Druhé dítě - dilema, uživíme ho?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2558
15.10.21 18:39

Peníze budete řešit teď, ale i za 5 let,… to budete řešit pořád a taky byste mohli čekat tak dlouho, až bude pozdě :nevim:
Jestli chcete druhý dítě, šla bych do toho, za mě ideální když je první dítě starší (už rozumí, že je ti špatně, poslechne, nežárlí, už se dokáže zabavit a dopoledne je ve školce/škole…), ale i s takovym malym rozdílem to jde zvládnout, sice je to složitější na nervy a organizaci, ale tady se zas dřív vrátíš do práce a zlepsíte si rozpočet,…
Obojí má pro i proti, záleží na vás, která varianta je pro vás lepší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.21 19:11

@Sany80s no víceméně platíme jen energie, byt je v rodinně. Respektive do budoucna by měl být náš, ale nemám ráda takové věci brát jako samozřejmost a počítat s tím. Takže to beru jako by jsme byli jen v nájmu. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.10.21 19:14

@Nickjmeno to určitě. Já bych byla pro menší rozestup právě kvůli těm financím, kdyby jsme chtěli později do většího, povedla by se např. hypo (neztrácím naději :D) ať už mám po rodičácích a jsem zpět na svém platu.

• Citovat
  • Upravit
12929
15.10.21 19:17
@Anonymní píše:
@Sany80s no víceméně platíme jen energie, byt je v rodinně. Respektive do budoucna by měl být náš, ale nemám ráda takové věci brát jako samozřejmost a počítat s tím. Takže to beru jako by jsme byli jen v nájmu. :)

V tom případě bych do druhého šla. Nemáte vysoké platy, to je pravda, když sjem to viděla, tak jsem si říkala, že spíš moc ne. Ale s těmito náklady na bydlení, pokud máte slušnou naději, že to takto třeba ještě 5 let zůstane, tak dvě malé děti v takovém bytě podle mě jdou.
Takže já bych do toho šla. Možnost slušného sourozeneckého vztahu(ano, jistota není nikdy), považuji za velký dar od rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.21 19:39

Pokud to dítě vážně chcete a cítíš že je ten správný čas, peníze bys nepočítala.
Myslíš si, že za treba dva roky bude vydělávat více peněz? Pokud ano, počkej. Ale počítej i s tím, že se budou brzo zvedat daně a vše bude dražší než teď. A pak zas a pak zas.. :D v téhle době si nevyberes

Oni existují i příspěvky od státu, pokud by to bylo vážně nutné nějakou kacku by přihodit měli. Ale sama nevím jak to funguje.

Já osobně si myslím, že není na co čekat a dvě děti takhle po sobě jsou ideálka. Já otěhotněla tri roky po synovi, do porodu pár měsíců a místo peněz řeším že jsem všechno co se týče miminek zapomela. 😂

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.10.21 22:00

Asi bych takto žít ve 4 lidech v malém bytě nemohla. Z 3+1 jsem doslova zadrhla do domu, kdy má každé dítě svůj pokoj.
Za mě to taková idylka v 2+1 co znam z dětství nebyla. Naši měli v rozkládací gauč v obýváku, já s bratrem jsem byla v pokojíku. Vztah jsme měli jako sourozenci příšerný. Sdílet ten společný prostor nám vadilo. Částečně se to vylepšilo chatou, že se dalo zmizet ven, ale vztahy se upravily až po té, co jsme se s rodiči přestěhovali do 4+1.
Děti máme od sebe 6 let a obě jsou za vlastní pokoj šťastne. Když se chtějí potkat, potkají se u jedné či druhé v pokoji a hrají si spolu. Výrazně ubylo hádek a neshod všeobecně.
Ale ber to podle sebe jak to cítíš. Já diskomfort stísněnosti nemám ráda a mělo to všeobecně vliv na vztahy v rodině.

• Citovat
  • Upravit
12884
15.10.21 22:53
@Anonymní píše:
Asi bych takto žít ve 4 lidech v malém bytě nemohla. Z 3+1 jsem doslova zadrhla do domu, kdy má každé dítě svůj pokoj.
Za mě to taková idylka v 2+1 co znam z dětství nebyla. Naši měli v rozkládací gauč v obýváku, já s bratrem jsem byla v pokojíku. Vztah jsme měli jako sourozenci příšerný. Sdílet ten společný prostor nám vadilo. Částečně se to vylepšilo chatou, že se dalo zmizet ven, ale vztahy se upravily až po té, co jsme se s rodiči přestěhovali do 4+1.
Děti máme od sebe 6 let a obě jsou za vlastní pokoj šťastne. Když se chtějí potkat, potkají se u jedné či druhé v pokoji a hrají si spolu. Výrazně ubylo hádek a neshod všeobecně.
Ale ber to podle sebe jak to cítíš. Já diskomfort stísněnosti nemám ráda a mělo to všeobecně vliv na vztahy v rodině.

Souhlasím s tebou, ale zas pokud v tom malém bytě budou jen dokud jsou děti úplně malé, tak je to fakt v pohodě. Tak do první třídy mi to přijde úplně cajk, pak už děti potřebují prostor na učení a zašití se, a tak od těch osmi, deseti let nejpozději by fakt vlastní pokoj (klidně malinkatý, nebo jeden rozdělený na dva) fakt mít měly. Ale pokud budou šetřit, tak do té doby v pohodě můžou být ve větším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
15.10.21 23:02

Taky záleží, kolik ti je. V 25 nemusíš na druhé spěchat a můžete přemítat a rozmýšlet, jak je libo, ve 35 už ten čas běží sakra rychle. Co tak pozoruju, tak rychlé početí prvního dítěte neznamená, že to druhé se taky povede hned. Já jsem počítala s tím, že rodičáky mi budou navazovat, tak to jsem se teda naivně přepočítala. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.21 05:51

@stín katedrál přesně. No já jsem někde mezi, takže ano, nemusíme na to úplne hnát, ale stejně tak to odsunout o víc let nebudeme moci. A když už, tak mi přijde ten věkový rozdíl menší prostě lepší :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.21 06:01

@Liberalissima ložnici by jsme určitě dětem přenechali i jako malým, v případě potřeby ji vhodně přepažili skříněmi např.. Mě to právě taky s 2 dětma nepřijde nic hrozného (menšíma, s puberťákama už asi ne no :nevim:).

• Citovat
  • Upravit
22517
16.10.21 07:41
@Anonymní píše:

Vzhledem k cenam nemovitosti ted bude zit na takovem prostoru mnoho rodin. Vlastni pokoj pro kazde dite nema a nebude mit fura rodin. Ja treba zila v pruchozi 2+1 do mych 14 let(segre bylo 18) a vlastni pokoj jsem ziskala az po odstehovani sestry a to bylo, kdyz jsem nastupovala na vysku. Bylo to bezne a zase to bezne bude, kdyz jsou ty ceny nemovitosti tam, kde jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22517
16.10.21 07:53

Bydleni mi teda prijde v pohode a za ty prachy luxus. Spis ten mesicni prijem je nizky. Pises, ze mas dobre hlidani, tak jestli by se nedalo, ze bys treba chodila na brigadu nebo nastoupila na pul uvazek. S 1 ditetem, ktere uz ma rok, tak mi to prijde celkem v pohode. Pak by ti chodi rodicak+vyplata a hned by se setrilo jinak. Vznikla by ta rezerva, kterou nutne potrebujete zvysit. Ja chodila na brigadu v tomto veku ditete 3 odpolefne v tydnu a byl to pro me relax a odpocinek od ditete. Kamoska vzala pul uvazek(mela dobre hlidani od rodiny) a taky pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56111
16.10.21 08:06

Teď bych začala chodit na brigádu, práci, koupila bych větší bydlení. Zlevnovat se fakt nebude. a další dítě až tak za 6 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.21 09:09

@jkra věřím, že nebude, aspoň ne v dohledné době. :roll: Problém s tímto je v tom, že by jsme potom hypotéku na větší bydlení, když bych byla na RD s druhým, pravděpodobně neutáhli :? Ne na RD. Proto ta varianta mít děti teď v tomto a větší bydlení až by zase byli dva platy…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.21 11:56

@Oriseka souhlasím, začínám uvažovat o nějaké práci z domu nebo brigádě :palec:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová