, tak si dokážeš představit a zorganizovat život i s dvěma dětma. Trávení volného času s dvěma a více dětí kompromisy přímo vyžaduje. Prostě nemáš představu, ty ani nevíš, co nevíš. Víš jen to, že chcete pohodlí. Tudíž v tom hraje jistou roli i míra sobeckosti a tak by se dalo pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14726
17.1.21 17:19

My máme 3 děti - rozdíly 2 roky, rok a čtvrt. A za pár týdnů přibude 4. dítě, rozdíl už bude maličko přes 3 roky. Je teda fakt, že byste nejspíš na pár let měli pauzu v cyklovýletech (pokud tatínek nevezme mimčo do cyklovozíku), nebo by musel jezdit jen tatínek se starším synem. My máme samé holky, ale umí se teda šíleně pohádat a porvat do krve. Ty hádky jsou fakt příšerné, to je asi jediné, co mi skutečně vadí. Nevadí mi ani nevyspání nebo že nemám chvilku pro sebe.

Na druhou stranu si umí i hezky pohrát a ty hádky se postupně zlepšují, jak holky rostou a „dospívají“. Vypravit se ven je rozhodně náročnější než s jedním dítětem. Já to dělám tak, že popoženu aspoň jednu, aby se oblékla a vyšla ven na chodbu. To pak motivuje ostatní a najednou se snaží a jsou oblečené jedna dvě. Určite na sebe nežárlí a všechny se nemůžou dočkat sestřičky :) Možná je to u kluků jinak :nevim:

V žádném případě nelitujeme, že máme tolik dětí. A je skoro neuvěřitelné sledovat, jak ty starší mají vliv na mladší. Vrstevníci jedináčci naší nejmladší jsou podle ní skoro jako miminka co se týká vyspělosti, samostatnosti, mluvení. Od necelých 3 let si bez problémů vyndá jogurt z ledničky, otevře si ho. Sestřičky jí napustí vodu z kohoutku. Taky už nějakou dobu umí komplet obalit řízky, já jí pouze rozmíchám vajíčko. Na hřišti si taky poradí sama lépe než její vrstevníci. A jsem opravdu přesvědčená, že je to tím, že má starší sestry.

Nemyslím si, že jedináčci jsou chudáci. Jen teda vidím, že snad všechny kamarádky našich holek, které nemají sourozence, by je moc chtěly. Ale věřím, že je to časem přejde a nebudou mít žádné trauma z toho, že jsou jedináčci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
17.1.21 19:02

Ja vzdycky chtela 2 deti…pak jsem porodila dceru a bylo to tak narocne dite, ze jsem zmenila nazor…dost mi k tomu pomohly i vzpominky na porod, ktery byl spatne od zacatku do dlouheho koumnce…asi po 6 letech to manzel nadnesl znova (to jsem mu rekla jestli nespadl na hlavu) ale nakonec jsme do tojo sli…zacalinjsme se snazit kdyz bylo prvni dceri 8 ale nakonec se dlouho nedarilo…druha dcera se nam narodila bez 3 dnu za 11 let po te prvni a za me je to super…holky se milujou, starsi uz s no hodne pomaha (dobrovolne, jinak ne). mladsi budou 2 roky a ja bych nemenila :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.21 20:46

@Trojlístek s těmi kompromisy nesouhlasím, já ideálně nechtěla žádné dítě :D nejsem mateřský typ a děti mě uprimne desily, i teď nemám ráda větší koncentrace děti na nějaké akci, ve skolce, apod. Pro mě byl velmi výrazný kompromis pro manžela jedno dítě. Díky péči z manželovi strany a častému hlídání jsme nemuseli řešit extrémní kompromisy jako ztrátu svých koníčku atd, ba naopak si dítě vybudovalo nádherný vztah s prarodiči. A k mé sobeckosti, sobecka v tomto jsem, svůj volný čas chci a své koníčky také, žiju jednou a nechci ve stáří litovat, že jsem vše obětovala dětem, které o mě třeba ani nebudou stát

• Citovat
  • Upravit
544
17.1.21 20:46

Ja jsem jedinacek a momentalne cekam 2.dite,rozdil bude necelych 23 mesicu.od malicka jsem vedela, ze zadne dite nebo alespon dve.byla jsem velice osamela, nade vse jsem milovala tabory a skoly v prirode, kde jsem byla s ostatnimi detmi pohromade.moje mamka se musela dost otacet, jednu dobu mela az 3 prace, byla hodne pryc-lekarka na ZZS, sluzby i 72 hod v kuse.byla jsem hodne bez ni s jejim tehdejsim pritelem a to byl ten kamen urazu-je to autoritativni clovek se specifickymi nazory, rozhodne me netyral, byt za vetsi prohresky bylo biti.mama s nim take stastna nebyla, vydrzely jsme to 5 let (od mych 5 do 10-bohuzel takovy citlivy vek zrovna),mezitim nasetrila na byt a odstehovaly jsme se.vim,ze uz tehdy by bylo vse lepsi, kdybych to sdilela se sourozencem a nebyla sama.ale ta situace je specificka a uplne jina, nez kdyz je jedinacek ve stastne uplne rodine…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.21 20:48

@lenkahav no já si do práce neodskocim :D ja pracovat ani n se přestala… Takže je pro ně i trochu otázka, jak půjde zvládnout práce, těhotenství a dítě najednou, když je konci mi minule bohaté stačila práce a těhotenství :D

• Citovat
  • Upravit
14726
17.1.21 20:51
@Anonymní píše:
@Trojlístek s těmi kompromisy nesouhlasím, já ideálně nechtěla žádné dítě :D nejsem mateřský typ a děti mě uprimne desily, i teď nemám ráda větší koncentrace děti na nějaké akci, ve skolce, apod. Pro mě byl velmi výrazný kompromis pro manžela jedno dítě. Díky péči z manželovi strany a častému hlídání jsme nemuseli řešit extrémní kompromisy jako ztrátu svých koníčku atd, ba naopak si dítě vybudovalo nádherný vztah s prarodiči. A k mé sobeckosti, sobecka v tomto jsem, svůj volný čas chci a své koníčky také, žiju jednou a nechci ve stáří litovat, že jsem vše obětovala dětem, které o mě třeba ani nebudou stát

V tom případě bych do druhého dítěte určitě nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.21 20:51

@mrsrestarick tohle presne říkával manžel před prvním dítětem, že dve jsou stoprocentní. Teď začal váhat a to mě trošku zvahlo také… Já jinak byla jedinacek, ve šťastné úplně rodině, ne však rozmazleny - nikdy jsem nedostala vše, musela brzo na brigády, měla malé kapesné, apod. Teď jsem sirota už a je fakt že dost vnímám tu opustenost, oproti velike manzelove rodině, kde žije X generaci

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.1.21 20:53

@Janča6 zas pragmaticky je při dvou dětech větší šance, že se o mě jako o důchodce někdo postará :D

• Citovat
  • Upravit
14726
17.1.21 21:03
@Anonymní píše:
@Janča6 zas pragmaticky je při dvou dětech větší šance, že se o mě jako o důchodce někdo postará :D

No je fakt, že se tím ta šance zvyšuje :D Ale to zas já jsem taková povaha, že radši půjdu do DD, než obtěžovat svoje děti. Ale vím, že každý to tak rozhodně nebere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.21 21:06

@Janča6 moje máma byla ve specializovaném pečovatelaku, jelikož to zdravotní stav bohužel vyžadoval a pokud budu aspon trochu sobestacna, chci být doma, ideálně tam i zemřít. Šetříme si s mužem něco pro případ potřeby dochazeni pečovatelské paní domu, apod.

• Citovat
  • Upravit
14726
17.1.21 21:12
@Anonymní píše:
@Janča6 moje máma byla ve specializovaném pečovatelaku, jelikož to zdravotní stav bohužel vyžadoval a pokud budu aspon trochu sobestacna, chci být doma, ideálně tam i zemřít. Šetříme si s mužem něco pro případ potřeby dochazeni pečovatelské paní domu, apod.

Jasně, chápu to. Já to fakt mám jinak a ani nevím, jestli znám někoho dalšího takového. Mně třeba vůbec nevadí být týden v nemocnici bez návštěv apod. Je jasné, že týden v nemocnici a třeba rok v pečovateláku je něco jiného. Ale vážně se mi nelíbí představa, že se o mě děti ve stáří starají. Jako třeba někdy přinést nákup, ok. Ale víc fakt ne. Já jsem chtěla děti pro radost, abych jim mohla dát lásku, kterou jsem v dětství nedostala. Ne proto, aby mi pak vracely moji péči. Ale opakuji, jsem v tomhle asi divná :D

Příspěvek upraven 18.01.21 v 09:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
17.1.21 21:18

Pokud si nejsi 100% jista ze druhe dite chces tak ho nemej. Nechtene deti by se rodit nemely. Jedno uz mas, milujes ho a ted konecne budes mit bic casu na sebe. Uzij si to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí