Druhé dítě ve 39 letech

970
31.5.24 13:48

Druhé dítě ve 39

Hezký den,

Ráda bych se zeptala, kdo měl druhé dítě až ve 39 letech, jaké to bylo? Vše v pořádku?

Nyní je mi 36 a synovi jsou 3, až teď začínám pociťovat opravdu radost z mateřství, se synem jezdíme na výlety. Pracuji z domova, když syn spí, nějak si to všechno konečně sedlo.

Do školky ho dávat zatím nechci, užíváme si společný čas.

Manžel by rád děti měl co nejblíž u sebe, takže na mě tlačí, že už bychom měli mít druhé, ale já se na to necítím..

Jsme bez jakéhokoliv hlídání, manžel je pres týden pryč, často je to náročné…

Vidíte velký rozdíl mít druhé dítě ve 37 vs 39?

Děkuji za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
31.5.24 14:04

Ja prvni dite mesic pred 38narozeninami, ted jsem ve 12tt, druhe bych mela rodit ve 39,5, planovane uplne nebylo, na partnera je to brzo, nejradsi by pockal aspon 2roky (a pak uz treba zadne), ja jsem radsi, ze to je ted, za 1-2roky bych uz taky nemusela chtit a vek uz nezastavim.. zatim vse ok, u 1.take a navic je to zlate a pohodove dite.
Edit: Rozdil vekove 37-39 u tebe uz mi nak extra neprijde, kdyz porovnam se sebou, jen bych asi nechtela mit deti tak daleko od sebe, ale je to individualni, tak jestli to proste ted necitis a bylo by to hlavne na tobe..
Ale zalezi, jak to mate s pocetim, ja cca vzdy na 1.pokus..(jen jsem u prvniho mela 3ZT..)

Příspěvek upraven 31.05.24 v 14:10

• Citovat
  • Upravit
53190
31.5.24 14:06

@Mamca_1234 Tak především manžel, který je přes týden pryč, nemá co tlačit do druhého dítěte, když je péče v drtivé většině na tobě. To by si teda u mě něco vyslechl. Jinak k dotazu, za mě je každý rok znát (biologicky), pokud bych chtěla druhé, šla bych do toho co nejdřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
31.5.24 14:08

Vidím velký rozdíl v tom, že když se začnete snažit ve 37 a potrvá to 2 roky, budete mít dítě v 39. Když se začnete snažit ve 39 a potrvá to dva roky, budete mít dítě ve 41. Jasně, může to klapnout hned, nebo po pár měsících. Ale je teď kolem mě strašně moc holek, kterým se přes rok nedaří a některé z nich už děti mají. Tak jen ať počítáte i s touto variantou. Kolegyně měla poslední dítě ze 4 ve 38 letech a říkala, že už je to tak na hraně, že později už by dítě nechtěla. Vlastní zkušenost nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.24 14:10

Ahoj, mně je 39 a čekáme třetí. První dvě před tricitkou. Biologicky je to stopro lepší dřív. Čím později, tim to může 1)trvat déle 2) komplikace- vady atp. Taky to můžeš hůř snášet i když je vše fyziologické. Každý rok je znát. Kamarádka měla druhé tedy v 41 a vše ok, takže jde to, ale nespolehala bych na to. Ale každopádně chlap by měl víc pomáhat ;).

• Citovat
  • Upravit
15266
31.5.24 14:11

@Mamca_1234 Asi to rozdíl není jestli 37, nebo 39,ale nemusíš otěhotnět podle plánu. Já už bych to v tomto věku moc neodklála, pokud druhé dite opravdu chceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
31.5.24 14:12

Vzhledem k tomu, že v tomhle věku rapidně klesá plodnost, tak jakýkoliv odkládání početí je dost hazard. Tady už ani tak nejde o pocity, jako spíš rozum. Plánovat si můžeš, ale taky musíš být smířená, že už to nemusí jít…

• Citovat
  • Upravit
6037
31.5.24 14:21

To, že šlo dítě ve 33 v žádném případě neznamená, že to bude i ve 39 cajk. Vzhledem k věku bych kvůli pohodlnosti neotálela. Aby se vám nestalo, že budete mít jedináčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3045
31.5.24 14:33

Hele to ma kazdy fakt jinak…ja mela deti ve 33 a 36 a uz tak mi hlavne u druhatka prislo, ze to byl dost masakr…ted je mu temer 6 a obcas mam i fyzicky pekne dost.
Ale mam nekolik znamych, co mely prvni dite az tak 38-39, jedna dokonce 41 a pak pomerne brzy druhe a jsou vysmate :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35887
31.5.24 15:15

Tak ať manžel změní práci aby býval i přes týden doma a víc se zapojil do péče o děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.24 15:42

Nekdo nejmenovany z rodiny ma 3 děti, z toho všechny po 30, poslední ve 39 a poslední jediné má vývojové vady. Treba to tim neni, ale me by to desilo.

• Citovat
  • Upravit
Janli
31.5.24 15:46
@Anonymní píše: Více

Já měla tři děti po třicítce a genetickou vadu mělo to první….. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
35796
31.5.24 15:48

První ve 32 a druhé ve 39, kdy jsem se na to chtěla už vykašlat po 2 letech snažení. Vše bez problémů. dítě není zdravé teda na 100%, ale to nemusí být ani tak věkem. Ale nic hrozného. Jako cítíme oba, že nám dochází energie, už to není co to bejvalo s prvním, navíc je trochu složitý jim sladit nějaký společný program.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
31.5.24 15:53

Sla bych do toho ted, pak uz se ti totiz nebude chtit vubec, az ti malej trochu odroste…to vidim na sobe…jeste kolem toho 34. roku, jsem si rikala, ze by mi nevadilo mit treti…ted je mi 39 a absolutne uz zadne takove touhy nemam…navic deti uz jsou pomerne samostatne a zase vse prozivat od zacatku a piplat to…dej pokoj :) Clovek si rychle zvykne na svuj klid.

• Citovat
  • Upravit
2681
31.5.24 15:54

4. dítě, syn se mi narodil přesně na den mých 40. narozenin. Bylo to hodně náročné, porod začal přirozeně a skončil sekcí, nešlo to, síly došly, pak i ta péče o prcka byla složitější, nastartovat se znovu na ten nerytmus (kojení, odsávání, nespánek, problém se i v klidu v nějakém normálním čase najíst, atd.).. Za mlada to šlo výrazně snáz.
Upřímně, děti by měly mít mladší maminky. Synkovi je teď 11.5, aspergerův syndrom, naštěstí intelekt nedotčený, jen ta sociální interakce, jemná i hrubá motorika a čistá řeč silně vázne.
Pokud je ti 36 a na další dítě se necítíš, nenech se do něj vmanipulovat, protože předpokládám, že většina péče by byla na tvých bedrech. Pokud zvažuješ dítě až za 3 roky, může a nemusí se to povést a taky počítej s tím, že každý rok se už silně počítá, to že se ženská ve 39,40, 42.. cítí ještě relativně dobře neznamená, že se tak bude cítít za další dva roky. U nás žen je to často tak, že dlouho nic a pak najednou exploduje soubor nemocí všeho druhu včetně bolestí kostí, menopauza atd. atd. A pokud do toho máš malé dítě, kolem kterého musíš skákat 24/7, je to už občas i za hranicí vlastních sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí