Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den maminky, chci se zeptat chtěla bych druhé miminko, mám už jednu holčičku tak bych kni chtěla sourozence, ale partner chce počkat až ji budou 3 roky a já se vratila aspoň na půl roku do práce abych nepřišla o místo ale mám na dobu neurčitou tak jsi myslim že jsem pořad chráněna kdybych otěhotněla dříve že by mě z práce nevyhodily co jsi myslíte?
Pokud mas smlouvu na neurčito, tak te vyhodit nemůžou. Ale záleží kdy bys nastoupila na mateřskou, to bys musela stihnout do těch třetích narozenin dcery nebo nastoupit zpátky.
Pokud máš na dobu neurčitou tak se vracet nemusíš. Může ti to navazovat a zamestnavatel ti bude opět držet zaměstnání do 3 let dítěte. Mě teda přijde lepší se nevracet zvlášť na půl roku. To se ani nerozkoukas a pro zaměstnavatele to taky není úplně top znovu někoho hledat, zaucovat atd.
Já to tak měla. Otěhotněla jsem když bylo mladšímu 15 měsíců, do práce jsem nastupovala po pěti letech. Už jsem se dost těšila
. Pokud máš smlouvu na neurčito, tak je za mě lepší to „sfouknout“ najednou, než se na chvíli vracet, zaučovat, najíždět na nový režim a pak zase domů a nanovo.
Taky mi přijde jednodušší, aby druhá mateřská navazovala, než se vracet na chvíli do práce a pak řešit zase odchod. Ale to je na tobě a partnerovi, ať vše vyjde. ![]()
Je to o preferencich, ja se chtela vratit na rok abych nebyla porad jenom doma, chtela jsem mezi lidi a neco jineho zazit. Dopadlo to tak ze jsem se vratila na 2mesice a za par tydnu jdu zase na MD, celkem me to stve, zamestnavatele myslim taky.. Na druhou stranu by me stvalo kdyby to snazeni pak treba dlouho trvalo a deti od sebe mely napr 4 roky, to jsem si rikala ze je lepsi min nez vic, ale to jsem se taky mozna spletla ![]()
Za mě jako personalistku je rozhodně lepší se vrátit (pokud má žena o práci zájem a baví ji, když to má jen jako šolich, tak je to fuk). Pokud někdo takhle vypadne na víc jak 3 roky (u těch náročnějších oborů i míň), tak je na místě reorganizace a zrušení místa, to je prostě jasně ekonomicky odůvodněné.
Ale jsou obory, kde to nikdo neřeší - školství atd.