Druhé dítě: ano či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
4.1.25 09:09

Ahoj mám dotaz, strašně bych chtěla druhé dítě.
Nešlo nám to a tak jsme šli na Genet máme za sebou všechna vyšetření a najednou mi muž řekl že to druhé nechce. Že se boji že to nebudeme finančně zvládat.
Ano s penězi to v dnešní době není jednoduché ale já si myslím že by jsme to zvládli.
Je opravdu těžké utáhnout finančně dvě děti???

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 09:18

Tak ono samozřejmě záleží na vašich příjmech:-) My čekáme třetí dítě, první dvě jsou dvojčata a to byl finanční zahul, když děti po sobě oblečení nededi, všechno dvakrat nebo rovnou čtyřikrát, jako že každe dítě musí mít jedny náhradní boty, jednu náhradní bundu :lol: Ale da se určitě a třetího dítěte se finančně nebojime. Ale předpokládám, že celé 3 roky na RD nebudu bez prijmu, premyslim o živnosti nebo i u současného zaměstnavatele by se asi taky dalo neco brigadne vymyslet.
Ale kupuju hodně z vintedu z druhé ruky a ve 2,5 letech dvojcat jsem už pracovala na částečný úvazek a od 3 let kluku na plný úvazek a vydelavame si asi dobře (100-110tis. oba dohromady čistého,20-25tis. Trvalé platby za 2 hypoteky, elektro, voda, plyn atd.,jidlo, drogerka, auto, pojištění jsou další náklady).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 09:23
@Anonymní píše: Více

Tak takhle dobře na tom finančně nejsme

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 09:45

V dnešní společnosti je všechno o penězích.
Dvě děti nejsou jen sen, ale obrovská finanční zátěž…školka, oblečení, jídlo, aktivity, škola, zdravotní péče
Chceš druhé dítě, ale máš vyřešené základy? Máte úspory? Nebo riskuješ, že první dítě bude muset strádat kvůli tvému rozhodnutí? Společnost je tvrdá, pokud na něco nemáš peníze, nikdo ti moc nepomůže.
Sedněte si a proberte, jestli na to vůbec máte. Když oba budete mít jistotu, že zvládnete finance a vše okolo, jděte do toho. Ale pokud jeden z vás má obavy, musíte to brát vážně. Dítě není jen o tom, co si přejete, ale o tom, co můžete zvládnout.

• Citovat
  • Upravit
8809
4.1.25 09:48

To si musíte spočítat vy, nikdo to nezná vaše příjmy a výdaje, životní styl. Si to sepiste a uvidíte. Rozdíl ve financích to bude, ale pokud nejdete kazdej mesic na knop, máte rezervu… nemusel by to být problém. Teď pracuješ? Spočítejte, jak vyjdete s rodicakem místo tvého platu. Děláš něco, co jde dělat na HO? Mohla by ses na částečný úvazek vrátit dřív než po 3 letech. Atd, atd. Prostě to důkladně promyslete. A buď ty zjistíš, že to fakt nejde, anebo manžel zjisti, ze to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.1.25 09:49

Tak to víme oba ale oba jsme šli do genetu s tím že druhé chceme. A tři dny před řekne že dítě nechce že se boji že to neutahneme

• Citovat
  • Upravit
Asta135
4.1.25 09:58

No a jsou obavy oprávněné? Je možný, že toho už je na něj moc, podstupovat to už dále nechce a raději bude mít jedno dítě a klid, než dvě a shon. Musíte si promluvit. Do dítěte ho ale tlačit nemůžeš. Co se financí týče, základní počty snad zvládneš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 09:59

Můžeš mit o polovinu méně, ale chce to podle me nakupovat z druhé ruky, vařit si doma, protože na jidle se da taky celkem ušetřit. To miminko vlastně nemusí stat tolik peněz, když je kojené, největší vydaj jsou pliny, ale oblečení třeba hrozně moc lidí daruje..a pak prostě přemýšlet už do budoucna, kdy a kam se vratis do práce, školka bude něco stát.. kroužky vlastně můžeš omezit a chodit s detmi na vylety a na akce, které jsou zdarma (a ze jich je), nebo můžeš chodit i na brigady, když ti někdo pohlida, třeba právě ten manžel, když se už od mimina zapoji do péče a vychovy, protože se chlapi dost casto nezapojuji a pak se všichni ve 2 letech divi, že dítě nechce k tatovi a odmita ho.. všechno se da, podle me se manžel jen šíleně leknul a podelal se z toho. Promiň za upřímnost :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 10:15

My budeme mít neplánovaně 3. Vše po dětech je pryč, další jsme neplánovali. Do porodu mám několik měsíců, pohlaví neznám a sháním prozatím neutrální věci z druhé ruky. Něco i za odvoz, a tak. Máme dohromady nějakých 50 měsíčně. Zvládne teď v pohodě i s hypo, zvladame měsíčně odkládat minimálně 5 a to už máme dvě děti ve školce. Je potřeba přemýšlet, co je potřeba, nakupovat z druhé ruky, atd… Děti k narozeninám i Vánocům dostanou nejen hračky, ale i něco potřebného, nebo od prarodičů peníze na oblečení, boty, až bude potřeba.

• Citovat
  • Upravit
24899
4.1.25 10:18

hele, děti jsou dnes fakt „drahý koníček“
mimino, obzvláště kojené, zas tolik stát nemusí, jen plínky, drogérka, lékárna + snížení příjmu na mateřské/rodičovské, hadry a věci se dají pořídit za pár kč z druhé ruky

ale později je to soda školka ještě ujde, ale jak začnou kroužky, sporty, školní výlety, lyžáky, a hlavně dovolené, to je fakt mega rozdíl, jetli letíte tři, nebo je vás pět, je to rozdíl třeba 50 tisíc, zvláště, když jsou pak děti 12+
navíc dnešní děti jsou celkem náročné v pubertě na elektroniku a hadry (teda znám hlavně takové), takže jsem taky složitě vysvětlovala, že iphone za 30tisíc fakt mít nebude, obzvláště, když já mám běžné redmíčko/samsung za 7… a úplně stačí..

dvě děti se určitě zvládnout dají, ale musí se člověk otáčet a při běžných příjmech to nebude každoročně o lyžovačce, all-in a x luxusních víkendech..
záleží, jak prostě chcete žít
já chtěla jedno
mám dvojčata a k tomu doma de - facto ještě partnerova puboše
a je to tak maximum toho, co jsme i při nadprůměrném příjmu schopni ve slušném standardu zajistit…

neumím si představit tohle kočírovat, kdybych na to měla třeba o 20 tisíc míň, to by byl slušnej stres a mohla bych zapomenout na svůj životní standard.

PS : Manžela bych rozhodně nenutila a netlačila, mohlo by se to škaredě otočit časem proti tobě… spíš bych si s ním sedla a detailně hodila na papír vaše příjmy/výdaje, nutné investice (např. máte staré auto, které nevydrží bezpečně dalších 5 let apod.) a podle toho bych se s ním prostě domluvila.. navíc můžete nechat vajíčka zatím zamražené, pokud už jsi prošla stimulací…

Příspěvek upraven 04.01.25 v 10:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11042
4.1.25 10:20

No, strašně záleží na vaši konkrétní finanční situaci, neznáme vaše příjmy, životní náklady a styl. Mladšímu je rok a půl, ty náklady vyloženě na něj jsou v podstatě nula nula prd. Hodně věcí mám po starším, kojení bez problémů, pleny mu sedí z DM. Já jsem doma na RD, zatím žádný přivýdělek a past se nechodíme, řekla bych, že žijeme normálně, ale 2 platy budou samozřejmě časem velké plus. Milionáři nejsme. To vam takto ale nic neřekne, u vás to může být oprávněný strach nebo se manzel prostě jen lekl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
4.1.25 10:26

Já bych manžela do druhého dítěte nikdy netlacila. Dost by mi totiž ublížilo, kdyby on tlačil s druhým dítětem na mě. Máme dítě jedno a záleží nám na tom, aby bylo zdravé a šťastné. Hlavně, že máme aspoň to jedno. Dělá nám radost. A hlavně si pamatuji, jak rodiče věčně neměli nic, já žila jako dítě v hroznym strachu, jak se pořád řešili peníze. My si s jedním dítětem žijeme v klidu a nemusíme si „sedat“ a řešit neustále příjmy a výdaje. Ale takhle to máme my. Každý ať si to udělá po svém. Můžu ti popsat můj život a názor, ale vy se musíte rozhodnout sami. Přeji hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
4.1.25 10:30

Strašně záleží na vašich životních nákladech a o tom jak.moc budete mít v budoucnu rozmazlené děti. Pokud budete mít rozmazlence, co rozhodují o chodu domácnosti, tak budete složité vysvětlovat, že není možné koupit iPhone za 30. Pokud budete mít děti v pohodě, budou odala vedené ke skromnosti, tak to zvládnete o s nižším příjmem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 10:35

Hrozně záleží na tom jak žijete. Kamarádka zvládají dokonce čtyři děti, on má průměrný plat, ona má poloviční úvazek v oboru kde se i na plný bere hodně málo, oblečení mají z druhé ruky od známých, dovolená u příbuzných, bydlení mají vlastní bez hypotéky, děti mají každé jen jeden kroužek, mají hlídací prarodiče a víkendy tráví hodně po návštěvách. My máme dvojnásobný příjem, ale máme větší výdaje než oni. Hodně peněz nás stojí příměstské tábory, kroužky pro děti, sporty, různé aktivity. A muset o prázdninách zaplatit příměstské tábory dvoum dětem už je obrovský výdaj.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.1.25 10:35

Opakuju, sedněte si oba a proberte to pořádně. Jestli jsou finance skutečně problém, tak si to musíte vyjasnit. Finanční stránku tu úplně ignoruješ. Nepíšeš, jak to máte s penězi, jak zvládáte výdaje a co všechno vás čeká. Možná ho už prostě unavilo, že pořád řešíte nejasnosti a nejistotu, a teď nechce znovu procházet stejným. Rozhodnutí o dítěti není jen tvoje, je to společná věc. Pokud se zalekl a teď nechce, musíš to respektovat. Ale hlavně, musíte se sednout, probrat to. Jinak to nikam nevede.
Nevím co chceš slyšet. :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí